Technikai adatok - ASUS STRIX ROG GL502VT

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-6700HQ, (3,5 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző, IPS
Memória 16 GB RAM DDR4
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 970M, 6GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); 4x USB 3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró
Ár 405 990 Ft

Egy újabb Republic of Gamers emblémával megbélyegzett tesztalany került a nagyítónk alá, ám ezen példány még elődeinél is meggyőzőbben viselte az izzasztónk próbáját.

 

Megjelenés

Az ASUS Strix GL502VT-DS74 külleme mindamellett, hogy nevezett cég korábbi modelljeihez viszonyítva módfelett egyedülálló, azért mégsem generálhat bennünk idegen érzetet. Ennek oka talán az, hogy alapvetően már ránézésre sütnek róla azon stílusjegyek, melyek a ROG modellek sajátosságait hivatottak képviselni. Kissé talán úgy tűnhet, mintha a tervezők abszolút módon tudatosan törekedtek volna arra, hogy a széria különböző modelljeinek, különböző külcsínnel kapcsolatos erényeit egy darabba gyúrják bele. Megálmodva, megtervezve és megalkotva ezzel a ROG-széria (eddigi) legegyedülállóbb és legszemrevalóbb példányát. A már megannyi esetben használt vörös és fekete színkombinációt, ezúttal egy narancssárga és amolyan kékes-fekete párosításra cserélték. Már kapásból a fedlap is szakított a már ismeretes tulajdonságokkal, és a Republic of Gamers embléma helyére, a ROG morcosan becsmérlő szeme került. - Természetesen narancs sárgával. Újdonság továbbá, hogy a fedlap faránál (már amennyiben létezik ilyen?), a két zsanér között egy fehér, gyengéden barázdált Republic Of Gamers felirat is helyet kapott. A fedlapot felhajtva, a felső szekció látképe tulajdonképpen ismerős: megvastagított fekete keret fogja közre a panelt, alul elhelyezett márkajelzéssel. Az alapegység azonban már igyekszik elrugaszkodni a régi recepttől: a klaviatúra szürkés-fekete gombjai nyilvánvalóan narancs sárgával kerültek megfestésre, illetve a billentyűk betűtípusa sem a hagyományos dizájnt, hanem egy amolyan modernebb, korszerűbb stílusvonalat kíván képviselni. A színhasználatból eredően, a wasd billentyűk is értelem szerűen narancs festéssel operálnak, ahogy a szélesre eresztett csuklótámasz által közrefogott touchpad kerete is vékony narancs vonallal lett kontúrozva. Amennyiben mondjuk keveselnénk a megújulás irányába tett gyártó általi lépéseket, úgy érdemes megemlítenünk még a nem szokványos módon kialakított hangszórókat is, melyeket a tervezők rendhagyó módon, ezúttal a csuklótámasz két szélére pozicionáltak. Mindent összevetve bizony mutatós darab került megtervezésre az ASUS műhelyben, mely a széria minden eddig ismeretes erényét igyekszik egy darabba sűríteni. Az pedig már külön piros pont, hogy dacolva laptop viszonylatban combosnak definiálható teljesítményével, a maga alig több mint két kilójával, valamint 23.5 milliméteres vastagságával, mégsem kelti egy tank benyomását.

 

Kijelző

A 15,6-os matt kijelző bizony az ASUS GL502VT kismillió egyéb erénye közül éppen az egyik. A közel 178 fokos betekintési szöggel bíró IPS panelnek köszönhetően, tesztalanyunk kijelzője akár a legextrémebb szögekből is tökéletesen látható. Nevezett panel egyébként akár 1920x1080-as FullHD felbontással, akár pedig az úgynevezett UHD felbontással is abszolút módon megbirkózik. Ez annyit tesz, hogy maga a felbontás legalább 3840x2160 képpontot jelent. Ezen pixelsűrűség pedig értelem szerűen még a FullHD-nál is látványosabb és részletgazdagabb képvilág prezentálását is lehetővé teszi. Ez pedig azért elég menő, na.

 

Portok és eszközök

A portok tekintetében a GL502VT-DS74 nagyjából ugyanazon lehetőségekkel operál, mint voltaképpen bármely versenytársa a piacon. Ezért persze hibáztatni nem lehet, hiszen e vonatkozásban nem áll a gyártók rendelkezésére az opcionális variációk kismilliónyi lehetősége. A bal kezünk felőli oldalon találunk egy C-Típusú USB-t, egy darab USB 3.0-át, a HDMI és minidisplay portot, továbbá a LAN csatlakozót és az aksi bemenetét is. Az audió jack bemenet, két darab USB 3.0, a kártyaolvasó, továbbá a kensington-zár pedig a túloldalra került. A felsoroltakon felül, az egyéb eszközök és lehetőségek között megemlítendő a Bluetooth 4.0, a háttér világítású billentyűzet, a HD webkamera, valamint a wifi 802.11ac és a wifi 802.11b/g/n is.

 

Teljesímény

Okozott már valaha is csalódást ezen a világon egy Intel Core i7-6700HQ processzor? Dehogy. A négy magos, nyolc szálas processzor 6Mb-os cache-vel dolgozik, 3.5 Ghz-es alapfordulaton. Ugyan a felsoroltakon, továbbá a 2133Mhz-n dolgozó, 16Gb-os DDR4 RAM-on felül még egy integrált kártya is a repertoár része, ám vajon egy IntelHD Grahipcs modul érdekel-e bárkit is, ha a kasztni belsejében egy NVIDIA GeForce 970M dolgozik? Ugyan. A hordozható játékos gépek világában ez bizony már komoly cuccnak számít, és ez nyilvánvalóan a teszteredményeken is érezhető. Nyilván még ezen teljesítmény sem összevethető mondjuk egy gamer PC izomzatával, ám azért mindenféleképpen figyelemre méltó. Mivel ezen két külön súlycsoport tulajdonképpen kettő, abszolút módon eltérő kategóriát is jelent egyidejűleg, így maga az összehasonlítás is értelmetlen abban az esetben, ha mindezt pejoratívan tesszük. Mindazonáltal jelen esetben éppen az ellenkező aspektusból kívánnám megközelíteni ezen összevetést, hiszen bevallom az elmúlt időszakban tesztelt laptopok sűrűjéből, éppen az ASUS ROG STRIX GL502VT-DS74 az, amelyik nem csak kategóriája élbolyában foglal el meglehetősen előkelő pozíciót, hanem talán még egy középkategóriás gamer PC-től sincs kínosan lemaradva. A máskor gyakorlatilag kivétel nélkül küszködő Witcher 3: Wild Hunt is simán elfutott anélkül, hogy az ASUS ROG STRIX GL502VT-DS74 egyáltalán felszisszent volna. Már kapásból bátorkodtam FullHD ultrán belecsapni a lecsóba, és a meggyőző látvány okozta tükörsima játékmenetnek hála, nem is volt érdekem alább adni. Végül pedig egy valóban meggyőző negyvennégyes számot átlagoltunk. A GTA V-öt, a GRID 2-őt és a Project CARS-t már igazából meg se érezte. Az ASUS ROG STRIX GL502VT-DS74 a játéktesztek egésze alatt, rendkívüli magabiztossággal hagyta, hogy kényünk-kedvünk szerint izzasszuk. Az imént említett játékok aktuális tesztfolyamatai során, kivétel nélkül mindig folyamatos és gördülékeny játékélményben lehetett részünk, lehetett szó akár FullHD high, (mindhárom játéknál olyan 50 és 70 közötti fps számokat átlagolva), vagy netalántán a pofátlanul kimaxolt, ám még így is bőven 40 és 60 fps közé eső ultra beállításokról. Mindezek ismeretében akkor, ha jelen cikkünk főszereplője nem játékos felhasználásra teremtetett, akkor bizony semmi, kérem!

 

 

Hangzás

Jelen tesztalanyunk, a beépített ICEPOWER és AUDIOWIZARD támogatáson felül, az ASUS családfájánál már oly' kiválóan bizonyított SonicMaster hangszóróval lett ellátva, illetve mikrofonjának hangzása is ugyanezen márka minőségét kívánja megidézni. Ez meg ugye tulajdonképpen annyit tesz, hogy a hordozható Windows és Android alapú multimédiás cuccok hangzása, - legyen az laptop, ultrabook, okos telefon vagy táblagép,- ezen kisegítő lehetőségek segítségével a prémium tartományba emelhető, valamint egyidejűleg testre is szabható. Mindezen testre szabható opcionális lehetőségnek köszönhetően pedig, kismillió különböző beállítási funkciót tudunk majd a csúcsra járatni annak érdekében, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes hangzást. Egy szó, mint száz: ezek alapján bizony alternatívák vannak bőven, csak győzzünk belőlük válogatni.

 

Bővithetőség

A STRIX GL502VT-DS74 esetében a bővíthetőséget illetően sem fog fájni a fejünk. A gyártósoron a SATA HDD-n felül, egy 256GB-os SSD-vel is ki lett egészítve, így már az is az alapfelszereltség része, amivel többnyire csak utólagosan szoktunk foglalkozni. Habár persze mindamellett, hogy ez roppant módon előzékeny gesztus, azért ilyen árkategóriánál talán már alapkívánalom is.

 

Rendszer

Az ASUS volt olyannyira előzékeny, hogy megkímélt bennünket a telepítésre vonatkozó procedúrák javától, és a GL502VT-DS74 már egy előre felhúzott Windows 10-el landolt tesztpadunkra. A bekapcsolást követően a rendszer már rögtön munkára jelentkezett, az alvó és energiatakarékos módból azonnal felállt, illetve minden munka, teszt és egyéb folyamat zökkenőmentesen és gördülékenyen volt végezhető.

 

Kinek ajánljuk?

Hogy kinek is ajánljuk ezt a combos és masszív konfigurációt? Habár a válasz abszolút módon evidens, azért a miheztartás végett természetesen megválaszolom: Gamereknek! Nagybetűvel, felkiáltójellel. Ugyan tesztalanyunk árfekvése talán kissé borsosnak tűnhet, ám egy kis előzetesen rágyúrt spórolást követően, olyan géppel gazdagodhatunk, amely bizony sokszorosan is meghálálja majd a bizalmunkat.

 

Összefoglalás

Az ASUS ROG Strix GL502VT-DS74 maradéktalanul elnyerte ítélőszékünk bizalmát, hiszen minden vonatkozásában meggyőzött bennünket rátermettségéről. Teljesítménye a laptopok kasztjában tulajdonképpen csúcskategóriásnak aposztrofálható, így minden játékoskedvű olvasónknak bátran ajánljuk.

Technikai adatok - ASUS STRIX ROG GL502VT

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-6700HQ, (3,5 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző, IPS
Memória 16 GB RAM DDR4
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 970M, 6GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); 4x USB 3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró
Ár 405 990 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 55 94 78
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 30 61 44
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 51 89 74
GRID 2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 32 72 51

Fotógaléria