Technikai adatok-ASUS ROG GL703GM TOP SPEED + Ajándék Asus GX1000 Eagle Eye egér + 1 éves pixelgarancia

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920x1080; Matt, IPS, 17,3"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2666 Mhz; - egyéb, bővített és további TOP SPEED variációk itt!
Merevlemez 1000 GB | 5400RM | 2.5’ Hybrid HDD (FireCuda)|, 240GB | 3000MB/s | Szupergyors ADATA XPG GAMMIX | SSD |
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1060 6 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Billentyűzet háttérvilágítás, Wifi 802.ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 3.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; HD Webkamera
Hangrendszer Smart Amplifier Technology + ROG Sonic Studio
Ár 479 890 Ft

Bizony kétségtelen, hogy az ASUS ROG GL703GM már önmagában, az alapkonfigurációt tekintve is egy rendkívül figyelemre méltó darab, ugyanakkor csakúgy mint a Radium TOP SPEED darabok esetén kivétel nélkül mindig, így nevezett modell rogyásig tuningolt verziójára ez nyilván hatványozottan érvényes.

 

 

Radium TOP SPEED teljesítmény

Mint minden TOP SPEED termékünk, így az ASUS ROG GL703GM Radium TOP SPEED konfigurációnk is egy szteroidokkal rogyásig teletömött, szemtelenül felpumpált változata a hagyományos verziónak, melynek nem titkolt célja a lehetséges maximumon is túlra kalauzolni a felhasználót. A GL703GM TOP SPEED már speciálisan, és elsősorban is a legújabb játékokra lett optimalizáva a komponenseit tekintve, tudniillik ebben a modellben már egy magasabb frekvenciájú, 2666Mhz-es DDR4 RAM, illetve egy szupergyors ADATA XPG SSD kapott helyet. Az ASUS ROG GL703GM TOP SPEED laptop egyik, ha nem a legnagyobb gyakorlati előnye pedig nem más, minthogy tulajdonképpen rögtön, várakozási idő nélkül képes betölteni kvázi bármilyen programot és játékot, köszönhetően ez elsősorban ugye a kicsit feljebb már említett NVME SSD-nek, amely Magyarországon elsőként része egy ilyen konfigurációnak! Fontos még továbbá az is, hogy szerencsére a garanciális feltételek elvesztése miatt sem kell majd aggódnunk, ugyanis egyrészt természetesen a szakszerű beépítés a hivatalos szervízzel közreműködve történik, másrészt pedig most minden ASUS ROG GL703GM TOP SPEED mellé, egy speciális RADIUM+ jótállást is biztosítunk, amely kerek egy esztendőre biztosít, 7990Ft értékű ajándék pixelgaranciát, illetve annak lehetőségét is, hogy amennyiben valamilyen oknál fogva mégsem vagyunk elégedettek a készülékkel, úgy egyrészt azt 30 napon vissza lehet küldeni nekünk, másrészt pedig egy esetleges meghibásodás miatt, az alap gyártói jótálláson túl, mi 50% kedvezménnyel vállaljuk a termék javítását is.

 

Megjelenés

Az ASUS ROG GL703GM-ről már kapásból süt a professzionális módon elkövetett ízlésesség és stílus, meg úgy általában véve a komolyság, mint olyan. Persze a STRIX-ekkel, meg úgy egyáltalán a ROG-okkal nem is szokott ilyen tekintetben baj lenni, ám a GL703GM még az átlagra is rárámol egy kiadós lapáttal. Ugyan a maga alig több, mint két centiméteres vastagságával, illetve két és fél kilós tömegével nem egy vaskos darab, ugyanakkor mégis süt róla, hogy bizony nem spórolták ki belőle a cuccot. Az egész géptestről -fedlapostól/alapegységestől- süt a modern stílusjegyek legjava, az összkép pedig impozáns és koherens, egyedi és előremutató, ám mégsincs nyoma giccsnek. A fedlap egyébként szálcsiszolt, optikailag egy hetyke harántcsíkkal sréhen félbetörve, bal oldalán egy vörösen izzó ROG logóval. A géptest is legalább ilyen, ha nem jobban szemrevaló a maga vizuálisan, de amúgy mégsem barázdált alapegységével, illetve a szivárvány színekben pompázó klaviatúrájával. A billentyűzetet közrefogó tér egyébként meglehetősen vaskosra lett eresztve, ám ez koránt sem baj, jól áll a dizájnak, egyáltalán nem érződik úgy, hogy a klaviatúra elveszne az alapegységben. Itt említeném még meg a billentyűzet legfelső szekciójában helyet kapó négy gyorsgombot is, melyek a hangerő-szabályozásért, a mikrofon-némításért, valamint a ROG GAMING CENTER-ért hivatottak felelni.

 

Kijelző

Tekintve, hogy a gyártónak bizony esze ágában sem volt a GL703GM kijelzőjét elaprózni, így nyilván a lehetséges maximumot, azaz a 17,3-mas (16:9) méretezést kapta meg a STRIX friss megoldása. Mindemellett az FHD (1920x1080) felbontás ebben a kategóriában ugye már tök alap, azonban a korábbi SCAR darabokkal ellentétben, a GL703GM már 60 helyett 120Hz-es képfrissítést, illetve 5ms-t is kínál. A panelt egyébként ~50%-kal fényesebbre tervezték, mint a konkurens modellekét, továbbá konkrétan 100%-os sRGB színtartományt is képes prezentálni. Persze itt érdemes megemlítenünk még a szintén magától értetődő, közel 180 fokos betekintési szöget borítékoló IPS-t is, valamint az úgynevezett GameVisual szoftvert is, amely a még testhezállóbb látvány kikísérletezésére, hat, előre borítékolt profilt kínál, így az FPS, az RTS/RPG, a sRGB, Racing, Cinema, Scenery módot.

 

Portok és eszközök

Ha valami, hát az természetesen egészen biztos, hogy a GL703GM-nek egy percig sincs szégyenkezni valója, ha csatlakozókról, portokról vagy eszközökről van szó. Praktikussági szempontból a bal oldalra kerültek az alapvetően gyakran használt bemeneti csatlakozók, úgy mint a töltő, a HDMI 2.0, a minidsplay 1.2, kettő darab USB 3.1. Egyébként a géptesten helyet kapó négy darab 1. generációs USB 3.1 port, éppen elegendő mennyiség a VR-hoz, az egérhez és a többi esetleges vezérlőhöz. A Strix GL703 867 Mbps-os 802.11ac 2x2 Wi-Fi-je ~hatszor nagyobb vezeték nélküli sebességre képes, mint a korábbi modellek 802.11n-je. A két antenna két egyidejű adatfolyamot is támogat, így az idő nagy részében nagyobb sávszélességet, ezáltal pedig messzebbre is elérő hatótávolságot képes borítékolni a gyakorlatban.

 

Az Intel Core i7-8750H generálta teljesítmény

Új generációs konfigurációhoz, nyilván új generációs processzor dukál. Az i7-8750H bizony kétségkívül minden létező erényt magában hordoz, melyek okán az elődöknek korábban már megannyi esetben bizalmat szavaztunk. Sőt, a leköszönt elit kör jó tulajdonságai, a 8750H-ban bizony hatványozottan jelen vannak, szemtelenül felturbózva így az egyébként is szép emlékekkel búcsúztatott korábbi Intel darabok teljesítményét. A nextgen, Doffee Lake architektúrára építő 8750H már több magot és szálat hozott magával, ennek okán pedig nyilván a gyakorlatban abszolvált teljesítménye is jócskán megnőtt. Ez egészen konkrétan egyébként plusz kettő processzormagot, illetve négy szálat jelent, ami már barátok között is hat mag és tizenkettő szál összesen. A processzor alap órajele egyébként alapvetően 2,2 Ghz-es, ám a Turbo Boost bedurrantása esetén ez nem kevesebb, mint 4,1 Ghz-re ugrik. Az L3 cache mérete egyébként 9 MB, a fogyasztása pedig ~ 45 watt. A számok ismeretében annyi már biztosan borítékolható, hogy a Core i7-8750H egészen látványos performansz növekedést ígér, ez egyszálas feladatoknál plusz húsz százalékos, míg a többszálasok esetén plusz ötven százalékos teljesítmény növekedést jelent majd a gyakorlatban. És bár maga az eredmény valóban figyelemreméltó, nem szabad elfelejteni, hogy mindez elsősorban a plusz magoknak, nem pedig a mikroarchitektúrában eszközölt látványos változtatásoknak köszönhető. Ennek ellenére azonban az Intel Core i7-8750H erényei elvitathatatlanok, generációjának pedig egyik, ha nem a legjobb processzorával van dolgunk. A repertoárban helyet kapó, stabil és megbízható fanfavorit 1050Ti-vel pedig vállt-vállnak vetve abszolválnak egy olyan magasröptű grafikus teljesítményt, melynek átélését csakis ajánlani tudjuk mindenkinek. Persze a VGA-val már egy kicsit elkalandoztunk, ezt már a soron következő hasáb lesz majd hivatott tüzetesebben boncolgatni.

 

 

 

Az Nvidia GeForce 1060 6GB GDDR5-ról bővebben

A méltán fanfavorit, és töretlen népszerűségnek örvendő Nvidia GeForce 1060 6GB GDDR5-öt, valahová a középkategória felső szegmensébe illik besorolnunk, pontosan azért, mert FullHD felbontásban (1080p) is kvázi minden létező címmel könnyedén elboldogul, fogyasztása pedig teljesítményéhez viszonyítva rendkívül csekély. Ügyeletes játékfelügyelőnk ugye már igen komoly megfejtés, ehhez kétség sem férhet, ahogyan természetesen ahhoz sem, hogy egy stabil, illetve az igények széles skáláját kielégíteni képes videokártyának, pontosan ilyennek illik lennie. A GeForce 1060 6GB GDDR5 tehát összességében bőven több egy belépőnél, sőt egészen hibátlanul elégíti kell akár a casual, akár pedig a hardcore-gaming közösség igényeit is. A régebbi címektől kedzve, egészen a legújjabbakig, gyakorlatilag bármihez éppen elegendő, sőt több mint kielégítő az Nvidia 1060-as megoldása, amely nem csak a kínált teljesítményét, de az ár/érték arányát figyelembe véve is egészen kiváló választás. (Az alant mellékelt képeken ugyanazon konfiguráció, tehát az ASUS GL703GM hagyományos, illetve tuningolt verziójának 3DMARK teszt eredményeit szúrtuk be, az optimális szemléltetés céljából!)

 

 

Radium TOP SPEED memória

Az ASUS GL703GM-ba már kapásból magasabb frekvenciájú, 2666Mhz-es és teljesen kompatibilis DDR4 memóriamodulok kerültek, melyek a gyakorlatban nemcsak a legcombosabb, illetve legfrissebb játékok esetén borítékolnak magasabb FPS-számot, valamint mindennemű rakoncátlankodó laggtól mentes játékélményt, de kvázi minden létező rendszerfolyamat hatványozott sebességen képes pörögni a gyakorlatban. Ráadásul amennyiben a közeljövőben ebből az élményből még többet akarnánk kisajtolni, és még feljebb tuningolni a már meglévő memóriák kapacitását, úgy ez esetben remek hírünk van; ugyanis a már meglévő memóriát három hónapig teljes áron beszámítjuk, így csupán a két modul közötti különbözet terheli majd az adott vásárlót.

 

 

Radium TOP SPEED SSD

Bizony közel sem véletlen, hogy az ASUS GL703GM Radium TOP SPEED-be ezúttal egy ADATA XPG SSD került, ugyanis kétségkívül ez a darab az eddigi leggyorsabb SSD-nk, amely kihasználva a rendkívül gyors, PCIe Gen3x4 interfészt, akár 3200/1700 MB másodpercenkénti írási, illetve olvasási sebességre is lazán képes. A második generációs és 64-rétegű 3D NAND meghajtóval, az S11 nagyobb kapacitással és megbízhatósággal bír, mint a korábbi darabok, ráadásul az XPG logóval ellátott karcsú, fekete vörös hűtőbordával az S11 nem csak hűvösnek tűnik, hanem egészen konkrétan ~10°C-kal is csökkenti az SSD hőmérsékletét használat közben. Az SLC Caching, a DRAM gyorsítótár és az LDPC ECC technológiák révén a legintenzívebb játékok, renderelés, overclocking, valamint más nagy(obb) igényű alkalmazások, illetve feladatok esetén is képes az XPG megtartani az optimális tempót, továbbá természetesen az adatintegritást is.

 

 

Hangzás

Az úgynevezett Smart Amplifier Technológiával operáló ASUS GL703GM, a maga beépített intelligens erősítőtechnológiájának köszönhetően nem szimplán hangosabban, hanem egészen konkrétan akár 200%-kal nagyobb hangerővel, mindemellett pedig számottevően kevesebb zajjal képes prezentálni mindazt, amit hallanunk kell. Az intelligens jelző pedig egyébként itt úgy értendő, hogy rendszer képes felügyelni a kimeneti teljesítményt, melyet a túlmelegedés vagy a túlterhelés elkerülése érdekében, automatikusan lecsökkent majd. Talán itt érdemes még megemlítenünk, hogy a GL703GM a ROG Sonic Studio szoftvert is tartalmazza, amely elsősorban játék közbeni zajcsökkentésért és beszédhangerő-stabilizációért hivatott felelni. A Sonic Radar egyébként egy hangyányi cheat-et is kínál a játékok során, ugyanis az adott játék ellenfeleinek észlelésében egy, a képernyőn felugró ablakkal segíti játékunkat, megmutatva ezzel a lövések, lépések és más, játékon belüli hanghatások helyzetét karakterünkhöz viszonyítva.

 

 

 

Bővíthetőség

Jelen tesztünk apropója ugye kendőzetlenül az ASUS műhelyében megfogant, GL703GM TOP SPEED-esített verziójának mintegy részletes bemutatása; persze érdemes az alábbi linken csak szimplán bővített verziók, vagy éppen az alapverzió néven futó darabokat is átnyálazni a modellből, de kétségtelen, hogy a tuning cuccal rogyásig teletömött GL703GM jelen esetben most sokkalta izgalmasabb. A fenti linken egyébként jól látható, hogy a TOP SPEED verzió sem csupán egy, esetleg talán kettő darabot fed le, hanem azért ebben a kategóriában is több, különböző féle feltápolt variációból mazsolázhatunk kedvünkre. Az alapverzióhoz egyébként egy 1000 GB-os és 5400-on forduló, 2.5’ Hybrid (FireCuda) SATA HDD, valamint 2666 Mhz-es, 8GB-nyi DDR4 memória jár, ha pedig ezt pedig a későbbiekben már nem tartanánk elég combosnak, vagy egészen konkrétan megtetszett nekünk a Radium TOP SPEED mint olyan, tuningolni kvázi bármikor lehet, így a megoldás természetesen adott.

 

Rendszer

Mint ahogyan az ennél az árkategóriánál lenni szokott, úgy az ASUS GL703GM-hez sajnos-nem sajnos ezúttal sem járt előtelepített Windows, ennek okán pedig mi sem volt természetesebb, minthogy rögtön egy telepítéssel és driverezéssel indítottunk, hogy aztán zavartalanul vethessük bele magunkat a tesztfolyamat egészébe. És bizony így volt, minden pontosan úgy esett, ahogyan az a nagy könyvben írva vagyon. Persze egy TOP SPEED példány esetén ez nem is lehetett volna másként, már csak abból kiindulva sem, hogy bizony egy esetleges tuning mennyivel lendíti fel az adot gép alap sebességét, jócskán lefaragva ezzel a különböző rendszerfeladatokat illető procedúrákból.

 

Mennyire GAMER?

Még a TOP SPEED titulus sem kell ahhoz, hogy a GL703GM ízig-vérig gamer konfiguráció legyen, ugye elég csak a ROG Gaming Centerre, a ROG Sonic Studio-ra és a Game-Changing Technologies-ra gondolnunk. Ugyanis nevezett technológiák megléte már önmagukban is komoly játékos kvalitásokat vetítenek előre, azonban ha mindezt még egy kis TOP SPEED adalékkal is megbolondítjuk, a végeredmény önmagáért beszél. Egy GTX 1060 6 GB GDDR5- i7-8750H kombóval, illetve az ADATA XPG GAMMIX SSD, valamint a GAMER TUNING-gal megtámogatott, ezáltal pedig jócskán magasabb frekvenciájú, DDR4-es és 2666Mhz-es memória kettősével már biztosan elleszünk egy jó darabig. könnyedén futnak majd rajta a legújabb címek is, gépigénytől kvázi abszolút függetlenül is.

 

Összegzés

Tisztelt Hölgyek és Urak! Azt hiszem javarészt minden felsorolásra került, ami az ASUS GL703GM Radium TOP SPEED Edition mellett érvelhet. Nyolcadik generációs processzor, egy stabil és nem véletlenül fanfavorit grafikus kártyával, mindez pedig a legkorszerűbb, kiváltképpen játékra tervezett support kiegészítőkkel, így a fentebb már boncolgatott SSD és memória párosával. Egyszerre modern és stílusos formaterv, minőségi anyaghasználat és a combossabbnál-is-combosabb gamer kvalitások. Mi sem egyértelműbb, hogy a GL703GM TOP SPEED játékra termett, amit egészen bátran gyötörhetünk és nyúzhatunk majd, hiszen nem omlik majd össze a fokozott teher alatt sem.

 

Most ajándék GAMER AJÁNDÉKCSOMAGGAL, csak és kizárólag a Radiumtól!

Bár lehetőségeinkhez mérten mindig igyekszünk némi plusszal megörvendeztetni ügyfeleinket, azonban az ASUS ROG GL703GM TOP SPEED laptopunk esetén, most talán rátettünk még egy lapáttal. Tudniilik kérem, most minden GL703GM TOP SPEED-hez egy komplett GAMER AJÁNDÉKCSOMAG is jár; amelyben egészen konkrétan egy Asus GX1000 Eagle Eye GAMER egér, valamint 1 éves pixelgarancia kapott helyet.

 

 

 

Technikai adatok-ASUS ROG GL703GM TOP SPEED + Ajándék Asus GX1000 Eagle Eye egér + 1 éves pixelgarancia

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920x1080; Matt, IPS, 17,3"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2666 Mhz; - egyéb, bővített és további TOP SPEED variációk itt!
Merevlemez 1000 GB | 5400RM | 2.5’ Hybrid HDD (FireCuda)|, 240GB | 3000MB/s | Szupergyors ADATA XPG GAMMIX | SSD |
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1060 6 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Billentyűzet háttérvilágítás, Wifi 802.ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 3.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; HD Webkamera
Hangrendszer Smart Amplifier Technology + ROG Sonic Studio
Ár 479 890 Ft

Teszt eredmények

 
FARCRY5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 34 58 46
 

Fotógaléria