Technikai adatok - ASUS ROG Strix GL702ZC - 16GB RAM + Ajándék Zalman HPS 300 GAMER fejhallgató és C-TECH AKANTHA egér

Processzor AMD Ryzen 7 1700 (8 mag, 3,7Ghz, 16Mb cache)
Kijelző 1920x1080; Matt, IPS, 17,3"
Memória 16 GB RAM DDR4, 2133Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD + 250GB SSD - opcionálisan választható kisebb-nagyobb SSD, és/vagy plusz memória itt!
Grafikus kártya AMD Radeon RX 580 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 2.0, 3.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; Billentyűzet háttérvilágítás, HD Webkamera, MiniDisplay
Hangrendszer Sonic Studio&Sonic Radar
Ár 399 990 Ft

Hölgyek, Urak: Örömmel jelentjük, hogy megérkezett hozzánk a világ elsőszámű, AMD Ryzen 7 processzorral felvértezett gamer laptopja! Lelkesedésünkben már gyorsan le is teszteltük, katt a részletekért.

 

 

Megjelenés

Mit is lehetne elmondani egy-egy új ROG és/vagy STRIX modell formatervéről, ennyi időt követően? Küllemre hozza a kötelezőt? Igen. A formaterv igényes? Persze. A dizáj, a kialakítás és az anyaghasználat minőséget prezenál? Abszolút! És bár minden, a Republic of Gamers családba tartozó darab nagyságrendileg ugyanolyan, mégis más és más. Momentán például nincs nyoma sincs a STRIX-ek esetén a fekete mellett domináló narancssárgáról, sem pedig a hagyományos ROG-ok ezüst-piros kombójáról, hanem a fedlap egyszerűen csak fekete, itt-ott feldobva egy kis ezüsttel. Értem itt körülbelül a gyártó morcos szemet megidéző emblémájára, illetve az azt határoló rövid vonalvezetésre. És bizony ennyi. Nyoma sincs giccsnek, túldíszítettségnek vagy ízléstelenségnek. De még csak indokolatlan színkavalkádnak sem. A fedlapot felhajtva persze már egy csekély piros befért a repertoárba, de közel sem hivalkodóan, sőt, lényegében majdhogynem csak funkcionális szerep jutott a színeknek, mintsem kimondottan ékesítési feladat. Abszolút pazar, kérem. A gép egyébként aránylag vaskos, súlyra sem egy kifejezetten könnyű darab, de persze még közel sem egy monstrum.

 

Kijelző

Tekintve, hogy fentebb már pedzegettük a gép masszívabbra eresztett súlyát, így igazából nem túl nagy meglepetés, hogy a GL702ZC egy 17,3 hüvelykes. FullHD kijelzőt tudhat magáénak. Persze ez még közel sem minden, amivel a GL702ZC szemtelenül megvehet minket magának, hiszen nyilván ebben az árkategóriában a közel 180 fokos betekintési szöggel operáló IPS már evidens, ám még ez sem minden. Van itt még nekünk egy AMD FreeSync-ünk, ami nagyjából a konkurens G-Sync megoldásával rokonítható, tehát az ultrasima képélmény érdekében, az AMD FreeSync összeszinkronizálja a kijelző képfrissítési arányát a grafikus kártyáéval, így akadályozva meg a laggot, minimalizál ezzel a képfrissítés akadozását és képszaggatást. A DisplayPort™ vagy a HDMI csatlakozásokkal a ROG Strix GL702ZC egyébiránt még AMD FreeSync támogatású külső monitorokkal is használható, úgyhogy mindent tud, amit tudnia illik.

 

Portok és eszközök

Nyilván egy olyan kaliberű cuccnál, mint a GL702ZC a teljesség igénye nélkül minden eszköz és/vagy csatlakozó biztosítva van, amire nagy általánosságban szükségünk lehet majd. Előbbieket tekintve természetesen van itt Bluetooth 4.0, HD webkamera, Wifi 802.11ac, illetve háttérvilágítással operáló billentyűzet is. Itt jegyezném meg, hogy nem elég a klaviatúra mutatós vörös világítása, a speciálisan kiemelt w-a-s-d billentyűk, valamint az 1,6mm-es billentyűút, még az úgynevezetett anti-ghostingnak köszönhetően rendkívül gyors és pontos irányítást borítékol a játékosok számára, ami például egy fpsnél ugye kulcsfontosságú, sőt akár meccsdöntő tényező is lehet. Maga a komplett klaviatúra pedig cirka tízmillió leütés abszlválására képes, így a várható élettartama is jócskán kitolódik majd. Arról meg nem is beszélve, hogy borzasztó kényelmes is a használata, úgyhogy örvendjünk. Mindezeken felül a portok amúgy hozzák kötelezőt, így van HDMI és Gigabit LAN, többformátumú kártyaolvasó, illetve USB 3.0 és 3.1 Type-C (gen1). Igaz az optikai meghajtó ezúttal kicsúszott a repertoárból, de ez momentán megbocsájtható.

 

Az AMD Radeon RX 580 4 GB GDDR5 grafikuskártyáról bővebben

Mint ahogyan azt a mellékelt teszteredmények is hűen tükrözik, az RX 580 4GB GDDR5 bizony nem viccel. Egy-az-egyben játékra termett, illetve nem elég, hogy az elődhöz, tehát a 400 szériához képest sokkalta jobb energiahatékonysággal dolgozik, még igen combos kihívója példának okáért a konkurens gyártó 1060-as megoldásának is. A borítékolt teljesítmény pedig már bőven több egy egyszerű belépőnél, csakúgy röpködnek a magasabbnál-magasabb fps-ek az egyes játékokban. A ROG-ok esetén ugye óriási kényelmi előny még a Gaming Center is mint olyan, ami nyilván ezúttal sem hiányozhat a repertoárból. Ennek okán pedig a különböző egyéni ízlés alapján preferált beállítások és testreszabási variációk óriási tárházat biztosítanak számunkra ahhoz, hogy a gaming élményt a gyakorlatban is kimaxoljuk majd. Az pedig mindezt csak tovább erősíti, hogy a szimultán többszálas technológiával (SMT), valamint a teljesítményt és az energiafogyasztást intelligensen optimalizáló SenseMI technológiával rendelkező, új Zen mikroarchitektúrájú Ryzen 1700-Radeon RX 580 olyan csúcsteljesítményt képes prezentálni, amellyel a GL702ZC pofátlanul ver köröket a versenytársakra. A 4 GB GDDR5 VRAM-mal rendelkező AMD Radeon RX580 még a legcombosabb teljesítményigényű VR alkalmazásokban is maximalizálja a ROG Strix GL702ZC által nyújtott vizuális élményt. Úgy van kérem, a GL702ZC bizony tökéletesen VR-kompatiblis. Még itt a végére érdemes azt is elmondani, hogy az AMD Radeon RX 580 kapott egy úgynevezett Radeon Chill szoftver funkciót is. Ez annyit tesz, hogy a bemeneti késleltetést a megszokott szint felére, esetleg harmadára képes csökkenteni, így a játékos kétszer, esetleg háromszor gyorsabban látja a billentyűzeten és az egéren kiadott parancsok eredményét a képernyőn. Ebből eredően egyébként az esport közösség számára is módfelett ajánlott ez a megoldás, tekintve, hogy ezek a Chillre optimalizált megoldások, a bemeneti késleltetést igen jelentős mértékben képesek lefaragni az egyes esport játékokban.

 

 

 

Az AMD Ryzen 7 1700-ról bővebben

No kérem, a GL702ZC bizony a világon az első olyan gamer laptop, amelyet az AMD Ryzen™ 7 processzorral terveztek meg. Az AMD kétségkívül forradalmi Ryzen platformjának nyers erejét, a ROG-okra jellemző formatervezési hagyományával ötvözték, így létrehozva egy olyan bestiát, mint a GL702ZC. Az kétségtelen, hogy a konfiguráció nem titkolt célja egy olyan kaliberű teljesítmény kisajtolása, amely egyszerre felel meg mind a hardcore gamerek, mint pedig a masszív multimédia igénybevétellel dolgozó userek együttes igényeinek is. Tudniillik a ROG-ok esetén már annyiszor bevált Gaming Center annyi játékos-központú funkciót és lehetőséget kínál, amit ezzel a nyolc magos, 3,7Ghz-en és 16Mb cache-vel dolgozó proceszorral bőven ki is tudunk majd élvezni.

 

Hangzás

A GL702ZC hangzásáért, -csakúgy mint a márka darabjainál szinte kivétel nélkül mindig,- ezúttal is a Sonic Studio és a Sonic Radar hivatott felelni. A Sonic Studio megoldása, a jobb streamer hangzás, hang és beszédfelvétel, valamint a zajcsökkentés érdekében, kiválóan korrigálja a hangokat, kristálytisztává átalakítva őket ezzel. A Sonic Radar legfőbb előnye pedig egy on-screen ablak, amely játék közbensegít nekünk az enemy-k idejekorán történő észlelésében, ugyanis képes megmutatni nekünk a lövések, lépések és más, játékon belüli hanghatások relatív helyzetét. Nem rossz, nagyon nem rossz.

 

 

 

Bővíthetőség

Nyilván egy felsőkategóriás gamer ASUS-nál, az esetleges bővítési igények maradéktalan kielégítésének megléte, manapság már abszolút evidens. Így ez természetesen a GL702ZC esetén is alapvető grátisz, úgyhogy az 5400-on forduló, 1000GB-os SATA HDD-n felül bőven vannak még lehetőségeink. Először is az alábbi linken már kapásból elérhetőek előre felbővített variációk is jelen konfigurációból, ám ha valamiért erről mégis lecsúsznánk, akkor sincs baj: a GL702ZC utólagosan is játszi könnyedséggel bővíthető, modifikálható. Ez pedig nyilván ugyanúgy vonatkozik egy SSD-re is, mint mondjuk a plusz memóriára. A GL702ZC egyébként akár 32GB DDR4 RAM-mal is ellátható, ez pedig alapvetően nem is igényel masszívabb magyarázatot, hiszen mint az tudvalevő: a legmodernebb szintű memóriakapacitás nagyobb sebességet, teljesítményt és alacsonyabb energiafogyasztást borítékol, így turbózva fel ezzel a játékélményt is.

 

Rendszer

Az ASUS GL702ZC már előtelepített Windows 10-el került tesztpadunkra, így a gyártók a telepítéssel járó procedúrától voltak szívesek megkímélni az átlagfelhasználót. A bekapcsolást követően már csak a beállításokat kellett testre szabnunk, és már neki is láthattunk aktuális munkamenetünknek. És bizony minden annak rendje-és-módja szerint ment, nem volt fagyás, lassulás vagy laggolás, a Windows 10 ezúttal is magabiztosan hozta a kötelezőt. Itt jegyezném meg, hogy a gyárilag SSD-s típusok egyébként egy NVMe PCIe 3x4 SSD-vel dolgoznak, ami nyilván szupergyors adathozzáférési sebességet nyújt, ezzel faragva le jelentős mennyiséget a várakozási időből. Az SSD-vel dolgozó darabok természetesen gyorsabban indulnak, hamarabb töltik be az alkalmazásokat, illetve rövidebb betöltési időre van szüksége a játék esetén is, melynek köszönhetően megszakítás nélküli, fluid élményben lehet részünk. Egy SSD-HDD kombináció pedig nemcsak jól áll a GL702ZC-nek, hanem a gamerek számára erősen javallott is.

 

Mennyire GAMER?

Hogy mennyire gamer egy AMD Radeon RX 580 4 GB GDDR5 grafikuskártya és AMD Ryzen 7 1700 processzor kombóval működő konfiguráció? Azt hiszem a kérdés voltaképpen költői, hiszen ezen komponensek, illetve ezek fúziós ereje kétségkívül önmagukért beszélnek. A GL702ZC ennél talán már nem is lehetne gamerebb, így azt hiszem abban kiegyezhetünk, hogy közel-s-távol nincs cím, amivel nem boldogulnánk el még ki tudja mennyi ideig.

 

Összegzés

No kérem: azt hiszem e bő lére eresztett, tényleg minden apró-cseprő részletre kiterjedő boncolgatás, minden lehetségesen felmerülő kérdésünkre kielégítő válasszal szolgál. A GL702ZC kétségkívül nem is lehetne már ennél combosabb darab, amely egészen kiválóan alátámasztotta, hogy az AMD gamer-megoldásai mellett, egyszerűen lehetetlen szó nélkül elmenni. Úgyhogy kedves olvasóink: ASUS ROG Strix GL702ZC-re, ezzel egyidejűleg pedig GAMINGRE fel!

 

Ajándék Zalman HPS 300 GAMER fejhallgató és C-TECH AKANTHA egér!

Habár az ASUS ROG Strix GL702ZC már önmagában is kellőképpen meggyőző, azonban az már csak a szerencsés grátisz, hogy most minden kedves GL702ZC megvásárló ügyfelünknek, most egy ZALMAN GAMER fejhallgatót, valamint egy C-TECH AKANTHA egeret is ajándékba adunk!

 

 

 

Technikai adatok - ASUS ROG Strix GL702ZC - 16GB RAM + Ajándék Zalman HPS 300 GAMER fejhallgató és C-TECH AKANTHA egér

Processzor AMD Ryzen 7 1700 (8 mag, 3,7Ghz, 16Mb cache)
Kijelző 1920x1080; Matt, IPS, 17,3"
Memória 16 GB RAM DDR4, 2133Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD + 250GB SSD - opcionálisan választható kisebb-nagyobb SSD, és/vagy plusz memória itt!
Grafikus kártya AMD Radeon RX 580 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 2.0, 3.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; Billentyűzet háttérvilágítás, HD Webkamera, MiniDisplay
Hangrendszer Sonic Studio&Sonic Radar
Ár 399 990 Ft

Teszt eredmények

 
FAR CRY V
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 51 70 59
 

Fotógaléria