Technikai adatok-ASUS ROG TUF FX504GM + Asus Ranger hátizsák + 1éves Pixelgarancia + Intel® Game eSport szoftvercsomag

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1 Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; 60Hz 8ms; Matt, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2666Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD, 7200RPM, egyéb variációk pedig itt!
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1060 6 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Billentyűzet világítás, Wifi 802.ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 2.0, 3.0; Kártyaolvasó HDMI; MiniDisplay, HD Webkamera
Hangrendszer DTS Headphone: X ™
Ár 337 890 Ft

Az ASUS ROG TUF FX504GM pontosan azt a minőséget hivatott prezentálni, mint amit a TUF-ok vagy ROG-ok esetén már annyiszor megszoktunk. Az FX504GM minden komponensében gaming-re termett, amely egészen biztosan hosszútávon is megőrzi majd a szavatosságát.

 

 

Megjelenés

Bár az FX504GM formaterve önmagában nem újdonság, figyelembe véve, hogy csakúgy, mint a ROG daraboknál, a TUF-ok esetén is érvényes az a jelenség, miszerint a széria darabjai többnyire hasonszőrű külsőségekkel operálnak. Persze ez egy abszolút magától értetődő jelenség, hiszen a kézenfekvő kategorizálás céljából bizony minden szériának megvannak a maga ismérvei, ha úgy tetszik stílusjegyei. Az erős műanyag és acél keverékéből kimart fedlap, ezúttal nem a világos variáció, hanem inkább egy mélyszürke, már-már fekete árnyalattal operál, közepén egy bordós-vöröses márkajelzéssel. Persze a TUF-ok esetén ugye nem csak az ASUS logo, hanem egy egészen modern és mutatós törésdizájn is borítékolt a fedlapon, ami kvázi négy oldalról határolja a márkajelzést. Az említett, illetve jobb jelző híján törésdizájnként definiált szépészeti megoldás egyébként egy x-hez hasonaltos, színe pedig egy-az-egyben megegyezik az ASUS logóéval. A fedlapot felhajtva voltaképpen már jórészt minden ismerős; a látvány hozza a gyártó gamer laptopjainál már megismert sajátosságokat. Dominál a fekete-piros kombó, az egész egyszerre válik játkossá és mégis elegánssá. Maga a laptop egyébként nem egy kimondottan nehéz darab, (2,5 cm vastag, vagy már inkább keskeny? továbbá mindössze 2,3 kg súlyú), de küllemét tekintve mégis tekintélyes és masszív, erősen érződik a minőségi anyaghasználat, és hogy természetesen egy pillanatig sem spóroltak a a matériával.

 

Kijelző

Nem lehet nem szeretni a TUF és/vagy ROG szériás laptopok kijelzőjét, hiszen az 1920x1080-as felbontással, valamint a közel 180 fokos betekintési szöget biztosító IPS-sel operáló kombó, a világ összes laptopjának jól áll. Ez pedig természetesen az egyébként 8ms válaszidővel dolgozó, ASUS ROG TUF Gaming FX504GM esetén sincs másként. Mindez pedig nem kevesebb, mint 60 Hz-es képfrissítési rátával jön az arcunkba, hogy minden azt az élményt nyújtsa, amit igenis nyújtania illik. A hab a sütin pedig nyilván a nagy kontrasztért, valamint a színkonzisztenciáért felelő, 130% -os sRGB (94% NTSC) bónusza, amit mindezek tudatában nem is kell túlmagyaráznunk ahhoz, hogy tudjuk, ezzel csak jól járhatunk.

 

Portok és eszközök

Az ASUS TUF Gaming FX504GM természetesen minden olyan bemenettel és csatlakozóval ellátásra került, ami manapság egyszerűen már nem hiányozhat egyetlen gaming konfig repertoárjából sem. Gondolok itt a teljesség igénye nélkül például a 2.0-ás, illetve a 3.0-ás USB-re, a kombó-audio csatlakozóra, az RJ-45-ös LAN bemenetre, továbbá a HDMI 1.4-re. Az eszközöket tekintve is minden helyet kapott a repertoárban, mi szem-szájnak ingere, úgy mint: a Bluetooth 4.0, a Wifi 802.11 ac, (ami mintegy 12X gyorsabb, mint a korábbi 802.11b / g / n, továbbá akár 30% -kal szélesebb lefedettséget is biztosít!), a HD webkamera, vagy a nyilván vörösen izzó billentyűzet háttérvilágítás. Itt még érdemes egy leheletnyit visszakanyarodnunk a billentyűzethez, ugyanis vétek volna elmenni a garantáltan ~20 millió gombnyomási élettartam mellett szó nélkül, hiszen ez az igen felfoghatatlan, ám annál lenyűgözőbb szám bizony pontosan a duplája az iparág átlagos 10 milliós gombnyomásának! Úgy bizony, ízlelgessük csak: húsz millió!

 

Az Intel Core i7-8750H generálta teljesítmény

Új generációs konfigurációhoz, nyilván új generációs processzor dukál. Az i7-8750H bizony kétségkívül minden létező erényt magában hordoz, melyek okán az elődöknek korábban már megannyi esetben bizalmat szavaztunk. Sőt, a leköszönt elit kör jó tulajdonságai, a 8750H-ban bizony hatványozottan jelen vannak, szemtelenül felturbózva így az egyébként is szép emlékekkel búcsúztatott korábbi Intel darabok teljesítményét. A nextgen, Doffee Lake architektúrára építő 8750H már több magot és szálat hozott magával, ennek okán pedig nyilván a gyakorlatban abszolvált teljesítménye is jócskán megnőtt. Ez egészen konkrétan egyébként plusz kettő processzormagot, illetve négy szálat jelent, ami már barátok között is hat mag és tizenkettő szál összesen. A processzor alap órajele egyébként alapvetően 2,2 Ghz-es, ám a Turbo Boost bedurrantása esetén ez nem kevesebb, mint 4,1 Ghz-re ugrik. Az L3 cache mérete egyébként 9 MB, a fogyasztása pedig ~ 45 watt. A számok ismeretében annyi már biztosan borítékolható, hogy a Core i7-8750H egészen látványos performansz növekedést ígér, ez egyszálas feladatoknál plusz húsz százalékos, míg a többszálasok esetén plusz ötven százalékos teljesítmény növekedést jelent majd a gyakorlatban. És bár maga az eredmény valóban figyelemreméltó, nem szabad elfelejteni, hogy mindez elsősorban a plusz magoknak, nem pedig a mikroarchitektúrában eszközölt látványos változtatásoknak köszönhető. Ennek ellenére azonban az Intel Core i7-8750H erényei elvitathatatlanok, generációjának pedig egyik, ha nem a legjobb processzorával van dolgunk. Amennyiben pedig mindehhez ugye még azt is hozzávesszük, hogy a 8750H-t grafikailag nem kisebb kolosszus, mint egy NVIDIA GeForce GTX 1060 6 GB támogatja meg, akkor bizony kétségtelen, hogy az FX504GM kvalitásai messze a gamer-közösség kiszolgálására teremtettek. Ám minderről majd egy kicsit lejjebb.

 

 

 

Az Nvidia Geforce GTX 1060 6 GB GDDR5-ról bővebben

A méltán fanfavorit, töretlen népszerűségnek örvendő Nvidia GeForce 1060 6GB GDDR5-öt, valahová a középkategória felső szegmensébe illik besorolnunk, pontosan azért, mert FullHD felbontásban (1080p) is kvázi minden létező címmel könnyedén elboldogul, fogyasztása pedig teljesítményéhez viszonyítva rendkívül csekély. Ügyeletes játékfelügyelőnk ugye már igen komoly megfejtés, ehhez kétség sem férhet, ahogyan természetesen ahhoz sem, hogy egy stabil, illetve az igények széles skáláját kielégíteni képes videokártyának, pontosan ilyennek illik lennie. A GeForce 1060 6GB GDDR5 tehát összességében bőven több egy belépőnél, sőt egészen hibátlanul elégíti ki akár a casual, akár pedig a hardcore-gaming közösség igényeit is. A régebbi címektől kedzve, egészen a legújjabbakig, gyakorlatilag bármihez éppen elegendő, sőt több mint kielégítő az Nvidia 1060-as megoldása, amely nem csak a kínált teljesítményét, de az ár/érték arányát figyelembe véve is egészen kiváló választás. A grafikus prezentációt illetően pedig biztosan nem marad majd savanyú a szánk íze, hiszen az ASUS TUF FX504GM nem csak hogy hosszútávon is lazán képes megőrizni majd a szavatosságát, de egész egyszerűen a kizárt, hogy ez a fajta a teljesítmény idejekorán elévüljön.

 

Hangzás

Az ASUS ROG TUF Gaming FX504GM kristályos hangzásáról, az úgynevezett DTS Headphone: X ™ gondoskodik, ami már önmagában képes a 7.1-es térhatású hangélmény prezentálására, ezzel borítékolva mind a beépített hangszórók, mind pedig a csatlakoztatott hangeszközök házimozi színvonalú teljesítményét. A DTS egyébként többféle tartalmi módot kínál számunkra, így egyéni igények szerint kalibrálni laptopunk hangzásvilágát, legyen szó akár meccsről, akár gamingről, akár pedig filmnről és/vagy sorozatról. Ám természetesen az alapvetően elérhetően funkciókon felül is teljes szabadságot élvezünk, így tulajdonképpen a gép komplett hangzás világát, a saját szájízünknek megfelelően tudjuk majd testre szabni.

 

 

 

Bővíthetőség

Az alapverzióhoz egy 1000 GB-os, 7200-on forduló és 2.5’ Hybrid SHDD (FireCuda) SATA HDD, (erről bővebben itt értekeztünk még annak idején, de játékoknál ez akár 30%-os, egyéb alkalmazások esetén pedig 45%-os teljesítmény növekedést borítékol), valamint 2666 Mhz-es, 8GB-nyi (és 32GB-ig bővíthető) DDR4 memória jár, így már a beginner szett sem adhat okot a panaszra. Ugyanakkor, ha netalántán mégis húzna a szívünk egy SSD felé is, akkor sincs baj, hiszen az alábbi linken bőséges kínálatból lehet mazsolázgatni a gyárilag már előre felbővített, plusz memóriával is megtoldott variációk közül is. Amennyiben pedig mindez már későn jutna eszünkbe, akkor sincs baj, hiszen az ASUS ROG TUF Gaming FX504GM kis hozzáértéssel egészen könnyedén nyitható és modifikálható, akár otthoni körülmények között is. Persze csakis a garancia lejárta után, és azért akkor is csak óvatosan.

 

Rendszer

Az ASUS ROG TUF FX504GM-hez, -csakúgy mint ebben az árkategóriában a konfigurációk többségéhez, sajnos-nem sajnos nem jár gyárilag előtelepített Windows, így ennek felhúzásáról már nekünk kell gondoskodnunk. Azonban mindezek után már egészen biztosan nem lesz majd gondunk a rendszert illetően, pláne, hogy ugye az ASUS-nál teljesen evidens gesztus, hogy az adott modellhez szinte mindig mellékelnek egy driver cd-t is, hogy ezek lehúzásával már ne nekünk kelljen vesződni. Mindezek után pedig az égvilágon semmi gondunk nem akad majd a használatot illetően, minden pontosan úgy megy majd, ahogyan az a nagy könyvben írva vagyon.

 

Mennyire GAMER?

Új generációs, Intel Core i7-8750H processzor, 6GB-os 1060-as az NVIDIA-tól, továbbá 8GB-nyi DDR4 RAM, ami ugye már 2666Mhz-en dolgozik. Ez a kombó pedig már nem kicsit extra, így való igaz, hogy az ASUS ROG TUF FX504GM minden komponensében, minden egyes alkatrészében játékra termett. Mindezen kijelentésnek pedig tökéletes reprezentációi a cikkben is mellékelt számok, amelyeket kár is volna tovább ragozni, hiszen valljuk be: önmagukért beszélnek.

 

Összegzés

Azt hiszem abszolút nem lövök mellé azzal, ha a farbát kendőzetlenül előrántva kijelentem: az ASUS ROG TUF FX504GM egy ízig-vérig olyan konfguráció, amit vétek volna kihagynia bármely gamernek is, szerte a világon. Közel-s-távol nincs, és egészen biztosan még jó darabig nem is lesz mmajd játék, amibe az FX504GM bicskája akár egy kicsit beletörne. Persze mondhatnánk, hogy ~350.000-os vételárért ne is legyen így, de hát a technikai eszközök mint olyanok, sohasem filléres tételek. Az FX504GM pedig minden egyes forintjára rászolgált, mindemellett pedig az alapkonfigurációhoz, 10.000 forintos kedvezménnyel juthatunk most hozzá, ami bizony egy koránt sem elhanyagolható tényező.

 

Most ajándék speciális gamer csomaggal, csak és kizárólag a Radiumtól!

Az ASUS ROG TUF FX504GM esetén bizony kétség sem férhet ahhoz, hogy egy percig sem apróztuk el a bónusz ajándékokat, hiszen nem egy, nem kettő, hanem egyenesen három meglepetés is markát üti annak, aki a legújabb TUF mellett teszi le a voksát a kínálatunkban! Ugyanis a márka specifikus és nyilván szemtelenül menő ASUS RANGER BP2500 GAMING hátizsákon felül, most egy tizenkét hónapra szóló Radium pixelgaranciát, illetve egy 80.000 Forintnak (igen, nyolcvanezer forint!) megfelelő, exkluzív Intel® Game eSport szoftvercsomagot is ajándékba adunk! A szoftvercsomagról bővebben itt és itt tudunk informálódni, pepitában itt csupán annyit mondanék, hogy azt hiszem már csupán ezért megéri befektetni egy FX504GM-be.

 

 

 

Technikai adatok-ASUS ROG TUF FX504GM + Asus Ranger hátizsák + 1éves Pixelgarancia + Intel® Game eSport szoftvercsomag

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1 Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; 60Hz 8ms; Matt, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2666Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD, 7200RPM, egyéb variációk pedig itt!
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1060 6 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Billentyűzet világítás, Wifi 802.ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 2.0, 3.0; Kártyaolvasó HDMI; MiniDisplay, HD Webkamera
Hangrendszer DTS Headphone: X ™
Ár 337 890 Ft

Teszt eredmények

 
FAR CRY 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 41 84 65
AC: ORIGINS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 43 64 58
 

Fotógaléria