Technikai adatok-Asus FX505GM + Ajándék 1éves Pixelgarancia

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1 Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; 144HZ; 3ms, IPS, matt, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2666Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD, 7200RPM, egyéb variációk pedig itt!
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1060 6 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Billentyűzet világítás, Wifi 802.11 ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 2.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; MiniDisplay, HD Webkamera
Hangrendszer DTS Headphone: X ™
Ár Az alapverzió MOST CSAK 377 990 Ft
Az Asus FX505GM alapverzióját itt, a bővített és egyéb verziókat pedig itt találja meg webshopunkban!

Az ASUS FX505GM a ROG-ok és TUF-ok által taposott úton halad tovább, ami kvázi egyet jelent a minőséggel, az erővel és a gaming-gel, mint olyannal. Ráadásul most jelentős kedvezmény, valamint egy exkluzív ajándék csomaggal lehet bezsákolni a Radium webshopjáról!

 

 

Megjelenés

Bevallom most egy kissé zavarban érzem magam azt illetően, hogy mit is volna érdemes kiemelnünk az FX505GM-ES121 küllemi sajátosságai kapcsán, ugyanis kár is volna tagadni: a hasonlóság a nemrégiben általunk is bemutatott FX505GE-hez viszonyítva egész egyszerűen kísérteties. Persze ez koránt sem érhet minket hidegzuhanyként vagy kellemetlen meglepetésként, tekintve, hogy mindkét modell egyazon szériába, ha úgy tetszik családba tartozik, így teljesen természetes, hogy a dizájn mint olyan, kvázi egy tőről fakad, vagy egyazon sémát hivatott követni. Csakúgy, mint az FX505GE esetén, úgy jelen esetben is egy kompakt, illetve a szó pozitív értelmében vett módon agresszív megjelenésű kasztival van dolgunk, mely dacára annak, hogy valójában műanyagból gyúrták, már első blikkre is kellően szívósnak tűnik. Az FX505GM a The Ultimate Force ( röviden: TUF) szellemiségének tökéletesen megfelelvén, az úgynevezett MIL-STD-810G (Military Grade) teszteknek is alávetették, melyek tanúbizonysága szerint mind a rezgéseknek, mind pedig a hirtelen rázkódásoknak is képes ellenállni a konfiguráció. És bár a tartósság és stabilitás mindezek ismeretében borítékolt, azért természetesen mindenkit óva intenénk attól, hogy ennek örömére a tíz emeletes panel tetejéről hajigálja a mélybe a laptopot, mert az talán már nem biztos, hogy jót tenne neki. Persze aztán ki tudja? Amennyire nem finomkodtak a borításba gyömöszölt minőségi matériával, még simán lehet, hogy krátert ütne a flaszterbe.

 

Kijelző

Az biztos kérem, hogy az ASUS ROG TUF FX505GM-ES121 nívós minőségéről már csupán a kijelzője is árulkodik, hiszen annak milyenségét a gyártó ezúttal sem bízta a véletlenre. A látnivaló ezúttal azonban nem holmi 60Hz-es, hanem egyenesen 144Hz-es képfrissítési rátával jön az arcba, ráadásul 100% sRGB színskála tökéletes táptalajt biztosít az egyébként nyilván IPS-el operáló kijelzőnek ahhoz, hogy a létező összes szögből azt és úgy lássuk, amit és ahogyan illik. Arról már nem is beszélve, hogy mindezeken felül, a FullHD felbontás mint olyan, illetve a matt borítás már tök alap, azonban a nem több, mint 3ms-es válaszidő, valamint 6,5 mm-es kávát jelentő NanoEdge már bőven több, mint figyelemre méltó tulajdonság.

 

Portok és eszközök

Természetesen az ASUS ROG TUF FX505GM-ES121 minden szükséges porttal és bemeneti csatlakozóval meg lett spékelve, így például már nyilván nem nagy szenzáció, hogy a géptest oldalán találunk USB 2.0-át, 1. generációs Type-A USB 3.1-et, HDMI 2.0-át, 3,5mm-es jack-audio-t, RJ-45-ös LAN-t, illetve tápkábel csatlakozót és Kensington-zárat is. A továbbiak között nyilván érdemes még szót ejtenünk a momentán létező leggyorsabb wifi szabványról, a legújabb Intel 802.11ac Wave 2-ről is, ami akár 1,7 Gbps-re turbózza fel az adatátviteli sebességet - ez cirka 12-szer gyorsabb a belépő szintű, ugyanakkor még mindig sok konfigurációban használt, 802.11b/g/n-nél. Mindemellett a 2x2 MIMO konfiguráció, az 1x1-es beállításnál mintegy 30 %-kal szélesebb lefedettséget biztosít, végeredményben pedig az alap BGN-nél akár 12-szer nagyobb sebességre is képes ez a gyakorlatban. A Bluetooth 4.0, a HD webkamera, valamint a vörösen izzó klaviatúra jelenléte pedig azt hiszem már magától értetődő.

 

Az Intel Core i7-8750H generálta teljesítmény

Az Intel i7-8750H-s megoldását azt hiszem már nem kell szájba rágnunk miért is szeretjük annyira, hiszen ezt már megannyi esetben megtettük már korábban is. Ugyanis az i7-8750H már minden olyan erénnyel felvértezésre került, melyek okán az elődöknek korábban már megannyi esetben bizalmat szavaztunk. Sőt, a leköszönt elit kör jó tulajdonságai, a 8750H-ban bizony hatványozottan jelen vannak, szemtelenül felturbózva így az egyébként is szép emlékekkel búcsúztatott korábbi Intel darabok teljesítményét. A nextgen, Doffee Lake architektúrára építő 8750H már több magot és szálat hozott magával, ennek okán pedig nyilván a gyakorlatban abszolvált teljesítménye is jócskán megnőtt. Ez egészen konkrétan egyébként plusz kettő processzormagot, illetve négy szálat jelent, ami már barátok között is hat mag és tizenkettő szál összesen. A processzor alap órajele egyébként alapvetően 2,2 Ghz-es, ám a Turbo Boost bedurrantása esetén ez nem kevesebb, mint 4,1 Ghz-re ugrik. Az L3 cache mérete egyébként 9 MB, a fogyasztása pedig ~ 45 watt. A számok ismeretében annyi már biztosan borítékolható, hogy a Core i7-8750H egészen látványos performansz növekedést ígér, ez egyszálas feladatoknál plusz húsz százalékos, míg a többszálasok esetén plusz ötven százalékos teljesítmény növekedést jelent majd a gyakorlatban. És bár maga az eredmény valóban figyelemreméltó, nem szabad elfelejteni, hogy mindez elsősorban a plusz magoknak, nem pedig a mikroarchitektúrában eszközölt látványos változtatásoknak köszönhető. Mindezek pedig kvázi azonnal borítékolják számunra annak evidenciáját, hogy az Intel i7-8750H generációjának egyik, ha nem a legjobb gaming processzora.

 

 

 

Az NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB GDDR5-ról bővebben

A méltán fanfavorit, töretlen népszerűségnek örvendő Nvidia GeForce 1060 6GB GDDR5-öt, valahová a középkategória felső szegmensébe illik besorolnunk, pontosan azért, mert FullHD felbontásban (1080p) is kvázi minden létező címmel könnyedén elboldogul, fogyasztása pedig teljesítményéhez viszonyítva rendkívül csekély. Ügyeletes játékfelügyelőnk ugye már igen komoly megfejtés, ehhez kétség sem férhet, ahogyan természetesen ahhoz sem, hogy egy stabil, illetve az igények széles skáláját kielégíteni képes videokártyának, pontosan ilyennek illik lennie. A GeForce 1060 6GB GDDR5 tehát összességében bőven több egy belépőnél, sőt egészen hibátlanul elégíti ki akár a casual, akár pedig a hardcore-gaming közösség igényeit is. A régebbi címektől kedzve, egészen a legújjabbakig, gyakorlatilag bármihez éppen elegendő, sőt több mint kielégítő az Nvidia 1060-as megoldása, amely nem csak a kínált teljesítményét, de az ár/érték arányát figyelembe véve is egészen kiváló választás. A grafikus prezentációt illetően pedig biztosan nem marad majd savanyú a szánk íze, hiszen az FX505GM-ES121 nem csak hogy hosszútávon is lazán megőrzi majd a szavatosságát, de egész egyszerűen a kizárt, hogy ez a fajta a teljesítmény idejekorán elévüljön. Elég csak néhány rövidebb-hosszabb, de akár egészen mélyreható teszteket is segítségük hívnunk ez ügyben, a sikerélmény és az ebből fakadó elégedettség már jó előre borítékolt. Az FX505GM teljesítménye önmagáért beszél, ami ha megcsípni nem is biztos, hogy megtudná a 1070-es VGA-val dolgozó rokonokat, azonban kétségtelen, hogy még így is képes lehet a közelükbe férkőzni.

 

Hangzás

Bizony nem véletlenül magasztaltuk már fel a korábbi tesztjeink alkalmával is a A DTS Headphone: X ™ hangrendszert, hiszen az X™ technológia már önmagában képes a 7.1-es térhatású hangélmény prezentálására, ezzel borítékolva mind a beépített hangszórók, mind pedig a csatlakoztatott hangeszközök házimozi színvonalú teljesítményét. A DTS egyébként többféle tartalmi módot kínál számunkra, így egyéni igények szerint tudjuk kalibrálni laptopunk hangzásvilágát, legyen szó akár egy meccsről, akár gamingről, akár pedig moziélményről. Ugyanakkor az audiofil-szintű hangszínszabályozónak köszönhetően, mindezeken felül is bőven tudunk babrálni az FX505GM-ES121 hangzásvilágával, hogy a végeredmény már kvázi a saját szájízünk tökéletes reprezentációja legyen.

 

 

 

Bővíthetőség

Bár az alapkonfiguráció csupán 1000GB-nyi 7200Rpm-es SATA HDD-vel, valamint 8GB-nyi 2666Mhz-es DDR4 RAM-mal dolgozik, az alábbi linken kismillió egyéb, már előre bővített variáció között tudunk mazsolázgatni. Ebben az esetben pedig érdemes jól körülnézni a több memóriával, vagy mondjuk már SSD-vel operáló darabok között is alaposan szétnézni, ugyanis maga a konfiguráció 32GB-nyi RAM-mal is képes megbirkózni, illetve a mellékelt webshop linken jól látható, hogy az FX505GM-ES121-ből 128, 256, továbbá 512 GB-nyi PCI EXPRESS SSD-s modellek is elérhetők. Az optimális választás pedig csupán egyéni preferenciáink, illetve személyes ízlésünktől válik függővé.

 

Rendszer

Az ASUS ROG TUF FX505GM-ES121-hez ezúttal nem jár előtelepített Windows 10, így az operációs rendszert sajnos-nem sajnos nekünk kell majd biztosítanunk, ám tegyük hozzá, mindez manapság már annyira alapvető szükséglet, hogy nem nagy mutavány belefektetnünk egy példányba. A telepítést követően azonban minden végtelenül egyszerűvé válik majd, ráadásul mivel a gyártónál már jól bevett gyakorlat, hogy konfigurációihoz nyilván mellékeli a drivereket tartalmazó lemezt is, így még azokat sem a netről kell majd összehalásznunk. Mindezt követően pedig mind a tesztek, mind pedig az egyéb munkafolyamatok pontosan úgy vizsgáztak, ahogyan egy stabil konfiguráció, stabil operációs rendszerétől manapság már elvárható.

 

Mennyire GAMER?

Elérkeztünk a specifikációkat tényszerűen, illetve kissé talán száraz(abb)an firtató pontokat követően, a nem kevésbé fontos és elhanyagolható, ugyanakkor talán színesebb-szagosabb hasábunkhoz, amely tulajdonképpen arra az egyszerű kérdésre keresi a választ; hogy voltaképpen mennyire is alkalmas az ASUS ROG TUF FX505GM-ES121 a játékra, mint olyanra? Nos kérem, mi sem egyértelműbb annál, minthogy a TUF aktuális darabja ennél gamerebb már nem is lehetne?! Az Nvidia GeForce GTX 1060 6GB GDDR5 már önmagában is egy gaming garancia, mindemellé pedig még a sokat emlegetett és körbe dicsért i7-8750H is bőven hozzáteszi magáét, így téve kompakttá és teljessé a játék élményt. Legyen szó a TUF-család bármely darabjáról is, abban biztosak lehetünk, hogy ez a széria GAMING-RE született.

 

Összegzés

Összegezvén tehát mindazt, amit az ASUS ROG TUF FX505GM-ES121-ről az imént megtudtunk, azt hiszem egészen lazán kijelenthetjük, hogy ez a konfiguráció, -csakúgy mint a komplett széria egésze- játékra termett. Mind a komponensek, mind az anyaghasználat és a dizájn egésze, mind pedig mindezek teljes, egységes valója, maga a reprezentatív gaming élmény. Persze az árazása nem éppen egy belépű szintű kategória, de egyrészt a kínált teljesítmény sem finomkodik, másrészt pedig az alap konfiguráció most jelentős kedvezménnyel zsákolható be a Radium webshopról.

 

Most ajándék pixelgaranciával csak a Radiumtól!

Tudvalevő, hogy lehetőségeinkhez mérten, kivétel nélkül mindig igyekszünk némi plusszal is megörvendeztetni ügyfeleinket, így így ezúttal is csak most, csak-és-kizárólag a Radiumtól, most minden egyes ASUS ROG TUF FX505GM-ES121 modellhez, egy kerek esztendőre szóló pixelgaranciát is ajándékba adunk!

 

 

Technikai adatok-Asus FX505GM + Ajándék 1éves Pixelgarancia

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1 Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; 144HZ; 3ms, IPS, matt, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2666Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD, 7200RPM, egyéb variációk pedig itt!
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1060 6 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Billentyűzet világítás, Wifi 802.11 ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 2.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; MiniDisplay, HD Webkamera
Hangrendszer DTS Headphone: X ™
Ár Az alapverzió MOST CSAK 377 990 Ft
Az Asus FX505GM alapverzióját itt, a bővített és egyéb verziókat pedig itt találja meg webshopunkban!

Teszt eredmények

 
FAR CRY 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 43 74 57
AC: ORIGINS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 40 69 51
 

Fotógaléria