Technikai adatok-ASUS ROG TUF Gaming FX504

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1 Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; 60HZ; 12ms, Matt, IPS, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2666 MHz;
Merevlemez 1 TB, 5400rpm, 2.5’ Hybrid HDD (FireCuda) SATA HDD + opcionálisan SSD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 3.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; Billentyűzet háttérvilágítás, HD Webkamera
Hangrendszer DTS Headphone X
Ár MOST CSAK 318 790,00 Ft
Az ASUS ROG TUF Gaming FX504 alapmodellt itt, míg a további variációkat itt találjuk a webshopban!

Az ASUS-nak megint sikerült egy olyannyira combos konfigurációval előrukkolnia, hogy a versenytársak még sem ocsódhattak a gyártó, elmúlt esztendőben produkált térhódításából, az FX504 képében már itt is a következő gyomros, amit ízlelgethetnek. Mert hát legyünk őszinték: ezt most megint borzasztó nehéz überelni!

 

 

Megjelenés

Bár korábban, az FX503VD-DM311 esetén már találkoztunk hasonszőrű formatervvel, borzasztó nehéz lenne elmenni az eféle dizájn mellett szó nélkül. Az ASUS ROG THE ULTIMATE FORCE (röviden: TUF) Gaming FX504 külleméről ugyanúgy a letisztultság, ám mégis a stílusosan modern jelzők jutnak kapásból eszébe az embernek. A prémium acélból kimart fedlap ezúttal azonban nem mélyszürke, hanem inkább egy világosabb szürke árnyalatot kapott, közepén a jól bevált tükörhatású márkajelzéssel. Utóbbit pedig egyébként egy x-hez hasonaltos, leheletnyivel mélyebbre vagy magasabbra (ez végülis nézőpont kérdése) ültetett törésdizájn fog közre. A fedlapot felhajtva voltaképpen már jórészt minden ismerős; a látvány hozza a gyártó gamer laptopjainál már megismert sajátosságokat. Dominál a sötétszürke vagy fekete-piros kombó, az egész egyszerre válik játkossá és mégis elegánssá. Az egyetlen szembetűnő jellemvonás pedig kétségkívül az alapegység két szélén, a klaviatúrát határoló ezüst vonalvezetéssel tervezett csíkozás. Maga a laptop egyébként nem egy kimondottan nehéz darab, (2,5 cm vastag, vagy már inkább keskeny? továbbá mindössze 2,3 kg súlyú), de küllemét tekintve mégis tekintélyes és masszív, erősen érződik a minőségi anyaghasználat, és hogy természetesen egy pillanatig sem spóroltak a a matériával.

 

Kijelző

Nem tudjuk nem szeretni az 1920x1080-as felbontással, illetve 15,6-os matt felülettel operáló paneleket, pláne ha mindezt még a jó nagy adag, közel 180 fokos betekintési szöget biztosító IPS-sel is bőségesen nyakon öntik. Ez a kombó pedig a világon minden egyes laptop kijelzőjének jól áll, úgyhogy természetesen az egyébként 12ms válaszidővel dolgozó, ASUS ROG TUF Gaming FX504 esetén sincs ez másként. Mindez pedig nem kevesebb, mint 60 Hz-es képfrissítési rátával jön az arcunkba, hogy minden pontosan olyan szép legyen, mint ahogyan illik. A nagy kontrasztért, valamint a színkonzisztenciáért pedig a 130% -os sRGB (94% NTSC) hivatott felelni.

 

 

 

Portok és eszközök

A portokat tekintve, az ASUS ROG TUF Gaming FX504 minden olyan bemenettel és csatlakozóval bír, amivel bírnia illik. Gondolok itt a teljesség igénye nélkül például a 2.0-ás, Type A, illetve a szintén A típusú 3.1-es USB-re, a kombó-audio csatlakozóra, az RJ-45-ös LAN bemenetre, továbbá a HDMI 1.4-re. Az eszközöket tekintve is minden helyet kapott a repertoárban, mi szem-szájnak imngere, úgy mint: a beépített ARRAY mikrofon, a Bluetooth 4.0, a Wifi 802.11 ac, (ami mintegy 12X gyorsabb, mint a korábbi 802.11b / g / n, továbbá akár 30% -kal szélesebb lefedettséget is biztosít!), a HD webkamera, vagy a nyilván vörösen izzó billentyűzet háttérvilágítás. Itt még érdemes egy leheletnyit visszakanyarodnunk a billentyűzethez, ugyanis vétek volna elmenni a garantáltan ~20 millió gombnyomási élettartam mellett szó nélkül, hiszen ez az igen felfoghatatlan, ám annál lenyűgözőbb szám bizony pontosan a duplája az iparág átlagos 10 milliós gombnyomásának! Úgy bizony, ízlelgessük csak: húsz millió!

 

Az Intel Core i7-8750H generálta teljesítmény

Amennyiben az előző generáció szupersztár processzorát, az i7-7700HQ-t már legalább fele annyira szerettük, mint amennyire megérdemelte volna, úgy az Intel vadonatúj slágertermékét, az i7-8750H-t valósággal idealizálni fogjuk majd. Nem vicc, tényleg. Az i7-8750H az előd minden erényét magában hordozza, csak ha lehet minderre még rá is tesz egy lapáttal, ugyanis e Coffee Lake architektúrára építő eszköz az elődhöz képest már több magot és szálat hozott magával, ennek okán pedig a teljesítménye is jócskán megnőtt. Ez egészen konkrétan plusz kettő processzormagot, illetve négy szálat jelent, ami már barátok között is hat mag és tizenkettő szál. A processzor alap órajele egyébként alapvetően 2,2 Ghz-es, ám a Turbo Boost bedurrantása esetén ez nem kevesebb, mint 4,1 Ghz. Az L3 cache mérete egyébként 9 MB, a fogyasztása pedig ~ 45 watt. A számok ismeretében annyi már biztosan borítékolható, hogy a Core i7-8750H egészen látványos performansz növekedést ígér az elődhöz képest, ez egyszálas feladatoknál plusz húsz százalékos, míg a többszálasok esetén plusz ötven százalékos teljesítmény növekedést jelent majd a gyakorlatban. És bár maga az eredmény valóban figyelemreméltó, nem szabad elfelejteni, hogy mindez elsősorban a plusz magoknak, nem pedig a mikroarchitektúrában eszközölt látványos változtatásoknak köszönhető. Mindez persze semmit sem vesz el az i7-8750H eredményeiből, sőt gondoljunk csak bele abba, hogy mennyire látványosak lesznek a közeljövő generációinak processzorai majd akkor, amikor már mélyebbre hatóan is bele-bele nyúlnak majd a tervezőasztalnál.

 

Az Nvidia GeForce GTX 1050Ti 4GB GDDR5-ról bővebben

Az ASUS ROG TUF Gaming FX504 grafikus teljesítményéért, nem más, mint a Pascal-alapú közönségkedvenc, Nvidia GeForce GTX 1050Ti 4GB hivatott felelni. A 1050Ti pedig nem elég, hogy már kapásból az innovatív Nvidia Game Ready technológiával került felvértezésre, már bőven a csúcskategória hírnöke is, sőt. Tény ami tény, a 1050Ti mostanság már nemcsak slágertermék, hanem konkrétan trend és valahol talán már létminimum is. -Legalábbis a piac elitjéhez tartozni vágyó konfigurációk esetében egészen bizonyosan. A GTX 1050Ti abszolút naprakészen igazodik a játékos igények legjavához, ennek okán pedig nincs is szégyenkezni valója, sem fps, sem pedig általánosabb tekintetben. A helyzet az, hogy az Nvidia GeForce GTX 1050 Ti-vel bizony mindent magkapunk, amire nagy általánosságban szükségünk lehet. -Már ami ugye a legújabb címekhez szükséges alapfelszereltséget illeti. Mindezt pedig még egy teljes körű Microsoft DirectX 12 támogatással, valamint az úgynevezett Game-Changing Technologies név alatt futó, Nvidia Ansel és Nvidia GameWorks technológiával is megfejeli az Nvidia, úgyhogy ez lesz aztán a valódi GAMER PERFORMANSZ, kérem szépen!

 

Hangzás

Az ASUS ROG TUF Gaming FX504 kristályos hangzásáról, az úgynevezett DTS Headphone: X ™ gondoskodik, ami már önmagában képes a 7.1-es térhatású hangélmény prezentálására, ezzel borítékolva mind a beépített hangszórók, mind pedig a csatlakoztatott hangeszközök házimozi színvonalú teljesítményét. A DTS egyébként többféle tartalmi módot kínál számunkra, így egyéni igények szerint kalibrálni laptopunk hangzásvilágát, legyen szó akár meccsről, akár gamingről, akár pedig filmnről és/vagy sorozatról. Ám természetesen az alapvetően elérhetően funkciókon felül is teljes szabadságot élvezünk, így tulajdonképpen a gép komplett hangzás világát, a saját szájízünknek megfelelően tudjuk majd testre szabni.

A hűtés forradalmasítója

Dacára annak, hogy az FX504 mit kínál, az úgynevezett Hypercool Technologynak köszönhetően, közel sem melegszik majd túl. Tudniillik nevezett technológia nem csak hogy javítja a hűtést, ezáltal pedig a grafikus performanszt, de még meg is hosszabítja az eszköz várható élettartamát. A HyperCool technológia egyébként roppant módon ügyesen kombinálja a szabadalmaztatott öntisztító ADC rendszer, valamint a testre szabható Fan Overboost funkció kettősét. A káros porrészecskéket és szennyeződéseket, a rendszer két külön alagúton keresztül pucolja ki, így téve az ADC rendszert egyfajta hűtési mesterművé azzal, hogy voltaképpen az egész úgy működik, mint egyfajta immunrendszer. Az állítható Fan Overboost funkció pedig kifejezetten és elsősorban a multitasking, továbbá a játékos igényeknek megfelelően került kialakításra: három különböző mód is rendelkezésünkre áll majd, hogy egyensúlyt találjunk a ventilátor teljesítménye és a zajszint között. Ez pedig ugye már abszolút egyéni ízlés, illetve preferencia kérdése. A gyakorlatban ez pedig úgy néz ki, hogy egy pár réz hőcső, illetve egy kettős ventilátor rendszer felel a processzor és a grafikus kártya optimális hőmérsékletéért, míg a légáram-optimalizált vázszerkezet, mintegy 27% -kal növeli a termikus hatékonyságot a sztenderd megoldásokhoz viszonyítva. És itt még nincs is vége, ugyanis közvetlenül a w-a-s-d kulcscsoport alatt egy "intelligensan" elhelyezett ventilátor is található, hogy a billentyűzet egésze, még a hosszúra eresztett játékidő alatt is optimális hőmérsékleten maradjon.

 

Bővíthetőség

Az alapverzióhoz egy 1000 GB-os, 5400-on forduló és 2.5’ Hybrid SHDD (FireCuda) SATA HDD, (erről bővebben itt értekeztünk még annak idején, de játékoknál ez akár 30%-os, egyéb alkalmazások esetén pedig 45%-os teljesítmény növekedést borítékol), valamint 2666 Mhz-es, 8GB-nyi (és 32GB-ig bővíthető) DDR4 memória jár, így már a beginner szett sem adhat okot a panaszra. Ugyanakkor, ha netalántán mégis húzna a szívünk egy SSD felé is, akkor sincs baj, hiszen az alábbi linken bőséges kínálatból lehet mazsolázgatni a gyárilag már előre felbővített, plusz memóriával is megtoldott variációk közül is. Amennyiben pedig mindez már későn jutna eszünkbe, akkor sincs baj, hiszen az ASUS ROG TUF Gaming FX504 kis hozzáértéssel egészen könnyedén nyitható és modifikálható, akár otthoni körülmények között is. Persze csakis a garancia lejárta után, és azért akkor is csak óvatosan.

 

Rendszer

Mint azt már jól tudjuk: nincs Radium teszt Windows 10 nélkül. Ennek okán mi sem volt természetesebb, minthogy rögtön egy telepítéssel és driverezéssel indítottunk, hogy aztán zavartalanul vethessük bele magunkat a tesztfolyamat egészébe. És bizony így volt, minden pontosan úgy esett, ahogyan az a nagy könyvben írva vagyon. Dacára annak, hogy a tesztpadunkon lévő példány ssd-vel ezúttal nem, csupán hdd-vel büszkélkedhetett, semmilyen visszás tapasztalat nem ért bennünket a sebességet, meg úgy enbloc a rendszer tempót illetően. Amennyiben viszont az előre bővített variációk felé húzna a szívünk, úgy ezen a linken érdemes mazsolázgatnunk az SSD-vel vagy több memóriával már gyárilag felhúzott modellek között.

 

Mennyire GAMER?

Tisztelt egybegyűltek, gamertársak: egy Nvidia GeForce GTX 1050Ti és egy új generációs. Intel Core i7-8750H páratlan harmóniája vajon mennyire is árulkodó a játékos kvalitásokat illetően? A kérdés ezúttal mondjuk nyilván költői, hiszen már a kérdő mondat önmagában is kellő válasszal szolgálhat számunkra. Ezzel a kombóval már biztosan elleszünk egy jó darabig, könnyedén futnak majd rajta a legújabb címek is, gépigénytől kvázi függetlenül is. Ennek okán pedig hosszútávon sem kell majd azon agonizálnunk, hogy gépünk szavatossága vajon mikor is évül majd el, hiszen a közeljövőben ez a probléma azért nem lesz napirenden.

 

Összegzés

No kérem, azt hiszem az elmúlt hasábokban minden-minden felsorolására került, ami az ASUS ROG TUF Gaming FX504 mellett szól. Nyolcadik generációs processzor, egy stabil és nem véletlenül fanfavorit grafikus kártyával. Modern és stílusos formaterv, minőségi anyaghasználat és combos játékos kvalitások. Amennyiben pedig netalántán még mindig hezitálnánk, vagy esetleg úgy éreznénk, hogy még mindig nem vagyunk elég magabiztosak a dolgunkban, úgy elég csak a mellékelt webshop linken látható árazást szemügyre vennünk, ugyanis momentán jelentős kedvezménnyel lehet hozzájutni az ASUS egyik vadonatúj üdvöskéjéhez. Mindehhez pedig érdemes azt is számba vennünk, hogy az FX504 minden ízében innovatív. Elég csak az úgynevezett ANti-Dust Cooling (ADC) rendszerre gondolnunk, amely nem csak stabil játékélményt, de jócskán meghosszabított élettartamot is borítékol. És bár az ASUS ROG TUF Gaming FX504 elsősorban nyilván a gamer kategória trónkövetelője, impozáns teljesítményének hála nemcsak azona területen, de a multitasking egészén kiválóan brillírozik.

 

Végezetül pedig állon itt a gyártó hivatalos videója, amely a fentebb már taglalt forradalmi hűtőrendszert hivatott bemutatni

 

 

 

 

Technikai adatok-ASUS ROG TUF Gaming FX504

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1 Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; 60HZ; 12ms, Matt, IPS, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2666 MHz;
Merevlemez 1 TB, 5400rpm, 2.5’ Hybrid HDD (FireCuda) SATA HDD + opcionálisan SSD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 3.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; Billentyűzet háttérvilágítás, HD Webkamera
Hangrendszer DTS Headphone X
Ár MOST CSAK 318 790,00 Ft
Az ASUS ROG TUF Gaming FX504 alapmodellt itt, míg a további variációkat itt találjuk a webshopban!

Teszt eredmények

 
FAR CRY 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 34 48 39
 

Fotógaléria