TECHNIKAI ADATOK - ASUS STRIX ROG GL702VT

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-6700HQ, (3,5 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző;
Memória 8 GB RAM DDR4 2133Mhz
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 970M 3 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, VGA, 1x HDMI, Thunderbolt, Minidisplay,
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró
Ár 449 990 Ft

Úgy fest a STRIX márkajelzés kéz-a-kézben jár a minőséggel. Ezt a feltevésemet arra alapozom, hogy eddig ezen típus bizony háromból hármat átlagolt nálunk, - már ami a sikerességi rátát illeti. Az alant megfogant, betűcsokorba szedett adathalom pedig mindezt vissza is igazolja majd számunkra.

 

Megjelenés

Úgy vélem a STRIX GL702VT küllemi sajátosságainak tüzetesebb boncolgatását felesleges volna bő lére eresztenünk, hiszen jelen darab (egy-két apróbb módosítástól eltekintve,) tulajdonképpen egy-az-egyben ugyanazon tulajdonságokkal operál, mint a korábban már több ízben is bemutatott valamennyi kis- és nagytestvére. Gondolok itt elsősorban a formatervre, a dizájnra, továbbá a fekete alapot narancssárgával feldobó színhasználatra is. Az első jelentős differencia a méretekben és a súlyban lesz keresendő, hiszen a kijelzőből eredő sajátosságoknak köszönhetően, jelen tesztalanyunk valamivel vaskosabbra és terebélyesebbre lett eresztve, mint a nemrégiben bemutatott elődei. A fedlapot felhajtva, a kijelző keretén az ASUS márkajelzést ugyan egy Republic of Gamers logó váltotta, ám a továbbiakat tekintve nincs túl sok új a nap alatt. A fekete-narancssárga dominanciája töretlen, a w-a-s-d billentyűk ezúttal is naranccsal kerültek megfestésre, illetve az egyéb dizájnelemek is egészen ismerősek lehetnek már korábbról. Gondolok itt egészen konkrétan a rendhagyó módon az alsó szekcióban kialakított hangszórókra, vagy a billentyűkön használt speciális betűtípusra.

 

Kijelző

A kijelző sajátosságai között kiemelendő, hogy természetesen ezúttal (is) egy matt borítású 17,3-as, 1920x1080-as FullHD mattkijelzőt kapunk, amely csakúgy, mint korábban, ezúttal is tökéletesen kompatibilis még a 3840x2160 képponttal dolgozó, UHD felbontással is. A GL702VT paneljének jelentősen gyorsabb a válaszideje, illetve az adaptív jelfeldolgozásból eredően, még intenzívebb, már-már tökéletes látványt és játékélményt garantál. Persze a maradéktalan látvány generálta impresszív élményhez, az NVidia G-Sync megléte is hozzáteszi a magáét, ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy nevezett technológia igyekszik kiküszöbölni a képvilág legapróbb hibáit is. Teszi mindezt úgy, hogy tökéletes szinkronban tartja a vizuális élményt a GPU-val, megkímélve ezzel a felhasználót, a szaggatás és csúszás irritációjától. A legszebb az egészben pedig az, hogy mindezt gyakorlatilag észrevétlenül, a rendszer tempójára nézve abszolút módon hatástalanul teszi. A GL702VT paneljéről bizony szemrebbenés nélkül elmondható, hogy a gyártó igyekezett még feljebb tornászni a lehetséges maximumot, amely szemügyre véve a végeredményt, kétségkívül sikerült is.

 

Portok és eszközök

Tekintve, hogy a bemeneti eszközök elhelyezésének módja is gyakorlatilag a megjelenést hivatottak képviselni, így e tekintetben sem listázhatjuk halomra az újdonságokat. A bal kezünk felőli oldalon találunk egy C-Típusú USB-t, egy darab USB 3.0-át, a HDMI és minidisplay portot, továbbá a LAN csatlakozót és az aksi bemenetét is. Az audió jack bemenet, két darab USB 3.0, a kártyaolvasó, továbbá a kensington-zár pedig a túloldalra került. A felsoroltakon felül, az egyéb eszközök és lehetőségek között megemlítendő a Thunderbolt, a Bluetooth 4.0, a HD webkamera, továbbá a wifi 802.11ac is. Optikai meghajtó ezúttal sem került a repertoárba, ám ennek hiánya legyen a legnagyobb bajunk.

 

Teljesímény

Meggyőződésem, hogy egy hatodik generációs Intel Core i7-6700HQ processzor, talán még a legszőrösebb szívű felhasználóknál sem adott okot sohasem komoly csalódottságra. A négy magos, nyolc szálas processzor 6Mb-os cache-vel dolgozik, 3.5 Ghz-es alapfordulaton. Ugyan a felsoroltakon, továbbá az 2133Mhz-n dolgozó, 8Gb-os DDR4 RAM-on felül még egy integrált kártya is a repertoár része, ám egy Intel HD Grahipcs modul értelemszerűen senkit sem érdekel abban az esetben, ha a kasztni belsejében egy komplett Microsoft DirectX 12 támogatással megbolondított NVIDIA GeForce GTX 970M 3 GB dolgozik. Ez bizony tény. Ezen a ponton illene még említést tennünk a melegedésről is, ami a kijelzővel ellentétben, az alapegységen elhanyagolható. Ennek oka nem más, mint a Hyper Cool Duo-réz hűtő rendszer, amely a dupla ventilátoros kialakításnak köszönhetően, a CPU-t és a GPU-t külön-külön, egymástól teljesen függetlenül képes a megfelelő hőtartományban tartani, így maxolva ki a hűtés hatékonyságát. Az ugye magától értetődő, hogy figyelembe véve a belső masszivitását, természetesen minden egyes játékteszt FullHD ultrán történő átlagmérést indokolt, így a GTAv is, amellyel egy magabiztos, 63 és 82 közé eső 73-mat átlagoltunk. A GRID 2 és Project Cars párosába sem tört bele tesztalanyunk bicskája, így a fentivel azonos beállítások mellett, előbbinél egy 55 és 81 közé belőtt 69-et, míg utóbbinál 75-öt átlagoltunk. Utolsó körben a játékarzenálunk legcsintalanabb résztvevőjére, a Witcher 3: Wild Hunt-ra esett a választásunk, ami FullHD ultrán is meggyőző eredményt abszolvált. (28-35-43)

 

 

Hangzás

Az ASUS ROG STRIX GL702VT, mint ahogy az márka egyéb darabjainál is lenni szokott, ezúttal is az ICEPOWER és AUDIOWIZARD támogatással operáló, SonicMaster hangrendszerrel lett ellátva. Az említett kisegítő lehetőségek funkcióbeli előnye meg ugye az, hogy a hordozható Windows és Android alapú multimédiás cuccok hangzása, (legyen az laptop, ultrabook, okos telefon vagy táblagép,) ezen támogatások segítségével emelhetők a prémium tartományba, vagy szabhatók is testre akár egyidejűleg is. Egy szó mint száz, alternatívák bizony vannak bőven, csak győzzünk belőlük válogatni.

 

Bővithetőség

A bővítéssel kapcsolatos lehetőségeinket illetően sincs okunk a panaszra, hiszen a gondos gyártókezek voltak annyira előzékenyek, hogy a GL702VT belsejéhez könnyed hozzáférést biztosítottak számunkra. Így amennyiben az alap cucc mellett, nem pedig az eleve bővített verziók valamelyikénél döntünk, (ez utóbbira is van lehetőségünk bőséggel!) úgy még a későbbiekben is lesz bármikor lehetőségünk az 1000GB-os HDD-n felül, különböző méretű SSD-vel, vagy akár plusz RAM-mal is még combosabbá tenni laptopunkat. Azt meg már ugye embere válogatja, hogy mindezt mennyire praktikusan kívánja megvalósítani, ám egy SSD merevlemez megléte manapság, már mindenféleképpen indokoltnak tekinthető.

 

Rendszer

Az ASUS volt olyannyira előzékeny, hogy megkímélt bennünket a telepítésre vonatkozó procedúrák javától, és a GL702VT már egy előre felhúzott Windows 10-el landolt tesztpadunkra. A bekapcsolást követően a rendszer már rögtön munkára jelentkezett, az alvó és energiatakarékos módból azonnal felállt, illetve minden munka, teszt és egyéb folyamat zökkenőmentesen és gördülékenyen volt végezhető.

 

Kinek ajánljuk?

Figyelembe véve a GL702VT képességeit, az ugye nyilvánvaló, hogy óriási vétek volna ezt a belső erőt egy iroda vagy dolgozószoba félhomályában eltékozolnunk, hiszen ez a konfiguráció bizony kétségkívül a játékos felhasználók kegyeit szeretné meghódítani. Tesztfolyamatainkból merített tapasztalatainkból következtetve pedig, ezt minden kétséget kizáróan abszolválni is fogja majd.

 

Összefoglalás

Ahogy a Strixeknél az lenni szokott, a GL702VT is maradéktalanul állta a sarat. Habár nem is lehetett volna ez másként, hiszen az ASUS ezen szériájának modelljei kéz-a-kézben járnak a minőséggel. Persze a korrekt, mi több kifogástalan minőség ennél az árkategóriánál már nem csak remélt, hanem mindamellett, hogy indokolt, még minden további nélkül el is várható. Az ASUS STRIX GL702VT pedig rászolgált minden forintjára, így amennyiben a hordozható játékos gépek mellett tennénk le voksunkat, úgy jelen modellnél keresve se találnák ideálisabb választást.

TECHNIKAI ADATOK - ASUS GL702VT ROG

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-6700HQ, (3,5 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző;
Memória 8 GB RAM DDR4 2133Mhz
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 970M 3 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, VGA, 1x HDMI, Thunderbolt, Minidisplay,
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró
Ár 449 990 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 63 82 73
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 28 43 35
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 61 83 75
GRID 2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 55 81 69

Fotógaléria