Technikai adatok-ASUS TUF Gaming FX505DY + Ajándék 1 éves pixelgarancia!

Processzor AMD Ryzen 5 3550H (4 mag, 3,7 Ghz, 4mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; IPS, 15,6" - 120Hz
Memória 2666 MHz 8 GB DDR4 RAM
Merevlemez 1TB 5400rpm SATA HDD
Grafikus kártya AMD Radeon RX 560X 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.11 ac, USB 3.1 Type C (gen 1), HDMI, HD Webkamera, Bluetooth 4.0, Kártyaolvasó, Gigabit LAN, Billentyűzet világítás
Hangrendszer DTS Headphone: X™
Ár MOST CSAK 229 990 Ft!
Az ASUS TUF Gaming FX505DY alapverzióját itt, a bővített változatokat pedig itt találja meg webshopunkban!

Az ASUS TUF Gaming FX505DY a középkategóriás gaming laptopok nonplus ultrája, ami a maga cirka 250.000 forintos vételárára minden ízében rászolgált. Mint ahogyan azt a mellékelt játék és -3d Mark eredmények is jól mutatják, az FX505DY pontosan azt nyújtja nekünk, amit ettől az árkategóriától elvárnánk.

 

 

Megjelenés

Szó-mi-szó, az FX505DY formaterve első blikkre semmi extra, legalábbis abban a tekintetben, hogy az elmúlt fél-egy évben nem egyszer láttunk már ha nem is pontosan ilyet, hasonlót azonban kétségkívül. Persze ez közel sem szemrehányás, pusztán egy amúgy evidens tény, amiben az égvilágon semmi meglepő nincs; az azonos szériához tartozó darabok, javarészt hasonló küllemi dizájnt kapnak, - márkajelzéstől vagy gyártótól totálisan függetlenül. Az erős műanyagból kimart, erőteljes és agresszív vonalvezetéssel operáló fedlap, ezúttal nem a világos, hanem a fekete variáció, közepén egy piros márkajelzéssel, valamint a fedlap egészét átszelő "radiating-x-dizájnnal". A fedlapot felhajtva voltaképpen már jórészt minden ismerős; a látvány hozza a gyártó gamer laptopjainál már megismert ismérveket. A fekete-piros kombó nyilván jelen esetben is dominál, az egész egyszerre válik játkosan elegáns vagy elegánsan játékossá, ahogy tetszik. A matériával egyébként nem spóroltak, sem a formaterv egésze, sem pedig maga a borítás nem érződik egy pillanatig sem irreálisan könnyűnek vagy nevetségesen gagyinak, hanem pontosan olyan, amilyet egy ASUS gamer-notitól, legyen az ROG, TUF vagy Strix, manapság már joggal elvárhatunk. És mint ahogyan az elődöket, úgy természetesen az FX505DY-t is alávetették az úgynevezett MIL-STD-810G (Military Grade) teszteknek, melyek tanúbizonysága szerint a TUF-család új üdvöskéje mind a rezgéseknek és hirtelen rázkódásoknak, mind a hőnek, mind pedig akár az UV fény káros hatásainak is maradéktalanul ellenáll a gyakorlatban.

 

Kijelző

Bár egy kijelző milyensége sosincs annyira súlyponti, mint példának okáért ugye egy processzoré vagy grafikus modulé, ennek ellenére bizony még közel sem elhanyagolható tényező, hogy mégis mire bízzuk nem csak konkrétan a szemünk világát, hanem minden létező inger feldolgozását, amikhez a látásunkon keresztül vezet az út. Az FX505DY pedig nem meglepő módon ezen a ponton sem hajlandó alább adni a felsőkategóriás minőségnél, így minden a csomag része, ami ebben a kategóriában már joggal elvárt. 1920x1080-as FullHD felbontás, matt borítás, 6.5 mm-es NanoEdge káva, közel 180 fokos betekintési szöget biztosító IPS technológia, AMD FreeSync, valamint nem kevesebb, mint 120Hz-es képfrissítési ráta.

 

Portok és eszközök

A géptesten ezúttal is minden szügséges I/O port helyett kapott, amiknek manapság már ott a helyük minden laptop oldalán. Természetesen haladni kell a korral, így az FX505DY csatlakozói már mindenfelé szétszórva, hanem kizárólag a géptest bal oldalára csoportosítva találhatók meg. Van itt kérem USB 3.1 Gen1, USB 2.0, HDMI 2.0, RJ-45-ös LAN, illetve természetesen 3.5mm-es audio-jack és power csatlakozó is. Mindezeken felül itt kell megemlítenünk a Wifi 802.11.ac-t, a HD webkamerát, a Bleutooth-ot, valamint a billentyűzet világítását is. És ha már billentyűzet, akkor itt vagyok muszáj kitérni a Hyperstrike fémjelezte klaviatúra sajátosságaira, ami a full Aura RGB világításon, valamint az ehhez tartozó négy előre legenerált programán (static, breathing, color cycle, strobin.) felül, még nem kevesebb, mint húszmillió lenyomásra is képes, (ez amúgy cirka a kétszerese a a piaci nagyátlagnak!), a billentyűk közötti távolság 1.8 milliméter, a kialakítás egésze pedig az asztali billentyűzetek tervezetét követi.

 

 

Az AMD Ryzen 5 3550H generálta teljesítmény

Az ASUS TUF Gaming FX505DY természetesen már az új generációs hirnöke, így mi mással is dolgozhatna, mint egy AMD Ryzen 3550H-val? A legújabb Ryzen már az úgynevezett AMD SenseMI technológiával lett felszerelve, ami voltaképpen nem más, minthogy maga a processzor valódi gépi intelligenciát használ annak érdekében, hogy a teljesítményt a csúcsra tudja járatni a gyakorlatban. Mindezt egészíti ki, hogy a Ryzen 3550H egyébként a "Zen" Core architektúrára épült, ami természetesen az hibátlan fúziós munkára képes a Radeon FreeSync technológiával is. Ám a FreeSync nem tartozik szervesen a processzorhoz, így arra visszatérünk még a videokártyánál. Az AMD Ryzen 3550H egyébként 4 maggal dolgozik 8 szálon, az alapórajele 2,1Ghz, ami a turbo boost-ot követően 3,7Ghz-et képes abszolválni. Maga a processzor egyébként 20W-al magasabb TDP-t (35W) kínál a 3500U-hoz képest, ez pedig hosszú terhelés alatt, jobb teljesítményt borítékol nekünk a gyakorlatban. Az integrált kétcsatornás memóriavezérlő pedig a DDR4-2400 RAM-okat is lazán kezeli. Az AMD Ryzen 5 3550H egy erős középkategóriás processzor, ami a legfrissebb játékokhoz is kellő krafttal tudja megtámogatni a grafikus kártyát. Amennyiben pedig kicsit konkretizálni akarunk, úgy talán a Ryzen 5 2500U és a Ryzen 7 2700U közé illene belőnünk a prezentált teljesítményt.

 

 

 

Az AMD Radeon RX 560X 4 GB GDDR5 -ról bővebben

Az AMD új generációs processzorait abszolút joggal magasztalja fel nem csak a gyártót favorizáló réteg, hanem a komplett közvélemény is, hiszen nem véletlenül pozícionálják a vadonat új Radeon RX 560X-et sem valahová, a konkurens gyártó 1050-ese és 1050Ti-a közé. Az ASUS TUF Gaming pedig pontosan egy ilyennel dolgozik, amitől nagyságrendileg hasonszőrű gyakorlati eredményt várhatunk, mint az Nvidia említett megoldásaitól. Az AMD Radeon RX 560X 4 GB GDDR5 abszolút naprakészen igazodik a játékos igények legjavához, ennek okán pedig nincs is szégyenkezni valója semmiféle tekintetben, legyen szó akár teljesítményről, akár pedig szavatosságról. Érdemes még továbbá néhány szót ejtenünk, akár csak felsorolás szintjén is a grafikuskártya, meg úgy általában az új generációs Radeonok egyéb featureiről is, hiszen a korábban már bemutatott Vulkan API mellett, (melyről részletesebben az alábbi linken tudunk tájékozódni), van itt még a gameplayhez alkalmazkodó Radeon™ Chill, az Nvidia Gsync-el mintegy párba állítható Radeon™ FreeSync, a streamelést, illetve egyéb masszívabb erőt igénylő Radeon™ ReLive, valamint természetesen a komplett DirectX® 12 technológia is. Az imént felsoroltak összerejétől pedig a gyakorlatban nagyvonalakban azt várhatjuk, mint a már fentebb is említett 1050-től vagy 1050Ti-tól, ami bár való igaz, hogy manapság már talán létminimum, egy szimpla belépőnél azonban mérföldekkel, sőt-mi-több fényévekkel több. Bár a grafikus teljesítményhez ugyan nem kapcsolódik szervesen, mégis itt, tehát a teljesítményt bemutatni hivatott hasábban volna érdemes kitérnünk az ASUS exkluzív Hypercool technológiára, ami nem csak Anti-Dust Cooling, tehát ADC rendszert, hanem az úgynevezett HyperFan-technológiát is tartalmaz, melyek tulajdonképpen a gyakorlatban, elsősorban a hosszabb ideig tartó játék maratonok során nyújtanak majd nekünk segítő jobbot, megvédve ezzel a komponenseket és alkatrészeket a túlmelegedéstől.

 

Hangzás

Az ASUS TUF Gaming FX505DY hangzásáért nem más, mint a DTS Headphone: X™ felel, amely már önmagában képes a 7.1-es térhatású hangélmény prezentálására, ezzel borítékolva mind a beépített hangszórók, mind pedig a csatlakoztatott hangeszközök házimozi színvonalú teljesítményét. A DTS egyébként többféle tartalmi módot kínál számunkra, így egyéni igények szerint kalibrálni laptopunk hangzásvilágát, legyen szó akár meccsről, akár gamingről, akár pedig filmnről és/vagy sorozatról. Ám természetesen az alapvetően elérhetően funkciókon felül is teljes szabadságot élvezünk, így tulajdonképpen a gép komplett hangzás világát, a saját szájízünknek megfelelően tudjuk majd testre szabni.

 

 

 

Bővíthetőség

Az ASUS TUF Gaming FX505DY alapverziójához ugye egy 5400rpm-en forduló, 1TB-nyi férőhelyes SATA HDD, valamint egy 2666Mhz-es és 8GB-os DDR4 RAM jár, azonban újra hangsúlyozom, hogy ez csak az alapkonfiguráció. A lehetőségek egész garmadája vár ránk, ha mindez nem lenne számunkra elegendő, hiszen mindazon felül, hogy mindez persze utólag is bőven modifikálható, előzetesen is már résen lennünk és körülnézni az alábbi webshop linken, ugyanis az FX505DY itt számtalan egyéb variációban is megtalálható, plusz SSD-vel vagy akár több mamóriával is.

 

Rendszer

Az ASUS ROG TUF FX505DY-hoz ezúttal nem jár előtelepített Windows 10, így az operációs rendszer felhúzása ránk vár majd, ám itt tegyük is gyorsan hozzá, hogy mindez manapság már annyira alapvető szükséglet, hogy nem nagy mutavány beleinvesztálnunk egy példányba. A telepítést követően azonban minden végtelenül egyszerűvé válik majd, ráadásul mivel a gyártónál már jól bevett gyakorlat, hogy konfigurációihoz nyilván mellékeli a drivereket tartalmazó lemezt is, így még azokat sem a netről kell majd összehalásznunk. Amennyiben pedig mind a telepítési folyamaton, mind a bootidőn, mind pedig az adott játékok és egyéb alkalmazások töltési idején kozmetikáznánk egy kicsit, úgy érdemes egy SSD-be is befektetnünk akár utólag, akár pedig már a rendelésünk leadásakor.

 

Mennyire GAMER?

Egy Radeon RX 560X-AMD Ryzen 5 3550H kombó (majdnem) pontosan annyira gamer, mint amennyire a konkurens gyártó Nvidia GeForce GTX 1050-Intel Core i5-8300H-s megoldása. Az összteljesítményt nézve persze egy leheletnyit azért az Nvidia lopja a show-t, de most úgyis csak nagyságrendileg hasonlítunk, hogy fejben azért valamennyire el tudjuk az AMD gyakorlati teljesítményét. Mindez pedig ugye azt jelenti, hogy az ASUS TUF Gaming FX505DY természetesen nem másra, mint egy kvázi középkategóriás gaming-felhasználásra született, ami azért már bőven több egy belépőnél.

 

Összegzés

Végszónak érdemes még egyszer gyorsan summánzunk mindazt, amik kétségkívül súlyponti tényezők az ASUS TUF Gaming FX505DY ismérvei között, úgy mint példának okárt a videokártya, a processzor, az ár és persze nem utolsó sorban az ár/érték arány. A teljesítményért ugye az AMD fémjelezte Radeon RX 560X-AMD Ryzen 5 3550H kettőse felel, amit most jelentős kedvezménnyel, 230.000 forintos vételár alatt kaparinthatunk meg. Ez a pénz pedig ezért a konfigurációért és az általa kínált teljesítményért bizony szemtelenül jó ár, úgyhogy érdemes sietni!

 

 

Technikai adatok-ASUS TUF Gaming FX505DY + Ajándék 1 éves pixelgarancia!

Processzor AMD Ryzen 5 3550H (4 mag, 3,7 Ghz, 4mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; IPS, 15,6" - 120Hz
Memória 2666 MHz 8 GB DDR4 RAM
Merevlemez 1TB 5400rpm SATA HDD
Grafikus kártya AMD Radeon RX 560X 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.11 ac, USB 3.1 Type C (gen 1), HDMI, HD Webkamera, Bluetooth 4.0, Kártyaolvasó, Gigabit LAN, Billentyűzet világítás
Hangrendszer DTS Headphone: X™
Ár MOST CSAK 229 990 Ft!
Az ASUS TUF Gaming FX505DY alapverzióját itt, a bővített változatokat pedig itt találja meg webshopunkban!

Teszt eredmények


 
GTA V
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Medium 28 49 41
 

Fotógaléria