Ezúttal az ASUS Zenbookok vadonatúj darabjára szeretnénk felhívni kedves olvasóink figyelmét, amelynek belső ereje ugyan klasszisokkal elmarad az utóbbi időkben terítékre került gamer laptopok teljesítményétől, ám jelen esetben ez már csak abból fakadóan is abszolút módon irreleváns, hogy az ASUS UX305CA-nak nem is ez célja. Tudniillik nevezett Zenbook a maga súlycsoportjában egy remek kis darab, amely kétségkívül megérdemli még akár a szkeptikusabb olvasóink figyelmét is.

Küllem

Az Asus UX305CA külsőt illető sajátosságait tekintve, nagy vonalakban ugyanazon ismérvek a kiemelendők, mint a Zenbookok esetében bármikor. Mivel ugye egy ultrabookról van szó, így már csak a könnyed mobilitás érdekében sem lett a gép terebélyesre eresztve. A 45 wattórás polimerakkumulátorral együtt véve is, a 324x226x12.3 mm szélességi, mélységi és magassági méretekkel rendelkező tesztalanyunk, mindösszesen 1.2 kilogramm tömeget nyom. Az egy tömb tömör alumíniumból kimart ház, nemcsak elegáns és mutatós, de méretei ellenére aránylag strapabíró is. Ezen arisztokratikus formaterv, minden frissessége és újdonsága ellenére is, a klasszikusnak mondható Zenbook stílusjegyekkel bír, hiszen ez az elegánsan és dekoratívan elkeskenyedő profil mindamellett, hogy roppant praktikus, még kimondottan légies is. A fedlapot felhajtva ugyan első blikkre kissé csalódhatunk, hiszen a kényelmes méretezés a numerikus billentyűzet kárára vált, ám ennek jelentősége azért bőven elhanyagolható. Bemutatott darabunk kijelzője minden általános kritériumot igyekszik kielégíteni. Az ugye már alapkívánalom, hogy mindent 1920x1080 FullHD-ban prezentál, ám igény szerint lehetőség van az úgynevezett UHD látvány élvezetéhez is, ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy 3200x1800-as, 276 PPI pixelsűrűségű felbontásban tudjuk majd élvezni a látottakat. A panel 13,3-as mérete ugyan nem annyira tekintélyes, ám a csillogásmentes matt borítás, illetve a közel 180 fokos betekintési szöggel operáló IPS, biztosan vigaszt nyújt majd számunkra. Továbbá kiemelendő még az ASUS Golden Eye csapata által kifejlesztett és tökéletesített Splendid technológia is, amelynek egyik nagy erénye, hogy az automatikusan finomhangolt képernyő beállításoknak köszönhetően, optimalizálni tudja a különböző képeket, fajtától és típustól függetlenül is.

Belső

Ugyan az ultra alacsony, mindösszesen cikra 4,5 W-s fogyasztással dolgozó két magos, 2,2Ghz-es 4Mb cache-s IntelCore M3-6Y30 processzor, és az Intel HD Graphics 515 integrált kártya szerelme, alapvetően nem sejtet túl masszív grafikus teljesítményt, ám azért az ASUS UX305CA-t alábecsülnünk sem szabad. Habár dedikált grafikus vezérlő hiányában számottevő brutalitást persze nem remélhetünk, azért a nagyjából egy combosabb i3 tudását prezentáló M3-ból is van mit kisajtolni. Az pedig még szintén ezen processzortípus erényei között említendő, hogy a gondos mérnöki munkának köszönhetően, az M-típusok esetén nincs szükség ventilátoros hűtésre, hiszen a gép hűtési mechanizmusáért, egy ultravékony, króm-réz ötvözetből készült hőcső felel. Ennek eredményeképpen az ASUS UX305CA tulajdonképpen abszolút módon hangtalanul, teljes némaságban végzi feladatát. Az ugye teljességgel nyilvánvaló kérem, hogy az ASUS UX305CA bizony nem izzasztásra termett, így azt hiszem e fölött ezúttal szemet is hunyhatunk. Habár mindenki megnyugtatására leszögezném, hogy egy leheletnyi kompromisszummal, egy kis lemondással, azért a néhány évvel korábbi címek egészen bátran játszhatók majd. Úgy vélem még érdemes volna egy mondattal adóznunk az ASUS exkluzív IceCool technológiájáról is, amely még a hatványozott terhelést, illetve hosszabbra ereszetett üzemidőt követően is egy működő dolognak bizonyulva, tartotta stabil 28 és 35 celsius fok közötti tartományban a csuklótámaszt.

Konklúzió

Az ASUS UX306CA-ról minden lelkiismeret-furdalás nélkül kijelenthető, hogy bizony bárki számára ideális választás. Ugyan az ára/érték arányát szemügyre véve, bizonyára sokan felhúzhatják majd a szemöldöküket, ám vegyük figyelembe, hogy nevezett laptopunknak elsősorban éppen az az egyik legrelevánsabb előnye, hogy kicsi és könnyű. Ám ehhez nyilván a komponenseket és alkatrészeket is kénytelenek voltak azonos arányban lezsugorítani, a technológia pedig mint tudjuk, nem olcsó. Ráadásul az előre telepített Windows 10-nek köszönhetően, még arra sem kell majd több tízezret elvernünk a későbbiekben. A végösszegnél pedig még így sem lépjük majd át azt a bizonyos kétszázezres lélektani határt.

Technikai adatok - ASUS Zenbook UX305CA

Processzor Intel Core M3-6Y30 (2,2 GHz, 4 MB gyorsítótár, 2 mag)
Kijelző 13,3; 1920x1080, IPS, Matt
Memória 4 GB DDR3 1866Mhz
Merevlemez 256 GB SSD
Grafikus kártya Intel HD Graphics 515
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, , Wifi 802.11 ac Bluetooth®, USB 3.0; Kártyaolvasó HDMI MICRO; Webkamera
Hangrendszer Bang&Olufsen; Audiowizard+ICEPOWER;
Ár 189 990 Ft

Fotógaléria