Technikai adatok-Asus Vivobook X542UN - Ajándék C-TECH AKANTHA GAMER egér + 1 éves Pixelgarancia!

Processzor Intel Core i5-8250U (4 mag, 3,4Ghz)
Kijelző 1920x1080; Matt, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2133Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD; - Bővített variációk itt!
Grafikus kártya NVIDIA GeForce MX150 4 GB
Optikai meghajtó DVD RW
Egyéb Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0/3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; VGA, Webkamera
Hangrendszer Sonic Master+AudioWizard
Ár 242 990 Ft helyett MOST CSAK 219 990 Forint - Exkluzív ajánlat, a készlet erejéig!

Egy újabb, kétszázezer forint körülre pozicionált multimédiás ASUS termék került tesztpadunk nagyítója alá, amely a legkisebb szégyenfolttal sem rendelkezve vívta ki elismerésünket. Az Asus Vivobook X542UN, a maga súlycsoportjában bizony minden további nélkül egy említésre méltó darab.

 

 

Megjelenés

Az Asus Vivobook X542UN minden tekintetben hozza a gyártó multimédiás laptopjainál már ismert és megszokott küllemi sajátosságokat, így például a vékonyított és meglehetősen könnyű kialakítást, a javarészt műanyag anyaghasználatot, illetve a szürke színhasználatot is. A fedlap finoman barázdált, közepén egy tükörhatású márkajelzéssel, míg alatta a géptest gyakorlatilag két részre szeparálható. A felső, tehát a klaviatúra alatt húzódó szekció, kissé mélyebbre ültetett és lágyan barázdált, míg alatta, tehát a touchpad körülötti szakaszon szálcsiszolt hatást kelt. Összességében egy letisztult, ugyanakkor mégis modern és fiatalos formatervvel operáló modell az X542UN, amely külsőségeiben, minden létező elvárásnak eleget tesz.

 

Kijelző

Az ASUS laptopok esetében a kijelző milyensége többnyire borítékolható, -hiszen mint tudjuk, a gyártó ez ügyben azért mindig igyekszik kifogástalanul eljárni. Jelen esetben sincs okunk panaszra, hiszen az Asus Vivobook X542UN 1920x1080-as, 15.6-os matt borítású FUllHD panelje, az ASUS Golden Eye csapata által kifejlesztett exkluzív Splendid technológiának köszönhetően, egészen pontos színhűséget és színhőmérséklet-értékeket kínál felhasználója számára. Ragyogó, kifejezetten széles skálán dolgozó élénk színeit, a különféle opcionális beállítások (Normal, Eyecare, Vivid és Manual) és egyéb paraméterek finomhangolásával tudjuk ízlésünk szerint formálni, illetve akár csúcsra is járatni. A matt borításnak köszönhetően pedig egészen biztosan nem fogunk az Asus Vivobook X542UN paneljére panaszkodni természetes, vagy intenzívebb fényviszonyok között sem.

 

Portok és eszközök

Az Asus Vivobook X542UN csatlakozóit tekintve nyilván nincs új a nap alatt, bár persze ez aligha lenne felróható aktuális darabunknak, hiszen e tekintetben minden egyes gyártó, minden létező modelljének kötve van a keze. Tehát a bal oldalon kettő darab USB 3.0-át, egy darab Type-C-t, a HDMI-t, a VGA-t, a LAN-csatlakozót, illetve a töltőkábel helyét találunk, míg jobb kezünk felől lett a kártyaolvasó, egy darab USB 3.0, az optikai meghajtó, valamint az audio bemenet is elhelyzve. A továbbiak között pedig a Bluetooth 4.0-át és a Wifi 802.11 ac-t kell még külön kiemelnünk!

 

Az Intel Core i5-8250U generálta teljesítmény

A teljesítmény alaphangjáért egy nyolcadik generációs i5-ös processzor, egészen konkrétan egy Intel Core i5-8250U a felelős, ami négy maggal és nyolc szálon, illetve 3,4Ghz-es órajellel és 6Mb gyorsítótárral dolgozva alapozza meg a megfelelő izmot, az egyébként 32GB-ig bővíthető, 2133Mhz-es 8GB DDR4 RAM és az Nvidia GeForce MX150 4 GB grafikuskártya fúziós erejének. A kifejezetten notebook-hoz és ultrabook-hoz készült processzor, az úgynevezett Kaby Lake Refresh generációján alapszik, maga a processzor megjelenése pedig idén augusztusra datálható; tehát egy valóban roppant módon friss megjelenésről van szó. Mindezen felül a processzor természetesen még a TURBO BOOST módot is megkapta, így folytatva előde, az i5-7200U által prezentált elit minőséget. A teljesítményt figyelembe véve pedig ugye a négy magos darabok, így az i5-8250U is, legalább 40%-al képes felülmúlni a két magos processzorokat, -mindezt pedig ugye jelentősen csekélyebb energia felhasználással.

 

 

 

Az NVIDIA GeForce MX150 4 GB-ról bővebben

Az idén nyáron bejelentett Nvidia GeForce MX150, egy belépő szintű videokártya, amely az úgynevezett GP108 chipen alapszik, és természetesen a laptopokhoz használatos Pascal alapú architektúrával készült. A 2017 nyarán bejelenetett MX150 4GB teljesítménye talán valahol a GeForce 940MX-felé konvergál, hiszen az MX150 4GB nagyjából ugyanazt kínálja, mint a 940MX. Persze míg ez ugye Pascal alapú, addig a házon belüli vetélytárs Maxwell alapú, azonban megannyi tekintetben hasonlatos képességekkel bírnak, amiben pedig nem, abban egyértelműen az MX150 jeleskedik. Ugyanis míg a 940MX még nem G-Sync kompatibilis, addig az MX150 már igen, továbbá a fogyasztást tekintve is kedvezőbb, hiszen ugyanolyan vagy esetenként jobb teljesítményre képes, átlagosan kisebb, lehetséges maximum fogyasztással.

Hangzás

Az Asus Vivobook X542UN kristálytiszta hangzásáért ezúttal (is) a SonicMaster és az AudioWizard hangrendszer felel. Ugye az AudioWizard-al megtámogatott és felügyelt SonicMaster legnagyobb erényének a precíz hangteljesítményt, az optimalizált erősítő meglétét, a nagyobb hangszórók és zengőkamrák fúziós erejét érdemes mindenekelőtt kiemelnünk, amely végső soron a combos audió kimenetért és a mélyebb, teltebb basszusokért felelős. Ezt pedig még csúcsra is kívánja járatni azon kiegészítő jelfeldolgozás, amely a zajszűrést, a hardveres finomhangolást, és a kimondottan tiszta hangzást biztosítja.

 

 

 

Bővíthetőség

Az Asus Vivobook X542UN bizony a bővítésre vonatkozó erényeket illetően sem marad el a nagyoktól. Kis hozzáértéssel egészen könnyedén nyitható és szerelhető, így a legfontosabb bővíteni valók barkácsolására, kozmetikázására és variálásra bármikor lesz majd lehetőségünk. Persze ezt elkerülvén vagy inkább megelőzvén, célszerű már kapásból az alábbi webshop linken átnyálazni a már előre bővített verziók között is, hiszen az Asus Vivobook X542UN-ból bőséggel akadnak plusz RAM-mal vagy (mint tesztalanyunk esetében,)SSD-vel is már eleve felvértezett darabok is.

 

Rendszer

A Windows 10 ezúttal is készséggel tette a dolgát. A rendszer felállítása, testreszabása és a feldriverezés folyamata is tükörsima művelet volt, ahogyan a tesztjátékok és alkalmazások próbafuttatása is gördülékeny műveletnek bizonyult. Rendszerünk reakcióideje kielégítő volt, bár persze közel sem tökéletes, ám szerencsére egy ssd beszerelésével, vagy ugye már egy eleve ssd-vel felvértezett darabbal mindez rendkívül hamar orosolható.

 

Kinek ajánljuk?

Az Asus Vivobook X542UN az általános felhasználói körnek éppen kielégítő lehet. A sztenderd feladatokat kisujjból kirázza, multimédiás felületként használva pedig hibátlan. A konfiguráció ugyan nem a legújabb generációs, pofátlanul falánk játékok gyötrésére született, ám ettől eltekintve azért a kevésbé erőszakos, amolyan casual-gamerek igényei is kielégítésre lelhetnek majd.

 

Összefoglalás

Végszónak úgy vélem elmondható, hogy az Asus Vivobook X542UN bizony egy abszolút ideális választás. Egyrészt, mert a maga cirka kétszázhúsz ezer forintos vételára már alapvetően sem tekinthető egy kimondottan borsos összegnek egy laptopért, másrészt pedig tesztalanyunk ezen összegért gyakorlatilag mindent tud, amit tudnia illik. Amennyiben egy hangsúlyozottan jó ár/érték arányban lévő termékre vágyunk, amely minden általános igényünket hosszútávon is szolgálni tudja, úgy bizony az Asus Vivobook X542UN az optimális választás.

 

 

AKANTHA GAMER EGÉR ÉS KEREK EGY ÉVRE SZÓLÓ PIXELGARANCIA AJÁNDÉKBA!

És, ha az Asus Vivobook X542UN prezentálta hibátlan multimédiás, -kis kompromisszummal pedig a belépő szintű játékosélmény- még nem lenne elég, most egy Akantha Gamer egeret, illetve egy kerek egy esztendőre szóló, teljeskörű pixelgaranciát is ajándékba adunk! Az Akantha C-Tech egérről néhány szóban: A profi játékosok kezében a C-TECH Akantha gamer egér valódi fegyverré válik. Ergonómiailag tökéletesen kivitelezett külső fém és gumírozott bevonattal rendelkezik. A nagyszerű dizájnt stílusos háttérvilágítással egészítették ki. Az optikai érzékelő maximálisan 2400dpi -re állítható. Az Akantha összesen 6 funkciós gombot kínál. Az exkluzív Radium pixelhiba garanciáról néhány szóban: 1 éves pixelhiba garancia szolgáltatásunk igénylése esetén, a vásárlást követő 1 évben vállaljuk a kijelzőcsere teljes költségét, amennyiben a hiba a készülék rendeltetésszerű használata mellett keletkezett!

 

Technikai adatok-Asus Vivobook X542UN - Ajándék C-TECH AKANTHA GAMER egér + 1 éves Pixelgarancia!

Processzor Intel Core i5-8250U (4 mag, 3,4Ghz)
Kijelző 1920x1080; Matt, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2133Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD; - Bővített variációk itt!
Grafikus kártya NVIDIA GeForce MX150 4 GB
Optikai meghajtó DVD RW
Egyéb Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0/3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; VGA, Webkamera
Hangrendszer Sonic Master+AudioWizard
Ár 242 990 Ft helyett MOST CSAK 219 990 Forint - Exkluzív ajánlat, a készlet erejéig!

Teszt eredmények

 
GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 35 56 44
 

Fotógaléria