Technikai adatok-ASUS VivoBook S530UN + ASUS NEREUS táska

Processzor Intel Core i5-8250U (4 mag, 3,4Ghz, 6mb cache)
Kijelző 1920x1080; Matt, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2400Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD - egyéb variációk pedig itt!
Grafikus kártya NVIDIA GeForce MX150 2 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Billentyűzet háttérvilágítás, FingerPrint, Wifi 802.ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 2.0, 3.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; HD Webkamera
Hangrendszer SonicMaster
Ár MOST CSAK 253 900 FT

Rég volt teszt Vivobook-ról, és elnézve az S530UN kvalitásait, nem is eshetett volna jobb modellre a választásunk e kategórián belül. Az ASUS vadonatúj multimédiás, illetve belépő játékos konfigurációja egy rendkívül jó ár/érték arányú darab, amit csakis körbedicsérni tudunk.

 

 

Megjelenés

Az ASUS VivoBook S530UN megjelenését, színhasználatát, valamint formatervét illetően is frissen hatóan egyedi. Már első blikkre is jól látható, hogy a VivoBook nem feltétlenül a sztenderd, a laptopok esetén általában bevált színsémákat követi, hanem kissé rendhagyó módon élénk, esetenként pedig már-már harsány színekkel operál. A géptest egyébként meglepően könnyű és vékony, súlya 1.8 kilogram, vastagsága pedig mindösszesen 18mm, így a mobilitást tekintve sem panaszkodhatunk. Ami talán azonban a VivoBook sava-borsát adja, az maga a zsanérozás, ami jelen esetben egészen egyedi fennhanggal bír. Az ErgoLift zsanérnak köszönhetően a gépelés könnyebbé és kényelmesebbé válik az érintettek számára, ugyanis az egyedi kialakítás ~3,5°-ban dönti meg a klaviatúrát, így hajazva példának okáért a PC-k esetén már ismerős érzésre. Persze maga az ErgoLift nemcsak ezért, hanem az extra szellőzési terület biztosításáért is piros pontot érdemel, hiszen így mintegy 2,5°C-kal tartja alacsonyabban a belső hőmérsékletet a sztenderd laptopokhoz képest. A fedlapot felhajtván a látvány azonban már a jól bejáratott stílusjegyekkel operál, halvány arany színhasználat, kellő távolságú billentyűzet kiosztás, vékony panelkeret, illetve méreteihez képest aránylag szélesre eresztett csuklótámasz. Összességében pedig a látvány, a formaterv és a kialakítás kifogásolhatatlan, minden tekintetben kellően elegáns, mégsem merev. Szeretjük az ilyet. - És figyelembe véve továbbá azt, hogy az S503UN VivoBook egyik, ha nem a legfontosabb ismertetőjegye a teljesen egyedi színhasználat, így érdemes az alábbi linken szétnéznünk, ugyanis nem csak az általunk bemutatott arany szín izgalmas, hanem mint ahogyan az a mellékelt gyári fotókon is jól látható, az S530UN sok egyéb izgalmas színkombinációban is elérhető.

 

Kijelző

Az ASUS VivoBook S530UN kijelzője amolyan biztonsági játékot játszik, hiszen éppen az elvártak szerint teljesít, ugyanakkor nem is kíván erre rálicitálni. A matt borításon felül, a NanoEdge technológia is jól áll minden panelnek, így ennek köszönhetően a káva még keskenyebb a kijelző tetején és szélein. A végeredmény pedig az a 86 %-os kijelző-ház arány, amely akár a védjegye is lehetne a VivoBooknak. És bár a panel méretezése "csak" 15,6-os kivitelt kapott, a kivételes színreprodukciónak köszönhetően a látvány még így is önmagáért beszél majd, tekintve, hogy az ASUS Splendid látványoptimalizáló technológia a gyakorlatban a legjobb képminőséget igyekszik kipréselni a panel kvalitásaiból. A Splendidről egyébként már számos alkalommal szót ejtettünk, hiszen a négy, egy kattintással elérhető és előre beállított módjával fanfavoritnak számít ebben a kategóriában; így a Normal, a Vivid, az Eye Care, illetve a Manual is.

 

Portok és eszközök

Azt hiszem az ASUS VivoBook S530UN portjait illetően, túl sok újdonsággal ugyan nem tudunk szolgálni, de voltaképpen erre nincs is szükség, hiszen kvázi minden létező csatlakozó megtalálható a géptesten, a teljesség igénye nélkül. Van itt HDMI bemenet, többformátumú kártyaolvasó, USB 2.0 és USB 3.0, de természetesen még USB 3.1 Type C is, audio-kombó csatlakozó és nyilván LAN bemenet is. Az eszközöket tekintve is gyakorlatilag minden kulcsfontosságú darab megtalálható a repertoárban, a Wifi 802.11 ac-tól kezdve, a Bluetooth 4.0-án át, egészen a touchpaden található Fingerprintig, vagy a háttérvilágítással dolgozó billentyűzetig. Talán ide is beszúrni azt is, hogy az úgynevezett gyorstöltés funkciónak köszönhetően, akár 60 %-ra is képesek vagyunk feltölteni, az egyébként már teljesen lemerült akkumulátorunkat, mindösszesen ~49 perc alatt. Tekintve pedig, hogy amúgy a VivoBook egyik sajátos előnye a könnyű és vékony kialakításában keresendő, így értelemszerűen az optikai meghajtó ezúttal (is) kimaradt a szórásból, de azt hiszem, ezt aligha bánja majd bárki is, aki bizalmat szavaz a konfigurációnak.

 

Az Intel Core i5-8250U generálta teljesítmény

A teljesítményért ezúttal egy nyolcadik generációs i5-ös processzor, egészen konkrétan egy 4 magos Intel Core i5-8250U a felelős, ami nyolc szálon és 3,4Ghz-es órajellel dolgozva alapozza meg a megfelelő izmot, az egyébként 32GB-ig bővíthető, 2400Mhz-es 8GB DDR4 RAM és az NVIDIA GeForce MX150 2 GB GDDR5 grafikuskártya fúziós erejének. Az egyébként kifejezetten notebook-hoz és ultrabook-hoz megtervezett processzor, az úgynevezett Kaby Lake Refresh generációján alapszik, maga a processzor megjelenése pedig tavaly augusztusra datálható; tehát alapvetően egy még valóban friss darabról van szó. Mindezen felül a processzor természetesen még a TURBO BOOST módot is megkapta, így folytatva az előd, az i5-7200U által megkezdett elit minőség prezentációját. A teljesítményt figyelembe véve pedig ugye a négy magos darabok, így az i5-8250U is, legalább 40%-al képes felülmúlni a két magos processzorokat, -mindezt pedig ugye jelentősen csekélyebb energia felhasználással. És bár az i5-8250U-MX150 kombó egy közepesen erős belépőnek valóban jó lehet, ez a modell tény-és-való elsősorban inkább multimédiás, mintsem gaming darab. Persze a kettő még véletlenül sem zárja ki egymást, hiszen mint ahogyan azt a mellékelt teszteredmények is jól szemléltetik, szó sincs it szédítő fps droppokról, sőt, egy közepesen erős grafikai beállítást követően, sok-sok friss címet meg tudunk majd hajtani vele. A lényeg csupán annyi, hogy ne legyenek irreális elvárásaink.

 

 

 

Az Nvidia GeForce MX150 GDDR5-ról bővebben

A fenti hasábban megkezdett gondolatmenetet folytatván, illetve inkább kiegészítvén azt jegyezném meg, hogy a múlt nyáron debütáló Nvidia GeForce MX150 GDDR5, egy olyan kvázi belépő szintű grafikus modul, amely már az úgynevezett GP108 chipen alapszik, továbbá természetesen már a laptopokhoz használatos Pascal alapú architektúrával került megtervezésre. Ennek okán pedig az MX150 2GB GDDR5 teljesítménye tehát valahol a GeForce 940MX-felé konvergál, hiszen az MX150 2GB nagyjából ugyanazt a teljesítményt kínálja a gyakorlatban, valamint ugyanazon fogyasztói célközönséget hivatott is kiszolgálni, mint a 940-es rokon. Persze míg ez ugye Pascal alapú, addig a házon belüli vetélytárs Maxwell alapú, azonban megannyi tekintetben hasonlatos képességekkel bírnak, amiben pedig nem, abban egyértelműen az MX150 jeleskedik. Ugyanis míg a 940MX még nem G-Sync kompatibilis, addig az MX150 már igen, továbbá a fogyasztását tekintve is kedvezőbbnek mondható, hiszen ugyanolyan -vagy esetenként jobb- teljesítményre képes, átlagosan kisebb, lehetséges maximum fogyasztással. Mint azt ugye már fentebb is boncolgattuk, az MX150 GDDR5 alkalmas ugyan játékra, ám irreális elvárásaink semmi esetre se legyenek majd. Amennyiben viszont kellő kompromisszummal viseltetünk, az adott játékoknál pedig képesek leszünk alkut kötni egy fluidabb játékélmény érdekében az opcionális grafikai beállítások terén, úgy az Nvidia GeForce MX150 egy tökéletes opció lehet majd számunkra.

 

Hangzás

Mint ahogy az ASUS darabok esetén javarészt az lenni szokott, úgy a hangzásért ezúttal (is) a SonicMaster prémium megoldása hivatott felelni. A SonicMaster hardver és szoftver szinten igyekszik kiemelkedőt nyújtani, teszi mindezt egyébként úgy, hogy az általa használt kodek kifejezetten pontos audiokódolást és-dekódolást abszolvál, így biztosítva példának okáért az S530UN számára erőteljes hangzást és mély basszus, a pontosan igazított erősítők, a nagy hangszórók, valamint a rezonáns kamrák segítségével. Mindezen felül pedig a saját szájízünk szerint, akár manuálisan is meg tudjuk piszkálni a végeredményt, ezzel finomítva tovább a kisebb részleteket, a további jelfeldolgozást, illetve a kisebb-nagyobb hangolásokat.

 

 

 

Bővíthetőség

A VivoBook S530UN ugyan effektív szerelő ablakot nem kapott, ez a hozzáértő kezeket egészen biztosan nem tántorítja majd el attól, hogy opcionálisan fel-fel tuningolják a konfigurációt. Már amennyiben vannak olyanok, akiknek erre van igénye. Szerelő nyílás híján sajnos-nem sajnos a komplett fenéklapot kénytelenek leszünk majd, néhány csavar társaságában eltávolítani, ám ezt követően gyakorlatilag mindenhez hozzáférünk majd, amire csak szükségünk lehet, így akár több memóriával, plusz SSD-vel, vagy esetleg egy nagyobb merevlemezzel is fel tudjuk turbózni az alapkonfigot. Persze amennyiben előrelátóak vagyunk, úgy lehet érdemes már kapásból egy bővített verzióra letenni a voksunkat, hiszen az alábbi linken kismillió variáció közül válogathatunk, elkerülvén ezzel az esetleges utómunkálatokat.

 

Rendszer

Az ASUS-nál voltak annyira nagyvonalúak, hogy a VivoBook S530UN már előtelepített Windows 10-el került a tesztpadunkra, ami azért jócskán lefaragott a tesztet előkészíteni hivatott fázisból. Minekután a rendszert felállítottuk, a driverekre esetlegesen ráfrissítettünk, a tesztfolyamat tökéletesen zökkenőmentesen zajlott. A Windows 10 mint mindig, úgy ezúttal is maximálisan stabil volt, minden pontosan úgy történt, ahogyan a nagy könyvben írva vagyon. Mind a 3d, mind pedig a játéktesztek a kívánt eredményt hozták, tökéletesen szemléltetvén mindazt, amit az S530UN-ból ki tudunk préselni. A fentebb már említett érintőpadba épített ujjlenyomat érzékelővel, és az ezzel kéz-a-kézben járó Windows Hello-val pedig még attól is megkímélhetjük magunkat, hogy a bejelentkezéskor mindig bepötyögjük a jelszavunkat, hiszen mindez akár egyetlen érintéssel is kivitelezhető.

 

Mennyire GAMER?

Nos, mint ahogyan azt a mellékelt eredmények eredmények is mutatják, a VivoBook S530UN gamer is, meg nem is. Gamer azért, mert nem teljesen inkompetens ezen a területen, a létminimumra több, mint tökéletes, az ár/érték aránya pedig ehhez mérten, szinte kikezdhetetlen. Nem gamer azonban azért, mert mint ahogyan azt fentebb már olvashattuk, nem valószínű, hogy egy Witcher 3-mat vagy egy GTAV-öt tükörsimán fogjuk tudni majd élvezni rajta, maximális beállításokon. Az egész igazából igény és elvárás kérdése, mert amennyiben egyszeri játékosként jól esik belőkni egy-egy órára néhány környi COD-ot vagy CS:GO-t, akkor az S530UN kiváló választás, ugyanakkor ha a master racehez tartozván, mi magunk is 4K/60fps pártiak vagyunk, akkor azért lehet egy kicsit túlgondoltuk a dolgokat.

 

Összegzés

Összességében pedig elmondható, hogy az ASUS ViviBook S530UN tökéletes reprezentációja a belépő szintű játékos, és/vagy az ízig-vérig multimédiás laptopok ismeréveinek. Az Nvidia MX150 2GB GDDR5 - Intel Core i5-8250U párosának harmóniája vitathatatlan, minden tekintetben elsőrangú módon megbízható kombó. Az S530UN-en pedig a multimédiás ténykedésen felül, kellő kompromisszummal még játszani is tudunk majd, mindezt pedig úgy, hogy alapkonfiguráció vételára bőven háromszázezer forint alá esik. Ezen felül pedig egy nem csak megbízható és relatíve erős, de küllemileg is egy szemlátomást szép és elegáns darabról van szó, ami kétségkívül bőven rászolgált a vételárára.

 

Most ajándék ASUS NEREUS táskával, csak és kizárólag a Radiumtól!

Amennyiben még mindig valamilyen oknál fogva hezitálnánk azt illetően, hogy kell-e nekünk az ASUS VivoBook S530UN, akkor mindenki megnyugtatására mondom, hogy az S530UN már önmagában is érték, másrészt pedig ha még így is bizonytalankodnánk, akkor csak itt, csak most és csak a Radiumnál, most minden S530UN-hez egy ASUS NEREUS válltáskát is ajándékba adunk!

 

 

 

Technikai adatok-ASUS VivoBook S530UN + ASUS NEREUS táska

Processzor Intel Core i5-8250U (4 mag, 3,4Ghz, 6mb cache)
Kijelző 1920x1080; Matt, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2400Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD - egyéb variációk pedig itt!
Grafikus kártya NVIDIA GeForce MX150 2 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Billentyűzet háttérvilágítás, FingerPrint, Wifi 802.ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 2.0, 3.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; HD Webkamera
Hangrendszer SonicMaster
Ár MOST CSAK 253 900 FT

Teszt eredmények

 
FARCRY5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 28 62 39
 

Fotógaléria