Bemutatók

Az ASUS az Eee PC-kkel, majd a mai bemutatónk alanyához hasonló mini-laptopokkal igyekezett a piacon csak netbook-ként ismert csoportot igyekszik uralni. Hogy ez a törekvés mennyire sikerült, az hamarosan kiderül.

Technikai adatok

Processzor Intel Celeron N2830, 2,1Ghz
Kijelző 11.6“, 1366 x 768 pixeles LED, fényes;
Memória 2GB, DRAM DDR3 1600 gyári memória
Merevlemez 500GB, 5400 RPM
Grafikus kártya Intel HD Graphics
Optikai meghajtó Nincs
Egyéb Bluetooth 4.0, VGA, RJ45 LAN, HDMI, 2x USB2.0 és 1xUSB3.0, 2in1 kártyaolvasó
Ár 66 790 FT

 
A szürke szeptemberi délutánon egy fekete kis fekete, rücskös felületű laptop csomagolódott ki a szokásosnál is környezetvédőbb dobozból. Zsigerből az ember rávágná, hogy ez egy újabb Eee PC, de a logó hiányában, illetve az ASUS által megadott névmegjlelölésből, az X200MA-ból kiderül, ez nem az ASUSTeK és az intel közös projektjének egy darabja lesz. Ugyan az Intel szállítja a belsőségeket, az „Easy to learn, easy to work, easy to play” jelzőt most egy kicsit rövidítenünk kell.

 

A kialakítása ugyan hasonló, mint az előbb emlegetett netbookoknak, valahogy az X200MA egy kicsit szögletesebb érzetet ad a használójának, mint az elegánsabb Eee-gépek. A matt fekete dizájn uralja az egész gépet, csak itt-ott kap némi helyet az ASUS logója, ami a külső borításon még fémes csillogást, a kijelző alatt már csak egy kis szürke festéssel jelent meg. Az picur laptop annak ellenére tűnik tömzsinek, hogy súlya alig haladja meg az 1.2 kilót. Erről főleg a kijelzőt körülvevő keret tehet, ami az alsó és oldalsó részeken meglepően vastagra sikeredett. A billentyűk a már emlegetett Eee-gépek megjelenését vették alapul. Akinek van hasonló ASUS gépe, az egyből rá fog ismerni erre a kialakításra. A billentyűk alá került egy fényesebb felületű, néha meglepően hangosan „pattanó” touchpad felé (pl. kattintáskor, vagy az ujjunk felemelésekor a billentyűzetről), pedig a ki-bekapcs gomb, valamint a szögletesség netovábbjával operáló zsanérok.

Kijelző és portok tekintetében hozza a kötelezőt az X200MA, hiszen HDMI csatlakozásával biztosítja, hogy akár egy TV-re rákötve, nagyban is dolgozhatunk a gépen, ahelyett, hogy a fényes, 11'6 colos kijelzőt használnánk. Megjegyezném, hogy sok fényes kijelző küzd a tükröződés rákfenéjével, az X200MA esetében ezt valahogy nem éreztem annyira szembetűnőnek. Talán azért is, mert oda kell figyelni a hasonló gépeknél, hogy bárhol használhatóak legyenek, bármilyen fényviszony mellett. Visszatérve a portokra, egy 2in1 kártyaolvasót, egy HD webkamerát, VGA csatlakozót, két USB 2.0-ást és egy 3.0-ást, valamint a szokásos RJ-45 és COMBO Jack audio jack-csatlakozók is kéznél vannak, nem is beszélve a „láthatatlan” portokról, a Bluetooth 4.0-val, valamint a 802.11.b/g/n wifi-vevővel.

Az előbb emlegettem az EeePC-k szlogenjét. „Easy to learn és Easy to work”. Eddig rendben is vagyunk, hiszen a 33 watt-órás akku a SoC technológiának hála 3-4 órát alaphangn, vagy egy kis driverezést, némi játékkal, olyan 2-2 és fél órában simán elvan. A rendszer dolgai, a multitaskingot könnyítő Intel rendszerek hiányában is (a megszokott TurboBoost, vagy a HyperThreading ezúttal kimaradtak) egész elfogadható tempóban folytak és a gép sem produkált meglepőbb fagyásokat, vagy akadásokat. Ugyan nem ez a világ legizmosabb gépe, de korrekt kis energiabomba (visszautalva az aksi teherbírására), akit bármikor elő lehet húzni a „zsebből”, ha egy mailt akarunk megnézni, vagy cikket a neten, esetleg a késében lévő laptop-bemutatódat kell megírni. Az AudioWizardnak hála a hangzásra sem lehet panaszunk, hiszen a beépített hangszórókból határozottan jó minőségű hangot tud kicsikarni, ahhoz képest, hogy mekkora gépről van szó.


„Easy to play”. Na, ez már a nehézkesebb szekció. Ugyan minden felhasználó jól tudja, hogy ezek a kis méretű laptopok nem csak testalkatban kerülik el messze a Dominatort, vagy a Destroyert, de teljesítményben sem sorolhatóak a gamer-gépek közé. Ugyan az Intel Celeron N2830-as egy tisztes munkát végez, az 1MB-s cacheval, 2.1 Ghz-ről 2.4-re gyorsuló kis szerkezet 2 magja nem tud játékos időt futni igazán. Az integrált Intel HD Graphics kártya sem sokat alakít a helyzeten, de azért igyekeztünk olyan „helyzetet” találni, ahol még ez a szerény gépecske is ki tudja szolgálni a játékos lelket. Elsőre azt ajánlatom látogassanak el X200MA vásárlóink a WebArchive Software Libraryjében az MS-DOS-os játékok listája. A retro játékok ma reneszánszukat élik, így biztos akad (rajtam kívül) más is, aki szívesen Wolfeinsteinezne, Doomozna, vagy Prinnce of Persiázna egyet, persze szigorúan a hőskori játékokból. Ezek a emulátornak hála elfutnak ezen az apró gépen is és jelentenek legalább annyi szórakozást, mint a most futó nagyok.


 Kinek is ajánlhatjuk ezt a gépet? Nos, színe és robusztus jellege miatt inkább férfi táskában bújjon meg, például egy egyetemistáéban, aki órai jegyzetelésre, két óra közti film, vagy sorozatnézésre használná. Alkalmas darab a retro szerelmeseinek, hiszen a netről elérhető old school játékokkal bármikor lehet „csapatni” rajta. Egy ehhez hasonló netbook nem kínál általában csúcs minőséget, de ezen az áron, ilyen pofás kis gépet nem érdemes kihagyni.

Technikai adatok

Processzor Intel Celeron N2830, 2,1Ghz
Kijelző 11.6“, 1366 x 768 pixeles LED, fényes;
Memória 2GB, DRAM DDR3 1600 gyári memória
Merevlemez 500GB, 5400 RPM
Grafikus kártya Intel HD Graphics
Optikai meghajtó Nincs
Egyéb Bluetooth 4.0, VGA, RJ45 LAN, HDMI, 2x USB2.0 és 1xUSB3.0, 2in1 kártyaolvasó
Ár 66 790 FT