Technikai adatok

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-4720HQ, (3,60 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző,
Memória 4 GB RAM DDR3
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya Geforce GTX 950M 4 GB DDR3
Optikai meghajtó DVD±RW
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); 2x USB 3.0; 1x USB 2.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; Webkamera, mini display port, 1x HDMI,
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró
Ár 243 990 Ft

Igazán nincsenek túlszaporodva az olyan, feltétlenül megbízható és közepesen terhelhető gépek, amik ár/érték arányukat tekintve remekbeszabott választásnak bizonyulnak, és mondjuk még a külsőségeket tekintve sem lehet szégyellni valójuk egyetlen pillanatig sem. Ám jelen cikkünk főszereplője, a fentebb felsorolt kritériumok mindegyikét lefedi.

 

Megjelenés

Egy kimondottan mutatós csomagolásba bugyolált ASUS darab landolt nemrég a tesztasztalunkon, melynek ROG-os vonásai, tökéletesen hűek a márka már jól bejáratott, és gyakorlatilag minden vizuális igényt maradéktalanul kielégítő stílusjegyeihez. Bevallom tesztalanyunk nekem első blikkre, ezzel a bestiális, fekete alapon vörös mintázattal, kapásból a Marvel által teremtett képregényes univerzum egyik legelvetemültebb gazemberét, Carnage-et juttatta eszembe, hiszen küllemét figyelembe véve, tulajdonképpen zokszó nélkül simulna Pókember említett ellenlábasának, esetleges dolgozószoba-dizájnjához. No, de ne kalandozzunk el ennyire. A finomra csiszolt, kerekített élű, fényes felületű fedlap közepén egy ezüstösen csillogó logót láthatunk, továbbá a dizájn sava-borsát adó, fentebb már említésre került egyenletlen, ám a két oldal szimmetriáját meg nem törő, vörös vonalvezetést. A laptopot felhajtva is hasonló színharmóniát találunk: így a két oldali mélypiros csíkozást, a fekete alapon bíborral megfestett klaviatúrát, illetve az igen szélesnek tekinthető csuklótámasz, szintén vörössel kontúrozott egérpadját. Bal kezünk felől, közvetlenül az ESC billentyű felett találjuk a főkapcsolót, illetve jobb oldalt, a home-pgup-pgdn-end kvartett felett pedig, egy, a belső hangszórókra reflektálni kívánó SonicMaster felirat díszeleg. Most, hogy mindezt végigzongorázva szépérzékünk kielégülésre lelt az igazán igényes és ízléses külalaknak köszönhetően, lássuk mivel is állunk szemben, ha beljebb tekintünk.

 

Kijelző

Tesztalanyunk vizuálisan nyújtott teljesítménye sem okozhat számunkra különösebb csalódást, figyelembe véve, hogy 15.6-os, FullHD felbontását még egy kifejezetten nagy betekintési szöggel rendelkező, matt kijelzővel kívánná megtámogatni,. Ily' módon teljesen természetes, hogy e téren sem szükséges semmiféle kellemetlen szájízzel meghozott látszat-kompromisszumot kötnünk, hiszen jelen cikkünk főszereplője, akár egynél több főnek is egészen élvezetes filmélményt képes nyújtani, elkerülve ezzel annak kínosságát, hogy a kijelzővel nem közvetlenül szemben ülők, egy Michael Bay-féle kamerarángatós lángesőből, mondjuk csak foltokat és pacákat lássanak.

 

Portok és eszközök

Általában túl sok újdonsággal nehéz szolgálni ebben a fülben, hiszen mint ez többnyire jellemző, ezen termék is a már jól ismert eszközökkel rendelkezik. Vegyük is sorra: a gép bal oldalán, a hűtőrácsot megelőzve találjuk a jack-combo bemenetet, két USB 3.0-át, az RJ-45 LAN csatlakozót, a HDMI kábel helyét, illetve a mini d-sub 15 érintkezőlábas VGA csatlakozót. Jobb oldalt kapott helyet egy USB 2.0, valamint a DVD SuperMulti optikai meghajtó. Velünk szemben pedig a 3-in-1 kártyaolvasót találhatjuk, mely egyaránt alkalmas SD, SDHC, továbbá SDXC kártyák felismerésére is. A fizikailag is tapintható cuccokon, valamint a legalább annyira szokványos, mint amennyire megbízható SonicMaster beépített audió formátumon kívül pedig, egy Bluetooth V4.0, egy VGA webkamera, illetve a Wifi áll még rendelkezésünkre.

 

Teljesímény
Kielégítő. Pont. Se nem több, sem pedig kevesebb, mint amire egy 3,6 Ghz-n pörgő, négy magos, IntelCore i7-4720 HQ processzorral és DDR3 1600 Mhz-es SD RAM-mal operáló, belépő szintű gamer-laptopnál előzetesen számíthatunk. A Windows 8.1 telepítését, illetve a feldriverezést követően két játékkal kívántuk kiismerni tesztalanyunk határait: A GTA V, az opcionális beállításokat magasra húzva sem dolgozta meg kimondottan laptopunkat, így ez az NVIDIA GeForce GTX 950M videókártyával dolgozó cucc, sem a grafikával járó vizuális és játékélményt, sem pedig a sebességet tekintve nem teljesített megkérdőjelezhetően. Részletgazdag, feltunningolt, magasan ívelt minőségű felbontással is tökéletesen simult igényeinkhez, elkerülve mindennemű akadozást vagy fagyást, átlagosan 33-35 körüli fps számokat produkálva. A Witcher 3 ugye egy jóval masszívabb étvágyú történet, mely némiképpen bizonyosságot is nyert, hiszen high beállításon sem volt ugyan élvezhetetlen vagy játszhatatlan, ám inkább a kompromisszumképesebb, fullHD-vel megtámogatott medium konfigurációk mellett volt képes elvárásainknak megfelelően teljesíteni. Ekkor a 30-32 közötti fps számokat minden különösebb gond nélkül átlagolta. A jó öreg i7 ezúttal a 4720HQ. Kapásból nem is tudnám összeszámolni, hogy hány tesztben, laptopban soroltuk már fel a képességeit az Intel egyik legnépszerűbb cuccának. A 47W-s fogyasztású processzor bizony megdolgozik a kapott áramért, hiszen az alaphangon 2.6 Ghz-s fordulatszámon teljesítő komponens maximális teljesítményét, gyártója, 3.6Ghz környékén határozta meg. A 6 megás cacheval, 2015 első felében megjelent proci 8 szálas, 4 fizikai maggal rendelkezik, 22nm-es kialakítású és, ha mondnjuk még nem lenne elég az adatokból, rendelkezik egy Intel HD Graphics 4600-assal, ami háttérbe szorul a Geforce 950M-nek köszönhetően. Az Intel technológiák legjavát még mindig hozzácsapják az i7-4720HQ-hoz, így a multitaskingot, illetve a memóriák munkáját elősegítő SpeedStep, HyperThreading, vagy a túlmelegedést figyelő Thermal Monitoring is a csomag része.

 
 

 

Rendszer

A felpakolt Windows 8.1 boot-ideje, sebessége, kitartása és terhelhetősége kielégítőnek titulálható. Használat közben nem kell a székünk karfájába kapaszkodva testünket megtámasztani, nehogy a gép által generált, fizikai törvényeket meghazudtoló sebesség a háttámlába préselje magatehetetlen testünket, ám természetesen egy-egy folyamat előrehaladása, vagy mondjuk két folyamat közötti várakozási idő sem indokolja, hogy a türelmi percekben teát főzzünk magunknak. Amennyiben valamilyen oknál fogva mondjuk mégis szükségét éreznénk annak, hogy a tempót kissé felturbózzuk, egy hozzácsapott SSD után már egészen biztosan megnyugvásra lelünk.

 

Kinek ajánljuk?

Nos, tulajdonképpen bárkinek, aki egy ár/érték arányban tökéletesen optimális, hosszútávon is életképes, belépő szintű gamer laptopban gondolkodik. Amennyiben nem feltétlenül az egyre nagyobb és nagyobb teljesítményt igénylő, a lehető legmaximálisabb beállításokra felhúzott, monstrum-játékokat kultiváljuk, egészen bizonyosan nem lesz okunk panaszra. Jó anyunak, apunak, nagyszülőnek, barátnak és barátnőnek, vagy ugye a kompromisszum képesebb gyerkőcöknek is, hiszen jelen cikkünk alanya, minden bizonnyal a komplett családot hálásan kiszolgálja majd.

 

Összefoglalás

A fentebb már felsorakoztatott és részletezett tulajdonságokat figyelembe véve, nincs különösebb érv az ellen, hogy bárki bizalmat szavazzon ennek az ASUS modellnek, hiszen mindent tud amit tudnia illik, amihez pedig némiképpen gyengébbnek titulálható, annak nem is kell az erősségei közé tartoznia.

 

Technikai adatok

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-4720HQ, (3,60 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző,
Memória 4 GB RAM DDR3
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya Geforce GTX 950M 4 GB DDR3
Optikai meghajtó DVD±RW
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); 2x USB 3.0; 1xUSB 2.0 Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI,
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró,
Ár 243 990 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Cinebench:

 

3D Mark:

 

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 23 52 35
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Medium 21 44 32