Technikai adatok

Processzor AMD Quad-Core FX-7600P (3,6 GHz)
Kijelző 15,6", 1366 x 768, HD LED / matt
Memória 4 GB RAM DDR3
Merevlemez 500 GB 5400RPM
Grafikus kártya AMD Radeon R7 M270 2 GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Bluetooth 4.0, D-sub, Gigabit LAN,HDMI, Kártyaolvasó, USB 2.0, USB 3.0, VGA, Webkamera, Wifi 802.11 b/g/n
Hangrendszer SonicMaster és ASUS AudioWizard rendszerek
Ár 149 990 Ft

Amikor az ember másodjára kapja, egy héten belül az arcába az "In search of indcredible" logót, egyszerre kapja el a kétség és a déja vu érzése. Vajon miért keressük még mindig? Nem sikerült megtalálni a korábbiaknak? Vagy már korábban is sikerült, de megpróbáljuk mégegyszer? Most maradjunk az utóbbi érzetnél, hiszen "ugyanaz" a ház indul a keresésre, ezúttal AMD belsőségekkel, mint ezt megelőző bemutatónkban.

 

Megjelenés

Őserdőmegmentő Eco-box kinyit, majd jön a meglepődés: "Véletlenül az X550JX-et hagytam az asztalom mellett?". Lekűzdve ezt a gondolatot azzal a ténnyel, hogy a kartondoboz oldalán a címben is szereplő X550ZE felirat szerepelt, elkezdtem a körbefotózást. Ahogy a lentebbi képeken is látszik, a mai tesztalanyunk nem csak nevében, de megjelenésében is csak minimálisan tér el a legutóbbi alanyunktól. Ugyanaz a széria, csak az 550 utáni betű-kód változott meg. Így tehát adott, hogy a nüansznyi különbség ne feltétlenül a külső jegyekben legyen fellelhető, hanem abban, ami a szürkés, érdes felület alatt lakozik. Persze, essen pár szó a megszokott módon a szürke dobozkáról: elegáns, mint mindig. Akinek tetszenek az ASUS irodai, illetve "multifunkciós" laptopjai, az az X550ZE látványával is elégedett lesz. A cseppnyi eltéréseket a márkajelzéseket hordozó vörös matricák jelentik nagyrészt (ha valaki már a képeket látva elkezdené levakarni a paintes-hatású Quad Core matricát, akkor nincs vele egyedül), hiszen a fenti leírásból már kiderült, hogy itt nem Intel processzor, hanem egy AMD rendszer dobog tesztalanyunk szívében. Luxusjárgányt kapunk tehát külsőre, de a kaszni alatt a motor is ilyen fényes?

 

Kijelző

Ne haladjunk ennyire előre a konklúzióval, inkább nézzük meg, hogy mit is tud mutatni nekünk a laptop! Szó szerint, mutatni, hiszen a kijelzőről is szót kell ejtenünk ebben a részben, ami ellentétben az előző ASUS géppel, ezúttal nem fényes, hanem matt. Ezen felül viszont sok újdonsággal nem szolgálhatunk. A maximális felbontás ezúttal sem tudja meghaladni az 1366x768-at, ami hasonló méretű és kategóriás gépektől nem is nagyon várható el. A fényesebb helyeket a matt felület miatt jobban kezeli, valamivel kényelmesebb is volt emiatt a boltban használni a gépet (spotlámpák, változó fények...a boltunk kialakításának hála a laptopokat egyszerre tudjuk különböző fényerő mellett használni, avagy a profizmus magasiskolája). Oldalról persze megjött a szokásos elszíneződés, a kék háttér ha nagyon oldalról néztük belilult, tehát nem hoz olyan látószög-lehetőségeket, mint az N550JX, de ezen az áron az 550ZE korrekt képminőséget ad így is.

 

Portok és eszközök

Ebben a tekintetben egy erős átmásolós rész következik korábbi tesztünk soraiból. A két x-szériás laptop közt a legnagyobb különbséget a portok tekintetében az akkumulátornak szánt csatlakozás helyet cserélt a zárral.

Így nézzünk rá tehát előbb a bal oldalra, ahol még mindig mini-USB portos megjelenésével követi az előbb említett zárat a hűtő, majd következik a VGA, HDMI és net csatlakozás hely, míg végül a fülesnek szánt három és feles jack csatlakozó, valamint a két USB 3.0 sorakoznak.


A jobb oldalon töltődhet a gép, illetve képbe kerül a DVD SuperMulti is, alul pedig még mindig ott árválkodik az egyszem USB 2.0-ás. A gép elejére az elődnek megfelelő kártyaolvasó jutott és az állapotjelző zöld fénypontok.

 

Az előző cikkben esett szó a SmartGesture támogatott TouchPadról, ahol azt panaszoltam, hogy néha elhagyja az egeret és nem érzékeli úgy a tapintásomat, ahogy kellett volna. Érdekes módon az X550ZE esetében ezt nem tapasztaltam, sőt, sokkal finomabban tudtam irányítani az eseményeket, mint az emlegetett X550JX esetében. Az előbb szóba került hűtőkre visszaugorva megjegyezhető, hogy a beígért IceCool hűtés az alapegység tekintetében egy kicsit lezserebben működött, hiszen amíg a bal oldal erősebben melegedett, addig a jobb oldal kellemes hűvös volt (hasonló IceCool rendszer már megjelent más ASUS tesztünkben is, ahol viszont hiba nélkül működött). Hangok tekintetében nem változott semmi, még mindig SonicMaster és AudioWizard kombinációt kapunk, hogy egy korrekt multimédiás élmény legyen a nyereményünk az X-laptop megvásárlásával. A hangzás még mindig variálható, legyen szó gamer, mozis beállításról, vagy sima, átlag helyzetről. A szokásos emlegetni való eszközök közt ott van nyilván a Bluetooth 4.0-ás, illetve a mára már szokásosnak ható 802.11 b/g/n WIFI is, ami pikk-pakk levadászott mindegyik, közelben lévő netelérhetőséget.

 

Teljesímény

Az első olyan részlet lehet ez, hogy nem érzem azt, hogy az előző cikket plagizálom. Miért? Az X550ZE esetében ugyanis teljesen más belső szerveket kaptunk, mint az X550JX esetében. Először is kezjdük magával a gép szívével, a quad-core AMD FX-7600P processzorral, ami kellemes társaságot biztosít egy 2 gigás, AMD Radeon R7 M270-nak, aki "crossfire-jelleggel" együtt fut az alap grafikus kártyával. A quad-core, Kaveri architektúrára épülő AMD FX-7600P majdnem egy GHz-s gyorsulást tud produkálni, mégepdig 2.7 GHz-ről rajtolva, egészen 3.6-ra felpörögve. Ez az APU ugyan nem veszi meg a várost nekünk, de teljesítményével teljesen megfelel kategóriájához tartozó elvárásoknak és a párhuzamosítási lehetőségnek hála, sokszor előnybe is kerül a 2 fizikai maggal rendelkező, rivális i3 és i5-ösökkel szemben. A 686 MHz-s órajellel működő grafikus egysége az FX-7600P-nak kapott egy nagyon kellemes játszótársat is maga mellé, mégpedig az AMD Radeon R7 M270-est, amely már DirectX 12 és Windows 10 supporttal érkezik a piacra. Utóbbi még 2GB DDR3-as VRAM-ot tesz a csomagba, illetve egy AMD MANTLE API támogatást, amely erős teljesítménynövekedést okoz a dedikált játékokban. A gép tehát képes alkalmazni az AMD Dual Graphics kiépítését melynek során az integrált és dedikált kártya képes együtt dolgozni így növelve a grafikus teljesítményt, akár 50% gyorsabb feldolgozást lehetővé téve a filmek és a multimédiás fájlok futtatását. A tesztjeink során egy korábbi X550ZE elemzésünket is figyelembe vettük, ahol ugyanez a gép futott, kisebb-nagyobb eltérésekkel és az új drivereknek hála látványos különbségek születtek: a 3DMarkot illető összes eredményben, nagyjából 20% körüli javulást produkált alanyunk. A játék szekcióban komoly Witcherezést, Ultra beállításon ne várjunk tőle (bár, a játék alapabb beállításokon is legalább annyira szórakoztató, mint a grafika-fetisiszták álmaiban egy gamer laptopon), de kisebb gépigényű programok (pl. az előbb emlegetett Mantel támogatású játékok, esetleg a MOBA-ak, vagy 2-3 éves játékok) még így is klasszul futnak rajta.  Árkategóriájában még mindig a legjobb teljesítményt nyújtaja, hiszen NVidiás nagytestvére egy bő százassal drágább, mint ő. A tesztek során egyébként a korábbi Battlefield komolyabb beállításokon is remekül nézett ki, valamint jól ment a League of Legends és a Project CARS is. 

Az erőhöz hely és memória is párosul. Összesen 500GB HDD-t kapunk, amin a nagy felbontású filmeket és más médiatartalmakat, valamint a feltelepített játékokat kényelmesen tárolhatjuk. A memória blokkba egy 1600MHz-es DDR3-as RAM került, mégpedig 4 gigányi terjedelemmel.

 

 

Rendszer

A gép természetesen Windows 8.1-el lett tesztelve, de a dobozban talált ASUS driverek mellett letöltöttünk egy valamivel frissebb Catalystot, a jobb eredmények érdekében (ezt ajánlani tudjuk minden vevőnknek, hogy keressenek utána, hátha vannak már frissebb és ez által a gépet jobb teljesítményre serkentő driverek a laptophoz). A boot idő HDD-hez mérten elfogadhat, valamint használat közben sem tapasztalhatóak fagyások, vagy akadások, ahogy azt alábbi szlogenjében az ASUS ígérte ("Az ASUS X Series mindenre képes, amire csak szükség lehet a többfeladatos feldolgozási és szórakozási igények valódi kielégítéséhez."). Akkumlátorból egy 4 cellás 44 watt-órás került bele ami közepes használat esetén több óra készenlétet biztosít, de intenzívebb használat mellett is korrekt időt fut. A hűtésről már esett szó, a burkolaton érezhető némi melegedés, főleg a bal oldalon, de ez még teljesen elviselhető.

 

Kinek ajánljuk?

Megbízható és elfogadható munkabírású darabról van szó az X550ZE esetében. Ugyan odébb van napjaink erőgépeitől, de nem is ez volt a fő célja. A manapság olyan népszerű League of Legends a legjobb beállítások mellett is gond nélkül futott rajta, valamint a tavaly megjelent Battlefield 4 is (az AMD MANTLE API támogatással kiegészülve) nagyon jó eredményeket produkált. Multimédiás tartalmak, némi kompromisszummal az újabb, teljes megbízhatósággal a régebbi játékok és természetesen a megszokott irodai alkalmazások... minden, amire az X550ZE képes!

 

Összefoglalás

Ugyan nem egy gamer laptop, de aki akar magának egy stílusos, irodai alkalmazásokban és online böngészésben teljesen megbízható, régebbi, vagy kisebb terhelésel járó játékokat korrekt minőségben futtató laptopot, akkor az megtalálhatja a számítását az ASUS X550ZE-ben. A vásárlóink kedvéért még egy kis kedvességgel szolgálnánk, hiszen a gép mellé egy táska-egér kombinációt is adunk, illetve a termékért felelősséget is vállalunk: legújabb Radium+ garanciánk vonatkozik az X550ZE-re is. Ez a fajta jótállás 1 éves 7990Ft értékű ajándék pixelgaranciát tartalmaz és amennyiben nem elégedett a készülékkel, úgy azt 30 napon belül visszaküldheti hozzánk! Továbbá az alap gyártói jótálláson túl, amennyiben meghibásodás jelentkezik a készüléken, akkor 50%-os kedvezménnyel (az anyagköltségre vonatkozik) javíttathatja meg szakszervízünkben a készüléket!

Technikai adatok

Processzor AMD FX-7600
Kijelző 15,6", 1366 x 768, HD LED / matt
Memória 4 GB RAM DDR3
Merevlemez 500 GB 5400RPM
Grafikus kártya AMD Radeon R7 M270 2 GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Bluetooth 4.0, D-sub, Gigabit LAN,HDMI, Kártyaolvasó, USB 2.0, USB 3.0, VGA, Webkamera, Wifi 802.11 b/g/n
Hangrendszer SonicMaster és ASUS AudioWizard rendszerek
Ár 149 990 Ft

Videóbemutató

ASUS X550ZE Újrajátszás!

További játékokkal, Windows 10 alatt is leteszteltük az ASUS X550ZE-t! Szeretnéd látni hogy fut rajta a GTA V, az Elder Scrolls V: Skyrim? Érdekel, milyen a sebesség érzete a GRID2-vel, vagy azt, hogy mekkora kártyacsatákat lehet nyomni a Heartstoneban? Esetleg MOBA kedvelő vagy és League of Legendseznél egy keveset a géppel? A videón megnézheted, hogy fog menni!

 

Teszt eredmények

Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

További információkért kattints ide!

3D Mark Vantage

 

További információkért kattints ide!

Játék Tesztek

Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 28 34 30
1280x768 Medium 14 26 19
1366x768 High 10 20 14
League of Legends
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 Ultra 30 48 37
Battlefield 4
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 45 80 49
1280x768 Medium 32 49 42
1366x768 High 19 30 24