Technikai adatok

Processzor AMD TURBO QUAD Core FX-8800 (3.4Ghz, 2MB Cache)
Kijelző 1366 x 768 HD felbontás Matt kijelző
Memória 4 GB RAM DDR3
Merevlemez 1000 GB 5400RPM
Grafikus kártya AMD Radeon R8 M350DX Crossfire 2GB DDR3
Optikai meghajtó Dvd super multi
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, 3xUSB3.0, Kártyaolvasó, combo jack audio HDMI, RJ-45 és VGA csatlakozók
Hangrendszer SonicMaster hangrendszer
Ár 159 990 Ft

 

 

Megjelenés

A 2016-os esztendő is olyan lesz, mint az előző, ha az ASUS és a minőségi dizájn párosítását nézzük. A Tesztközpontban már áradoztunk eleget a taiwani gyártó multimédiás gépeinek kinézetéről, így most csak mérsékelten részleteznénk. A szokásos fekete-ezüst kombináció, ami eddig a K, vagy az N-szériát jellemezte, ezúttal az eddig fémes fedelekkel tálalt X-szériába is megérkezett. Az X555DG az alapegység felén eső részét (avagy a billentyűzeti részt) leszámítva feketében pompázik, ezért is volt furcsa felnyitni a fedelet és szembenézni a fémes felülettel. Kellemes meglepetés volt, hiszen még mindig jól mutat a touchpadot körülvevő csiszolt fém felület, illetve a billentyűzet közt recés felületű alapegység. A finom kontrasztot itt is a fekete billentyűk adják majd meg, amik hozzák a kívánt minőséget. A billentyűk közti távolság és a billentyűk korrekt lenyomási útja tökéletesen biztosítja az office munkákhoz és a komfortos netezéshez szükséges alapot. A megjelenéshez tartozik még a zsanér is, ami az X550ZE-hez képest markáns változáson ment át. Nem két kicsi, hanem egy nagy zsanér dolgozik azon, hogy a gép fedelét felnyithassuk, ami jóval masszívabb érzetet kölcsönöz a gépnek. Sok egyebet nem kaptunk a dizájnt illetően, de a a billentyűk megvilágítását leszámítva, sok csilli-villire amúgy se lenne szükség az X555DG külsőjének feldobására.

 

Kijelző

Az öregnek jól bevált, minek változtassunk rajta? Jöhet a kérdés bátran, hiszen az X555DG ugynazzal az 1366x768-as felbontású matt kijelzővel dolgozik, amivel a korábbi AMD-s laptopunk. A Splendid Technology persze itt is dolgozik. Amit a kijelzőn láthatunk, legyen szó videó, vagy képanyagról, az a gép határain belül, a lehető legjobb minőségben tárul elénk. Egy IPS-panel még jól esne egy ilyen multimédiás gépnek, de akkor az X555DG ára nem lenne ennyire baráti. Az tehát adott, hogy a dolgok jól mutassanak ezen a kijelzőn, de mi garantálja, hogy ez így is lesz? Arról egy-két bekezdéssel lejjebb írunk.

 

Portok és eszközök

A portok felsorolása 2016-ban is legalább annyira ismétlődő lesz, mint tavaly volt. Az X555DG bal oldalára szorult a portok nagyja. A töltő mellett ide köthetjük a VGA kábelét, illetve az RJ-45-öst, a HDMI kábelt, na meg két darab USB 3.0-ást. A fekete felületre még kaptunk egy Kensington-zárat, majd átnéztünk a másik oldalra. Oda jutott egy USB 2.0-ás, a természetesnek vett combo-audio-jack csatlakozó dugasz, na meg a jól megszokott optikai meghajtó. Aki az SD-kártyát szeretné a gépbe dugni, az is ezen az oldalon találja a megoldást, így a gép eleje érintetlenül maradt, leszámítva azt a pár állapotjelző fényt.


Az eszközökhöz tartozik még egy pár dolog, többek közt az ASUS Smart Gesture fémjelzésű touchpad, ami a "tabletes" kezelés lehetőségét adja meg, még mindig, a laptopok esetében. A felhasználók kényelmét hivatott szolgálni az IceCool-rendszer, ami kellemes hőmérsékleten tartja az alapegységet. Ezen cikk írása közben is, a laptop billentyűzetén zongorázva kellemes, alig langyos volt az ASUS laptop felülete. A szokások rabjai vagyunk ennél a laptop-kategóriánál, szóval a megszokott HD webkamera is a csomag tartalma, aminek pedig külön örülünk, az a SonicMaster hangrendszer. A DMC - Devil May Cry közben öröm volt hallgatni a zúzósabbnál-zúzósabb nótákat, hála az X555DG hangrendszerének, amit akár finomhangolhtunk az AudioWizard rendszerének hála. Valaki esetleg hiányolta a Bluetooth 4.0-ást, na meg a WiFI-vevőt a 802.11 b/g/n megoldással? Nyugalom, itt vannak.

Teljesímény

Erre várt mindenki, nem igaz? Vajon mennyivel lett jobb, vagy erősebb ez a kiadás, mint az ASUS X550ZE. Nos, szögezzük le az ASUS X555DG ugyanazt a vásárlói bázist hivatott kiszolgálni, mint elődje, így a teljesítmény szempontjából is hasonlóra számítottunk. CSalódnunk nem kellett, ugyanis az i5-ös processzorokkal versenyben lévő hatodik generációs AMD Quad Core FX-8800P jó munkát végez a gép szívében. A 4 magos Carizzo-szériás processzor maximális teljesítménye 3.4 GHz köré lőhető be, alaphangon pedig, olyan 2100 Mhz körül mozog. A 2 MB-s smart cache-al rendelező processzor 12 és 35W közötti fogyasztással munkálkodik, hogy a 15.6 colos monitorra képet varázsoljon. Ahogy az Inteles processzoroknál megszokhattuk, itt is jelentkeznek a gyártóra jellemző plusz technológiák. A 28 nm-es rendszerű FX-8800P-ben a Perfect Picture rendszer dolgozik a képminőség feljavításán, ami a HD kijelzőn jól mutat majd. A TurboCore rendszer természetesen az órajel felpörgetésére és a játékoknál szükséges teljesítmény produkálására született, amit az R7-es Radeon Grahics és az R8-as M350DX videókártya koprodukciója segít még. A Dual-Graphics rendszer 2GB-nyi DDR3-as memóriával dolgozik a 12-es DX-et támogató rendszer, ami nagyjából 1 Ghz teljesítményt tud leadni a gép használata közben.

A technikai részletek (mint például az, hogy 1040 millió tranzisztor szorult a grafikus rendszerbe), kevésbé kötik le az átlag olvasókat, így térjünk is rá a leglényegibb információkra. Hogy működik mindaz, amit eddig felsoroltunk? Aki pokoli hangulatra vágyik, az megtalálhatja a számítását Dante legújabb kalandjaiban (nem az Isteni színjátékra gondolunk, természetesen), illetve az Idézők szurdoka a League of Legendsben is ideális hely lesz számára. Előbbi hozta a stabil 30 FPS körüli értéket, a LoL pedig bőven ez fölé ment, ahogy azt el is várhattuk tőle. A Kholat esetében nem sikerült a maximális felbontás mellett egyenletes futást produkálni (apró megjegyzés, hogy a DMC az AMD bevonásával került piacra, így a gyártó által "támogatottabb" játékokra érdemes lehet figyelni...hasonló volt az eset az X550ZE-nél, ami a Mantle támogatás miatt jobban szerette a BF4-et).

Rendszer

Az AMD CARIZZO FX-8800P (erősebb 35W változtatú) négymagos QUAD Core processzor az AMD leggyorsabb mobil processzora, amely főleg a multimédiás és játékos felhasználásra lett tervezve, ahol nagyon is utóléri és sok esetben meg is előzi az Intel konkurens processzorait, köszöntetően a 4 magos felépítésnek és az integrált  Radeon R7 típusú grafikuskártyának, amely 384 grafikus feldolgozó egységet tartalmaz és mindez a processzorban foglal helyet. Fontos leszögezni, hogy az erős integrált grafikus kártya együtt dolgozik a meglévő dedikált grafikus kártyával, amely egy AMD RADEON R-8 M350DX 2GB típus (szemben az Intel megoldásaival ahol csak külön képekes dolgozni a kártyák), így jön létre a DUAL grafikus rendszer, amely akár 50% gyorsabb feldolgozást tesz lehetőve a filmek és a játékok számára. Ez a processzor már képes kezelni a Turbó módot, így eléri a 3.4Ghz-es teljesítményt, amely masszív és állandó, valamint szaggatásmentes képátvitelt biztosít az újabb alkalmazások számára is. Az új AMD FX 8800 típusú processzor már támogatja az AMD MANTLE és VULCAN API-t, amely erős teljesítménynövekedést okoz a támogatott játékokban, mint pl. a Battlefield 4 és egy sor új játékban is támogatva lesz a FROSTBITE 3 engine segítségével. Az új játékokban a CPU teljesítménye elérei az Intel Core i5 és Intel Core i7 közötti teljesítményt is köszönhetően egy sor új utasításkészletnek, amely segítségével sokkal gyorsabban érik el az új játékok a processzor és a grafikus kártya alapvető funkcióit! Jelenleg ez a technológia szintén csak az AMD processzoroknál érhető el!
A teszt során egy Windows 10-es futott a gépen, ami köszönte szépen, jól muzsikált. A kezdeti időszakban akadtak nehéségei (a driverezést követő fél órában voltak bizonytalanságai), de idővel bemelegedett és a szükséges feladatokat tökéletesen ellátta, a teszteket meg lefuttatta. A HDD-ről szépen, kényelmesen töltődik be a Windows, amin egy SSD nagyot tudna még lökni, de így sem lesz gondunk a gép sebességét illetően. A multitasking feladatokat a kezdeti gyengélkedést leszámítva jól kezelte, illetve a cikk elkészítéséhez szükséges képanyag feldolgozásánál is jól muzsikált.

Kinek ajánljuk?

Aki nem szeretne mélyen a zsebébe nyúlni, de szeretne egy jó teljesítményű, remek multimédiás lapotopot a táskájában tudni, az válassza az X555DG-t. A legújabb AMD CARRIZO FX 8800P típusú processzor remek ellenfele az Intel konkurens Core i5 változatainak és a dedikált videokártyának köszönhetően olyan játékokkal és filmekkel is bőven megbirkózik, melyek komoly számítási igényt támasztanak a laptop hardware-re felé!

Összefoglalás

Az X555DG-n leteszteltük a GTA 5-ös változatát is és az MEDIUM beállítások mellett teljesen simán futott. Aki ennél magasabb beállításokra vágyik annak HIGH beállítások mellett is érdemes kipróbálnia ezt a laptopot, hiszen még mindig a 20 FPS körüli kategóriában teljesít. Némi optimalizációval könnyedén elérhetjük a 24-28FPS közötti értékeket is, amennyiben HIGH beállításoknál lemondunk egy-két effektről, mint pl az árnyékok pontos kirajzolása. Mindent összegezve ebben az árkategóriában remek grafikus teljesítményt kapunk az ASUS X555DG-től. Ennek a laptopnak a személyében tehát megtalálhattuk azt, ami az X550ZE volt a 2015-ös esztendőben. Kedvező árának köszönhetően rengeteg háztartásba eljuthat, teljesítménye pedig hozni fogja azt, ami egy multimédiás géptől elvárt, kiegészítve némi erővel, hogy az elmúlt évek nagyobb játékai is elfussanak rajta. Első tesztalanynak nagyon is jól debütált az ASUS X555DG.

Technikai adatok

Processzor AMD TURBO QUAD Core FX-8800 (3.4Ghz, 2MB Cache)
Kijelző 1366 x 768 HD felbontás Matt kijelző
Memória 4 GB RAM DDR3
Merevlemez 1000 GB 5400RPM
Grafikus kártya AMD Radeon R8 M350DX Crossfire 2GB DDR3
Optikai meghajtó Dvd super multi
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, 3xUSB3.0, Kártyaolvasó, combo jack audio HDMI, RJ-45 és VGA csatlakozók
Hangrendszer SonicMaster hangrendszer
Ár 159 990 Ft

Értékelés

 
Kinézet
Teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 High 17 24 20
GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 Medium 28 40

34

Kholat
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 Ultra 18 31 26
DMC - Devil May Cry
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 Ultra 24 37 31
League of Legends
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 Ultra 36 53 44

Az X555DG-n leteszteltük a GTA 5-ös változatát is és az MEDIUM beállítások mellett teljesen simán futott. Aki ennél magasabb beállításokra vágyik annak HIGH beállítások mellett is érdemes kipróbálnia ezt a laptopot, hiszen még mindig a 20 FPS körüli kategóriában teljesít. Némi optimalizációval könnyedén elérhetjük a 24-28FPS közötti értékeket is, amennyiben HIGH beállításoknál lemondunk egy-két effektről, mint pl az árnyékok pontos kirajzolása. Mindent összegezve ebben az árkategóriában remek grafikus teljesítményt kapunk az ASUS X555DG-től.