Technikai adatok - ASUS X555LB-DM089D

Processzor Intel Core i3-5010U (2,1 GHz, 3 MB gyorsítótár, 2 mag)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás FHD matt;
Memória 4 GB DDR3 1600Mhz (a 8GB-os változat 163 990Ft-ba kerül)
Merevlemez 1 TB HDD; 5400 f/p SATA
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GT 940M 2 GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); 2x USB 3.0; 1xUSB 2.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, D-SUB; 1x HDMI;
Hangrendszer SonicMaster hangrendszer
Ár 158 990 Forint

Még mielőtt tévesen úgy ítélnénk meg, hogy az ASUS, mint olyan csak a kimondottan játékos felhasználásra alkotott konfigurációk megtervezésében jeleskedik, vessünk egy pillantást, példának okáért az X555LB-re, mely tökéletes prezentációja a magasszintű multimédia élménynek.

 

Megjelenés

Talán az ASUS X-szériájának darabjaira mondható el leginkább, hogy a cég modelljei közül egyértelműen a legmutatósabb és leginkább szemrevaló, küllemi tényezőkkel bírnak. Csiszolt alumínium borításából csak úgy árad az a fajta nívósság és komolyság, mely tökéletes összhangban van ugyanezen tulajdonságokat prezentálni kívánó belsejével. A szálcsiszolt, hűvös tapintású fekete fedlap közepén egy ezüstösen csillogó, tükörhatású márkajelzés kapott helyet. A touchpadot körülvevő, fémes szürke alapegység továbbra is elegáns, melynek igazán remek kontrasztot biztosít az egy darabból készült, fekete alapon fehérrel megfestett, puha tapintású klaviatúra. A csiszolt fémfelület egy részébe viszont, kissé talán megmagyarázhatatlan módon került egy törés, így a kijelző élénél lévő rész már nem effektív fém, hanem csak egy fémes látszatot fenntartó, kissé gyengébb teherbírású műanyag folytatás. Persze ez legyen a legnagyobb bajunk, hiszen az X555LB-DM089D összesített megjelenésére, egy pillanatig sem panaszkodhatunk.

 

Kijelző

Az ASUS laptopok esetében a kijelző milyensége és ezzel egyidejűleg már a minősége is borítékolható, hiszen a gyártó azért minden esetben igyekszik ez ügyben kifogástalanul eljárni. Jelen esetben sincs okunk panaszra, hiszen az X555LB-DM089D minden olyan kijelzőt érintő tulajdonsággal fel van szerelve, mely az általános használatot követően elvárható. A FullHD-s, 1920x1080-as, 15.6-os panel, az ASUS Golden Eye csapata által kifejlesztett exkluzív Splendid technológiának köszönhetően, egészen pontos színhűséget és színhőmérséklet-értékeket kínál felhasználója számára. Ragyogó, kifejezetten széles skálán dolgozó élénk színeit, a különféle opcionális beállítások és egyéb paraméterek finomhangolásával tudjuk ízlésünk szerint formálni, illetve akár csúcsra is járatni. A matt borításnak köszönhetően, pedig egészen biztosan nem fogunk panaszkodni természetes, vagy intenzívebb fényviszonyok között sem.

 

Portok és eszközök

No, akkor jó szokásunkhoz hűen, vegyük is sorra. Bal oldalon találunk kettő darab USB 3.0-át, a kensington zárat, a VGA és D-Sub csatlakozót, a HDMI és az RJ-45, valamint az akkumulátor bementi nyílását is. A géptest jobb oldalán került elhelyezésre a jack audió ki és bemeneten felül, egy darab USB 2.0, a többformátumú kártyaolvasó, továbbá a DVD SuperMulti is. E fizikai ki és bemeneteken felül, a repertoár szerves képezi még, a Bluetooth 4.0, a Gigabit LAN, a Wifi 802.11 b/g/n és az előlapi webkamera is. Illetve itt érdemes még említést tenni a csuklótámasz optimális hőmérsékletén gondoskodni kívánó, IceCool rendszerről is, ami így a nyár felé közeledvén, azért nem elhanygolható tényező.

 

Teljesímény

Ha az ember egy ilyen árkategóriájú cucc képességeiről akar valamit már jó előre kikövetkeztetni, a többség egészen biztosan abba a hibába esik, hogy már jó előre, mindennemű valós tény ismerete nélkül bizony lefitymálja. Az ASUS X555LB azonban felülírta az ár, illetve az adott specifikációk által előzetesen generált rosszmájúságunkat. Tesztalanyunk esetében, valahol a közepes és magas grafikai beállítások köré belőtt szintről beszélhetünk, mindezt persze igencsak stabilan alátámasztva. Hogy mindezen teljesítményhez még pontosan mik is járulnak hozzá? Először is ott van ugye az i3-as 5010U processzor, ami két fizikai maggal dolgozó, 2.1 Ghz-s teljesítményével ugyan nem éppen ámulatba ejtő, de a 15W-s fogyasztásával, illetve az ASUS összes extra technológiájával felszerelve mégis jobb teljesítményt produkált a vártnál. Ugyan a 3DMark vagy a Cinebench tesztek alapján nem lenne érdemes túlmisztifikálnunk tesztalanyunk teljesítményét, a játékok terén mutatott produkció mégis meggyőző volt. Persze, nem a processzor integrált Intel HD Graphics 5500-asa, hanem egy NVidia GeForce 940M, 30W-s fogyasztású videokártya, továbbá a két gigányi DDR3-as memória fúziós ereje dolgozott a grafikus teljesítmény kimaxolásáért. A játéktesztek során, szokásainkhoz hűen ezúttal is a GTAV-öt érte a nyitánnyal járó mindennemű megtiszteltetés. Multimédiás teljesítmény ide, alapvető felhasználásra teremtett konfiguráció oda, azért annyi egészen bizonyossá vált, hogy pálcát semmiféleképpen sincs okunk törni tesztalanyunk felett. Azt ugyan nem jelenthetjük ki maradéktalanul, hogy mérföldekkel túlszárnyalta volna előzetes elvárásainkat, ám szekptikusságunkat mégis elhalgattatta. Igyekeztünk egyből a fekete levessel indítani, így mindent felhúztunk FullHD ultra tartományba. Az így mért eredmény huszonegy és huszonkilenc közé esett, végül mintegy huszonnégyet átlagolva. Értelem szerűen az ezt követő játékmenetekben mért átlagok, a lefelé kalibrált konfigurációkkal, exponenciálisan nőttek. A GRID2 esetében (is) borítékolható volt a siker, és tulajdonképpen minden úgy történt, ahogy azt szerettük volna. - Már ami az fps átlagot illeti. Jelen esetben beértük FullHD high-al, így pedig egy negyvenkettő és hetvennyolc metszete közé eső, ötvenes átlagot produkáltunk. Végül pedig a Project CARS néhány levezető körével zártuk játéktesztjeinket. A FullHD high-on mért eredmény pedig jobb, mint jó, illetve pontosabban több, mint elvárható. Ebben az esetben a FRAPS-el egy huszonhetes számot álagoltunk, melynek alja huszonegy, míg teteje harmincnégy volt. Szó ami szó, valóban nem egy ízig-vérig gamer laptopról van szó, ám figyelembe véve tesztalanyunk konfigurációból eredő határait, azért ez mégis csak több, mint kielégítő.

 

 

Hangzás

Az X555LB-DM089D kristálytiszta hangzásáért ezúttal (is), mint az ASUS laptopok esetében gyakorlatilag kivétel nélkül, a SonicMaster és az AudioWizard hangrendszer felel. Ugye az AudioWizard-al megtámogatott és felügyelt SonicMaster-nek éppen az volna a lényege, hogy a precíz hangteljesítményt, az optimalizált erősítő megléte, a nagyobb hangszórók és zengőkamrák fúziós ereje biztosítsa az igen erős audió kimenetet, illetve a mélyebb basszusokat is. Ezt még inkább tovább kívánná fokozni azon kiegészítő jelfeldolgozás, mely a zajszűrést, a hardveres finomhangolást, és a kimondottan tiszta hangzás még intenzívebbé tételét kívánja csúcsra járatni. A végeredmény pedig mindezek ismeretében egészen pazar és személyre szabható. Bizony ez abszolút patent, megint.

 

Bővithetőség

Nincs olyan negatív tényező, amin egy kis utólagos tuning ne tudna enyhíteni. Akármennyire is közhelyes ezen kijelentés, azért a laptopok esetében mindenféleképpen helytálló. Jelen tesztalanyunk már önmagában, pőrén véve sem hasalt el az elébe helyezett folyamatok közben, ám egy kis extra kakaó, (érkezzen az akár SSD, akár pedig RAM formájában,) egészen biztosan nem lesz rá kártékony hatással.

 

Rendszer

A tesztfolyamatok alatt a Windows 10 PRO-nak szavaztunk bizalmat, mely az előzetesen elvárt módon, semmiféle tekintetben sem okozott számunkra csalódást. A rendszer felállása, az alvó és energiatakarékos módból történő ébredés, továbbá minden egyéb, a rednszerrel szervesen összefuggő folyamat, kielégítőnek volt definiálható.

 

Kinek ajánljuk?

Az X555LB-DM089D az általános felhasználói körnek éppen kielégítő lehet. A sztenderd feladatokat kisujjból kirázza, multimédiás felületként használva pedig éppen tökéletes. Négy cellás, negyvenegy wattos lithium-ion akkumulátorának köszönhetően jól viseli a mobilitást és megjelenésével megfelelő partner a legtöbb környezetben. A konfiguráció ugyan nem a legújabb, pofátlanul falánk címek ultrán történő kijátszására született, ám ettől eltekintve azért a kevésbé erőszakos gamerek igényeihez is kiválóan alkalmazkodik.

 

Összefoglalás

Egy újabb, ár/érték arányát tekintve ideális laptopot sikerült előrántanunk a kalapból, mely minden általános felhasználót érintő vagy érdeklő igényt, a lehető legalacsonyabb hibaszázalékkal elégít ki, legyen szó otthoni vagy munkahelyi használatról egyaránt. És egy kis kompromisszumért cserébe, voltképpen még a játékokkal is könnyedén elboldogul. Amennyiben pedig jelen cikk alapján, valamely olvasónk érdeklődését felkeltette az ASUS X555LB, úgy azt személyesen is szemügyre lehet venni, hiszen nevezett termék üzletünkben is elérhető, melynek esetleges megvásárlásakor most egy választható ajándékcsomagot is felajánlunk grátiszba. További információk begyűjtésére pedig az alábbi gyártói linken van lehetőség.

Technikai adatok - ASUS X555LB-DM089D

Processzor Intel Core i3-5010U (2,1 GHz, 3 MB gyorsítótár, 2 mag)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás FHD matt;
Memória 4 GB DDR3 1600Mhz (a 8GB-os változat 163 990Ft-ba kerül)
Merevlemez 1 TB HDD; 5400 f/p SATA
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GT 940M 2 GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); 2x USB 3.0; 1xUSB 2.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, D-SUB; 1x HDMI;
Hangrendszer SonicMaster hangrendszer
Ár 158 990 Forint

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Cinebench:

 

3D Mark:

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 21 29 24
GRID2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 51 75 61
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 40 79 62

Fotógaléria