Technikai adatok - Asus X556UF/A556UF-DM121

Processzor Intel Core i7-6500U (3,1 GHz, 4 MB gyorsítótár, 2 mag)
Kijelző 15,6; 1920x1080
Memória 8 GB DDR3 1600Mhz
Merevlemez 256 GB SSD
Grafikus kártya NVIDIA Geforce 930M 2 GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, USB 3.0; USB3.1 Type C (gen 1); Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; Webkamera, 1x HDMI;
Hangrendszer SonicMaster hangrendszer+AudioWizard
Ár 189 990 Ft

Ezúttal egy újabb pénztárcabarát X-szériás ASUS laptop került tesztpadunk nagyítója alá, amely bőségesen rászolgált minden egyes forintjára. Habár persze éppen emiatt szeretjük mi annyira a gyártó X sorozatának modelljeit. Az X556UF pedig ebben csak még inkább megerősített bennünket.

 

Megjelenés

A tervezőasztal agyai igyekezték a legtöbbet kisajtolni szépérzékükből, így az ASUS X556UF-et egy legalább annyira elegáns, mint amennyire szemrevaló és mutatós borítással látták el. A szálcsiszolt bordós-fekete fedlapot felhajtva, a szürkés zsanértól, valamint az érdes tapintású fekete panelkerettől eltekintve, az alapegység is a tető színhasználatának visszafogott ízlésességét kívánja megidézni. A fizikai gombokat nem kapó touchpadet, illetve a gombjai között 1.8 milliméter lenyomási távolságot kapó ergonomikus billentyűzetet, ugyanazon dekoratív és szálcsiszolt keret határolja, amelybe már a fedlapot meglátva is beleszerettünk. Ez a fajta stílusos elegancia bizony szemtelenül jól áll az ASUS-nak, így azt hiszem az X556UF-et kiérdemelt szerepkör illeti majd a nyakkendős világ, prezentációkkal és meetingekkel fűszerezett élvonalában is.

 

Kijelző

Ugyan az ASUS X556UF panelje nem lett ellátva semmiféle kiemelendő extra tulajdonsággal, mégis említésre méltó. Ennek oka, hogy a 15.6-os, FullHD kijelző az úgynevezett ASUS Splendid Technology-val került megtervezésre, amely nagy vonalakban annyit tesz, hogy maga a technológia egy beépített színhőmérséklet korrekcióval dolgozva képes reprodukálni a teltebb, gazdagabb és mélyebb színvilágot. Továbbá az ezen kisegítő lehetőségbe csomagolt módokkal, a panelünk által prezentált látnivaló abszolút módon személyre szabhatóvá is válik. Itt érdemes még megemlítenünk az ASUS által biztosított Eye Care módot is, mely tulajdonképpen azt jelenti, hogy ezzel lehetőségünk adódik akár 33%-os kék fény csökkentést is elérni, így kímélve meg szemünket a korai száradásból eredő fáradástól.

 

Portok és eszközök

Az ASUS X556UF csatlakozóinak elhelyezését illetően, kimondottan nagy meglepetés nem ér majd bennünket. Bal oldalon találjuk a Kensington-zárat, egy USB 3.1 Type-C csatlakozót, egy USB 3.0-át, a HDMI-t, a VGA-t, a LAN bemenetet, továbbá az akkumulátor csatlakozóját is. Az audió csatlakozó, a többformátumú kártyaolvasó, az USB 2.0, illetve a DVD SuperMulti pedig a jobb oldalon került elhelyezésre. Mindezeken felül pedig megemlítendő még a VGA webkamera, a wifi 802.11 b/g/n, valamint a Bluetooth™ V4.0 is.

 

Teljesímény

Aktuális tesztalanyunk belsejében egy négy magos, 3,1Ghz órajelű és 4Mb cache gyorsítótárral dolgozó Intel Core i7-6500U processzor felelős a munka javáért, melynek precízségéhez az 1600Mhz-s, 8GB-os DDR3 RAM, valamint a 256GB-os SSD is hozzáteszi a magáét. Ez persze szép és jó, ám mindez mit sem érne egy hangsúlyos és optimális grafikus teljesítmény nélkül, melyet ezúttal az NVIDIA GeForce 930M 2 GB felügyel. Habár ugye mindezek olvasatában az már teljességgel evidens, hogy biztosan nem hardcore-gamerek csoportja a célközönség, ám az ASUS X556UF teljesítményét még ennek tudatában sem szabad gúnyolnunk. Habár a teszteredmények olyan vonatkozásban megtévesztőek lehetnek, hogy helyenként, egy-egy játék esetében a mért számok akár némileg gyérebbnek tűnhetnek mondjuk a legalább annyival olcsóbb, mint amennyivel gyengébb X555LF által produkáltaknál, ám itt szögezném le, hogy ennek az a létező egyetlen oka, hogy a korábbi darab felbontással kapcsolatos sajátosságai, bizony meglehetősen korlátozottak voltak. Jelen esetben viszont természetesen semmit sem adtunk alább a FullHD-nál. A GTAv-öt még ultrán is pedzegettük, ám a hibátlan és tükörsima játékmenet, továbbá a világszerte elfogadottnak titulálható fps-számok érdekében, bőségesen beértük a high-al is. Az ugye magától értetődő, hogy szaggatásnak, küszködésnek, izzadásnak nyoma sem volt. Végül pedig egy 21 és 32 közé eső, 24-el tettünk pontot Franklin, Michael és Trevor aktuális kalandjának végére. A GRID2-nél nem volt szükségünk szigorú kompromisszumokra, és egy gördülékeny játékmenetet követően, végül egy high-on mért 49-et átlagoltunk, melynek alja 41, teteje pedig 56 volt. A Project CARS esetében, a FullHD kedvéért beáldoztunk néhány aprólékosabb textúrát, és ennek eredményeképpen egy magabiztos 22-vel zártuk a tesztfolyamatot high közeli beállításokkal, amit alulról 18, felülről pedig 26 határolt. A Witcher 3-at hivatalosan ezúttal nem húztuk elő a repertoárból, ám az azért nem hivatalos formában megemlítendő, hogy FullHD médiumon sem szaggatott, és személy szerint én nem is találtam csúnyának a látványt. Ez persze egy szubjektív megfogalmazás. A tárgyilagos vélemény a szőrös szívű felhasználóktól nyilvánvalóan nem így hangzana. Azonban itt megemlítendő még, hogy az opcionális beállítások feljebb tornászására bőven van lehetőség e játék esetében is, habár persze ennek tökéletes élvezetéhez bizony elengedhetetlen lesz majd belepiszkálni a felbontásba.

 

 

Hangzás

Az ASUS X556UF kristálytiszta hangzásáért ezúttal is az AudioWizard támogatással operáló SonicMaster hangrendszer felel. Az optimalizált erősítő megléte, illetve a nagyobb hangszórók és zengőkamrák fúziós ereje biztosítja számunkra a tökéletesen precíz, mély basszussal operáló audió hangzást. Mindezt pedig még csúcsra is járatja azon kiegészítő jelfeldolgozás, mely a zajszűrésért, a hardveres finomhangolásért és a kimondottan tiszta hangzásért felel. A végeredmény pedig mindezek ismeretében egészen pazar, precíz és nem utolsósorban még személyre szabható is.

 

Bővithetőség

A gondos gyártókezek már jó előre gondoskodtak a felhasználó kényelméről, így az ASUS X556UF belsejébe a sokaknál már egyébként is csere sorsra jutó HDD helyett, egy 256GB-os SSD került. Ennek ára persze az, hogy csakúgy, mint a széria további modelljeinél, ezúttal sincs lehetőségünk visszatuszkolni egy HDD-t az SSD mellé, hiszen maga a bővítés lehetősége csak vagy-vagy alapon működik.

 

Rendszer

A Windows 10 természetesen ezúttal sem okozott csalódást számunkra. A rendszer felállítása és testreszabása tükörsima művelet volt, ahogyan a tesztjátékok és alkalmazások folyamata is gördülékeny műveletnek bizonyult. Rendszerünk reakcióideje éppen optimális volt, valamint a komplett használatot követően sem akart beletörni a bicskája semmiféle elébe támasztott műveletbe vagy feladatba sem.

 

Kinek ajánljuk?

Az egyszer bizonyos, hogy az ASUS X556UF többre teremtetett egy szimpla multimédiás gépnél, ugyanakkor arról sem tisztem meggyőzni a nagyérdeműt, hogy jelen konfiguráció egy született gamer-laptop volna. Úgy gondolom valahol a kettő között érdemes belőnünk az optimális kihasználtságot, így a legkézenfekvőbb az lenne, ha tesztalanyunkat mondjuk egy belépő szintű gamer-laptopnak definiálnánk, így jóllakatva a kecskét oly módon, hogy a káposzta sem vész majd el.

 

Összefoglalás

Amennyiben a nemrégiben tesztelt ASUS X555LF meggyőzött bennünket, úgy az X556UF-re bizonyára rácsodálkozunk majd. Hiszen a teljesítmény jelen esetben még masszívabb, a küllemi sajátosságok még szemrevalóbbak, az árdifferencia pedig, ha ugyan nem is feltétlenül elhanyagolható, azért nem is arcpirítóan grandiózus. Összefoglalva pedig ez annyit jelent, hogy az X556UF is egy igen kedvező befektetésnek bizonyul, hiszen végeredményben a jó ízlés határain belül, egy terhelhető, nyúzható és gyötörhető konfigurációt tudhatunk magunkénak, amely nem kívánja átlépni azt a bizonyos kétszázezer forintos lélektani határt.

Technikai adatok - Asus X556UF/A556UF-DM121

Processzor Intel Core i7-6500U (3,1 GHz, 4 MB gyorsítótár, 2 mag)
Kijelző 15,6; 1920x1080
Memória 8 GB DDR3 1600Mhz
Merevlemez 256 GB SSD
Grafikus kártya NVIDIA Geforce 930M 2 GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, USB 3.0; USB3.1 Type C (gen 1); Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; Webkamera, 1x HDMI;
Hangrendszer SonicMaster hangrendszer+AudioWizard
Ár 189 990 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 21 32 24
GRID2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 41 56 49
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 18 26 22

Fotógaléria