TECHNIKAI ADATOK - ASUS X556UQ

Processzor Intel Core i3-6100U (2,3 GHz, 3 MB gyorsítótár, 2 mag)
Kijelző 15,6 matt; 1920x1080,
Memória 4 GB DDR4 2133Mhz
Merevlemez 1000 GB HDD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce 940MX 2 GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wifi 802.11 ac, Bluetooth® 4.0, USB 3.0; USB3.1 Type C (gen 1); Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; Webkamera, 1x HDMI;
Hangrendszer SonicMaster hangrendszer+AudioWizard
Ár 154 890 Ft

Egy újabb, kétszázezer forint alá pozicionált multimédiás ASUS termék került tesztpadunk nagyítója alá, amely a legkisebb szégyenfolttal sem rendelkezve vívta ki elismerésünket. A Vivibook X556UQ, a maga súlycsoportjában bizony minden további nélkül egy említésre méltó darab.

 

Megjelenés

Az ASUS X556UQ-DM194D külleme messze esett a fárasztó sallangoktól és émelyítő giccstől túlcsorduló formatervtől, ugyanis a borítás éppen a maga egyszerűségében tekintető hibátlannak. A hófehér, tükörsima fedlapra is csak egy ezüstösen csillogó márkajelzés került, és ez a fajta kifinomultság a laptop egészét jellemzi. Hófehér panelkeret, hófehér klaviatúra és alapegység. Ezt a tökéletes színharmóniát egyedül csak a billentyűzet szürkével festett gombjai törik meg, de ez éppen a hasznára is válik külcsínnek. Az természetesen kiemelendő, hogy tesztalanyunk formaterve lényegében ugyanazon stílusjegyekkel operál, mint a szériában fellelhető társainak java, azonban ugye jelen esetben éppen ez a speciális színhasználat teszi az X556UQ-t különlegessé és kiemelendővé.

 

Kijelző

Az ASUS laptopok esetében a kijelző milyensége (és ezzel arányosan már a minősége is) borítékolható, hiszen a gyártó azért minden esetben igyekszik ez ügyben kifogástalanul eljárni. Jelen esetben sincs okunk panaszra, hiszen az X556UQ FullHD-s, 1920x1080-as, 15.6-os borítású panelje, az ASUS Golden Eye csapata által kifejlesztett exkluzív Splendid technológiának köszönhetően, egészen pontos színhűséget és színhőmérséklet-értékeket kínál felhasználója számára. Ragyogó, kifejezetten széles skálán dolgozó élénk színeit, a különféle opcionális beállítások és egyéb paraméterek finomhangolásával tudjuk ízlésünk szerint formálni, illetve akár csúcsra is járatni. A matt borításnak köszönhetően, pedig egészen biztosan nem fogunk panaszkodni természetes, vagy intenzívebb fényviszonyok között sem.

 

Portok és eszközök

No, akkor eljött az ideje sorra is vennünk a külső csatlakozókat. Bal oldalon találunk egy darab USB 3.0-át, a kensington zárat, a VGA és a HDMI csatlakozót, egy USB C-t valamint a LAN és az akkumulátor bementi nyílását is. A géptest jobbján került elhelyezésre a kombinált jack audión felül, egy darab USB 2.0, a többformátumú kártyaolvasó, továbbá a DVD SuperMulti is. A felsoroltakon felül a Bluetooth 4.0-át, a Gigabit LAN-t, a Wifi 802.11ac és az előlapi webkamerát érdemes még megemlítenünk.

 

Teljesímény

Csakúgy, mint az elmúlt időszakban már többször is, az ASUS X556UQ esetében sem szabad beleesnünk a túl korai lefitymálás hibájába. Persze az ár, illetve a specifikációk tüzetesebb tanulmányozása akár mást is sugallhatna, ám mint az mostanság több ízben is tanúbizonyságot nyert, értelmetlen a korai ítélkezés. Ugyan a 2,3Ghz-n és 3Mb cache-vel dolgozó, két magos Intel Core i3-6100U processzortól nyilván kevesen ájulnak be az asztal alá, ám az X556UQ mégis jobb teljesítményt produkált a vártnál. Mindez persze nem az integrált, hanem az NVidia GeForce 940MX 2GB dedikált kártya számlájára írható, amelynek a 2133Mhz-s DDR4 4GB RAM-unk éppen passzentos hátszelet biztosít. Kezdésnek a GTAV-el indítottunk, amellyel az ASUS X556UQ aránylag könnyen el is boldogult. Habár ugye jelen esetben közel sem egy játékos laptopról van szó, hanem egyértelműen a tökéletesen prezentált multimédiás feladatok tudoráról, azért bátorkodtunk FullHD high-al belecsapni a lecsóba. A végeredmény (22-25-28) az elvártak szerint alakult, azonban itt leszögezném, hogy a feltüntetett eredménynél módunkban áll bőven jobb fps átlag reprezentálására is, amennyiben engedünk példának okáért a felbontásból. A GRID2 esetében sem adtuk alább a FullHD high-nál, ám természetesen nem is lett volna rá okunk. (32-45-59) A Project Cars-nál is igyekeztünk valahova a FullHD medium-high határához belőni az opcionális beállításokat. A kívánt eredmény becsúszott a még éppen kielégítőnek definiálható tartományba, így végül egy gördülékeny és szaggatásmentes játékmenetben volt részünk. (19-22-26). Ezúttal a Witcher 3 hivatalosan nem került bele a repertoárba, ám azért egyrészt kíváncsiságból, másrészt pedig csak a miheztartás végett, pár kaland erejéig belekóstoltunk. Az ugye teljesen evidens, hogy egy alapvetően multimédiás feladatokra termett géptől nem elvárható egy Witcher 3-hoz szükséges teljesítmény prezentálása, azonban azt kell mondjam, hogy az ASUS X556UQ egy megannyi kompromisszummal lefaragott FullHD mediumon, azért elboldogult vele.

 

 

Hangzás

Az ASUS X556UQ kristálytiszta hangzásáért ezúttal (is) a SonicMaster és az AudioWizard hangrendszer felel. Ugye az AudioWizard-al megtámogatott és felügyelt SonicMaster legnagyobb erényének a precíz hangteljesítményt, az optimalizált erősítő meglétét, a nagyobb hangszórók és zengőkamrák fúziós erejét érdemes mindenekelőtt kiemelnünk, amely végső soron a combos audió kimenetért és a mélyebb, teltebb basszusokért felelős. Ezt pedig még csúcsra is kívánja járatni azon kiegészítő jelfeldolgozás, amely a zajszűrést, a hardveres finomhangolást, és a kimondottan tiszta hangzást biztosítja.

 

Bővithetőség

Habár talán éppen az opcionális bővítési lehetőségek járulnak hozzá a laptopok erényeinek javához, ezúttal sajnálatosan éppen ez tesztalanyunk legnagyobb, vagy talán pont, hogy az egyetlen komoly gyengéje. A rendelkezésünkre álló, 5400 fordulaton dolgozó, 1000GB-os SATA HDD ugyan hibátlan, ám ezt a továbbiakban SSD-vel kiegészíteni nem, csak cserélni tudjuk majd. Ez annyit tesz, hogy versenytársaival ellentétben, az X556UQ nem rendelkezik effektív bővítőhellyel e téren, hanem vagy-vagy alapon működve, sajnos bizony csak az egyikre van lehetőségünk. A memória tekintetében azonban valamivel kedvezőbbek a kilátásaink, hiszen a későbbiekben azt a 4GB-ot, akár 12-ig is feltornászhatjuk majd.

 

Rendszer

A Windows 10 ezúttal is készséggel tette a dolgát. A rendszer felállítása, testreszabása és a feldriverezés folyamata is tükörsima művelet volt, ahogyan a tesztjátékok és alkalmazások próbafuttatása is gördülékeny műveletnek bizonyult. Rendszerünk reakcióideje meglepően gyors volt, valamint a komplett használatot követően sem akart beletörni a bicskája semmiféle elébe támasztott műveletbe vagy feladatba sem.

 

Kinek ajánljuk?

Az ASUS X556UQ az általános felhasználói körnek éppen kielégítő lehet. A sztenderd feladatokat kisujjból kirázza, multimédiás felületként használva pedig hibátlan. A konfiguráció ugyan nem a legújabb generációs, pofátlanul falánk címek ultrán történő kijátszására született, ám ettől eltekintve azért a kevésbé erőszakos gamerek igényei is kielégítésre lelhetnek majd.

 

Összefoglalás

Végszónak úgy vélem elmondható, hogy az ASUS X556UQ bizony ideális választás. Egyrészt, mert a maga százhatvanezer forintos vételára már alapvetően sem tekinthető egy kimondottan borsos összegnek egy laptopért, másrészt pedig tesztalanyunk ezen összegért gyakorlatilag mindent tud, amit tudnia illik. Jó, a Witcher és társainak pofátlanul kimaxolt beállításaitól nyilvánvalóan sírva fakadna szegény, ám amennyiben az ilyesféle igényeink kielégítésére keresünk optimális eszközt, úgy ezt az árkategóriát elfeledve, bizony kénytelenek leszünk beáldozni ennek a sokszorosát, például egy ROG laptopba. Amennyiben viszont egy hangsúlyozottan jó ár/érték arányban lévő termékre vágyunk, amely minden általános igényünket hosszútávon is szolgálni tudja, úgy bizony az ASUS X556UQ az optimális választás.

TECHNIKAI ADATOK - ASUS X556UQ

Processzor Intel Core i3-6100U (2,3 GHz, 3 MB gyorsítótár, 2 mag)
Kijelző 15,6 matt; 1920x1080,
Memória 4 GB DDR4 2133Mhz
Merevlemez 1000 GB HDD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce 940MX 2 GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wifi 802.11 ac, Bluetooth® 4.0, USB 3.0; USB3.1 Type C (gen 1); Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; Webkamera, 1x HDMI;
Hangrendszer SonicMaster hangrendszer+AudioWizard
Ár 154 890 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 22 28 25
GRID2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 32 59 45
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 19 26 22

Fotógaléria