LEGNÉPSZERŰBB TERMÉKEINK

A Zenbookok 2011 októbere óta vannak a piacon és népszerűségük azóta is töretlen. Az első termékekre jellemző dolgok a ma futó típusoknál is jelen vannak. Kicsik, könnyűek és a lehető legjobb dizájnnal foglalnak helyet asztalainkon. Ugyan nem erőgépek, sokkal inkább egy könnyen hordozható, bárhol előkapható, megbízható társ a Zenbook és ezért is szeretik annyian.

Ahogy a cím is jelöli, ebben a sorozatunkban igyekszünk összeszedni legnépszerűbb termékeinket. A tesztek és bemutatók ugyan objektív véleményt adnak a gépekről, de talán olvasóinkat az győzi meg legjobban, ha más felhasználók „visszajelzéseiből” győződhetnek meg, adott termék hasznáról. Az eladási listánk élmezőnyében lévő Zenbookból több változat is szerepel katalógusunkban, így az egyik legszélesebb választékban elérhető laptopunkat, igényeknek megfelelően tudjuk ajánlani a vevőknek.


Az „igény”, mint olyan változó lehet, hiszen minden ember a saját érdekei szerint választja ezeket az eszközöket. Általános érvényű a Zenbookokról, hogy rettentően mobilis gépekről van szó. Szinte észre sem vesszük, hogy ott lapul egy a táskánkban, a maximum másfél-két kilós súlynak köszönhetően. Féltenünk azonban nem kell őket. Bár törékenynek tűnik, kisebb sérüléseket simán elvisel. Sőt, számítva arra, hogy hanyagabb használói csak „bedobják” a táskába, ezzel kitéve a gépet körzőnek, tollnak, sípnak, dobnak, nádi hegedűnek, vagy bárminek, ami a táskánkban van, karcolásálló felülettel igyekeznek védeni manapság már a legtöbb kiadást. Alig nagyobb, mint egy táblagép, viszont komplexitásában túltesz a tableteken. Legyen az bármilyen sztereotípiának megfelelő háziasszony, aki receptekre és egy kis Facebookra vágyik, vagy egy üzleti szférában mozgó munkás, akinek bárhol-bármikor hozzá kell tudni férnie a gépéhez, az a Zenbookot választotta. Legfőbb érdeme tehát az, hogy méretének hála elfér egy csomó olyan helyen, ahova már laptopot nem biztos, hogy tennénk és emellett még kényelmes is. Sok, hasonló laptopra jellemző az, hogy nem kényelmes tartani, vagy használni. A Zenbookra ugyan jöhet panasz, nagyobb kezű vásárlóinktól, de be kell látni, hogy kategóriájában talán ő biztosítja az egyik „legkényelmesebb” támaszt kezeinknek.

A legtöbb esetben SSD-vel felszerelt gépek teljesítménye a vásárlói körének megfelelő volt. Az ultrabookok családjába tartozó gépeket olyan processzorokkal látják el, mint az Intel Core i7-5500U, az Intel Core M-5Y71, vagy a jelenleg elérhető legizmosabb Zenbookban az Intel Core i7-4720HQ. Alapvetően az előző két processzort, illetve azoknak kortársait alkalmazta az ASUS a Zenbookoknál, amivel elértek, hogy a Zennek legyen egy stabil alapja, ami minden „casual” felhasználót kiszolgál. A típusra jellemző, hogy plusz videó-kártyát csak ritkábban alkalmaz. Ugyan nem egy kiadásnál ott szerepel egy-egy GeForce kártya, mint a 940M, vagy a 840M, általánosságban az intergrált, IntelHD Graphics kártyákra van bízva a mozgatás. Az intergrált kártyák nem biztosítanak High-End gamer jelleget a Zenbooknak, de az alapabb, kisebb igényű játékok, például a manapság komoly népszerűségnek örvendő Heartstone elfut rajta. Szolíd játékostárs, ellenben remek partner a túlórákhoz. Rengeteg munkaórát kibír alap feladatokkal, az ASUS nem hiába büszke rá és reklámozza még a 305-ös példány bemutatójában is ezt a képességét. 

Az általunk is bemutatott UX305FA-ban is a fentebb emlegetett Intel HD Graphics-al dolgozott, pontosabban, annak 5300-as változatával. Ezek a konstrukciók elegendő teljesítményt adnak a fent említett, kevésbé komplex feladatok könnyed elvégzésére. Ami miatt kiemelendő a Zenbook, az a multitasking bírása és a multimédiás élmény (igazánból a gép mindent szereti, ami multi...kivétel a dohányterméket).

Az ASUS rengetegszer kiemelte, hogy a Zen ugyan nem játékra lett kitalálva, de az egyéb, neki szánt feladatokat hibátlanul látja majd el. Nos, így is tettek. Bármilyen általános munkavégzés, legyen az könyvelés, internetes böngészés, office kezelés, a multitaskingra kihegyezett Fast Memory Accessel és a már emlegetett SSD-vel együtt könnyedebben megy, mint gondolnánk. Böngészgetni kell is majd a gépen, például a filmek, vagy fotók közt. A Zenbook másik előnye a gyönyörű FullHD kijelzője (ami még a legolcsóbb kiadásnál is jelen van) és a Bang & Olufsen hangszórók által biztosított, „moziminőségű” hangzása (idézőjel csak azért, mert mégsem egy 7.1-es hangrendszerről beszélünk, de laptopokhoz mérten mégis elismerésre méltó, amit nyújt).

Összességében, a Zenbook a hasonló méretű és célközönségű gépek közt mindig is az elit kategóriát fogja képviselni, mégis olyan áron, hogy a befektetésért cserébe meg is kapjuk azt a minőséget, amit elvárunk. Az igazi Zen élmény adott tehát bármilyen körülmények közt, legyen szó esős napon mozizgatásról, irodában való munkálkodásról, vagy Zenbook összegzőcikk megírásáról.