Technikai adatok-Asus ZenBook UX433FN + Ajándék Asus védőtok + 30 napos pixelhiba garancia + ASUS WT425 vezeték nélküli optikai egér

Processzor Intel Core i7-8565U (4 mag, 4,6 Ghz, 8mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; matt, 14"
Memória 2133 MHz 8 GB DDR3 RAM
Merevlemez 256 GB PCI EXPRESS SSD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce MX150 2 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.11 ac, USB 2.0, 3.0, 3.1 Type-C (gen1); HDMI, Webkamera, Bluetooth 5.0, Kártyaolvasó
Hangrendszer SonicMaster-AudioWizard
Ár MOST CSAK 399 790 Ft
Az Asus ZenBook UX433FN-t itt találja meg webshopunkban!

Rég volt már terítéken ZenBook a Radium műhelyében, így azt hiszem az UX433FN-nél nem is húzhattunk volna elő méltóbb alanyt e kategóriában. Jelen tesztünkön felül pedig érdemes a cikkben is mellékelt videós bemutatónkat is szemügyre venni, így csodálva meg még közelebbről az UX433FN-t.

 

 

Megjelenés

A ZenBookok esetében ugye az halmozottan igaz, hogy bár méretei nem túl markánsak, mégis kvázi minden dizájnbeli okosságot megkapnak, amit csak biztosítani tudnak nekik a gyártósoron. Az UX433FN bizony nem véletlenül kapta meg a "Világ legkisebb, 14 hüvelykes laptopja" címet, ugyanis az "ultra"-jelző alatt megfogant eszköz, (értsd: ultrahordozható, ultrakompakt és ultrakönnyű), mindösszesen 15,9 mm-es vastagsággal, 1,09 kilogram súllyal, illetve A4-es kompakt mérettel operál, ami mintegy 13%-kal kisebb, minden eddigi versenytársánál. A Zenbook-ok kvázi kivétel nélkül mindig elegánsak, így természetesen ez az UX433FN esetén sincs másként. Az exluzív ErgoLift zsanérozás is egy kimondottan izgalmas és definitív megoldás, a NanoEdge kijelzőket már megannyiszor felmagasztaltuk korábban is, az egészen innovatív, szemlátomást párját ritkító numerikus touchpad láttán pedig még mindig az állunkat keressük, valahol mélyen a padlón.

 

Kijelző

Az ugye már alapkívánalom, hogy egy Zenbook kijelzője szép legyen, így az UX433FN 1920x1080-as FullHD felbontása manapság már annyira alap, hogy ettől nyilván már nem sünk hasra. Egy 14"-es panel ugyan nem annyira tekintélyes, bár kétségtelen, hogy a Zenbook-ok egyik, ha nem a legnagyobb erénye éppen a kisebbre szabott méretezésben keresendő, így ez momentán mindképpen csillagos ötös. Az UX433FN nem titkolt célja egyébként pontosan az volt, hogy a legnagyobb kijelző területet legyen képes biztosítani, a lehető legkisebb helyen. A Zenbook 14 panele pedig pontosan úgy került megtervezésre, hogy a keret nélküli, négy oldali NanoEdge dizájn a lehetőségek szerinti legvékonyabb, legkevéséb szembetűnő kerettel operáljon. Az ultrakeskeny káva egyébként oldalt mindösszesen 2,9 mm, alul 3,3 mm, míg felül 6,1 mm vastagságúra lett eresztve, amely végeredményben egy ~92%-os kijelző-készülékház arányt abszolvál, ami nagyjából egy A4-es lap méreteivel állítható párhuzamba. A csillogásmentes matt borítás, illetve a közel 180 fokos betekintési szöget borítékoló IPS ugyanannyira alap már, mint a 100%-os sRGB. Természetesen kiemelendő még az úgynevezett ASUS Tru2Life és a Splendid technológia is; amely a különböző képeket tulajdonképpen automatikusan finomhangolja és optimalizálja, fajtától és típustól függetlenül is.

 

Portok és eszközök

A szó nem pejoratív értelmében vett hagyományos Zenbook-formaterv, hagyományos port-kiosztás. Zenbook-ról lévén szó, az optikai meghajtót mint olyat, bizony ezúttal (is) tessék elfelejteni, hiszen annak megléte a géptest ultravékony kialakításával kvázi összeegyztethetetlen, ám valljuk be: manapság az optikai meghajtó már nem is annyira indokolt cucc, arról nem is beszélve, hogy egy külső meghajtó csatolására azonban bármikor van lehetőségünk. Ehhez pedig tök jó táptalajt ad majd nekünk a géptesten elszórt, USB 2.0-USB 3.0-USB 3.1 Type-C szentháromsága. A repertoár tartalma még továbbá a microSD kártyaolvasó, a HDMI, a DC-bemenet, illetve az audio-jack csatlakozó is. És természetesen itt még nincs is vége, ugyanis van itt még két sávos, dual-streames Wi-fi Master-technológia, webkamera, Bluetooth® 5.0, közel 13 órát is kibíró, 50 Wh-s akksi, exkluzív, kétfunkciós érintőpad és persze billentyűzet világítás is. Itt érdemes is néhány szóra megállnunk kicsit, ugyanis mind a klviatúra, mind pedig a tochpad megéri a maga kis miséjét. A touchpad bizony közel sem csak egy hagyományos és hétköznapi darab, ugyanis a gyors adatbevitel érdekében, könnyedén átalakítható egy numerikus billentyűzetté is. Igen, numerikus billentyűzetté. Azért ez kétségkívül több, mint nagypálya. A billentyűzet pedig 1.4 mm-es lenyomási távolságot kapott, kvázi önmagában válik az ergonómia definíciójává, amit tökéletesen egészít ki a gyakorlatban az ErgoLift zsanérozás, hogy kedvünk szerinti szögbe dönthessük a látnivalót.

 

Az Intel Core i7-8565U generálta teljesítmény

A tavalyi év során frissítette Whiskey Lake-U és Amber Lake-Y chipekkel az Intel a nyolcadik-generációs CPU-k kínálatát, melyeket nem titkolt módon elsősorban laptopokba, táblagépekbe, illetve egyb passzív hűtésű gépekbe szántak a gyártósoron. És bár ezen darabok is természetesen még a nyolcadik generációs modellek sorát hivatottak erősíteni, a 15 wattos Whiskey Lake-U chipek a jelenlegi Kaby Lake Refresh lapkáknál, például már cirka 10 százalékkal jobb teljesítményt nyújtanak. A 6Mb cache-s Intel Core i5-8265U a gyakorlatban 4 maggal és 8 szálon dolgozik, alapvetően 1,6Ghz-en, ami a turbó bedurrantását követően már tükörsimán abszolválja a 4,1Ghz-es sebességet. Integráltan mindehhez a szokásos Intel UHD 620 grafikai modul jár hozzá, amihez persze egy dedikált VGA elengedhetetlen, ám természetesen ezt sem kell majd nélkülöznünk. Ám erről egy hasábbal lejjebb értekezünk majd bővebben.

 

 

 

Az MX150 2GB GDDR5-ról bővebben

A fenti hasábban megkezdett gondolatmenetet folytatván, illetve inkább kiegészítvén azt jegyezném meg, hogy a múlt nyáron debütáló Nvidia GeForce MX150 GDDR5, egy olyan kvázi belépő szintű grafikus modul, amely már az úgynevezett GP108 chipen alapszik, továbbá természetesen már a laptopokhoz használatos Pascal alapú architektúrával került megtervezésre. Ennek okán tehát az MX150 2GB GDDR5 teljesítménye valahol a GeForce 940MX-felé konvergál, hiszen az MX150 2GB nagyjából ugyanazt az erőt kínálja majd a gyakorlatban, valamint ugyanazon fogyasztói célközönséget hivatott is kiszolgálni, mint a a gyártó 940-es megoldása. Persze míg ez ugye Pascal alapú, addig a házon belüli vetélytárs Maxwell alapú, azonban megannyi tekintetben hasonlatos képességekkel bírnak, amiben pedig nem, abban egyértelműen az MX150 jeleskedik. Ugyanis míg a 940MX még nem G-Sync kompatibilis, addig az MX150 már igen, továbbá a fogyasztását tekintve is kedvezőbbnek mondható, hiszen ugyanolyan -vagy esetenként jobb- teljesítményre képes, átlagosan kisebb, lehetséges maximum fogyasztással. És mint ahogyan azt a mellékelt adatok is jól szemléltetik, az MX150-et valahová a belépő szintű grafikus modulok családjába illik besorolnunk. És bár megfelelő kompromisszumok mellett kiválóan alkalmas a gaming-re, nyilván ne legyen irreális elvárásaink. Ugyanakkor megfelelő esetben kiváló játszótárs, ami lehetőségeihez mérten, hosszútávon is bőven állja majd a sarat a gyakorlatban.

 

Hangzás

Az ASUS Zenbook UX433FN kristálytiszta hangzásáért ezúttal (is) a SonicMaster-AudioWizard hangrendszer párosa felel, amit ugye jelen esetben is az ASUS Golden Ear és a Harman Kardon közös megoldása járat a csúcsra. Az optimalizált, okos erősítő technológia megléte, illetve a nagyobb hangszórók és zengőkamrák fúziós ereje tökéletesen precíz, mély basszussal operáló audió hangzást biztosít. És ez még csak a hardver, ugyanis a hangzás szoftveresen is kiválóan teljesít a gyakorlatban, a kettő össze-ereje pedig kvázi párját ritkítja. Már ami a laptop piacot illeti, hiszen nyilván nem lenne fair összehasonlítanunk példának okáért egy 5.1-es házimozi hangrendszerrel.

 

 

 

Bővíthetőség

Az ASUS ZenBook UX433FN bár hagyományos értelemben vett HDD-t nem kapott, mi ezt percig sem bánjuk, ugyanis jelen esetben egy 256 GB-os PCI EXPRESS SSD hivatott a tárhelyért, valamint a sebességért is felelni. Ennek okán nekünk a későbbiekben nem is kell, hogy fájjon a fejünk egy esetleges SSD-HDD csere miatt, ezt a kérdést zokszó nélkül megoldották nekünk a gyártósoron. A csomag része még továbbá egy 2133 Mhz-es 8 GB DDR3 memória is, ami viszont természetesen igény szerint bármikor felhúzható egy kicsit.

 

Rendszer

Mivel ASUS előzékenységének köszönhetően, a Zenbook UX433FN már a gyártósoron fel lett húzva a legújabb Windows 10-el, így nekünk már nem is kellett bíbelődnünk a telepítés macerájával. A rendszerhez tartozó fejlett, biometrikus hardver minden gond nélkül működik együtt a Windows Hellóval vagy épp Cortanával, ez pedig lehetőséged ad nekünk arra, hogy akár arcunkkal, akár pedig hangvezérléssel vegyük át az irányítást a rendszerünk felett. Mindezen felül pedig lehetőségünk van akár az úgynevezett Alexa6, felhő alapú hangszolgáltatást is használatba venni, ami nagyvonalakban Cortana pepitában, tehát kérésünkre híreket olvas fel, viccet mond vagy épp zenét játszik le nekünk.

 

Mennyire GAMER?

Mint kvázi minden Zenbook-ra, úgy az UX433FN-re is igaz az a fajta örökbecsű igazság, hogy gamer is, meg nem is. Gamer azért, mert a létminimumra kétségkívül több, mint tökéletes, nem gamer azonban azért, mert sajnos-nem sajnos bizony nem valószínű, hogy max beállításokon tükörsimán elfutnak majd rajta a legújabb címek. Az egész igazából igény és elvárás kérdése, hiszen ha nem vagyunk sem szőröző típusok, sem feltétlenül "4K/60fps-aktivisták", akkor bőven elleszünk majd vele a hétköznapokban.

 

Összegzés

Összegezvén mindazt, amit az imént minden részletre kiterjedően boncolgattunk, az már mindenek előtt nyugtázható, hogy az ASUS UX433FN hozza a ZenBookoktól már lazán elvárható színvonalat és minőséget. Persze nem feltétlenül egy játékos darab, de egy Zenbooknak nem is kell annak lennie, közel sem ezért szeretjük. Érdekesség még, hogy amúgy ez a konfiguráció is megkapta az úgynevezett Military Class minősítést, ami tulajdonképpen annyit tesz, hogy a MIL-STD 810G katonai szabványnak megfelelő darabokat, kivétel nélkül mindig olyan megerőltető tesztsorozatnak vetik alá, mint például az olyan kíméletlen körülmények között történő tesztfolyamatok, amik az adott gép szélsőséges magassági vagy hőmérsékleti ellenállását vizsgálják. Szép munka!

 

Most ajándék sok jósággal csak és kizárólag a Radiumtól! (Unboxing videónk pedig alant vehető górcső alá!)

Az ASUS UX433FN is, csakúgy mint minden ZenBook, már önmagában is a "deal" kategória, azonban ezúttal a pénzünkért még sok más jóság is a miénk lehet! Ugyanis most egy Asus védőtokot, egy RJ45-té átalakítható USB 3.0 kábelt, egy kerek egy hónapra szóló Radium pixelhiba garanciát, valamint egy ASUS WT425 vezeték nélküli optikai egeret is hozzácsapunk a csomaghoz!

 

 

Technikai adatok-Asus ZenBook UX433FN + Ajándék Asus védőtok + 30 napos pixelhiba garancia + ASUS WT425 vezeték nélküli optikai egér

Processzor Intel Core i7-8565U (4 mag, 4,6 Ghz, 8mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; matt, 14"
Memória 2133 MHz 8 GB DDR3 RAM
Merevlemez 256 GB PCI EXPRESS SSD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce MX150 2 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.11 ac, USB 2.0, 3.0, 3.1 Type-C (gen1); HDMI, Webkamera, Bluetooth 5.0, Kártyaolvasó
Hangrendszer SonicMaster-AudioWizard
Ár MOST CSAK 399 790 Ft
Az Asus ZenBook UX433FN-t itt találja meg webshopunkban!

Játéktesztek

 
FARCRY 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 18 31 22
 

Fotógaléria