Technikai adatok-Acer NITRO AN515-42-R7TX

Processzor AMD Ryzen 5 2500U (4 mag, 2,0 Ghz, 4mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; Matt, IPS, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2133 MHz;
Merevlemez 1 TB, 5400rpm + opcionálisan SSD itt
Grafikus kártya AMD Radeon RX 560X 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.11 ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 2.0+3.0; Kártyaolvasó HDMI; Billentyűzet háttérvilágítás, HD Webkamera
Hangrendszer Acer Trueharmony
Ár 229 900
Az Acer AN515-42-R7TX alapmodellt itt, míg a további variációkat itt találjuk a webshopban!

A NITRO embléma kétségkívül mindig garanciát jelent, így az Acer AN515-42-R7TX esetén sem lehet másként. A széria új, ezúttal már AMD-vel kollaboráló konfigurációja egy újabb lépcsőfoka lehet a középkategória elitjébe tartozó notebook gamingnek!

 

 

Megjelenés

Az Acer AN515-42-R7TX küllemi sajátosságai természetesen hibátlanul hoznak mindent, amiért a NITRO szériát szeretjük. Első blikkre egyébként kétségkívül olyan, mintha az Acer Nitro 5 AN515-51-ös modelljét az ACER Aspire VX15 és az Acer Aspire VN7-793G-73GX Black Edition Nitro legjobb küllemi tulajdonságaiból gyúrták volna bele egy komplett tervbe. A tekintélyes méretű fedlap ezúttal nem a szálcsiszolt, hanem a barázdált hatású, színét tekintve majdnem kompletten fekete, kivéve a zsanérozás, ami gamer-laptop lévén, természetesen vörös színnnel operál. Az AN515-42-R7TX tetejét felhajtva, egy nyilván hasonlóan tekintélyes alapegységet találunk, melynek méreteibe kissé talán elveszik az egészen leszűkített, vörös háttér világítású klaviatúra. Maga a géptest tényleg szép darab, látszik, hogy nem spóroltak belőle az cuccal. Súlyos, vaskos, de a durva éleknek hála, inkább érezzük roppant módon menőnek, mintsem ormótlannak. A fentebb már megemlített zsanérozás egyébként szintén tetszetős, a fekete-vörös szín kombóra rásegítő bordós-vöröses megoldásával nem kicsit rásegít az összkép dögösségére.

 

Kijelző

Egy 1920x1080-as felbontású, 15,6-os mattpanelnek mindig örülünk, így ezúttal sincs ez másként. A fullHD természetesen minden kijelzőnek jól áll, így az Acer AN515-42-R7TX esetén sincs ez másként. Sajnos sok felső kategóriás konfiguráció hajlamos még a mai napig is kispórolni a kijelzője repertoárjából az IPS-t, ám szerencsére az AN515-42-R7TX tervezői még erre is igyekeztek odafigyelni, így természetesen ez a közel 180 fokos betekintési szöget borítékoló feature sem maradhatott ki a szórásból.

 

 

 

Portok és eszközök

Az Acer AN515-42-R7TX csatlakozóitól vagy vezeték nélküli eszközeitől sajnos nem érdemes számottevő frisseséget, ha úgy tetszik fantáziát várnunk. Ez persze abszolút nem a gyártó, vagy éppen az adott modell hibája, egyszerűen csak ebben a tekintetben van a legkisebb mozgásterük a tervezőknek. Ugyanakkor ebből eredően bizony minden létező portot megkaptunk, amire csak szükségünk lehet, kezdve a Gigabit LAN-HDMI párostól, a többformátumú kártyaolvasón át, egészen az USB 2.0 és az USB 3.0-ig. Persze van hely a jack audió-kombó csatlakozónak és a Kensington-zárnak, valamint nyilván a tápkábelnek is. Nyilván vétek volna nem megemlíteni legalább egy mondat erejééig, a különböző eszközöket is, úgy mint a Bluetooth 4.0-át, a HD webkamerát, valamint a Wifi 802.11 ac és a Wifi 802.11 b/g/n párosát.

 

Az AMD RYZEN 2500U generálta teljesítmény

Azt hiszem azt egészen bátran kijelenthetjük, hogy az AMD RYZEN 2500U a saját kategóriáján belül, maga az ultimate ár/érték bajnok. Egyrészt, mert a valóban pénztárca barát árazása meglepően figyelemre méltó teljesítményt kínál, másrészt pedig mert a mafa négy magjával és nyolc szálával abszolút hozza a kötelezőt. A 2500U alapjáraton egyébként 2Ghz-es órajellel dolgozik, azonban szükség szerint (tehát terhelés esetén) ez a turbónak köszönhetően automatikusan 3,6Ghz-re kapcsol, ezzel tornászva fel az effektív teljesítményt. A gyakorlatban pedig ez nem jelent mást, minthogy az AMD RYZEN 2500U nagyobb teljesítményt kínál, mint a konkurencia 7. generációs, két magos Core U-ja, ugyanakkor akár még a 8. generációs négy magos Intelekkel is képes versenybe szállni. Alapvetően pedig ezt a teljesítményt lényegesen olcsóbban kínálja, bár itt ugye fontos azért megjegyezni, hogy mint mindig, ez ezúttal is nagyban függ az adott márkaképviselet árazásától is.

 

Az AMD Radeon RX 560X 4 GB GDDR5-ról bővebben

Nincs mese kérem, a NITRO embléma bizony mindig garanciát jelent, így ha valamire az kerül, azt kéretik komolyan is venni. Az Acer AN515-42-R7TX egy AMD Radeon RX 560X 4 GB GDDR5-tel dolgozik, ami nagyságrendileg a konkurens gyártó, GeForce 1050Ti megoldása felé konvergál. És mint olyan, már ő is a grafikuskártyák erős középmezőnyének a hirnöke, amely így, 2018-ban már valahol a létminimum, ha játékra adjuk a fejünket, -legalábbis a piac elitjéhez tartozni vágyó konfigurációk esetében egészen bizonyosan. Az AMD Radeon RX 560X 4 GB GDDR5 abszolút naprakészen igazodik a játékos igények legjavához, ennek okán pedig nincs is szégyenkezni valója semmiféle tekintetben, legyen szó akár teljesítményről, akár pedig szavatosságról. Érdemes még továbbá néhány szót ejtenünk, akár csak felsorolás szintjén is a grafikuskártya, meg úgy általában az új generációs Radeonok egyéb featureiről is, hiszen a korábban már bemutatott Vulkan API mellett, (melyről részletesebben az alábbi linken tudunk tájékozódni), van itt még a gameplayhez alkalmazkodó Radeon™ Chill, az Nvidia Gsync-el mintegy párba állítható Radeon™ FreeSync, a streamelést, illetve egyéb masszívabb erőt igénylő Radeon™ ReLive, valamint természetesen a komplett DirectX® 12 technológia is.

 

Hangzás

Mint a legtöbb Acer modell kristálytiszta hangzása esetében, úgy az Acer AN515-42-R7TX kifogástalan audio élményéért is az Acer Trueharmony technológia hivatott felelni. A Trueharmony most is, mint mindig bizony precíz, letisztult és részletgazdag hangzást biztosít a felhasználás bármely területén, legyen szó akár játékról, akár a külömböző multimédiás feladatokról, akár pedig az általános otthoni használatról.

Bővíthetőség

Az Acer AN515-42-R7TX egy kis hozzáértéssel egészen könnyedén nyitható és szerelhető, így a legfontosabb bővíteni valók barkácsolására, kozmetikázására és variálásra bármikor lesz majd lehetőségünk a későbbiekben is. Persze ezt elkerülvén -vagy ugye inkább megelőzvén,- célszerű már kapásból az alábbi webshop linken átnyálazni a már előre bővített verziók között is, hiszen az Acer AN515-42-R7TX-ből bőséggel akadnak plusz RAM-mal, SSD-vel vagy akár a kettővel együttesen felturbózott darabok is.

 

Rendszer

Mi mást is használhattunk volna operációs rendszernek az Acer AN515-42-R7TX esetében, ha nem a jó öreg Windows 10-et? Persze, hogy azt használtuk! De hát miért is változtatna az ember a régi szokásokon abban az esetben, ha azok szakadatlanul működőképesek? És bár a rendszer gyorsan felállt, azért ne feledjük, amennyiben mégsem lennénk kibékülve az 1TB-os HDD sebességével, úgy az alábbi linken bőven válogathatunk az SSD-vel már eleve felpimpelt variációk között is, -bár természetesen az Acer AN515-42-R7TX utólagos modifikálsára, egy kis hozzáértésért cserébe bármikor lesz majd lehetőségünk.

 

Mennyire GAMER?

Nos kérem, mint fentebb már említettem, az AMD Radeon RX 560X 4 GB GDDR5 dedikált kártyával dolgozó AN515-42-R7TX teljesítménye, valahol a konkurens gyártó, 1050Ti megoldása körül keresendő. Ennek okán e kérdés már gyakorlatilag megválaszolásra is került, hiszen az RX 560X 4GB GDDR5 kvázi bármire elegendő, sőt. Éppen ideális választás a belépő vagy casual játékosok számára, de a hardcore gamerek is bőven mehetnek vele egy-két kört, hiszen a konfiguráció szavatossága azért közel sem holnap fog majd lejárni.

 

Összegzés

Mintegy végszó gyanánt, gyorsan foglaljuk is össze miért is érdemes az Acer AN515-42-R7TX-et komolyan vennünk. Egyrészt, mert az Acer NITRO minőség ugye mindig garanciát jelent, másrészt pedig mert az R7TX pontosan abba a fajta szegmensbe esik, ami talán a legtöbb, a gyakorlatban egymástól egyébként meglehetősen különböző igényt képes lefedni. Gondolok itt egészen konkrétan arra, hogy bár maga a konfiguráció kétségkívül a játékosok igényeinek kiszolgálására hivatott, mégsem érezzük majd méltatlanul eltékozolt pazarlásnak azt, ha netalántán csak általánosabb feladatokra fogjuk majd be. Harmadszor pedig, mert az Acer AN515-42-R7TX abszolút nem drága, sőt, az alapmodell például rendkívül jó ár/érték aránnyal operál, de a bővített variációk sem fognak fájdalmasan sokat lefaragni a költségvetésünkből.

 

 

 

 

Technikai adatok-Acer NITRO AN515-42-R7TX

Processzor AMD Ryzen 5 2500U (4 mag, 2,0 Ghz, 4mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; Matt, IPS, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2133 MHz;
Merevlemez 1 TB, 5400rpm + opcionálisan SSD itt
Grafikus kártya AMD Radeon RX 560X 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.11 ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 2.0+3.0; Kártyaolvasó HDMI; Billentyűzet háttérvilágítás, HD Webkamera
Hangrendszer Acer Trueharmony
Ár 229 900
Az Acer AN515-42-R7TX alapmodellt itt, míg a további variációkat itt találjuk a webshopban!

Teszt eredmények

 
FAR CRY 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 27 43 33
 

Fotógaléria