SSD VS. HDD

Már számtalan tesztünk és egyéb cikkünk által került hangsúlyozásra az ssd-nek mint olyannak, a tudvalevően kulcsfontosságú szerepköre. Jelen írásunk az ssd-k teljesítményre gyakorolt jótékony, valamint tulajdonképpen sarkalatos hatását kívánnánk tüzetesebben is körbejárni, (gondolok itt egészen konkrétan a hdd-hez képest jóval kedvezőbb méretre, súlyra, sebességre és tempóra, az alacsony áramfelvételre és hőtermelésre, valamint a mozgó alkatrészek teljes hiányából eredő zajtalanságra és mechanikai megbízhatóságra), természetesen mindezt konkrét számadatokkal, érvekkel és kézzelfogható indokokkal is alátámasztva. Ezen kérdéskör demonstrálását pedig, a lehető legszimplább és legkézenfekvőbb módon kívánnánk megtenni, így úgy döntöttünk két darab, a létező minden tekintetben éppen ugyanolyan laptopot eresztünk majd egymásnak, az egyetlen differencia pedig mindössze annyi lesz, hogy míg az egyikőjük a gyárilag beszerelésre került 1000 GB-os SATA merevlemezzel kénytelen dolgozni, addig a másik ugyanazon munkát, egy 120 GB-os ssd-vel végzi majd el. Az előre borítékolható különbség biztosan nyilvánvaló, ám a miheztartás végett most jól meg is mondjuk a megmondani valót, a tapasztalatainkat illetően.

Már a rendszer felállításával kapcsolatos műveleteknél is abszolút módon érezhető volt a két tesztalany közötti különbség, hiszen míg az SSD-vel dolgozó y700-as nem igényelt számottevően nagy időt sem a Windows 8.1 feltelepítése, sem a bootolás ideje, sem a feldriverezés folyamata, sem pedig az egyéb programok és alkalmazások felnyomása közben, addig a szimplán csak HDD-vel operáló versenytársának, ez bizony legalább kétszer annyi idejébe fájt. A játékok esetében is abszolút módon érezhető volt a differencia, hiszen míg a mozgó alkatrészekkel dolgozó merevlemez még a felpörgési szakaszban önmagát kereste, addig az SSD-s laptopunk már régen vigyázzba vágta magát előttünk, rögvest megkezdve a GTAV feltelepítését.

Voltaképpen persze bármely használatba vett játék startsebességénél, egy legalább annyira konstans, mint amennyire nyilvánvaló különbség körvonalait véltük felfedezni: szemben a HDD felpörgetésével kényelmesen elszüttyögő tesztalanyunkkal, az SSD-vel operáló laptopon bizony már cirka fele annyi időt követően is elénk tárult aktuális játékunk világa. Hiszen míg a GTAV SSD-ről történő játszhatóvá válása 01:13.42 időintervallumot igényelt, addig mindez HDD-ről már 01:40:33-ba fájt. Ezen differencia pedig már csak abból eredően is relevánsnak aposztrofálható, hogy jelen esetben például mintegy ötven százalékos gyorsulásról beszélhetünk az SSD javára, ami a hosszú távú használatot követően már nyilván nem egy elhanyagolható tényező. Végezetül pedig eljött az ideje, hogy maguk a mérési folyamatok tesztjei is szóhoz jussanak. Az alant található grafikonokon mellékelt eredmények egyébként, a HD Tune Pro-val, illetve az aida64-el kerültek lefuttatásra és rögzítésre, melyek tökéletesen prezentálják számunkra annak nyilvánvalóságát, hogy a HDD-vel szemben mindamellett, hogy sokkalta praktikusabb, még mennyivel eredményesebb is az SSD-be fektetett bizalmunk. (Értelemszerűen a legkisebb és legnagyobb az alsó és felső határétéket, míg a középmagas oszlop az összesített átlagot hivatott ábrázolni.)