Technikai adatok-DELL INSPIRON G5 5587 + Ajándék Dell Alienware AW558 egér

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920x1080; Matt, IPS, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2666Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD + 128GB SSD - egyéb variációk pedig itt!
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Billentyűzet háttérvilágítás, Wifi 802.ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 3.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; HD Webkamera
Hangrendszer Waves MaxxAudio Pro®
Ár 346 790 FT

Bizony rég volt már, hogy egy DELL modellt köszönthettünk tesztpadunkon, a gyártó játékos súlycsoportját pedig még annál is régebben tudtuk górcső alá venni. A csend azonban megtört, a pillanat pedig végre eljött, így örömünkre szolgál bemutatni a G5 5587-et, amit most minden gamernek illik jól szemügyre venni.

 

 

Megjelenés

A G5 5587 külsőségek tekintetében egy-az-egyben a modern éra gamer sajátosságait igyekszik követni, pontosabban koránt sem igyekszik, hanem tökéletesen reprezentálja mindazt, minek okán egy konfigurációról már első blikkre is jól tudjuk, hogy egy játékos eszközről beszélünk. A fedlap fekete, közepén egy piros márkajelzéssel, semmi több. A tető egyetlen apróbb negatívuma mindösszesen annyi, hogy kissé talán makacsul képes összegyűjteni a kisebb-nagyobb ujjlenyomatokat, de persze ez egyrészt bőven túlélhető, másrészt pedig sajnos-nem sajnos sokszor látunk ilyet más gyártók egyéb modelljeinél is. A fedlapot felhajtva is minden pontosan úgy fest, ahogyan a "hogyan is illik 2018-ban egy gamer laptopnak kinéznie" nagykönyvben írva vagyon. Gondolok itt a fomatervre, a kialakításra, vagy ugye a leheletnyi pirossal megbolondított fekete színhasználatra. Amit viszont mindenképpen illik külön kiemelni, az a zsanérozás, valamint a hűtőbordázat. Előbbi ezúttal nem a géptest két oldalára, hanem középre került, felhajtott állapotban majdnem egy ujjnyi helyet hagyva a keret és a géptest között, ami kifejezetten jól áll neki. Utóbbi, tehát a bordázat pedig mint az a mellékelt képeken is jól látszik, szép terebélyes lett, kissé talán a Lenovo játékos darabjaira hajaz. Ez persze nem baj, sőt, aligha tudnánk negatívumot felhozni egy vaskosra eresztett hűtőborda kapcsán, legyen szó bármilyen konfigurációról is.

 

Kijelző

A G5 5587 kijelzőjének szélei már első blikkre is meglepően vastagnak tűnnek; egészen konkrétan körülbelül egy hüvelykujjnyi méretű keretről van szó, ami nos, tényleg kissé talán rendhagyó. Persze ez mitsem von le a kijelző gyakorlati értékeiből, hiszen természetesen ilyenből azért akad bőven. A prezentáció szemet gyönyörködtető, a színek élettel teliek, az élmény pedig mindent összevetve közel hibátlan. Persze mindez már kvázi természetes ebben az árkategóriában, hiszen találunk háromszázezer forintos vételárért IPS és matt borítás nélkül operáló konfigurációkat a piacon. Mindezek mellett pedig természtesen az 1920x1080-as FHD felbontás is a csomag része, a kijelző pedig a teljesen sztenderd, 15'6-os méretezéssel dolgozik.

 

Portok és eszközök

Ebben az árkategóriában azt hiszem a világ legtermészetesebb dolga az, hogy minden a repertoár része legyen, aminek illik. Nincs mismásolás, nincsenek lefelejtett csatlakozók, kihagyott eszközök; minden a csomag része, aminek igenis ott a helye manapság. Gondolok itt példának okáért az USB 3.0 és Thunderbolt 3-mal felszerelt Type-C-re, a többformátumú kártyaolvasóra, a kensington zárra, a LAN bemenetre, a HDMI-re, a minidisplay-re vagy mondjuk az audio-jack kombó csatlakozóra. De persze itt érdemes kiemelnünk a Bluetooth 4.0-át mint olyat, a billentyűzet háttérvilágítását, a Wifi 802.11 ac-t vagy a HD webkamerát.

 

Az Intel Core i7-8750H generálta teljesítmény

Új generációs konfigurációhoz, nyilván új generációs processzor dukál. Az i7-8750H bizony kétségkívül minden létező erényt magában hordoz, melyek okán az elődöknek korábban már megannyi esetben bizalmat szavaztunk. Sőt, a leköszönt elit kör jó tulajdonságai, a 8750H-ban bizony hatványozottan jelen vannak, szemtelenül felturbózva így az egyébként is szép emlékekkel búcsúztatott korábbi Intel darabok teljesítményét. A nextgen, Doffee Lake architektúrára építő 8750H már több magot és szálat hozott magával, ennek okán pedig nyilván a gyakorlatban abszolvált teljesítménye is jócskán megnőtt. Ez egészen konkrétan egyébként plusz kettő processzormagot, illetve négy szálat jelent, ami már barátok között is hat mag és tizenkettő szál összesen. A processzor alap órajele egyébként alapvetően 2,2 Ghz-es, ám a Turbo Boost bedurrantása esetén ez nem kevesebb, mint 4,1 Ghz-re ugrik. Az L3 cache mérete egyébként 9 MB, a fogyasztása pedig ~ 45 watt. A számok ismeretében annyi már biztosan borítékolható, hogy a Core i7-8750H egészen látványos performansz növekedést ígér, ez egyszálas feladatoknál plusz húsz százalékos, míg a többszálasok esetén plusz ötven százalékos teljesítmény növekedést jelent majd a gyakorlatban. És bár maga az eredmény valóban figyelemreméltó, nem szabad elfelejteni, hogy mindez elsősorban a plusz magoknak, nem pedig a mikroarchitektúrában eszközölt látványos változtatásoknak köszönhető. Ennek ellenére azonban az Intel Core i7-8750H erényei elvitathatatlanok, generációjának pedig egyik, ha nem a legjobb processzorával van dolgunk. A repertoárban helyet kapó, stabil és megbízható fanfavorit 1050Ti-vel pedig vállt-vállnak vetve abszolválnak egy olyan magasröptű grafikus teljesítményt, melynek átélését csakis ajánlani tudjuk mindenkinek. Ám minderről bővebben majd egy kicsit lejjebb.

 

 

 

Az NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5-ról bővebben

Mint ahogy ezt az imént jól elspoilereztük, a grafikus felhajtóerőért ezúttal nem más, mint a Pascal-alapú közönségkedvenc, NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5 hivatott felelni. A 1050Ti pedig nem elég, hogy már kapásból az innovatív Nvidia Game Ready technológiával került felvértezésre, már bőven a csúcskategória hírnöke is, sőt. Tény ami tény, a 1050Ti mostanság már nemcsak slágertermék, hanem valahol talán már létminimum is. -Legalábbis a piac elitjéhez tartozni vágyó konfigurációk esetében egészen bizonyosan. A GTX 1050Ti abszolút naprakészen igazodik a játékos igények legjavához, ennek okán pedig semmiféle tekintetben sincs szégyenkezni valója a gyakorlatban. A helyzet kérem az, hogy az Nvidia GeForce GTX 1050 Ti-vel bizony mindent magkapunk, amire nagy általánosságban szükségünk lehet majd, ha úgy döntünk, játékra adjuk a fejünket. Mindezt pedig még egy teljes körű Microsoft DirectX 12 támogatással, valamint az úgynevezett Game-Changing Technologies név alatt futó, Nvidia Ansel és Nvidia GameWorks technológiával is megfejeli az Nvidia, ennek okán pedig csakúgy, mint a gyártó többi grafikus vezérlője esetén, úgy a 1050Ti-t tekintve is elégedetten tudunk biccenteni. Talán ide tartozik még továbbá az is, hogy az intelligens termikus kialakításnak hála, több, egyidejűleg dolgozó hűtőcső és két ventilátor hivatott maximalizálni a CPU és a GPU komplett teljesítményét. Ez pedig ugye azt teszi lehetővé, hogy a CPU és a GPU teljes sebességen való futtatása thermal-throttling nélkül működhessen, ami mindenképpen gyakorlati előnyt jelent például egy maratoni R6 Siege vagy CS:GO során. Arról pedig nem is beszélve, hogy bár kétségtelen, hogy az egyre csak fejlődő és megújuló játékipar, ezzel arányosan pedig az egyre többet-és-többet akaró játékos igények mellett, a 1050Ti manapság már inkább talán létminimum, mintsem hosszútávú gamer-garancia, ám még így sincs, és a közeljövőben biztosan nem is lesz majd olyan cím, amibe az Nvidia sláger kártyájának bicskája beletörne.

 

Hangzás

Ahogyan kivétel nélkül eddig minden pontban, úgy a DELL G5 5587 hangzását is csak méltatni tudjuk. Az előre sugárzó technológiával ellátott Waves MaxxAudio Pro® audió-rendszer egyszerűen hibátlan. Minden éppen olyan tartományban van megszólaltatva, ahogyan illik, legyen szó akár a mély, akár pedig a magas hangokról. A maradéktalan játék élményünk pedig már szinte biztosan nem a G5 5587 hangzásán megy majd a levesbe, már ha megy egyáltalán bármerre is, hiszen csak jól kell játékot választanunk, a többi pedig már adott.

 

 

 

Bővíthetőség

Bár a DELL G5 5587 alapverziója ugye egy 1TB-os, 5400-on forduló SATA HDD-vel, egy 128GB-os SSD-vel, illetve 8GB-nyi 2666Mhz-es DDR4 RAM-mal került felvértezésre, azonban még mindennek dacára is lehetnek majd olyanok, akiknek mindenképpen pimpelhetnékjük lesz a későbbiekben is. Nos, nekik bizonyára jó hír, hogy mindez bőven adott lesz, hiszen egyrészt az alábbi webshop linken bőséges kínálat tárul elénk a már eleve bővített variációkat illetően is, ám ha nem voltunk ennyire előrelátóak, akkor egy kis hozzáértéssel utólag is könnyedén hozzá tudunk majd férni a belsőhöz, hogy igény esetén több memóriával, vagy még nagyobb SSD-vel tuningoljuk fel a laptopot.

 

Rendszer

Mivel sajnos-nem sajnos előtelepített Windows nem került a repertoárba, így magunknak kell gondoskodnunk az operációs rendszer felállításáról. Minekután minden kötelező telepítést és frissítést sikeresen letudtunk, rendszerünk pontosan úgy fut, ahogyan az írva vagyon a nagykönyvben. Lassúnak vagy döcögősnek pedig már magát a telepítést sem fogjuk érezni, hiszen az alapkonfighoz is tartozó SSD ugye rendkívül sokat dob az összképen, ami természetesen a használat egészére is igaz.

 

Mennyire GAMER?

Lássuk csak, egy NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5 grafikus vezérlő, és egy Core i7-8750H processzor. Azt hiszem az összkép önmagáért beszél az illetően, hogy a DELL G5 5587 mennyire is gamer konfiguráció. Minderre pedig a száraz tényeken felül, a mellékelt teszteredmények is garanciát jelentenek, amik kiválóan szemléltetik azt, hogy miért is választja megannyi játékos nem is csak a DELL G5 5587-es modelljét, hanem úgy egyáltalán, az Nvidia GeForce GTX 1050Ti 4GB GDDR5 - Intel Core i7-8750H-s kombóját.

 

Összegzés

Zárásként pedig itt az ideje gyorsan összegeznünk mindazt, amit a DELL G5 5587-ről tudnunk érdemes ahhoz, hogy meggyőzzük magunkat annak tényéről, hogy ebben a kategóriában, aligha találnánk ideálisabb modellt momentán. Tehát a G5 5587-ben kvázi minden megvan, amire csak szükségünk lehet ahhoz, hogy maradéktalan játékélményben lehessen részünk, akár hosszútávon is. Mert bár a 1050Ti valóban nem tartozik a leges-legújabb modellek közé, kétségkívül piszkosul jól öregszik, -már ha egyáltalán öregszik, ám vagyok annyira bátor, hogy megkockáztassam: ettől még egy jó darabig nem kell majd tartanunk.

 

Most ajándék Dell Alienware AW558 egérrel, csak és kizárólag a Radiumtól!

Bár kétségtelen, hogy a DELL G5 5587 már önmagában is kellően meggyőző, azért ajándékot kapni mindig örvendetes, pláne ilyet. Tudniillik most minden G5 5587 modell mellé, egy Alienware AW558 gamer-egeret is ajándékba adunk, csakúgy mintegy grátiszként; az alant mellékelt videó pedig kellő információval szolgál azt illetően, hogy tudjuk, igenis kell nekünk egy ilyen egér!

 

 

 

Technikai adatok-DELL INSPIRON G5 5587 + Ajándék Dell Alienware AW558 egér

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920x1080; Matt, IPS, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2666Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD + 128GB SSD - egyéb variációk pedig itt!
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Billentyűzet háttérvilágítás, Wifi 802.ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 3.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; HD Webkamera
Hangrendszer Waves MaxxAudio Pro®
Ár 346 790 FT

Teszt eredmények

 
FARCRY5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 39 62 48
 

Fotógaléria