Technikai adatok - HP 15-ba062nc

Processzor AMD A10-9600P (3,2 GHz, 2 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD, Matt kijelző
Memória 8 GB RAM DDR4
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya AMD Radeon R7 M440 4 GB
Optikai meghajtó DVD RW
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; USB 2.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, 1x HDMI
Hangrendszer DTS SOUND Hangszóró
Ár 196 790 Ft

A HP multimédiás termékei az esetek javában bizony legalább annyira megbízható, mint amennyire felhasználóbarát belsővel kerülnek megtervezésre. Ahogyan az is bátran kijelenthető, hogy laptopjai nem kimondottan játékos felhasználásra teremtettek, ám a gyártó célközönsége nem is azon szegmensben keresendő. A 15-ba062nc pedig az imént felsoroltak mindegyikét maradéktalanul lefedi.

 

Megjelenés

A HP laptopokról nagy általánosságban, - akár kissé elcsépelt módon is, - az minden további nélkül kijelenthető, hogy mindamellett, hogy az esetek javában kendőzetlenül hasonszőrű séma szerint kerülnek megtervezésre, azért mindettől függetlenül – vagy talán éppen ezáltal, - mindig mutatósak. Gondolok itt magára a legalább annyira ízléses, mint amennyire futurisztikusnak ható formatervre, a lekerekített ívekre, a jelen esetben használt, króm-fekete színkombinációra, és gyakorlatilag bármire, ami a megjelenéshez, mint olyanhoz tartozik. Jelen esetben sem tért el számottevően a gyártó a már annyiszor bizonyító sémától, hiszen már első pillantásra is lerí annak nyilvánvalósága, hogy tesztalanyunk mely műhely szülöttje is valójában. Ez persze közel sem baj, hiszen ki más tudna elegánsabb, letisztultabb és minden izzadságszagú sallangot mellőzni kívánó, dekoratív darabot prezentálni, ha éppen nem a Hewlett-Packard? Tesztalanyunk ezúttal (is) egy ezüstös-szürkés, teljes egészében barázdált alumínium fedlappal dolgozik, melyre ezúttal is csak egy tükörhatású márkajelzés lett rányomva. Ez a króm hatású színhasználat a géptest egészén dominál, így a kijelző fekete keretéből nyúló zsanérozás, már ezen színhasználatot követve torkollik a géptestbe. E látványnak pedig gyönyörű kontrasztot biztosít a klaviatúra fehérrel megfestett fekete gombrendszere, mely a háttérben elvesző krómszínű touchpadtól csak még inkább hangsúlyossá válik.

 

Kijelző

Ugyan a HP 15-ba062nc egy kimondottan gazdag színmélységű, csillogásmentes 15,6-os matt kijelzővel bír, ám hiába a FullHD-s felbontás, és a telt színhasználat, ha mindezt csak megannyi kompromisszummal tudjuk majd kihasználni például a játékoknál. A kénytelen-kelletlen lemondás pedig biztosan borítékolt, hiszen kimondottan felgyúrt belső hiányában, azért tesztalanyunk bizony belecsorbul az új generációs játékok FullHD-s étvágyába.

 

Portok és eszközök

A HP 15-ba062nc portjait tekintve, kifejezetten nagy újdonságokkal nem szolgálhatunk. Bal oldalra került elhelyezésre egy darab audió-jack, kettő USB 3.0, a HDMI és a LAN bemenet, valamint az aksitöltő csatlakozója is. A túloldalon találjuk a kártyaolvasót, egy darab USB 2.0-át, az optikai meghajtót, továbbá a kensington-zárat. Az egyebek között megemlítendő még a wifi 802.11 ac, a wifi 802.11 b/g/n, a bluetooth, továbbá a HP TrueVision HD webkamera is.

 

Teljesímény

Még mielőtt alámerülnénk a száraz adatok, a mérések és a tényszerű grafikus tudás bugyraiba, szeretném előrebocsátani, hogy mindazonáltal, hogy a 3DMark által mért eredmények (a belső izomzat határaihoz viszonyítva) meglepően jók lettek, a HP 15-ba062nc mégsem játékra termett. Ez nyilvánvaló kérem, köntörfalazásnak nincs is létjogosultsága ez ügyben. Azt pedig okvetlenül érdemes leszögeznünk, hogy gyakorlatilag minden amit a használat során ki tudunk belőle sajtolni, már csak a grátisz, nem pedig alapkívánalom. Mert nyilvánvalóan a konfiguráció határaihoz viszonyítva, módjával talán meg lehet túráztatni a belsőt, de persze nem biztos, hogy érdemes. A tapasztalataink alapján ez a négy magos, 3.2Ghz-el és 2Mb cache-vel dolgozó AMD A10-9600P processzor, a maga AMD Radeon R7 M440 4 GB-os videokártyájával, továbbá a 2133Mhz-n pörgő, 8Gb-os DDR4 RAM-mal egy nyilván valamivel szerényebb, ám ugyanakkor egészen hasonszőrű teljesítmény kisajtolására ad(hat) nekünk lehetőséget, mint példának okáért a korábban már bemutatott ASUS X555LB-DM089D. A számottevő differencia pedig jelen esetben éppen a FullHD felbontásban keresendő, ami e tekintetben inkább tűnik egy kellemetlen nyűgnek, mintsem tényleges erénynek. Mert hát oké, ugyan valóban 1920X1080-as felbontásban tudjuk élvezni a játékainkat, ám ez meg olyannyira legyilkolja a gépet, hogy az élmény lényegében élvezhetetlenné válik. Azonban egy szerényebb, példának okáért egy 1360x768-al operáló felbontás már kulcs lehet a problémához. Ebből okulva pedig mi is inkább ilyen beállítással próbáltuk meg a lehető legtöbbet kisajtolni a belsőből, alant mondom is milyen eredménnyel. A játéktesztekbe a Project Cars-al ugrottunk fejest, amely első körben azért kissé izzasztó volt. Mint korábban említettem, a FullHD-t bölcsebb inkább hanyagolni, így egy 1360x768-as felbontással, egészen medium-ig tudtuk tornászni a beállításokat, melynek összesített eredménye egy alulról 21, míg felülről 45-el határolt 32 lett. A GTAV sem volt egy sokkalta egyszerűbb feladat, ám az említett képernyő felbontással operáló medium konfigurációval végül is, egy 22 és 37 közé eső, 28-as átlagot azért csak ki tudtunk belőle préselni. Végezetül a GRID2-vel zártuk tesztsorozatunkat, amely high beállítások mellett is egy magabiztos 38-at átlagolt, melynek alja 27, míg teteje 44 volt. Okulva a konfiguráció határaiból eredő kesernyés játékeredményekből, bölcsebbnek véltük a Witcher 3-at nem ráerőltetni a 15-ba062nc-re.

 

 

Hangzás

A HP 15-ba062nc kristálytiszta hangzásáért, az úgynevezett DTS Studio Sound™ felel, melynek legapróbb részletei is meglehetősen gazdag hanghatást biztosítva kívánják szórakoztatni a felhasználót. Az élethű akusztika remekbe szabott élményt kínál számunkra, legyen szó filmekről és sorozatokról, meccsekről, egyéb multimédiás tevékenységekről, vagy netalántán játékokról.

 

Bővithetőség

A HP 15-ba062nc a bővítéssel kapcsolatos kérdéseket illetően sem marad el a nagyoktól. Könnyedén nyitható és szerelhető, így a legfontosabb bővítőhelyekből sem szenved hiányt. Amennyiben a bootidőt vagy az egyéb, rendszerrel összefüggő folyamatok sebességét szüttyögősnek érezzük, úgy ezen egy utólagosan beszerelésre került ssd-vel könnyedén segíthetünk.

 

Rendszer

A HP 15-ba062nc már előretelepített Windows 10-el került tesztpadunkra, így a gyártók a telepítéssel járó procedúrától voltak szívesek megkímélni az átlagfelhasználót. A bekapcsolást követően csak a beállításokat kellett testre szabnunk, és már neki is láthattunk aktuális munkamenetünknek. A rendszer sebessége optimális volt, ahogy tesztalanyunk az alvó és energiatakarékos módból is könnyedén észhez tért. A programok és egyéb alkalmazások, a böngészés, a telepítések és a játékok sebessége és módja is éppen optimálisnak volt definiálható.

 

Kinek ajánljuk?

Nos kérem, az ugye nyilvánvaló, hogy akik mondjuk egy HTC Vive-hoz keresnek megfelelő konfigurációt, azok bizony csalódni fognak. Ám mivel azt a feltüntetett specifikációk, illetve a néhány hasábbal fentebb már részletesen is boncolgatott tudnivalók mutatják, nem is ők a célközönség. A HP 15-ba062nc azok számára lett kitalálva, akik alapvetően általános, otthoni, irodai vagy multimédiás felhasználásra keresik az optimális választást.

 

Összefoglalás

Mindazonáltal, hogy a 15-ba062nc alapvetően nem összevethető mondjuk egy eleve játékos felhasználásra született erőművel, mégsem rossz választás. Elegáns külleméből eredően, egy üzleti meetingen vagy prezentáción biztosan bérelt helye lehet, ugyanúgy ahogy mondjuk akár egy otthoni dolgozószobában vagy nappaliban is legalább annyira megbízható partnernek definiálható.

Technikai adatok - HP 15-ba062nc

Processzor AMD A10-9600P (3,2 GHz, 2 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD, Matt kijelző
Memória 8 GB RAM DDR4
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya AMD Radeon R7 M440 4 GB
Optikai meghajtó DVD RW
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; USB 2.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, 1x HDMI
Hangrendszer DTS SOUND Hangszóró
Ár 196 790 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1360x768 Medium 22 37 28
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1360x768 Medium 21 45 32
GRID 2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1360x768 High 27 44 38

Fotógaléria