Technikai adatok - HP ENVY 15ae 103nh

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-6500U, (3,1 GHz, 4 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás IPS, Matt kijelző
Memória 8 GB RAM DDR3
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya Geforce GTX 950M 4 GB DDR3
Optikai meghajtó DVDRW
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); 4x USB 3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; TrueVision HD Webkamera, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer Bang&Olufsen Hangszóró
Ár 346 490 Ft

A Hewlett-Packard-ra azért általánosan is ráhúzható a minőségi jelző, hiszen termékeik többnyire egységesen egy bizonyos színvonal tartományon belül mozogva kerülnek megtervezésre. Így történhetett ez akkor is, amikor az ENVY 15ae 103nh előzetes tervezete, fizikai formát öltött.

 

Megjelenés

A HP ENVY 15ae 103nh, az Ezüst Utazó áramvonalas könnyedségét megidézni kívánó módon landolt tesztasztalunkon, ám Naprendszereket átszelő szörfdeszkája helyett, ezúttal a HP-től már jól megszokott módon, egy egyszerű, minden sallangot és felesleges cicomát nélkülözni kívánó kartondobozban. - Ugye az a HP-nál tulajdonképpen már általánosan bejáratott szokás, hogy az efféle külsőségeket nem igazán szokták túlzásba vinni. A doboz mélyén, a két oldalt szivaccsal védett gépünkön kívül, csak az adaptert, illetve a hozzá tartozó kábelt találjuk. Szivacsából kibújtatva, már első ránézésre is értelmet nyer a fentebbi metafora, hiszen akárcsak az Utazó egész valójának esetében, gépünk küllemét tekintve is egy legalább annyira egyszerű, mint amennyire szemrevaló és mutatós, teljes egészében ezüstözött darabbal van dolgunk. Fémes látványt keltő, letisztult textúrájú alumínium fedlapjára, csak egy tükörhatású márkajelzés került elhelyezésre. Érdekesség ezen a ponton, hogy az már kapásból látható, hogy a zsanér nem a hagyományos, hanem valami egészen egyedi módon került megtervezésre: A fedlapot felhajtva, a zsanér maga alá fordulva emeli meg egy leheletnyivel a gépet, mely mindamellett, hogy esztétikai szempontból egyedülálló és mutatós, jobb szellőzést is biztosít laptopunknak. A látvány, a továbbiakat illetően ismerős: ezüst klaviatúra, ezüst csuklótámasz és touchpad, ezüst burkolat. A kissé mélyebbre ültetett, alulról fehérrel megvilágított, masszív alumíniumba helyezett, gépelés közben egyébként meglehetősen halk és puha tapintású billentyűzet, bal felső sarkában találjuk a power gombot, valamint a géptest egészén végighúzódó, egyébként meglehetősen tiszta hangzást biztosító, négy hangszóróval és egy mélynyomóval dolgozó, Bang&Olufsen beépített hangszórót. Az igen széles, HP Imagepad touchpad kellemes felületű, jól navigálható, és multi-touch kézmozdulatokat is támogat. Súlyát tekintve, egy valamivel több, mint két és fél kilós cuccal van dolgunk, ami tulajdonképpen átlagosnak tekinthető, semmivel se több vagy kevesebb, mint amit alumínium küllemét látva következtetni engedne. Vastagsága csalókának tűnhet, ugyanis befelé ívelő mélységének köszönhetően, első pillantásra meglehetősen vékony látszatot kíván kelteni. Ez persze csak a látszat, ám a maga valamivel több, mint két centijével, még így sem aposztrofálható vaskosnak.

 

Kijelző

Tesztalanyunk kifejezetten szép, az IPS panelnek köszönhetően igencsak nagynak definiálható, közel 180 fokos betekintési szöggel rendelkező kijelzővel bír. Mattságának köszönhetően pedig egészen biztosan nem fog bennünket cserben hagyni, természetes vagy intenzívebb fényviszonyok mellett sem. 1920X1080, FullHD, 39,6 képátlójú panelünk, gazdag színhasználattal dolgozva biztosítja számunkra a páratlan látványt, melyhez a 4GB-os NVIDIA GeForce GTX 950M, remekbe szabott partnernek titulálható. Kettejük egysége egészen pompás és impozáns vizuális élménnyel járul hozzá szemünk világának kényeztetéséhez. Még ide vonatkozóan említeném meg, hogy a megjelenésnél már taglalt, mind a dizájnt, mind pedig a funkciót tekintve is egészen innovatív és egyedülálló zsanértervezés, sem az egyébként hátulra elhelyezett hűtőrács munkáját, sem pedig a (kiáramló hőt valamelyest felfogni kényszerülő) kijelző élettartamát vagy funkcióját nem befolyásolja, hosszabb távon sem. Így az ebből fakadó esetleges negatív következmények miatti aggodalmaskodásra, szerencsére semmi okunk.

 

Portok és eszközök

Első ránézésre alanyunk nem tűnik túlzsúfoltnak, ám még sincs hiányérzetünk: A laptopok esetében általában használt elülső elhelyezés helyett, a többformátumú SD kártyaolvasó, ezúttal a bal kezünk felőli oldalra került. Még ugyanitt találjuk a jack bemenetet, három darab USB 3.0-át, a 10/100/1000 Gigabit Ethernet LAN-t, a HDMI, illetve a hálózati töltő csatlakozóját is. Jobb oldalt kapott helyet a SuperMulti DVD RW optikai meghajtó, a Keningston zár, illetve még egy darab USB 3.0. Az Envy-ben a már felsorolt csatlakozókon felül, találunk még Miracast-kompatibilis Bluetooth 4.0-át, Wifi 802ac-t, Wifi 11 b/g/n-t, valamint egy beépített TrueVision HD webkamerát is. Mindezek kivesézését követően, lássuk mit is rejt a belső.

 

Teljesímény

ENVY-nk belsejében egy Intel HD Graphics 520 grafikus vezérlővel megtámogatott, IntelCore i7-6500U processzort találunk, mely a maga két magjával, 3,1Ghz-es órajelével és 4MB Cache-vel nem biztos, hogy egy erőműnek minősül, ám mindez a maradéktalan élmény érdekében még kiegészítésre kerül egy négy gigás DDR3L dedikált NVIDIA GeForce GTX 950M-el, egy 1600Mhz-en pörgő, nyolc gigabájtos DDR3 RAM-mal, illetve egy 1 terrás, 5400 fordulatszámon dolgozó SATA merevlemezzel. Így azért már mindjárt bizakodóbbak vagyunk, ugye? Bizalmunk meg is térül, hiszen példának okáért, a GTAV FullHD/high konfigurációk mellett is pazar élmény volt. Átlagosan harmincnyolcas fps számot produkált, melynek legalacsonyabb értéke huszonkettő, legmagasabbja pedig ötven volt. Nos, a Witcher3 esetében már nem lehetünk ennyire elégedettek: Az ultrára húzott beállításokat nemcsak, hogy el kell felejtenünk, gondolnunk sem szabad rájuk, mintha soha nem is léteztek volna. Az izzasztó high konfigurációk sem feltétlenül kompatibilisek ezen specifikációkkal, ám a kompromisszum képesebb mediumon futtatva, egy kis egyénileg belepiszkált variálással már egészen élvezhetővé válik a játékélmény. - Igen, azt hiszem ilyenkor válik indokolttá, hogy egy legalább 128GB-os SSD kéz közelben legyen. Tudom, ez sovány vigasz a hardcore gamerek számára, ám azt is figyelembe kell vennünk, hogy a HP ENVY rendeltetését tekintve, elsősorban a legtöbb igénynek megfelelni kívánó, magasszintű multimédiás cucc, és csak másodsorban belépő szintű gamer gép. A kifejezetten nagy életerőért, a 90W-os váltóáramú tápegységen felül, a három cellás, 55,5Wh-s, lítiumos, prizmatikus akkumulátor felel, mely egészen rendkívüli üzemidővel rendelkezik, így közepes terhelés mellett, akár potenciális áramforrástól messzebb sem kell néhány óráig (értsd: fényerő függvényében cirka 3-5 óra) attól tartanunk, hogy laptopunk éppen a The Walking Dead finálé legjavánál fog bennünket cserben hagyni. Az pedig egy újabb plusz pont, hogy mind általános használat, mind pedig aktívabb játék közben sem bántja fülünket a melegedés, hűtés (melyért egyébként a HP CoolSense technológia felel,) és terhelésfokozás közbeni zajszint.

 

 

Rendszer

A HP ENVY 15ae 103nh esetében is, a már szokványossá vált módon, a 10-es Windows-t húztuk fel. A telepítési folyamat közben minden a várt módon, a várt tempóban zajlott. Az érdemi használatba vételt követően, a rendszer gyorsan reagált, hamar bootolva bocsájtotta magát rendelkezésünkre. Ez a fajta légiesség és tempó tulajdonképpen a teljes használatot követően jellemző volt. A programok és alkalmazások reakcióidejébe nem őszültünk bele, ahogy a böngészés, az online videók reakcióideje, a játéktelepítés és játékélmény, vagy az általános használat egyéb folyamatai sem gördítettek kimondottan nagy akadályt tesztalanyunk útjába. Amennyiben pedig a használat során, valamiféle számunkra megoldhatatlan problémával találnánk szembe magunkat, nem kell rögtön megijedni, a rendszerben fellelhető öngyógyító opciót igénybe véve, számos komolyabb vírus okozta kár, vagy egyéb nem kívánatos komplikáció orvosolható.

 

Kinek ajánljuk?

Azon felhasználók egészen biztosan elégedetten fogják nyugtázni a HP ENVY 15ae 103nh-val történő közös élményeket, akik általános használatra, üzleti, prezentációs, vagy irodai célokra, továbbá belépő szintű játékélményhez keresnek maguknak tartós partnert. Szépen kialakított ívei és gondosan megmívelt, egyediségre törekvő formaterve, elsőosztályú képpontja optimális teljesítménnyel párosulva kívánja megcélozni a külsőségekre is legalább annyira igényes felhasználókat, mint a technikai gurukat.

 

Összefoglalás

Hogy miért jó? Egyrészt, mert szép, elegáns és abszolút módon formabontó kialakítással bír. Másrészt, mert tulajdonképpen mindenben partner, amire az általános, otthoni vagy irodai használathoz szükségünk lehet, napszaktól, évszaktól, kortól, nemtől függetlenül. Terhelhető, alkalmazkodó, és egy kis hozzáértéssel, utólagosan megtámogatható vagy bővíthető belsővel bír. A HP ENVY 15ae 103nh egy remekbe szabottan megalkotott termék, melynek külső és belső jellemzői egyaránt első osztályúnak aposztrofálhatók. Partner otthon, partner a munkában és partner a játékban. Kell ennél több? Nem hiszem.

Technikai adatok - HP ENVY 15ae 103nh

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-6500U, (3,1 GHz, 4 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás IPS, Matt kijelző
Memória 8 GB RAM DDR3
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya Geforce GTX 950M 4 GB DDR3
Optikai meghajtó DVDRW
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); 4x USB 3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; TrueVision HD Webkamera, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer Bang&Olufsen Hangszóró
Ár 346 490 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Cinebench:

 

3D Mark:

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 22 50 38