Bemutatók

Legújabb “rövid bemutatónk” alanya a 15-ös Pavilionok közül az AB054NG jelzésű volt, aki a minőségi multimédiás laptopok után kutató felhasználókat célozza meg!

Technikai adatok

Processzor AMD A10-8700P , 3,2Ghz, 4 magos
Kijelző 15.6 colos, FullHD 1920 x 1080, LED-es, matt kijelző
Memória 4 GB DDR3 RAM, 1600Mhz
Merevlemez 1000 GB 7200RPM + 8 GB SSD
Grafikus kártya AMD Radeon R7 M360 2 GB
Optikai meghajtó Dvd SuperMulti
Egyéb HDMI, VGA, 1xUSB 2.0, 2xUSB 3.0,Wifi 802.11 b/g/n, 3in1 kártyaolvasó, Bluetooth 4.0, Webkamera, 4 cellás 41 watt-órás akkumulátor, B&O PLAY hangrendszer;
Ár 139 990 Ft

 

Eddig az ASUS-okkal voltam teljesen eltelve, hogy mennyire elegánsak és stílusosak, de most a HP Pavilionjára sem lehet panaszom. A kissé szűkre szabott dobozból egy fémes színű notebook keveredett elő, fényes HP logójával hirdetve a céget. A fedelet felnyitva, egy nagyon stílusos, világos- sötét fémes átmenetet látunk, ami határozottan jól mutat. Először úgy tűnt, hogy csak optikai csalódás, de több szemszögből vizsgálva látszódott igazán, hogy ez tudatos és nem csak fénytörés. A Dell bemutatóban dicsértem a Vostrot, hogy kényelmes, nos ez a Pavilionra is igaz, bár itt a melegedés jobban jelentkezett (tény, több terhelést is kapott a gép). A billentyűzetet körülvevő elem finoman be van süllyesztve az alapegységbe, és ugyanez a finom vonalvezetés köti össze a kijelzőt és az alapegységet is. A B&O PLAY hangrendszer felette görbülő felületben csak az illesztés okoz törést. A fémes megjelenéssel nem lőtt mellé a HP, sőt aki egy MacBook után váltana, nem almás termékre, de a dizájnból nem akar engedni, annak ajánlhatjuk a Paviliont. Ugyan messze nem látványos a hasonlóság, de hasonlóan elegáns gépet kapunk. .

 

Na nem csak a külső miatt, hanem belső tekintetében sem jár rosszul az ember az AB054NG vételével. A külső mellett az első tényező a FullHD kijelző, amivel egy multimédiás laptopnak szinte kötelező rendelkeznie a mezőnyben. Az 1920x1080-as felbontásra képes, matt kijelző betekintési szögben jól teljesít, felülete miatt bármilyen körülmények közt használható, legyen az tűző napfény, spotlámpák, vagy félhomály. A Pavilionokat már korábban is dícsértük a képi élményért és a FullHD itt is tökéletesen muzsikál. Az éppen aktuális dvd-kínálatból, vagy egy jó sorozatból érdemes lesz egyet kiválasztani és a minőségi kijelző elé kuporodva megnézni. 

Ahogy már emlegettem, a HP Pavilion 15 AB054NG egy multimédiás gép, ami Ár/érték arányban domborít a legnagyobbat. Alapvetően kapunk egy 1800 és 3200 MHz közt mozgó AMD processzort, az A10-8700P személyében, aki 2MB cacheval rendelkezik valamint négy maggal, illetve egy R6-os integrált kártyával szál harcba. A középkategóriában az AMD egyik legjobb processzora alacsony fogyasztása miatt még jobb választásnak tűnhet, mint AMD-s versenytársai. Teljesítményére sem lehet panasz, hiszen felvette a kesztyűt még az Intel, hasonló kategóriás processzoraival is, erről pedig a Notebookcheck is megemlékezett pár mérésében.


Egy apró szökkenéssel térjünk rá, egy kicsit az AMD Radeon R7 M360-re, ami  egy 800Mhz-el futó GDDR3-as videókártya. A processzor AMD StartNow technológiával gyorsítja a gép “ébresztését” a Készenléti állapotokból, míg a TurboCore igyekszik a legtöbb energiát kinyerni a laptop szívéből. A processzor mellett essen szó a videokártyáról is, ami egy 2 gigás AMD Radeon R7 M360. Ez az erős közép osztályba tartozó kiadás 17.6GB/másodperces adatátfolyási sebességgel és DX12 támogatással dolgozik. Ez a kombináció elegendő ahhoz, hogy a játékok nagy részét közepes beállításon, míg a kisebb gépigényű játékokat simán, akár HIGH, vagy ULTRA beállításon is futtathatjuk. A multimédiás gépek közt korrekt eredménnyel vizsgázó Pavilion legfőbb erényei nem is a játékok terén, hanem a filmek és zenék terén kell, hogy kijöjjenek. A fent már emlegetett B&O Play hangrendszer nem okoz csalódást a minőségi hangzásával és kellemes moziélményt ad, a kanapén tunyulós délutánokra a FullHD kijelzővel.

A rendszer futtatásánál, milyen meglepő, Windows 8.1-et futtattunk, ami a korrekt bootidővel és az előbb felhozott AMD StartNow technológiával biztos, hogy nem fog unalomhalálba kergetni egy felhasználót sem, miközben az, a gépének feléledésére várt. Az 1000 gigányi tárhelyen jól el fogunk férni, a 4 giga memória pedig kellemes partner minden munkához. A driverek telepítése után ugyan akadtak fagyások (lámpalázas lehetett a drága), de a későbbi tesztek során egyszer sem akadt meg a gép. Az általános feladatokat gond nélkül, maximum kisebb reccenésekkel megoldja, de a komolyabb multitasking már megnehezíti az életét.

 

A HP Pavilion 15-öst nyugodt szívvel ajánlhatjuk a “casual” felhasználóknak, akik elviszik munkába, nyaralnak vele, néha játszanak rajta egy kicsit, majd az esti filmet, vagy sorozatot a FullHD kijelzőn tekintik meg, a tv helyett. Hang és képminőség terén rettentően jó gép, teljesítmény tekintetében pedig hoz egy magabiztos, felső-középosztályba tartozó eredményt, amivel a jobb játékok is futtathatóak lesznek Medium beállításon, egy kis finomhangolással.

Technikai adatok

Processzor AMD A10-8700P , 3,2Ghz
Kijelző 15.6 colos, FullHD 1920 x 1080, LED-es, matt kijelző
Memória 4 GB DDR3 RAM, 1600Mhz
Merevlemez 1000 GB 7200RPM + 8 GB SSD
Grafikus kártya AMD Radeon R7 M360 2 GB
Optikai meghajtó Dvd SuperMulti
Egyéb HDMI, VGA, 1xUSB 2.0, 2xUSB 3.0,Wifi 802.11 b/g/n, 3in1 kártyaolvasó, Bluetooth 4.0, Webkamera, 4 cellás 41 watt-órás akkumulátor, B&O PLAY hangrendszer;
Ár 139 990 Ft