Technikai adatok - HP Pavilion 15-bc201nh

Processzor Intel Core i7-7700HQ (3,8 GHz, 6 MB gyorsítótár, 4 mag)
Kijelző 15'; 1920 x 1080 FullHD Matt;
Memória 8GB DDR4 2133Mhz
Merevlemez 1000GB SATA HDD; 128GB SSD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1050 4 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Bluetooth, Gigabit LAN, HDMI, Mini DisplayPort, USB 2.0/USB3.1 Type C (gen 1); Webkamera, Wifi 802.11 ac; Kártyaolvasó
Hangrendszer Bang&Olufsen
Ár 349 990,00 Ft

Méltatlan volna a HP modelljeit erőszakosan belegyömöszölnünk a multimédiás laptopok skatulyájába, habár való igaz, hogy a gyártó javában inkább azon a területen könyvelhet el kimagasló sikereket. Leglábbis könyvelhetett, ugyanis a Pavilion 15-bc201nh bizony bőven több, mint multimédiatár.

 

Megjelenés

A HP Pavilion 15-bc201nh fedlapja a Hewlett-Packard modellek, talán már klasszikusnak is mondható, elegáns stílusjegyeivel operál. Finomra polírozott ezüstszürke tetejét, csak és kizárólag egy tükörhatású márkajelzés ékesíti, a fedlap alatt azonban már egy egészen más, sötétebb és grafitosabb színvilág bújik meg. Az ezüstszürke klaviatúrát körülvevő alapegység egésze amolyan mélyszürke, már-már fekete színvilágban pompázik, amelyet a csuklótámasznál egy kvázi vonalkód-szerű, (és férfiasan bevallom számomra kissé talán indokolatlannak tűnő,) fehér hajszálcsíkozás szel keresztbe, melyek együttese egy kissé talán juharfás ízt kölcsönöz a laptop egészének. Ez persze csupán csak illúzió, hiszen maga az alapegység anyaga természetesen tömör műanyag. A HP-val kéz-a-kézben járó Bang&Olufsen rendszer hangszóróját, közvetlenül a legfelső billentyűsor fölött, a power gomb és a B&O logó között találjuk, míg a multitouch funkciókat is támogató pad-et pedig, értelemszerűen az alapegység alsó szekciójában.

 

Kijelző

A HP Pavilion 15-bc201nh egy kimondottan szép és gazdag színmélységű, csillogásmentes kijelzőt kapott, amely ugye éppen a mattságának köszönhetően, még természetes vagy intenzívebb fényviszonyok mellett sem ad majd okot a panaszra. Az 1920x1080-as felbontású, prémium minőségű FullHD panelünk, rendkívül gazdag színhasználattal dolgozva biztosítja számunkra a páratlan látványt. Habár az öröm még nagyobb lenne, ha az IPS-t nem spórolták volna le a gyártósoron a repertoárból, azonban még ennek hiányában sem vitatható, a korábban már hangsúlyozott nívós minőség.

 

Portok és egyéb eszközök

A bemeneti csatlakozók sem árulnak zsákbamacskát, hiszen a teljesség igénye nélkül kétféle USB csatlakozót, Kensington-zárat, többformátumú kártyaolvasót, webkamerát, HDMI-t, illetve LAN és audió csatlakozót is találunk a repertoárban. Ez persze mind szép és jó, ugyanakkor még igazán beférhetett volna egy optikai meghajtó is, ám legnagyobb bánatunkra ez bizony most lemaradt.

 

Teljesímény

Azt hiszem többnyire helytálló az az előzetes feltételezés, amit a legtöbb felhasználó tudni vél a HP modelljeivel kapcsolatban, miszerint szépnek szépek, drágának is drágák, ugyanakkor mégsem kimondottan optimális választás abban az esetben, ha játékra adjuk a fejünket. Ez a megközelítés is, mint kivétel nélkül minden ezen a világon, azért erősen szubjektív. Habár való igaz, hogy az első két állítás a legtöbb esetben tökéletesen helytálló, ám a játékos kvalitásokat firtató szkeptikus véleményezésekre, a HP Pavilion 15-bc201nh biztosan rácáfol majd. Elsősorban van egy négy magos, 3,8 Ghz-es és 6Mb gyorsítótáras IntelCore i7-7700HQ processzorunk, ami azért már önmagában is masszív bizakodásra adhat okot. Ezt hivatott megtúráztatni a 8GB-os, 2133-as fordulaton dolgozó DDR4 RAM, továbbá az 5400-as 1000GB-os SATA HDD és a 128GB-os SSD fúziós ereje. Mindez már több mint jó, azonban még közel sem a jéghegy csúcsa, hiszen az imént felsoroltakból, egy NVIDIA GeForce GTX 1050 4GB igyekszik kisajtolni a lehető legtöbbet, ami már irdatlan komoly fegyverténynek definiálható. Immáron pedig megcáfolásra is kerültek azok a bizonyos bennünk motoszkáló téves feltételezések, amelyek akarva-akaratlanul is a HP-k játékos kvalitásait firtatták. Legyen szó Project Cars-ról, GTAV-ről vagy Witcher3-ról, a végeredmény minden esetben legalább annyira biztató, mint amennyire kielégítő. A grafikai beállításoknál egyik nevezett játék során sem volt indokolt az, hogy kompromisszumra törekedjünk, így (jó szokásainkhoz hűen,) igyekeztünk minden létező fps-t kisajtolni a HP Pavilion 15-bc201nh-ból. Végül pedig azt hiszem ezt sikerült is abszolválnunk.

 

 

Hangzás

A HP Pavilion 15-bc201nh kristálytiszta és kimondottan telt hangzását, a korábban már említett, sok tesztünkben pedig már fel is magasztalt Bang&Olufsen rendszer biztosítja, melynek legapróbb részletei is meglehetősen gazdagon szólalnak meg. E zavarba ejtően élethű akusztika pedig, akár a játék, akár pedig az egyéb multimédiás élményeknek is, már-már tökéletességet kölcsönöz.

 

Bővithetőség

A bővítésekre vonatkozó gyártósori figyelmességek ma már bizonyára inkább alapkívánalmak, mintsem grátiszok, hiszen amióta az ssd mint olyan, betört a piacra, a hdd-nek már egyre kevesebb a létjogosultsága. A HP Pavilion 15-bc201nh-nak szerencsére nincs is szégyellnivalója e tekintetben sem, hiszen az egyéni ízlésnek megfelelő tuningolásra, bármikor lesz majd lehetőségünk a későbbiekben.

 

Rendszer

Részünkről a Windows 10 használata már legalább olyan biztos, mint a Reszkessetek Betörők! az ünnepi műsorújságban. Ez így is van jól, úgyhogy változatlanság jogát mindenképpen fenntartjuk! Ám mint szinte kivétel nélkül mindig, úgy ezúttal is minden éppen úgy történt, ahogyan az írva vagyon. Habár persze mindez azért már talán el is várható.

 

Kinek ajánljuk?

A HP Pavilion 15-bc201nh egy legalább annyira elegáns és ízléses darab, mint amennyire játékos is. Ezt hivatott erősíteni ugye az is, hogy küllemének köszönhetően, egyrészt bátran villoghatunk vele akár egy tárgyalás vagy prezentáció alkalmával, ám ebédidőben akár kedvünkre örjönghetünk is a Resident Evil 7 poklában.

 

Összefoglalás

Azt hiszem minden költői túlzás nélkül állíthatom azt, hogy a HP Pavilion 15-bc201nh bizony maradéktalanul rászolgált a vételárára. A cikk elején már feszegetett indokolatlan és túldíszített, csuklótámasz körüli csíkozáson kívül nincs olyan, amibe őszintén bele tudnánk kötni. Ez pedig egyrészt egyéni ízlés dolga, másrészt pedig nyilván a legkevesebb is, úgyhogy mindent összevetve a 15-bc201nh-t, egészen bátran ajánljuk, minden kedves Olvasónk figyelmébe!

Technikai adatok - HP Pavilion 15-bc201nh

Processzor Intel Core i7-7700HQ (3,8 GHz, 6 MB gyorsítótár, 4 mag)
Kijelző 15'; 1920 x 1080 FullHD Matt;
Memória 8GB DDR4 2133Mhz
Merevlemez 1000GB SATA HDD; 128GB SSD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1050 4 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Bluetooth, Gigabit LAN, HDMI, Mini DisplayPort, USB 2.0/USB3.1 Type C (gen 1); Webkamera, Wifi 802.11 ac; Kártyaolvasó
Hangrendszer Bang&Olufsen
Ár 349 990,00 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 68 105 83
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 59 103 83
Witcher 3
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 37 61 49

Fotógaléria