Dacára az utóbbi idők csúcskategóriás gamer laptop dömpingjének, bizony roppant módon méltatlan volna elhanyagolnunk az egyéb, kiváltképpen a multimédiás, üzleti vagy belépő szintű játékos felhasználásra teremtetett darabokat is. Ezen osztály egyik jelentőségteljes éllovasai között, minden kétséget kizáróan éppen a Hewlett-Packard modelljei érdemelnek kitüntetett figyelmet, tudniillik a műhely tervezőasztalánál szorgoskodó gondos gyártókezek, a legapróbb részletre is igyekeztek odafigyelni azt illetően, hogy termékük a professzionális igények minden szegmensét kielégítsék, ugyanakkor mégis megmaradjanak felhasználóbarátnak. A HP Spectre 13-v001nc pedig éppen ilyen lett.

Küllem

A HP Spectre 13-v001nc, a gyártó saját szokásaitól kissé rendhagyó módon, ezúttal nem egy teljesen hagyományos és minimalista kartondobozba csomagolva került elbocsátásra a gyártósorról, hanem jelen esetben maga a kiszerelés is igyekezett felnőni a magasabb árkategóriához. Habár jómagam úgy vélem, ez a matrjoska-féle doboz-a-dobozban módszer meg már éppen a lónak a túloldala, de szó se róla, a szándék okvetlenül értékelendő. A küllemi sajátosságok esetében már kapásból megjegyezném, hogy hősünk a maga 32,5x22,9x1,04 centiméteres méreteivel, valamint a mindösszesen alig több mint egy kilogrammos tömegével, egy pillanatra sem kíván egy tank szerepkörében tetszelegni. Ez persze amolyan HP sajátosság, hiszen nevezett gyártó, érezhetően mindig a lehető legkifinomultabb, legkevésbé harsány és trampli formaterv megvalósítására törekszik a tervezőasztalnál. A masszív alumíniumból összegyúrt, szénszálas váz színhasználatát is a stílusos ízlésesség ihlette, hiszen a Spectre 13-v001nc-nek borzasztóan jól áll ez a rezes fűszerezéssel feltöltött, matt fekete színvilág. A kecses vonalvezetésből eredően, a bemeneti csatlakozók értelemszerűen nem fértek volna fel a géptest oldalára, így ezúttal azokat a géptest hátulján, egészen konkrétan a hűtőrácsok felett érdemes keresnünk. Ez egyébként egy kombinált audió, egy USB 3.1 Gen 1 (Type-C ™, HP USB Boost), továbbá kettő darab USB 3.1 Gen 2 (Type-C ™, HP USB kiemelés Thunderbolt) csatlakozót jelent. Ugyan a kijelző ezúttal csak egy kissé csekély, 13,3-as mérettel büszkélkedhet, de legalább mindamellett, hogy Corning® Gorilla® Glass és WLED-es FullHD, még IPS is.

Belső

A külcsíni jellemzők vesézgetését követően, eljött az ideje, hogy végre szó essék a belsőről is. Ugye az tudvalevő, hogy maga a konfiguráció alapvetően nem játékra termett, ám a két magos, 2,8Ghz-es és 3Mb cache-s Intel Core i5-6200U processzort figyelembe véve, ez kapásból még nem lenne szentírás. Mindazonáltal dedikált videokártya híján, bizony borítékolható ténnyé válik mindaz, hogy a HP Spectre 13-v001nc-t bizony kár is volna ilyesmivel gyötörnünk, hiszen az Intel HD Graphics 520 integrált kártya erre nyilván alkalmatlan. Azonban általános, üzleti, és egyéb multimédiás használatra egészen kiváló. A belső erő memóriában és férőhelyben sem szűkölködik, így a 8GB-os, 1600Mhz-en dolgozó DDR3 RAM, továbbá az 512GB-os SSD fúziós ereje gyakorlatilag bármire elegendő lesz majd. Érdemes volna még a hangrendszert is méltatnunk egy mondat erejéig, ugyanis a HP Spectre 13-v001nc kristálytiszta hangzásáért, a négy hangszórós, HP hangerősítővel felvértezett Bang&Olufsen hangrendszer felel, amely kategóriájának egyik éllovasának titulálható. Ha már médiaeszközök, akkor kamera. Jelen esetben egy dupla digitális mikrofonnal ellátott, HP TrueVision HD felel a virtuális kommunikáció, vizuális optimalizálásáért. A repertoárral szervesen összefonódó egyebek között, indokolt volna még egy rövid felsorolás keretei között, a kombinált Intel® 802.11ac wifit, továbbá a szabványos Miracast-el kompatibilis Bluetooth 4.2-őt is megemlítenünk.

Konklúzió

Zárásként azt hiszem az kiemelendő, hogy amint az a Hewlett-Packard modelljeinél lenni szokott, a márkajelzés bizony ezúttal is garanciát jelent a minőségre. A Spectre 13-v001nc tudja mindazt, amit egy közel félmillió forintos darabnak tudnia illik. Egyrészt anyag is van benne bőven, így túlaggódnunk sem kell majd a piszlicsáré fizikai behatásokat. Másfelől szemrevaló és dögös, könnyű és kényelmes, ráadásul a nagyvonalú gyártó még a lusta felhasználókra sem volt rest gondolni, így a HP Spectre 13-v001nc már előre telepített Windows 10-el került becsomagolásra. Örülünk? Persze, hogy örülünk.

Technikai adatok - HP Spectre 13-v001nc

Processzor Intel Core i5-6200U (2,8 Ghz, 3 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080; IPS
Memória 8 GB RAM DDR3;
Merevlemez 512GB SSD
Grafikus kártya Intel HD Graphics 520
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2; Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.1; Kártyaolvasó HD Webkamera
Hangrendszer Bang&Olufsen ICEpower® csúcsminőségű hangszórók
Ár 494 990 Ft

Fotógaléria