BREAKING UPDATE: A HTC virtuális valóság szemüvege végre üzletünkbe is megérkezett! A VIVE pedig immáron webshopunkba is felkerült, továbbá az Andrássy út 97. alatt található üzletünkben hamarosan személyesen is megvásárolhatóvá válik.

Termékbemutató

A virtuális valóságnak mindig is volt keletje. Az elmúlt években, évtizedekben már számtalan képregény, könyv, sorozat és film is boncolgatta a témát ilyen-olyan aspektusban. Aztán az idő előrehaladtával a plátói körvonalakból mindez kézzel foghatóvá is vált. Ezúttal például a HTC rukkolt elő legújabb virtuális valóságot megteremtő termékével.

Technikai adatok

Kijelző OLED
Felbontás 2160x1200
Frissítési ráta 90Hz
Emelvény SteamVR
Látómező 110 Fokos
Tracking Terület 15x15 láb
Egyéb SteamVR vezérlő, Gyorsulásmérő, Giroszkóp, Lézer érzékelő, kamera, HDMI, USB 2.0, USB 3.0,
Ár 379 990 Ft

 
Ugyan maga a kereskedelmi forgalomra megszabott ár, a nyilvánvalóan forradalmian újszerű megoldásoknak köszönhetően első, de meglehet még sokadik olvasatra is kissé borsosnak tűnhet az átlagpolgár pénztárcájának, ám azért nem szükséges rögtön a szívünkhöz kapva sóhajtoznunk, hiszen ennyi pénzért nem csak magát a futurisztikus csodaterméket tudhatjuk magunkénak, hanem a hozzá tartozó komplett pakkot is.

Ennek apropóján akkor vegyük is sorra a csomag tartalmát: Az egyik ilyen kiegészítő, az úgynevezett lighthouse lesz, mely voltaképpen két darab bázisállomást jelent. Ezen tartozékok azért (is) minősülnek kvázi kihagyhatatlannak az érdemi használat érdekében, hiszen maga a sisak, ezen bázisok segítségével képes lekövetni a felhasználó mozgását, mintegy 5x5 méteres területen. Ennek eredményeképpen, a Vive képessé válik akár a mi valóságunkból merítve, fizikailag is bejárható virtuális környezet megteremtésére. Ez ugye tulajdonképpen annyit jelent, hogy ezen opcionális beállítás testreszabásával, sisakunk előlapi kamerája automatikusan letapogatja és felismeri a mi valóságunkat is, melyet aztán ezt követően át is emel a virtuális térbe. Mindez pedig nem csak, hogy borzasztó menő, de még roppant módon praktikus is. Nem kell majd szorongnunk az olyan nevetségesen kínos pillanatoktól, hogy az esetleges pezsgő játék hevében lubickolva, mondjuk mind magunkat, mind pedig környezetünket rommá törjük. Feszengéseink pedig olyan tekintetben akár megalapozottnak is tekinthetők, hogy ugye a 360 fokban megteremtett virtuális közeg, agyunk realitás érzékét azért elég csúnyán megviccelheti.

 
Az említett bázisállomásokon felül, még két darab multifunkciós, vezeték nélküli kontroller is a csomag részét képezi majd. Erre vonatkozóan, ugye így látatlanban elég nehéz érdemi konkrétumokkal szolgálnom, így akkor csak dióhéjban: Annyi bizonyos, hogy mindkét kontrollertest alján, a feszélytelen használat érdekében egy-egy csuklópánt is elhelyezésre került, hiszen biztosan kellemetlen élmény lenne egy parázs csata kellős közepén, véletlenül belehajítani őket vadonatúj, éppen a közelmúltban fél évnyi fizetésünkre cserélt monitorunkba. A kontrolleren egyébként megtervezésre került gombok, a praktikus kialakításnak köszönhetően válhatnak akár potenciális ravasszá vagy távirányítóvá, valamint akár finomabb mozgásokat is érzékelő touchpaddá, egy-egy fps vagy rpg játékmenetet követően.


Mindezeken felül, a HTC egyébként már azt is megszellőztette, hogy szoftveres kiegészítők piacra dobását is tervezik, így példának okáért iOS-re és Androidra is. Ez az úgynevezett Vive Phone Services gyűjtőnevet kapta, mely elsősorban értesítőket küld a sisak felhasználójának, aktuális bejegyzésekről, riasztásokról, naptárba ütemezett eseményekről, üzenetekről és hívásokról. E gondos és előrelátó nagylelkűségnek köszönhetően, már egészen biztosan nem fog virtuális életünk, a szociális valóságunk rovására menni. - Vagy legalábbis erre már biztosan nem foghatjuk majd. A hardvereket tekintve a HTC Vive igényéhsége, tulajdonképpen egészen vállalhatónak és evidensnek titulálható: így a maradéktalan élmény érdekében célszerű minimum Nvidia GTX 970 vagy AMD Radeon R9 290 videó kártyákban, illetve InteCore i5 4590, valamint AMD FX 8350 kaliberű processzorokban gondolkodnunk, hogy elkerüljük annak kínosságát, hogy imádni való új dimenziónk helyett, egy 32 bites tetris-valóságba csöppenjünk. Ezt megelőzvén érdemes akár komplett PC-vel is bebiztosítanunk magunkat, melyhez példának okáért tökéletes partner a 16GB RAM-mal és Nvidia GeForce GTX 970-el dolgozó i54690k-s, Radium AURORA XT konfigurációnk. Az ettől combosabb, Radium SPIRIT XT 2.0-tól kezdve, a Radium PHANTOM XT-n át, egészen a Radium HEAVEN XTHE-ig bezárólag megtervezett cuccaink, pedig már nem csak kompatibilitásukat figyelembe véve több, mint tökéletesek a célnak, hanem voltaképpen játszi könnyedséggel képesek eleget tenni a VIVE étvágyának.

Summa Summárum az nyilvánvaló, hogy ilyen árfekvés mellett a célközönség egészen biztosan nem a klasszikus középosztály-beli játékos társadalom lesz, hanem természetesen a módosabb osztály. Persze ez nem szentírás, hiszen melyik hithű gamer ne érezne önnön magában annyi pulzáló szenvedélyt, hogy az elit és a jövőre nézve mindenféleképpen előremutató játékélmény érdekében, adósságokba bocsátkozva verje el a családi vagyont, áldozza be gyermeke tandíját, vegyen fel egy legalább háromszáz évre szóló hitelt, vagy csak egész egyszerűen eladja szülei, nagyszülei feje fölül az öröklakást? Ugye, hogy nem is annyira elérhetetlen?

 

Technikai adatok

Kijelző OLED
Felbontás 2160x1200
Frissítési ráta 90Hz
Emelvény SteamVR
Látómező 110 Fokos
Tracking Terület 15x15 láb
Egyéb SteamVR vezérlő, Gyorsulásmérő, Giroszkóp, Lézer érzékelő, kamera, HDMI, USB 2.0, USB 3.0,
Ár 379 990 Forint