A harmadik generációs AMD RYZEN 3700X járt nálunk! A RADIUM IRON XT - AMD 3. generáció bőven extra teljesítményt nyújt számunkra is. A Gamerek pedig imádni fogják!

 

RADIUM IRON XT - AMD 3. generáció

Technikai adatok:

[KÉP HELYE] Processzor (PC) AMD Ryzen 7 3700x
[KÉP HELYE] Hűtő ventilátor (PC) Gyári
[KÉP HELYE] Alaplap (PC) Asus TUF X470 plus Gaming
[KÉP HELYE] Memória (PC) 16GB DDR4 3000Mhz
[KÉP HELYE] Videókártya (PC) AMD RADEON RX5700 8GB
[KÉP HELYE] SSD (PC) Samsung 970 EVO 250GB PCIe 4x NVMe
[KÉP HELYE] Merevlemez (PC) Seagate FireCudaSSHD ST1000DX002 - 1TB
[KÉP HELYE] Tápegység (PC) Seasonic Focus+ 650W 80 Gold modular
[KÉP HELYE] Optikai meghajtó (PC) nincs
[KÉP HELYE] Operációs rendszer Nincs
[KÉP HELYE] Számítógép házak Kolink Observatory RGB Black
[KÉP HELYE] Jótállás (PC) 2 év garancia
[KÉP HELYE] Elérhetőség (PC) 7 napon belül
[KÉP HELYE] Gyártó Radium

 A Radium IRON XT - AMD 3. generációs konfigurációt itt találja meg webshopunkban! 

KOLINK OBSERVATORY RGB HÁZ

Radium IRON XT-nek nem más, mint egy ATX-es, fekete KOLINK OBSERVATORY RGB ház szolgál otthonául, amely a kiválóan konstruált tervezetnek hála, rendkívül precíz illeszkedési felületet borítékol komponenseink, alkatrészeink számára. Természetesen a vizuált és egyéb optikai látványt preferálók sem csalódnak majd, hiszen a IRON XT még egy átlátszó, full edzett üveggel is büszkélkedhet, hogy a használat közben szüntelen lelkesedéssel izzó ventilátorok vagy komponensek fénye még igézőbb legyen. A ház eleje nem maradhat RGB fények nélkül, amit természetesen a távírányítónk segítségével módosíthatunk, és ha az internetes szóbeszédnek hihetünk feltéve ha van humorérzékünk, akkor "minél jobban világít valami, annál több FPS-t ad" :)

 AZ AMD Ryzen 7 3700X processzorról bővebben

Lassan fél éve itt vannak az AMD Ryzen 3. generációs típusai. Már az előző generáció is olyan teljesítménnyel rendelkezett, amely már fel tudta venni a versenyt az Intel Core i szériás processzoraival. A teszt konfigurációban egy Ryzen 7 3700X csücsül az alaplapban, ami teszteredményeinken és felhasználását tekintetve a felső kategóriában sorolandó. Már az alap órajel 3.6GHz, ami már önmagában tökéletesen elegendő a mai programok vagy játékok futtatásához vagy akár legyen szó renderelésről is. Viszont mivel itt is van BOOST frekvencia így bármikor előhívhatja a 4,4GHz-es emelt órajelét is. Az meg csak hab a tortán, hogy 8 mag és 16 szál áll rendelkezésünkre, így bármilyen feladattal bármikor meg tud birkózni. Ami még fontos tényező, hogy a Boost órajel növelés teljesen máshogy működik, mint az Intel processzoroknál. Az AMD Precision BOOST-nak nevezte el, ami tulajdonképpen úgy működik, hogy az adott hőmérsékletet figyeli, ugyanis a lapkában több hőszenzor van, ami ellenőrzi a magok hőmérsékletét illetve fogyasztását. Szóval minél jobban "be van hűtve" processzorunk, annál nagyobb BOOST-ra képes, és még emelett szorzózár mentes. Aki szeret tuningolni az kösse fel a gatyáját, mert rettenetesen sok finombeállítás van hozzá, ami szerintünk igen pozitív és nagyon jól skálázható a teljesítménye. Egyébként az ellenfele az Intel Core i7 9700K széria, amit az eddigi tapasztalataink szerint meg is tud előzni. Sőt némely esetekben az Intel Core i9 9900K teljesítményét is tudja hozni, de ez program függő természetesen.


GSKILL ÉS BRUTÁLIS, 3000MHZ-ES AEGIS MEMÓRIÁJA

Az Aegis immáron nemcsak a homéroszi mondakörben lelhető fel, mint Zeusz viharkeltő és halandókat megfélemlítő pajzsa, hanem bizony a Radium repertoárjában is, ezzel téve még egyedibbé a GAMER asztali számítógépeink szélesre nyúló választékát. Az Aegis moduljai pedig nemcsak minőségükben, de teljesítményükben és sebsségükben is tökéletesen kompatibilisek a nyolcadik generáció elitjével, ugyanis 3000Mhz-es tempójukkal már bőven a TUNING kategóriát hivatottak erősíteni.

AZ ASUS TUF X470 PLUS GAMING ALAPLAP

Radium IRON XT egy ASUS TUF X470 PLUS GAMING-el dolgozik, ami ugye már tökéletesen kompatibilis a létező összes (!) új, tehát harmadik generációs AMD processzorral, valamint mint minden TUF-szériás alaplap, így a X470 is rendkívül strapabíró, fizikailag tartós és szavatos borítással bír, amit a gyártó a certifikálással is ellát, ezen felül pedig az ASUS ESD GUARD (elektrosztatikus) és ASUS OVERVOLTAGE PROTECTION (túlfeszültség) védelemmel ellátot reperuálja is kiemelkedő. A TUF X470 egyébként maximum 64GB-nyi memóriát képes befogadni, mindezt nyilván négy sloton. Itt érdemes még megemlíteni, hogy alaplapunk az Intel Extreme XMP-t is támogatja. Az ASUS TUF X470 PLUS GAMING egyébként Realtek ALC887 hanchipet használ, amely már ugye prémium minőségű, japán tervezésű kondenzátorokkal operál, ám ezeket a többi kondenzátortól, illetve az ilyen-olyan gerjedéseket indikáló egyéb áramforrásoktól gondosan elszeparálták. Ha már alaplap, akkor persze elengedhetetlen kitérnünk a csatlakozókra is: Az ASUS TUF X470 négy darab USB 3.1 Gen1, egy darab USB Type-C, illetve ugyanennyi Type-A USB-vel került megtervezésre. Érdekesség még továbbá az is, hogy kapott egy úgyanevezett több fázisos, DIGI+CPU VRAM áramforrást is, (ezt nevezhetjük akár okos fogyasztásnak is), ami tulajdonképpen annyit tesz, hogy a rendszer az optimális áramellátást akár már kisebb teljesítmény leadásánál is képes abszolválni. Apró, ugyanakkor korántsem elhanyagolható tulajdonsága még továbbá az is, hogy a korábbi alaplapokkal összevetve, az X470 BIOS-a az utóbbi idők talán legjobb, legáttekinthetőbb külalakját kapta meg. És persze ha már Gaming, akkor nem maradhat le róla az RGB színkavalkád, amit az alaplap jobb felső sarkában láthatunk. Ezen felül a gyártó azokra is gondolt, akik a duplakártyás megoldásoknak a hívei, így a CrossFireX technológiát is megkapta.

HÁTTÉRTÁROLÓK SEBESSÉGE


A konfigurációban egy SAMSUNG 970 EVO Plus PCIe SSD található, illetve egy Seagate FireCuda SSHD merevlemez. Miért SSHD? Nos a merevelemezben 8GB-os chip lakozik, amire azokat a betöltendő fájlokat, alkalmazásokat helyezi el a merevlemezünk, amit mi rendszeresen használunk. Így az elérési idő rövidebb, mint egy sima HDD esetében. A Samsung 970 Evo Plus esetében pedig M.2 PCIe SSD-ről beszélhetünk. A 250GB-os tárhely bőven elegendő egy operációs rendszernek. A gyorsasága teljesen más dimenzió mint a sima SATA SDD-ké ugyanis magas írási és olvasási sebességre képes. Ezt természetesen lemértük amit lentebb tudtok megtekinteni. 


AZ ÚJ AMD RADEON RX5700 8GB GDDR6 GRAFIKUSKÁRTYA NYÚJTOTTA TELJESÍTMÉNY

Az AMD RADEON RX családjába tartozó  8GB GDDR6-os modul, az elődhöz képest 40% gyorsabb. Ehhez még hozzávesszük azt is, hogy konrétan a régebbi megjelésű RTX 2070 8GB VGA teljesítményére is képes, akkor egyszerűen a legjobb választás a felsőkategóriában, ha az árat is befolyásoló tényezőnek vesszük. De beszéljenek az FPS számok:

RX Radeon Logo


TESZT EREDMÉNYEK


GRAFIKUS KÁRTYA TELJESÍTMÉNY:

PC játék Far Cry 5 borítókép

FAR CRY5

 

Felbontás

Grafikus beállítás

MIN

MAX

ÁTLAG

 

1920x1080

2540*1440

ULTRA

ULTRA

89

78

119

100

106

84

 

Deep Silver Metro Exodus (PC)

METRO EXODUS

 

Felbontás

Grafikus beállítás

MIN

MAX

ÁTLAG

 

1920x1080

2540*1440

EXTREME

EXTREME

62

44

129

80

85

59

 

Apex legends cover.jpg

APEX LEGENDS

 

Felbontás

Grafikus beállítás

MIN

MAX

ÁTLAG

 

1920x1080

2540*1440

ULTRA

ULTRA

129

96

191

152

159

111

 

HÁTTÉRTÁROLÓK TELJESÍMÉNYE:3D MARK TELJESÍTMÉNY TESZT:

Mennyire GAMER?

Minden szempontból látszik, hogy a konfiguráció nem viccel. RX5700, 16GB memória, megbízható Seasonic 80+GOLD tápegység, 3. generációs RYZEN 7 processzor, TUF RGB-és alaplap és nem utolsó sorban egy jól kinéző házikó. Saját véleményünk alapján az AMD igen kedvező helyzetbe hozta magát az Intel processzoros konfigurációkkal szemben. Az FPS számok, teljesímény tekintetében mondhatjuk: EZ BIZONY GAMER!!!

ÖSSZEGZÉS

Az AMD először mért csapást az Intel-re. Nem is akárhogyan, mert jelenleg előnyben van technológiai szempontból is. Lásd: 7nm gyártanak, ellenben az Intel 14nm -hez képest. Ezen felül, a felső kategóriában egyértelműbb nem is lehetne, hogy az AMD igen komolyan veszi a becserkészését az Intelnek. Az IRON XT esetén továbbá attól sem kell tartanunk, hogy idejüket múlt komponenseket vagy zsákutcába torkolló platformot kapunk, hiszen az ASUS TUF X470 PLUS GAMING egészen kiválóan tartja egyben a komponenseket, köztük ugye az AMD RADEON RX5700 8GB GDDR6 -AMD RYZEN 7 3700X kettősét. Utolsó szó jogán: Ne féljünk az AMD-től! Az Intel féljen tőle! Ami nekünk azért is jó mert árverseny alakul ki.

AZ EVO UPGRADE GARANCIÁRÓL BŐVEBBEN

Speciális Evolution Upgrade garancia lehetővé teszi, hogy a vásárlástól számított 6 hónapon belül, az adott konfigurációt módosítsd. Amennyiben nem vagy maradéktalanul elégedett az adott asztali számítógép teljesítményével, és mondjuk nagyobb processzort vagy erősebb videókártyát szeretnél, úgy arra extra munkadíj felszámolása nélkül, a korábbi alkatrész(ek) teljes áron való beszámítását követően is lehetőségünk van. Konkrét példa erre, ha egy GTX 750Ti 2GB-os videókártyát, mondjuk egy Radeon R9 380 4GB-osra cserélődik, akkor az a követekzőképpen történik: A GTX 750Ti 2GB jelenlegi ára 37.500.-Ft, valamint az R9 380 4GB ára 68.000.-Ft. Ebből adódóan csupán a két kártya különbözetét, azaz 30.500.-Ft-ot kell megtérítened. Fontos tudnod, hogy az ilyen jellegű cserékre és/vagy bővítésekre, a vásárlástól számított 6 hónapon belül mindenképpen van lehetőséged. (Az EVO UPGRADE garanciáról még részletesebben itt lehet tájékozódni!)

 

ÉS, HOGY MIÉRT IS ÉRI MEG ASZTALI SZÁMÍTÓGÉPBE INVESZTÁLNUNK? ÍME A VÁLASZ:

Az Origo.hu a Techbázis rovatban tette le a voksát az asztali számítógépek létjogosultsága mellett, sőt öt pontban érveltek amellett, hogy miért is éri meg PC-t használni. Az említett pontokban szó esik többek között az asztali számítógépek felhasználóbarát takarításáról, a vitathatatlanul combos érvnek elkönyvelhető ár/teljesítmény arányáról, a fejlesztési és javítási lehetőségekről, valamint az asztali számítógép, mint egyfajta művészi önkifejezésről is. Úgyhogy, ha első számítógépünk megvásárlását tervezgetjük, de még mindig nagyon hezitálunk a notebook-PC kérdésen, vagy esetleg felmerült bennünk, hogy laptopról váltanánk az asztali eszközre, akkor az említett írást mindenféleképpen érdemes lehet átfutnunk, hátha kicsit rendet rak majd a fejünkben és iránymutatásként szolgál majd a döntésünk meghozatalában.