Ugyan a gyártó már korábban is csepegtetett néhány infómorzsát a friss alapjainak tudnivalóiról, azonban az X299-es chipsetre épülő, egyébként az Intel Core X-sorozatú processzorokat fogadó alaplapok abszolút leleplezése, csak nemrégiben jött el.

 

 

ASUS ROG STRIX X299-E GAMING

A Strix csapásirányt továbbgondoló nyolc foglalatos, maximum 128GB DDR4 memóriáig felhúzható ATX méretezésű alaplap tökéletesen lefedi a mai trendek sajátosságait, illetve az aktuális igények legjavát is. Ennek okán pedig a konfigurációnk belsejét saját ízlésvilágunknak megfelelően tudjuk akár RGB LED–ek alkalmazásával is felturbózni. Azonban az egész pikantériáját tulajdonképpen az adja, hogy a fényjátékba még az Aura Sync-el kompatibilis hardvereinket is fel tudjuk turbózni, hogy a vasunk teljes egészében a világítás fényárjában pompázzon. A grafikus kártyá(ka)t három darab x16-os foglalat fogadja, valamint még további kettő darab PCI EXPRESS x4-es foglalat, ugyanennyi M.2 port is a repertoár része. A további eszközöket illetően pedig az Intel i2 19V vezetékes, illetve az IEEE 802.11a/b/g/n/ac vezeték nélküli hálózat érdemel kitüntetett figyelmet, valamint a Bluetooth 4.2 és a Supreme FX áramkörrel operáló Realtek S1220 hangkártya. Azért szépen megvan ez tömve a ~ 110.000 forintos vételáráért.

 

 

ASUS The Ultimate Force X299 MARK 1

A gyártó saját elmondása alapján, ez az X299-es chipsetre felhúzott, ~100.000 forintos alaplap lesz az új csúcsmodell, amely állítólag nemcsak teljesítményében, de masszívitásában is rászolgál az előzetes szuperlatívuszokra. A vezérlőhíd optimális hűtéséért egy, a thermal board-ra szerelt 40 mm-es ventilátor felel, illetve az M.2 SSD egy, a külsőségekhez is maradéktalanul passzoló hűtőbordázatot kapott. A szintén maximálisan 128 GB-ig kezelt memóriamodulok ezúttal is összesen nyolc foglaltba építhetők, amik változatlanul 4133 Mhz-en dolgoznak majd. Kettő darab M.2 foglalt engedi az SSDE meghajtók munkáját, a SATA portokból pedig jelen esetben nyolc darbbal gazdálkodhatunk majd. Természetesen jelen esetben is három darab x16-os és két darab x4-es PCI Express 3.0-ás foglalatunk lesz majd, a sávelosztásuk pedig megegyezik majd a korábbiakkal. Az Intel Dual Gigabit LAN a hálózatért, a Realtek S1220A pedig az audióért felel majd.

 

 

ASUS The Ultimate Force X299 MARK 2

Habár egyes tulajdonságait tekintve a MARK 2 egészen hasonszőrű, mint a MARK 1, azért akad néhány szignifikáns differencia is. Mivel már csak a külsőségeket illetően is egy szolidabb, finomabb lapról van szó, így a thermal board például már nem is fért bele a repertorába, valamint a PCH-ról is lemaradt az aktív hűtés. Ugyanakkor mint említettem, a legtöbb esetben egészen hasonló tulajdonságokkal operál, így például mind az M.2-es SSD használatban, mind pedig a memóriakezelésben. A grafikus kártyákat is pontosan ugyanúgy, egészen konkrétan három darab bővítőhellyel kezeli. Az eltérések, a finomabb tervezet vagy a visszafogottabb tudás persze ne riasszon vissza senkit, nem véletlenül az Ultimate Force család tagja a MARK 2 sem, így nincs okunk aggódni a stabilitását illetően. A fényvezérlésért felelős Aura Syncet itt is megkapjuk majd, azonban az M.2 foglalatú SSD-k extra hűtése, illetve legnagyobb bánatunkra már az USB 3.1 Type C sincs benne az árban. Persze figyelembe véve, hogy a MARK 1-hez képest körülbelül 30.000 forinttal olcsóbb, így ez bőven belefér. A hálózatért egyébként ezúttal az Intel i219V megoldása, míg az audióért a Realtek S1220A megoldása hivatott felelni.