A Seagate nemrégiben adta hírül, hogy hamarosan új, FireCuda adattárolókat kívánnak majd piacra dobni. A gyártó vadonatúj SSHD sorozatának darabjai percenként 5400-on fordulnak majd, melyek pikantériája éppen a méretezésükben lesz keresendő.

 

Az új generációs Seagate FireCuda SSHD-k 2,5" hüvelykben érkeznek majd.

A gyártó korábbi modelljei ugyanis még kapacitástól függően, 6,8 és 9,5 milliméter között voltak, mostanra azonban már teljesítménytől függetlenül is, minden merevlemezt stabil 7 milliméteres vastagságra lőttek be; ráadásul a tárkapcitás a korábbi 1TB-os lehetséges maxiumról, immáron a duplájára, azaz 2TB-ra hízott! Persze a méretcsökkenésből egyenes arányosan eredő teljesítmény csökkenés elkerülése végett, a gyártó egy olyan algoritmust dolgozott ki, -a 128 MB hagyományos gyorsítótár, a NAND gyorsítótár, illetve az úgynevezett multi-tier gyorsítótárazási eljárás együttes használatával,- amely az SMR használatát (kvázi a felülírás folyamatát) valós időben igyekszik minél kevésbé kihasználni, inkább a SMR sávokat, továbbá a gyorsítótárakat használja, majd mindezt rendezi át később az SMR sávokba. Az eljárás pedig a gyakorlatban is működni látszik, ugyanis a Seagate-nek sikerült sebességet is ugarnia, a korábbi 100Mb/s-ról, 140Mb/s-ra! Persze, ha esetleg a csökkentett méretezés valakiből pont, hogy ellenszenvet váltana ki, annak sem kell megijednie, ugyanis a a Seagate gondoskodott róla, hogy a FireCuda 3,5"-ös méretben is elérhető legyen majd.

 

 

Mindehhez pedig még az eljárásuk valódi sava-borsa is hozzájön, történetesen, hogy a hibridségért mint olyanért elsősorban felelős 8GB-os NAND flash tárhely funkciója is, ami tuljaodnképpen annyit tesz, hogy a gyakran használt szektorokban lévő adatok kapásból oda kerülnek a folyamatok során, így csökkentve a boot és az alkalmazások betöltésének időtartamát.

Mindez pedig kettő dolgot eredmény majd a közeli, illetve a távoli jövőben is egyaránt; az egyik, hogy a most divatos és nagy népszerűségnek örvendő SSHD-k kihasználtsága leköszönőben van, a másik pedig, hogy a Radium.hu felsőkategóriás kínálatában is komoly szerepet kapnak majd a FireCuda merevlemezek. Mi pedig nem leszünk majd restek kapásból be is mutatni az aktuális darabokat, illetve a konfigurációkra gyakorolt jótékony hatásukat is egyaránt!

Üzletünk laptop kínálata az alábbi, míg asztali számítógép repertoárunk pedig ezen a linken tekinthető meg!