Dacára az utóbbi idők csúcskategóriás gamer laptop dömpingjének, bizony roppant módon méltatlan volna elhanyagolnunk az egyéb, kiváltképpen a tervező és üzleti rendeltetésre teremtetett konfigurációkat is. Ezen osztály egyik jelentőségteljes éllovasai között, minden kétséget kizáróan éppen a Lenovo Thinkpad darabjai érdemelnek kitüntetett figyelmet, tudniillik a műhely tervezőasztalánál szorgoskodó gondos gyártókezek, a legapróbb részletre is igyekeztek odafigyelni azt illetően, hogy termékük a professzionális igények minden szegmensét kielégítsék, ugyanakkor mégis megmaradjanak felhasználóbarátnak.

Küllem

A Lenovo Thinkpad E560 tapintásra is kimondottan lágy, simára polírozott és valamennyi sallangot nélkülöző csúszásmentes fedlapját felhajtva, a széria további modelljeinél már ismeretes stílusjegyek köszönnek vissza. Gondolok itt mind a formatervre és kialakításra, mind pedig a színhasználatra. A klaviatúra billentyűinek mérete, érintése és nyomáspontja, éppen a kényelmes és gördülékeny munkafolyamatot kívánja megtámogatni. Mindez persze igaz a touchpad-re, valamint a csuklótámaszra is. A repertoár része továbbá a Thinkpad széria egyik sajátossága, az úgynevezett trackpoint is, ami ugye egy kvázi klaviatúrán elhelyezett egérként kíván funkcionálni. Az egyetlen, ám korántsem elhanyagolható differencia a sorozat korábbi modelljeihez képest az anyaghasználatban érhető tetten. Míg a klasszikus Thinkpad-ek masszív magnézium vázai egy valóságos tank benyomását keltve teszik páratlanul strapabíróvá az adott modelleket, addig ezek az újgenerációs darabok sokkalta finomabb, lágyabb és vékonyabb vonásokkal kerültek megtervezésre. Habár persze a praktikusság és a kényelem ilyen vonatkozásban mindenféleképpen mellettük szól, ám a fele akkora tömeg, bizony legalább annyival vetette vissza a Thinpad-ek ellenállóságát és belső erejét. Érdemes még említést tennünk az 1366x768-as felbontású kijelzőről is, amely a maga 15,6-os képátlójával, valamint az abszolút módon nem elhanyagolható matt borításával minden olyan kaliberű igényt könnyedén lefed majd, amire egy, a típushoz hű felhasználónak szüksége lehet. Mindezen felül, természetesen az alapvető eszközöket tekintve sem maradt ki semmi nélkülözhetetlen sem a szórásból. Van itt bluetooth, USB 3.0, HDMI, LAN, VGA és audió csatlakozó, kártyaolvasó, webkamera, wifi 802.11 ac, illetve egy optikai meghajtó is. Summa summárum, a külcsíni jellemzőket figyelembe véve, a Lenovo Thinkpad E560 nem maradt el számottevően az elődöktől. Formaterve hű maradt a széria egyetemes stílusjegyihez, amelyek már ránézésre minőségről és megbízhatóságról árulkodnak.

Belső

A kasztni boncolgatását követően, itt az ideje néhány mondatban említést tennünk a belsőről is. Ugye maga a konfiguráció alapvetően nem játékra termett, ám a belsőben dolgozó két magos, 2,8Ghz-es és 3Mb cache-s Intel Core i5-6200U processzort figyelembe véve, ez még nem szentírás. Mindazonáltal dedikált videokártya híján, bizony borítékolható ténnyé válik mindaz, hogy a Lenovo Thinkpad E560-at kár is volna ilyesmivel izzasztani, hiszen az Intel HD Graphics 520 integrált kártya erre alkalmatlan. Ellenben üzleti, tervezési és egyéb általános vagy multimédiás használatra kiválóbb partnert nem kívánhatna a felhasználó. A belső erő memóriából és férőhelyben sem szűkölködik, így a 4 vagy 8GB-os, 1600Mhz-en dolgozó DDR3 RAM, továbbá a 7200-on forduló 500GB-os SATA HDD elébe nehéz olyan feladatkört vagy elvárást támasztanunk, amellyel ezen egység képtelen volna megbirkózni. A hangrendszert külön kiemelni felesleges volna, hiszen üzleti laptop révén ugye csak a gyári megoldásra hagyatkozhatunk. Habár persze ez nem baj, hiszen egyrészt a gyári hangszórók is hibátlanok mondjuk egy kis ebédszünet közbeni Youtubeozáshoz vagy filemzéshez, másfelől amennyiben ennél azért többre vágynánk, úgy egy külsőleg csatlakoztatott hangszóró már rögvest orvosolja is a problémát. Bővíthetőség tekintetében kiemelendő, hogy a Lenovo Thinkpad E560-at csak méltatni tudjuk. A jövőre esedékes tuningolási szeszélyeink egészen könnyedén kielégíthetők, hiszen (a régebbi generációs laptopokhoz hasonlatosan,) a géptest aljának csavarral rögzített pontjainál, gyakorlatilag az egész belsőhöz hozzáférhetünk. Ily módon a gyárilag kialakított bővítőhelyeknek köszönhetően, példának okáért SSD és plusz RAM beszerelésére is lehetőségünk adódik a későbbiekben.

Konklúzió

Végeredményben az okvetlenül megemlítendő, hogy mint az a Thinkpad-ek esetében lenni szokott, bizony ezúttal is garanciát jelent a minőségre a márkajelzés. A LENOVO E560 tudja mindazt, amit a széria darabjainak elvárásai általánosan megkövetelnek, így tudása és teljesítménye még az élbolyt tekintve is nyilvánvalóan figyelemreméltó. Ráadásul még drágának se drága. Minket meggyőzött.

Technikai adatok - LENOVO ThinkPad E560

Processzor Intel Core i5-6200U (2,8 Ghz, 3 MB Cache)
Kijelző 1366 x 768, Matt kijelző
Memória 4 GB RAM DDR3; 8 GB RAM DDR3
Merevlemez 500 GB HDD
Grafikus kártya Intel HD Graphics 520
Optikai meghajtó DVD RW
Egyéb Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth®, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; Kártyaolvasó VGA; Webkamera, 1x HDMI
Hangrendszer Gyári hangszóró
Ár 169 990 Ft
A termék 4GB-os változatát itt, míg a 8GB-os típust itt tudja megtekinteni Webshopunkban