Technikai adatok-Lenovo Ideapad Legion Y520 (AMD Radeon) + Ajándék Lenovo Y Gaming Stereo Sound Headset

Processzor Intel Core i5-7300HQ; 4 mag, 3,5GHZ, 6MB cache
Kijelző 1920x1080 FullHD felbontás; Matt; IPS
Memória 4 GB DDR4, 2400Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD
Grafikus kártya AMD Radeon RX 560M 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; HD Webkamera, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer JBL
Ár 249 990 Ft

Habár a Lenovo Y520-nak már korábban is szenteltünk egy komplett bemutató tesztet, ezúttal azonban a vadonatúj AMD Radeon grafikuskártyával operáló modellt hoztuk el Olvasóinknak.

 

 

Megjelenés

A helyzet az, hogy nehéz volna bármi újkeletűt leírnunk a Radeonos Y520 formatervéről, lévén majdhogynem egy-az-egyben az Inteles verziót "kontrolcé-kontrolvézték" a gyártósoron. Ez persze még véletlenül sem baj, ám lényegében pontosan ugyanazon küllemre kell majd számítanunk, amivel a rokon esetében találkoztunk. Ugye az 520-asok dizájn-beli kivitelezését kétségtelenül a fanfavorit Y700-as széria ihlette, így ha már akkortájt szemeztünk azzal a dizájnnal, akkor nyilván az Y520-at is imádni fogjuk! Olyan ez mintha fogták volna a Lenovo sláger modelljének összes szerethető sajátosságát, és egy sokkalta modernebb, ha úgy tetszik korszerűbb külcsínnel turbózták volna fel. A fedlap teljes egészében barázdált, túldíszítve nincs, sőt összességében letisztultságot és komolyságot, mintsem játékosságot sugall. Az alapegység teljes egészében a fekete és a vörös harmóniáját prezentálja, itt sincsenek giccses túlgondolások, megoldások. A gép fara jellegzetes, hű az elődhöz, de a hűtőrácsok mégsem kaptak akkora jelentőséget, mint korábban. A vizuális látvány egy-az-egyben rendben van, mondjuk a gyártó nem is szokott e tekintetben mellényúlni.

 

Kijelző

A Lenovo Ideapad Legion Y520 bizony a kijelzőjének minőségét és milyenségét sem bízta a véletlenre. Az IPS paneleket megannyi esetben felmagasztaltuk már korábban is, tekintve, hogy a közel 178 fokos betekintési szögük gyakorlatilag minden elképzelhető irányból kifogástalan minőségű képet nyújt. A 15.6 colos FullHD/matt felületből javarészt mindent kisajtol a vizualitásért felelős, AMD RADEON RX560 M 4GB GDDR5, így a grafikus teljesítmény sem marad el a legnagyobbaktól. A prezentált végeredmény pedig egy tökéletesen kontrasztos és remek színmélységű tartalom, melynek köszönhetően a gyártó ismét közelebb hozta a szűkebb pénztárcájú gamerek számára, a felső kategóriás laptopoknál már jól ismert IPS technológiát, és az ezzel járó létező összes jóságot is.

 

Portok és eszközök

A portokat és eszközöket illetően mindig legalább annyira nehézkes a kreatív tálalás, mint ezek kreatív kialakítása. Ennek okán nem is próbálkoznék izzadságszagú körmondatok erőltetésével, hanem ezúttal inkább a tényszerű felsorolás mellett tenném le szerény voksomat. Jobb oldalra került a HDMI, a Minidisplay, a többformátumú kártyaolvasó, valamint kettő darab USB 3.1-ás és egy darab C Típusú USB csatlakozó is, míg a túloldalon az audio bemenetet, egy darab USB 2.0-át, szintén egy darab USB 3.1-et, valamint a LAN és a töltő-csatlakozót találunk majd. Az optikai meghajtó sajnos ezúttal sem fért bele a repertoárba, de legalább a vörösen izzó klaviatúra nem maradt ki a szórásból. A Bluetooth 4.0, illetve a HD webkamera és a wifi a/c 802.11ac pedig már nem grátisz, hanem alapkívánalom.

 

 

Az AMD Radeon RX 560M grafikuskártya prezentálta teljesítmény

Amennyiben az Y700 játékos-kvalitásaival maradéktalanul elégedettek voltunk, - mert ugye miért is ne lettünk volna? - úgy a Lenovo Ideapad Legion Y520 által prezentált tudás, ha untig ugyan nem is biztos, hogy elég lesz, csalódni biztosan nem fogunk. Merthát kétségtelen, hogy az AMD-s verzió valamelyest elmaradni kényszerül a combosabb, IntelCore i7-7700HQ processzorral, illetve a masszívabb, Nvidia GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5 videokártyával dolgozó rokontól. Persze ez a félreértések elkerülése végett közel sem kirívóan gyérebb teljesítményt sejtet, de persze a célcsoport korántsem a hardcore gamerek közössége. Kategóriáját tekintve, az AMD Radeon RX 560M GDDR5-ös megoldása valahol a középkategória csúcsán keresendő, ami bár persze már bőven elboldogul az újgenerációs címekkel is, ám semmi esetre sem kompromisszummentesen teszi mindezt. Ugyanakkor e megkötésekkel maximálisan élvezhető belső hosszú élettartamú, szavatosságára sokáig nem lesz panaszunk. Amennyiben azonban az i5 mégsem kedvünkre való, és igenis az Intel i7-es megoldása alá nem adjuk, ha a fene fenét eszik akkor sem, akkor azt a kategóriát itt tessenek keresgélni!

 

Hangzás

A fentebb már körberajongott panel alatt helyet kapó kétszer 2 W-os, Dolby Audio Prémiummal megtámogatott Harman hangszórókat is csak dicsérni tudjuk. Bár a mélyek közel sem biztosítanak olynnyira bitang hangzást, mint mondjuk az Y700-nál megismert JBL esetén, azért még így is komoly kihívója lehet a konkurensek SonicMaster megoldásainak.

 

Bővithetőség

Természetesen a Lenovo Ideapad Legion Y520, a bővítéseket illetően is éppen olyan, amilyennek lennie illik. Van itt minden mi szem-szájnak ingere, a dupla memóriafoglattól kezdve, egészen az ssd bővítőhelyig. Előbbi 32, míg utóbbi 512 GB-ig minden gond nélkül felhúzható. Az egy terrás merevlemezen felül, utóbbi manapság indokolt is, hiszen azért a hdd-k ideje már egy ideje leáldozóban van. Azt pedig ne felejtsük el, hogy az alábbi linken még bőven lehet szemezgetni a már előre felturbózott variációk között is, sőt ez abban az esetben mindenféleképpen indokolt, ha tudjuk magunkról, hogy később úgyis kinőnénk az alapmodell kvalitásait.

 

Rendszer

A Lenovo Y520 ezúttal már előtelepített Windows 10-el került tesztpadunkra, így minden abszolút kényelmesen, pöccre vágva működött már az első bekapcsoláskor is. A Windows 10-nél még mindig nincs jobb opció, így minden a megszokottak, -és ami talán a fontosabb,- az elvártak szerint történt a tesztfolyamat egésze alatt.

 

Kinek ajánljuk?

Bár az i5-ös 7300HQ Intel processzor nyilván nem a legcombosabb gamer belső, azért a hardcore felhasználókon túl is van ám élet. Az AMD RADEON RX560 M 4GB GDDR5 pedig egészen kiváló, ha valaki hajlandó némi kompromisszumra ahhoz, hogy az újgenerációs címekkel se maradjon le, ugyanakkor mégsem szeretnének túlságosan mélyen a zsbükbe nyúlni.

 

 

Összefoglalás

Mindent összevetve roppant elégedettek vagyunk a Lenovo Ideapad Legion Y520 által prezentáltakkal. Vételárára abszolút rászolgált, sőt, ennyi pénzért egy ilyen konfiguráció kis túlzással már majdhogynem ajándék. Amennyiben eltekintünk az optikai meghajtó, illetve a (gyártó már-már hagyomány szerűen nélkülözött) telepítőlemez hiányától, a végeredmény majdhogynem tökéletes.

 

 

 

Lenovo GAMER HEADSET ajándékba!

Habár a Lenovo Ideapad Legion Y520 már önmagában is kellőképpen meggyőző, ám úgy aztán már végképp, hogy bizony minden kedves ügyfelünknek/vásárlónknak, akik a Legion Radeon-os megoldása mellett döntenek, most egy Lenovo Y Gaming Stereo Sound Headset-et is ajándékba adunk!

 

Technikai adatok-Lenovo Ideapad Legion Y520 (AMD Radeon) + Ajándék Lenovo Y Gaming Stereo Sound Headset

Processzor Intel Core i5-7300HQ; 4 mag, 3,5GHZ, 6MB cache
Kijelző 1920x1080 FullHD felbontás; Matt; IPS
Memória 4 GB DDR4, 2400Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD
Grafikus kártya AMD Radeon RX 560M 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; HD Webkamera, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer JBL
Ár 249 990 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 44 87 61
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 28 43 32

Fotógaléria