Technikai adatok-Lenovo IdeaPad 320-15ABR

Processzor AMD A12-9720P (4 mag, 3,6 Ghz, 2mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; matt, 15,6"
Memória 1866 Mhz 4 GB DDR4 RAM
Merevlemez 1 TB SATA HDD, 5400RPM
Grafikus kártya AMD Radeon 530 2 GB
Optikai meghajtó Dvd super multi
Egyéb Wifi 802.11 ac, Gigabit LAN; USB 3.0, 3.1 Type-C (gen1); HDMI, HD Webkamera
Hangrendszer Dolby Audio
Ár MOST CSAK 126 990 Ft
A Lenovo Ideapad 320-15ABR-t itt találja meg webshopunkban!

A Lenovo Ideapad 320-15ABR a multimédiás laptopok élmezőnyét hivatott erősíteni, amely minden tekintetben kategóriájának éllovasai közé sorolandó. És nem elég, hogy jó, még szemtelenül olcsó is.

 

 

Megjelenés

Szemlátomást a Lenovo Ideapad 320 külleme alig-alig tér el a 330-as modell sajátosságainak javától, ám azért nyilván akad néhány kisebb-nagyobb differencia. A fedlap természetesen ezúttal sincs túldíszítve, szemlátomást csupán egy fekete márkajelzés a laptop éke, nincs helye giccsnek. Az Ideapad 320-at felhajtván pedig pontosan ugyanazon mélyszürke színhasználattal találkozunk, amely a géptest egészén dominál. A zsanérozás amúgy semmi extra, a klasszikus Lenovo sémát követi, a gép pedig amúgy nem egy combos darab, se összméretre, sem pedig súlyra nem lett markánsra eresztve. Ennek okán mobilitása is abszolút kiváló, táskába be és már vihetjük is magunkkal a világ bármely pontjára. A panelkeret fekete, kicsit érdes tapintású, a csuklótámasz pedig egészen szélesre lett eresztve, így a billentyűzet egy leheletnyivel talán szűkebb, mint lenni szokott. Összességében nincs itt semmi hiba, minden a jól bevált recept szerint kerül prezentálásra, -ám e tekintetben nem is szokott a gyártó mellényúlni.

 

Kijelző

Dacára, hogy az 520 modellhez viszonyítva, a 320 kvázi egyfajta kistestvérként definiálahtó, a kijelző minőségét illetően mégsem marad el szignifikáns módon a nagytesótól. A panel a maga 15,6-os méretezésével se nem kicsi, sem nem nagy, igazából a teljesen sztenderd méretezést követi, ám ne gondoljuk, hogy itt, valamint az 1920x1080-as felbontásnál már meg is állna a Lenovo Ideapad 320 vizuális szolgáltatása, ugyanis nem elég, hogy a kijelző ugye FullHD-vel operál, még teljes egészében matt borítású is. Mindez pedig nemhogy megnyerő, de párját ritkító is ebben az árkategóriában, úgyhogy le a kalappal, kérem szépen!

 

Portok és eszközök

Sajnos-nem sajnos nincs új a nap alatt, ez bizony való igaz, ennek okán pedig a csatlakozók tekintetében sincs semmiféle boszorkányság. Azt kapjuk amit várunk, pontosabban amit a pénzünkért kapnunk illik. Van itt LAN-csatlakozó, USB 3.0 és első generációs, 3.1-es Type-C, HDMI és audió-port, és persze van hely a hálózati töltőnek is. Mindezen felül van még kártyaolvasó és Kensington-zár is, illetve multimédiás konfiguráció lévén, az optikai meghajtó is a csomag része. És természetesen a High-speed Wifi 802.11 ac által prezentált vezeték nélküli net sem maradt ki a repertoárból, úgyhogy azt hiszem elégedetten nyugtázhatjuk, hogy az Ideapad 320-15ABR nagyvonalakban minden tud, amit ebben az árkategóriában tudnia illik.

 

Az AMD A12-9720P generálta teljesítmény

A Bristol-Ridge APU szériás lapkakészlettel operáló, hetedik generációs AMD A12-9720P APU a középkategóriás megoldások egyik éllovasa. A 2016-ban bejelenetett CPU egyébként 15 wattos TDP-vel, illetve négy maggal dolgozik, teljesítménye pedig egyébként valahová a A10-9600P és az FX-9800P közé pozícionálható. A konkurencia darabjaihoz viszonyítva pedig nagyságrendileg, a szintén 15 wattos Core i3 Skylake vagy Kaby Lake modellekkel mozog azonos szinten az erejét, valamint a teljesítményét tekintve. Mindez pedig a gyakorlatban nem jelent más, minthogy a processzor, így pedig magának a konfigurációnak a teljesítménye, elsősorban mindennapi irodai feladatokhoz, netes munkához, illetve multitaskoláshoz éppen tökéletes. Mindehhez jön még hozzá ugye az AMD Radeon 530-as VGA teljesítménye is, hogy a belépő szintű játékosélmény is hozzá adódhasson az imént említett repertoárhoz. Ám erről konkrétabban kicsit lejjebb értekezünk majd.

 

 

 

Az AMD Radeon™ 530-ról bővebben

Csakúgy, mint a diszkrét VGA-val dolgozó versenytársak esetén, úgy az AMD Radeon™ 530 grafikai modullal operáló, Lenovo Ideapad 320-15ABR is saját feldolgozási teljesítményére hagyatkozik, így nyújtva anélkül is kifinomultabb grafikát, kevesebb akadozást és erősebb játékteljesítményt, hogy bármilyen tekintetben is veszélyeztetné a sebességet vagy a reakcióidőt. Persze illúziónk azért ne legyenek, bármennyire is user-kedvenc a GCN-alapú Radeon 530, illik tisztában lennünk a kvalitásaival, esetleges határaival. A 2017 áprilisában debütált, MESO kódnéven futó grafikus modult valahová a multimédiás sorba kell beillesztenünk magunkban, ami gamingre bár nem totálisan alkalmatlan, természetesen nem ez az elsődleges feladatköre. És bár az 530 teljesítménye némiképpen el-el marad a konkurens gyártó MX150-es megoldásától, mégis nagyságrendileg egy súlycsoportba illik pozícionálnunk őket. Az AMD valamivel persze szerényebb teljesítményt kínál, (ez elsősorban az FPS-számlálót látván érhető tetten) cserébe azonban közepes játék-beállítások esetén, igyekszik maximálisan stablian teljesíteni.

 

Hangzás

Bár a Lenovo magasabb árfekvésű modelljeinél a JBL hangszórók megléte ugye mindig adott, azonban az alacsonyabb kategóriáknál már nyilván aligha. Ezért persze egyrészt azért is volna kár reklamálnunk, mert a nívót és a prémiumot sajnos-nem sajnos kénytelenek vagyunk megfizetni, másrészt pedig mert a Dolby Audio-nak egy percig sincs szégyenkezni valója. Persze nem bír akkora teljesítménnyel, és nyilván nem olyannyira kristálytiszta a prezentáció, mint a kétszer, -esetenként háromszor (is) combosabb árkategóriájú megoldások esetén, ugyanakkor még így is bőven elegendő teljesítményt kínál, a multimédiás folyamatok egész garmadájához. Az pedig ugye szintén hozzátartozik a történethez, hogy egy nem csak hogy kétszáezer forint, hanem egészen konkrétan százötven ezer forint alatt kapható konfigurációnál, csakúgy mint minden egyes kisajtolt fps, úgy bizony minden decibel is ajándék.

 

 

 

Bővíthetőség

Bár a Lenovo Ideapad 320-15ABR nem rendelkezik effektív szerelő ablakkal, egy kis hozzáértéssel egészen könnyedén hozzáférhetünk a fenéklap alatt megbújó belsőhöz, és saját száj íz szerint variálhatunk rajtuk. Ugyan SSD bővítő hely ezúttal nincs a repertoárban, azonban egy percig sem szabad emiatt kétségbeesnünk, ugyanis akár a HDD-t, akár pedig az optikai meghajtót is lecserélhetjük egy ilyen megoldásra. Utóbbi variáció egyébként azért szerencsésebb, mert amennyiben az optikai meghajtót feláldozzuk, zokszó nélkül kapunk egy teljesen hibátlan HDD-SSD kombót. Persze érdemes mindezt szakértő kezekre bíznunk, hiszen egy félrement manővert követően, a garancia bizony elvész.

 

Rendszer

Mi sem természetesebb annál, minthogy operációs rendszer gyanánt a Windows 10 kerül elő egy Radium tesztben. Ahogyan az lenni szokott, a munka, illetve rendszerfolyamatok egésze kiválóan hozta a kötelezőt, habár tény és való, hogy a gyorsabb bootidő és az össztempó érdekében, egy SSD-vel azért célszerű meglepni magunkat. Sajnos a gyártó jó szokásához hűen, e modellhez sem kedveskedett nekünk a driverekhez szükséges telepítőlemezzel, -de hát így van ez, a Lenovo honlapján szerencsére azért minden szükséges elem térítésmentesen letölthető.

 

Mennyire GAMER?

Bizony kérem, ez az a pillanat, amikor nincs helye kertelésnek, mellébeszélésnek, így kapásból leszögeznénk: az AMD A12-9720P-AMD Radeon 530 2 GB kombó inkább alkalmas hibátlan multimédiás, mintsem intenzív és iránymutató gaming tevékenységre. Ez persze koránt sem jelenti azt, hogy az Ideapad 320-15ABR játékra totálisan alkalmatlan lenne, szimplán csak érdemes már jó előre szem előtt tartanunk a kompetenciáinak határait. Ennek okán pedig természetesen mediumon lazán el-el játszhatunk majd vele egy-egy címmel, de ennél többet azért nyilván vétek volna várnunk. Otthoni, általános vagy multimédiás felhasználásra ugyanakkor keresve se találhatnánk ideálisabb konfigurációt.

 

Összegzés

Az imént részletezetteket összegezvén tehát kijelenthetjük, hogy a Lenovo Ideapad 320-15ABR-nél, momentán aligha találnánk kedvezőbb ár/érték arányban futó modellt a piacon, amely pontosan azt nyújtja majd számunkra, amit ígér. Nincs mellébeszélés, nincs üres ígéret, az Ideapad 320-15ABR egyszerűen csak jó. Nincsenek szuperlatívuszok vagy magasztos jelzős, az Ideapad 320-15ABR minden egyes szerény forintjára rászolgált.

 

 

Technikai adatok-Lenovo IdeaPad 320-15ABR

Processzor AMD A12-9720P (4 mag, 3,6 Ghz, 2mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; matt, 15,6"
Memória 1866 Mhz 4 GB DDR4 RAM
Merevlemez 1 TB SATA HDD, 5400RPM
Grafikus kártya AMD Radeon 530 2 GB
Optikai meghajtó Dvd super multi
Egyéb Wifi 802.11 ac, Gigabit LAN; USB 3.0, 3.1 Type-C (gen1); HDMI, HD Webkamera
Hangrendszer Dolby Audio
Ár MOST CSAK 126 990 Ft
A Lenovo Idepad 320 15-ABR-t itt találja meg webshopunkban!

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 High 17 24 20
GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 Medium 28 40

34

Kholat
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 Ultra 18 31 26
DMC - Devil May Cry
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 Ultra 24 37 31
League of Legends
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 Ultra 36 53 44

A LENOVO IdeaPad 320-15ABR-re természetesen a fanfavorit GTA V-öt is ráeresztettük, és az MEDIUM beállítások mellett teljesen simán elfutott. Aki ennél magasabb beállításokra vágyik annak HIGH beállítások mellett is érdemes kipróbálnia ezt a laptopot, hiszen még mindig a 20 FPS körüli kategóriában teljesít. Némi optimalizációval könnyedén elérhetjük a 24-28FPS közötti értékeket is, amennyiben HIGH beállításoknál lemondunk egy-két effektről, mint pl az árnyékok pontos kirajzolása. Mindent összegezve ebben az árkategóriában remek grafikus teljesítményt kapunk az IdeaPad 320-15ABR-től.

 

Fotógaléria