Technikai adatok-LENOVO IDEAPAD 320-15IKBN - 8GB RAM + Ajándék Lenovo Gamer hátizsák

Processzor Intel Core i5-7200U (2 mag, 3,1 Ghz, 3 Mb cache)
Kijelző 1920x1080, FullHD; 15'6"-Fényes
Memória 8 GB RAM DDR4, 2133Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD (A különböző háttértárral bíró variációk itt érhetők el!)
Grafikus kártya NVIDIA GeForce 940MX 2 GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0/3.1 Type-C; Kártyaolvasó HDMI; D-SUB; Webkamera
Hangrendszer Dolby Audio
Ár 179 990 Ft

Szeretjük az olyan multimédiás laptopokban termékeny és gazdag időszakokat, mint ez a mostani, amikor jobbnál-jobb kétszázezer forint alatti darabokkal van kiszolgálva ez a piaci szegmens. Ez a mostani is ilyen, hiszen a Lenovo Ideapad 320 mindent tud, amit egy multimédiás készüléknek tudnia illik.

 

 

Megjelenés

Nehéz totális apátiával elmenni a Lenovo egy-egy aktuális darabja mellett, tekintve, hogy a gyártó bizony minden alkalommal igyekszik hatást gyakorolni a fogyasztók szépérzékére. Ugye így van ez például az új üdvöske Y520 vagy az abszolút fanfavorit Y700 esetén is; így nyilván nem túl meglepő, ha a külcsínt az Ideapad 320 esetében sincs okunk kifogásolni. A géptest egésze grafitszürke színnel dolgozik, tapintása pedig mindennemű durvaságot messziről kerül, kifejezetten puha, ha úgy tetszik bársonyos az ujjaknak. A fedlap nincs túldíszítve, szemlátomást csupán egy ezüstösen csillogó márkajelzés a laptop éke, nincs helye giccsnek. Az Ideapad 320-at felhajtván, pontosan ugyanazon grafitszürke színhasználattal találkozunk, mely a komplett géptesten dominál. A zsanérozás semmi extra, a klasszikus Lenovo sémát követi, a klaviatúra szürke alapon fehérrel festett billentyűi pedig selymes tapintásúak, lenyomási távolságuk pedig pont jó: összeragadni biztosan nem fognak majd. Maga a gép egyébként nem egy combos darab, vastagsága teljesen átlagos, ahogyan súlya sem kirívóan markáns. Összességében nézve pedig teljesen patent formatervet kapott, semmiben sem marad el a nagyoktól.

 

Kijelző

Talán a kijelző az egyetlen gyengéje az Ideapad 320-nak, bár azt illik gyorsan hozzátenni, hogy egy multimédiás laptop esetén ez többnyire ugye már jól előre borítékolható. A panel a maga 15,6-os méretezésével se nem kicsi, sem nem nagy, igazából teljesen sztenderd. A fényes kijelzőkre fanyalgók pedig már görgethetnek is tovább, hiszen az Idepad 320 nem kínál többet önnön kategóriájánál, így nyoma sincs se IPS-nek, sem pedig matt borításnak. Saját árfekvéséhez képest mindezek ellenére a prezentáció amúgy teljesen korrekt, és bár a fényes kijelző, mint olyan valóban kapufa, azért ez ne tartson vissza senkit az amúgy abszolút figyelemre méltó laptoptól. Az meg egyetemes igazság, hogy egy multimédiás eszközhöz valójában nincs is szükség többre.

 

Portok és eszközök

Nincs új a nap alatt, ez bizony való igaz, így a csatlakozók tekintetében sincs semmiféle boszorkányság. Azt kapjuk amit várunk, pontosabban amit kapnunk kell. Van itt LAN-csatlakozó, kettő darab USB 3.0 és egy GEN1 3.1-es Type-C, HDMI és audió-port, de persze van hely a hálózati töltőnek is. Mindezen felül van még kártyaolvasó és Kensington-zár is, illetve az optikai meghajtó is a csomag része. Természetesen a High-speed Wifi 802.11 ac által prezentált vezeték nélküli net sem maradt ki a repertoárból, ahogyan még a Bluetooth 4.0-át is vétek volna nem megemlítenünk.

 

Az Intel Core i5-7200U processzorról bővebben

Az Ideapad 320-as bár teljesítmény szempontjából nem a legcombosabb, azért saját kategóriáján belül így sincs szégyenkezni valója. A felhajtóeőért felelős i5-7200U processzorunk teljesítménye (ez ugye nem összekeverendő a minőséggel!) bizony valahol a középkategória tetejére pozícionálható, mely már önmagában kellő magyarázattal szolgál arra, hogy miért is vált a 7200U, ennyire rövid idő leforgása alatt az Intel, elsősorban pedig az ultrabook-ok slágertermékévé. Merthogy az lett, ez bizony kétségtelen. És, hogy mit is érdemes tudnunk a 7200U-s i5-ösökről? A 14 nm-es gyártástechnológiával csiszolt tervezetnek köszönhetően, a 7200U-s processzorok cirka 10-15%-kal magasabb maximális órajel abszolválására képesek, illetve a versenytársakéhoz hasonló órajel elérésére, számottevően alacsonyabb fogyasztás (15W TDP) mellett képesek. A legszebb az egészben pedig kétségkívül az, hogy a jóval alacsonyabb energiafelvétel, az effektív teljesítményre nézve majdhogynem észrevehetetlen marad.

Az NVIDIA GeForce 940MX 2 GB grafikuskártya

Bár az NVIDIA GeForce 940MX 2 GB nyilván nem része a hardcore játékosok starter pack-jének, azért szükségtelen volna fitymálóan legyintenünk e grafikus kártya teljesítményét illetően. Tény és való, hogy a 940MX az életben nem fog nemhogy ultrán, még high-on sem legyűrni egy Witcher 3-mat, ám ez nem jelenti azt, hogy némi (voltaképpen rendkívül sok!) kompromisszummal ne tudnánk kipasszírozni belőle minden létező fps-t, de azzal azért illik tisztában lennünk, hogy valóban élvezetes játékmenetre nyilván csak a régebbi és/vagy a csekélyebb étvágyú játékok esetén számíthatunk. És, hogy mi is a különbség egy M, illetve egy MX videokártya között? Elsősorban az órajel, ebből eredően pedig maga a teljesítmény. Egészen konkrétan pedig az 1122 Mhz áll szemben az 1072 Mhz-el, ami ugyan első blikkre elenyészőnek tűnhet, azonban a gyakorlatban igenis sokat számít! Sebesség, erő, szavatosság, csak hogy három esszenciális tényezőt említsek, amik azonnal igazolják annak a néhány megaherces differenciának a létjogosultságát. Másodsorban pedig a fogyasztás, ami azt hiszem, nem igényel túlmagyarázást.

 

 

 

Hangzás

Bár a Lenovo magasabb árfekvésű modelljeinél a JBL hangszórók megléte ugye mindig adott, azonban az alacsonyabb kategóriáknál már aligha. Ezért persze egyrészt azért is volna kár reklamálnunk, mert a nívót és a prémiumot sajnos-nem sajnos kénytelenek vagyunk megfizetni, másrészt pedig mert a Dolby Audio-nak sincs szégyenkezni valója. Persze nem bír akkora teljesítménnyel, nem is feltétlenül kristálytiszta a prezentáció, ugyanakkor a multimédiás folyamatokhoz még így is éppen elég.

 

Bővithetőség

Természetesen a Lenovo Ideapad 320, a bővítéseket illetően is éppen olyan, amilyennek lennie illik. Van itt minden mi szem-szájnak ingere kérem, a dupla memóriafoglattól kezdve, egészen az ssd bővítőhelyig. Előbbi 32, míg utóbbi 512 GB-ig minden gond nélkül felhúzható. Az egy terrás merevlemezen felül amúgy utóbbi manapság indokolt is, hiszen azért a hdd-k ideje már egy ideje leáldozóban van. Érdemes még az alábbi linken mazsolázgatni a különböző variánsok között, hiszen az Ideapad 320 számtalan egyéb variációban is elérhető, nagyobb ssd-vel vagy akár több memóriával is.

 

Rendszer

A Windows 10 természetesen ezúttal is gond nélkül állta a sarat, de ez már úgyis evidens. Kénytelen is, hiszen az idő előrehaladtával arányosan, a konfigurációk étvágya is egyre csak növekszik. Sajnos a gyártó jó szokásához hűen, e modellhez sem kedveskedett nekünk a driverekhez szükséges telepítőlemezzel, de hát így van ez, a Lenovo honlapján szerencsére minden szükséges elem térítésmentesen letölthető.

 

Kinek ajánljuk?

Nos kérem, a Lenovo Ideapad 320-at nem feltétlenül tudnánk jó szívvel egy gamernek ajánlani, ám kétségkívül több van ebben a konfigurációban egy aknakeresőnél. Szóval talán valahol a kettő között illene keresnünk az igazságot, így a legkézenfekvőbb az volna, ha most az úgynevezett casual felhasználókhoz szólnánk, akik bár közel sem a hétköznapi értelemben vett gamer kategóriába sorolandók, azért a multimédiás felhasználáson túl, alkalmasint szívesen eltöltenének egy-egy órát valamelyik régebbi slágercím mellett.

 

 

Összefoglalás

A Lenovo műhely e középkategóriás darabja egyetlen leheletnyivel sem ígér többet annál, mint amennyit nyújtani képes, ám teszi mindezt annál stabilabban. Ahogyan az a teszteredmények esetén látható, az Ideapad 320 nem egy játékos darab, ám dacára ennek azért közel sem illendő lekicsnylő becsmérlésekbe bocsátkoznunk. Ennek oka elsősorban az , hogy nem is célja többnek lenni annál ami, továbbá bár kvalitásait tekintve valóban nem összemérhető egy játékos modellel, vétek lenne nem megpróbálnunk kisajtolni belőle mindazt amire képes. Bár az újgenerációs játékokba kétségkívül beletörne a bicskánk, a régebbi címekkel azért hellyel-közel elboldogulunk majd.

 

 

 

Egyedülállóan kedvezően csak a Radiumtól, most ajándék Lenovo IdeaPad Simple Backpack 15,6" hátizsákkal!

 

Technikai adatok-LENOVO IDEAPAD 320-15IKBN - 8GB RAM + Ajándék Lenovo Gamer hátizsák

Processzor Intel Core i5-7200U (2 mag, 3,1 Ghz, 3 Mb cache)
Kijelző 1920x1080, FullHD; 15'6"-Fényes
Memória 8 GB RAM DDR4, 2133Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD (A különböző háttértárral bíró variációk itt érhetők el!)
Grafikus kártya NVIDIA GeForce 940MX 2 GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0/3.1 Type-C; Kártyaolvasó HDMI; D-SUB; Webkamera
Hangrendszer Dolby Audio
Ár 179 990 Ft

Teszt eredmények

 
GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Medium 21 43 37

Fotógaléria