Technikai adatok-Lenovo IdeaPad 330 + Ajándék Lenovo B210 hátizsák

Processzor AMD Ryzen 5 2500U (4 mag, 2,0Ghz)
Kijelző 1920x1080; Matt, 15,6"
Memória 4 GB RAM DDR4, 2400Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD
Grafikus kártya AMD Radeon RX 540 2 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 3.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; HD Webkamera
Hangrendszer DOLBY AUDIO
Ár MOST JELENTŐS KEDVEZMÉNNYEL CSAK 139 990 FT
A Lenovo IdeaPad 330 alapmodellt itt, míg a további variációkat itt találjuk a webshopban!

A Lenovo-t elsősorban persze a gamer cuccaiért szeretjük olyannyira, de vétek volna megfeledkeznünk a multimédiás, illetve a belépő kategóriájú konfigurációiról is. Az Ideapad 330 pedig pontosan egy olyan darab, amiről érdemes beszélnünk.

 

 

Megjelenés

A Lenovo Ideapad 330 külleme nem sok mindenben tér el a nemrégiben már bemutatott rokon, a 320, vagy éppen az 520 egyes sajátosságaitól, bár persze azért akad néhány kisebb-nagyobb differencia, amiről érdemes és persze kell is beszélni. A fedlap nincs túldíszítve, szemlátomást csupán egy tükörhatású márkajelzés a laptop éke, nincs helye giccsnek. Az Ideapad 330-at felhajtván pedig pontosan ugyanazon szürkés-barnás színhasználattal találkozunk, amely a géptest egészén dominál. A zsanérozás amúgy semmi extra, a klasszikus Lenovo sémát követi, a gép pedig amúgy nem egy combos darab, se összméretre, sem pedig súlyra nem lett markánsra eresztve. Ennek okán mobilitása pedig mobilitása is abszolút kiváló. A panelkeret fekete, kicsit érdes tapintású, a csuklótámasz pedig egészen szélesre lett eresztve, így a billentyűzet egy leheletnyivel talán szűkebb, mint lenni szokott. És mint ahogyan azt a mellékelt képeken láthatjuk, az ideapad 330 több színben, köztük ezüstszürke, csokoládébarna, sötétkék, grafit szürke és fehér színben is elérhető.

 

Kijelző

A Lenovo Ideapad 330 panelje a maga 15,6-os méretezésével se nem kicsi, sem nem nagy, igazából teljesen sztenderd. Amennyiben azonban már azt hinnénk, hogy az átlagméretnél, valamint a létminimumnak is tekinthető, 1920x1080-as felbontásnál már meg is áll a Lenovo Ideapad 330 vizuális szolgáltatása, akkor bizony lőttünk egy kapufát. A Lenovo beugró konfigurációja bár nemhogy a kétszázezer forintos lélektani határt nem súrolja, most akciósan még a száznegyvenet sem lépi át, azonban még így sem voltak restek a gyártósoron, megbolondítani az összképet a matt borítással! Mindez pedig nemhogy megnyerő, de párját ritkító is ebben a kategóriában, úgyhogy nem csak hogy le a kalappal, de bizony mi még fejet is hajtunk!

 

Portok és eszközök

A helyzet kérem az, hogy a Lenovo Ideapad 330 mind a csatlakozók, mind pedig az egyéb eszközök tekinetében is tökéletes reprezentációja a középkategóriás fanfavoritoknak. Van itt minden, mint a búcsúba, kérem szépen: USB 3.0 és 3.1 Type-C, kártyaolvasó és HDMI, LAN-csatlakozó, Bluetotth 4.0 és persze Wifi 802.11 ac is. Persze kétségtelen, hogy egy háttérvilágítással dolgozó klaviatúra például azért még igazán beférhetett volna a repertoárba, de szó-mi-szó, egy alapvetően nem-gamer konfigurációnak szánt modellnek, ezzel nem is biztos, hogy rendelkeznie kell.

 

Az AMD RYZEN 2500U generálta teljesítmény

Azt hiszem azt egészen bátran kijelenthetjük, hogy az AMD RYZEN 2500U a saját kategóriáján belül, maga az ultimate ár/érték bajnok. Egyrészt, mert a valóban pénztárca barát árazása meglepően figyelemre méltó teljesítményt kínál, másrészt pedig mert a maga 4 magjával és 8 szálával abszolút hozza a kötelezőt. A 2500U alapjáraton egyébként 2Ghz-es órajellel dolgozik, azonban szükség szerint (értsd: intenzív terhelés esetén), ez a turbónak hála rögtön 3,6Ghz-re kapcsol, ezzel tornászva fel az effektív teljesítményt. A gyakorlatban pedig ez nem jelent mást, minthogy az AMD RYZEN 5 2500U nagyobb teljesítményt kínál, mint a konkurencia 7. generációs, két magos Core U-ja, ugyanakkor akár még a 8. generációs négy magos Intelekkel is képes lehet felvenni a kesztyűt. Alapvetően pedig ezt a teljesítményt az AMD lényegesen olcsóbban is kínálja, bár itt ugye fontos azért megjegyezni, hogy mint mindig, ez ezúttal is nagyban függ az adott márkaképviselet árazásától is.

 

 

 

Az AMD RADEON RX 540M 2GB-ról bővebben

A Lenovo Ideapad 330 grafikus teljesítményéért, egy GDDR5-ös AMD RADEON RX 540M 2GB kártya hivatott felelni, ami a gyakorlatban valahová a konkurens Nvidia, GTX 940M megoldása körüli skálára lőhető be. A relatíve korlátozott lehetőségekhez mérten, a Lenovo Ideapad 330 egyébként abszolút meglepően jól teljesít a gyakorlatban; így a casual gamerek igényeit maximálisan képes lesz majd kielégíteni. Persze a félreértések elkerülése végett előrebocsátanám, hogy ne legyenek illúzióink mondjuk egy Witcher 3, egy AC: Origins vagy egy Far Cry V ultrát illetően, -mert jóllehet csak bosszankodnánk,- ugyanakkor ennyi pénzért, az Ideapad 330 bizony minden egyes kisajtolt fps-e ajándék, ez kétségtelen. És bár az AMD RADEON RX 540M 2GB nyilván nem része a hardcore játékosok starter pack-jének, azért szükségtelen volna fitymálóan legyintenünk a teljesítményét illetően; ugyanis az AMD RADEON RX 540M 2GB-nál, momentán nem is tudnánk ideálisabb belépőt elképzelni a casual gaming dimenziójába.

 

Hangzás

Bár a Lenovo magasabb árfekvésű, főképp ugye gamer modelljeinél a JBL hangszórók megléte többnyire kvázi adott, ugyanakkor az alacsonyabbra pozicionált kategóriáknál már jóllehet aligha. Ezért persze egyrészt azért is volna kár reklamálnunk, mert a nívót és a prémiumot sajnos-nem sajnos kénytelenek vagyunk megfizetni, másrészt pedig mert a 2x2 W-os Dolby Audio-nak sincs szégyenkezni valója. Persze nyilván nem bír akkora teljesítménnyel, nem is feltétlenül kristálytiszta a prezentáció, ugyanakkor a multimédiás folyamatokhoz, illetve a casual felhasználáshoz még így is éppen elegendő. Amennyiben pedig mégis többre vágynánk, egy külsőleg csatlakoztatott hangfal könnyedén orvosolja majd a problémát.

 

 

 

Bővíthetőség

Sajnos bár a Lenovo Ideapad 330 hátsójáról a szerelő panel ezúttal lemaradt, azért egy kis hozzáértéssel a fenéklap aránylag könnyedén eltávolítható, így könnyedén hozzáférhetünk a belsőhöz. Alapesetben ugye egy 5400-on forduló és 1000GB-nyi SATA HDD-vel, valamint egy 4GB-nyi, 2400Mhz-en dolgozó DDR4 memóriával dolgozik a konfiguráció, azonban akkor sincs nagy baj, ha mindezt valamiért keveselnénk, ugyanis akár előzetesen, akár pedig utólag is van lehetőségünk több kraftot, így akár nagyobb HDD-t, plusz SSD-t vagy éppen több memóriát is belepréselnünk a belsőbe.

 

Rendszer

Mi sem természetesebb annál, minthogy operációs rendszer gyanánt, a Windows 10 kerül elő egy Radium tesztben. Ahogyan az lenni szokott, a munka, illetve rendszerfolyamatok egésze kiválóan hozta a kötelezőt, habár tény és való, hogy a gyorsabb bootidő és az össztempó érdekében, egy SSD-vel azért célszerű meglepni magunkat. Sajnos a gyártó jó szokásához hűen, e modellhez sem kedveskedett nekünk a driverekhez szükséges telepítőlemezzel, de hát így van ez, a Lenovo honlapján szerencsére minden szükséges elem térítésmentesen letölthető.

 

Mennyire GAMER?

Mint ahogyan azt korábban már említettem, az Ideapad 330 bár nem teljesen inkompetens a gaminget tekintve, azért nem biztos, hogy a fő prioritásai között ezt lenne ildomos elsőként kihangsúlyoznunk. Persze casual gamingre egyébként egészen jó, ha nem vagyunk hardcore fogyasztók és/vagy szélsőségesen stabil 60 fps pártik, akkor az Ideapad 330 ebben a tekintetben is hűen kiszolgál majd bennünket.

 

Összegzés

Tesztvégi konklúziónk legsarkalatosabb tudnivalója mindenféleképpen az, hogy a Lenovo Idepad 330 egy pazar, hovatovább talán a legjobb ár/érték arányú ajánlat a jelenlegi kínálatban. Kellő kompromisszummal bizony relatíve sok minden kipréselhető az AMD Ryzen 5 2500U - AMD Radeon RX 540 kombóból, sőt, mivel a jövőbeni esetleges bővítéseket illetően sem bánik velünk mostohán a 330, így akár még valamivel több is.

 

Ajándék Lenovo B210 hátizsák

Csak itt, csak most és természetesen csak és kizárólag a Radiumnál, most minden Lenovo Ideapad 330-hoz egy ajándék Lenovo B210 hátizsákot is ajándékba adunk! Mindazon túl, hogy a Lenovo B210 hátizsák tartós poliészter anyaggal és elegáns designnal készült, egy 15,6" méretű laptoppal is éppen tökéletesen kompatibilis, sőt, még pont marad is hely mellette játékainknak, perifériás eszközeinknek, vagy akár személyes tárgyainknak is. Az pedig kérem már tökéletesen magától értetődő, hogy a B210 komplett belső tere párnázott, így még félnivalónk sem lesz majd a laptop szállítása közben.

 

 

 

Technikai adatok-Lenovo IdeaPad 330 + Ajándék Lenovo B210 hátizsák

Processzor AMD Ryzen 5 2500U (4 mag, 2,0Ghz)
Kijelző 1920x1080; Matt, 15,6"
Memória 4 GB RAM DDR4, 2400Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD
Grafikus kártya AMD Radeon RX 540 2 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 3.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; HD Webkamera
Hangrendszer DOLBY AUDIO
Ár MOST JELENTŐS KEDVEZMÉNNYEL CSAK 139 990 FT
A Lenovo IdeaPad 330 alapmodellt itt, míg a további variációkat itt találjuk a webshopban!

Teszt eredmények

 
GTA5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 19 48 29
 

Fotógaléria