Technikai adatok-Lenovo Ideapad 520 - 8GB RAM + Zalman GAMER fejhallgató és 1 éves pixelgarancia

Processzor Intel Core i5-7200U (2 mag, 3,1 Ghz, 3 Mb cache)
Kijelző 1920x1080, FullHD; 15'6"-PS? matt borítás
Memória 8 GB RAM DDR4, 2133Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD+128 GB SSD (A különböző háttértárral bíró variációk itt érhetők el!)
Grafikus kártya NVIDIA GeForce 940MX 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0/3.1 Type-C; Kártyaolvasó HDMI; D-SUB; Webkamera
Hangrendszer Dolby Audio
Ár MOST CSAK 215 990,00 Ft

Nemrégiben a Lenovo Ideapad 320-at méltattuk, most pedig végre a nagy testvér is megmutathatta tesztpadunkon a kvalitásait! Ráadásul most három különböző, egészen exkluzív színben, grafitszürke, pasztellarany, illetve bronz színben is elérhető!

 

 

Megjelenés

A Lenovo Ideapad 520 külleme nem sok mindenben tér el a nemrégiben már bemutatott kistestvér, a 320 sajátosságaitól, de persze azért akad néhány kisebb-nagyobb differencia. A maroknyi különbség pedig elsősorban inkább a színhasználatban, mintsem a formatervben keresendő. Tehát míg a 320 inkább egy amolyan grafitosabb színhasználattal dolgozott, addig a nagytestvér a szürkének egy kissé világosabb, talán egy hangyányit az ezüstösbe hajló árnyalatával operál, -bár szó mi szó: sok különbség nincs. A fedlap nincs túldíszítve, szemlátomást csupán egy tükörhatású márkajelzés a laptop éke, nincs helye giccsnek. Az Ideapad 520-at felhajtván pedig pontosan ugyanazon szürkés színhasználattal találkozunk, amely a komplett géptesten dominál. A zsanérozás semmi extra, a klasszikus Lenovo sémát követi, a klaviatúra billentyűi selymes tapintásúak, lenyomási távolságuk pedig pont jó: összeragadni biztosan nem fognak majd. Maga a gép egyébként nem egy combos darab, vastagsága teljesen átlagos, ahogyan súlya sem kirívóan markáns. Összességében nézve pedig teljesen patent formatervet kapott, semmiben sem marad el a nagyoktól.

 

Kijelző

Míg az Ideapad 320-nak talán éppen a kijelző volt az egyetlen gyengéje, addig az 520 esetén már a magasabb árkategóriához, bizony magasabb színvonal is dukál. A panel a maga 15,6-os méretezésével se nem kicsi, sem nem nagy, igazából teljesen sztenderd. A fényes kijelzőkre fanyalgóknak pedig most nem szükséges puffogva tovább görgetniük, ugyanis az Idepad 520 kissé talán meglepő módon már matt borítást, és ami még durvább, még IPS technológiát is kínál. Ez igen, kérem!

 

Portok és eszközök

Nincs új a nap alatt, ez bizony való igaz, így a csatlakozók tekintetében sincs semmiféle boszorkányság. Azt kapjuk amit várunk, pontosabban amit kapnunk kell. Van itt LAN-csatlakozó, kettő darab USB 3.0 és egy GEN1 3.1-es Type-C, HDMI és audió-port, de persze van hely a hálózati töltőnek is. Mindezen felül van még kártyaolvasó és Kensington-zár is, illetve az optikai meghajtó is a csomag része. Természetesen a High-speed Wifi 802.11 ac által prezentált vezeték nélküli net sem maradt ki a repertoárból, ahogyan még a Bluetooth 4.0-át is vétek volna nem megemlítenünk.

 

Az Intel Core i5-7200U processzorról bővebben

Az Ideapad 520-as bár teljesítmény szempontjából nem a legcombosabb, azért saját kategóriáján belül így sincs szégyenkezni valója. A felhajtóeőért felelős i5-7200U processzorunk teljesítménye bizony valahol a középkategória tetejére pozícionálható, mely már önmagában kellő magyarázattal szolgál arra, hogy miért is vált a 7200U, ennyire rövid idő leforgása alatt az Intel, elsősorban pedig az ultrabook-ok slágertermékévé. Merthogy az lett, ez bizony kétségtelen. És, hogy mit is érdemes tudnunk a 7200U-s i5-ösökről? A 14 nm-es gyártástechnológiával csiszolt tervezetnek köszönhetően, a 7200U-s processzorok cirka 10-15%-kal magasabb maximális órajel abszolválására képesek, illetve a versenytársakéhoz hasonló órajel elérésére, számottevően alacsonyabb fogyasztás (15W TDP) mellett képesek. A legszebb az egészben pedig kétségkívül az, hogy a jóval alacsonyabb energiafelvétel, az effektív teljesítményre nézve majdhogynem észrevehetetlen marad. Végül pedig még érdemes kihangsúlyozni, hogy a két magos processzorunk, 3,1 Ghz-es órajellel, 3Mb cache-vel dolgozik, így pontosan azt kínálja, amiért a 7200U-s processzorokat annyira szeretjük!

Az NVIDIA GeForce 940MX 4 GB grafikuskártya

Bár az NVIDIA GeForce 940MX 4 GB GDDR5 nyilván nem része a hardcore játékosok starter pack-jének, azért szükségtelen volna fitymálóan legyintenünk e grafikus kártya teljesítményét illetően. Tény és való, hogy a 940MX az életben nem fog nemhogy ultrán, még high-on sem legyűrni egy Witcher 3-mat, ám ez nem jelenti azt, hogy némi (voltaképpen rendkívül sok!) kompromisszummal ne tudnánk kipasszírozni belőle minden létező fps-t, de azzal azért illik tisztában lennünk, hogy valóban élvezetes játékmenetre nyilván csak a régebbi és/vagy a csekélyebb étvágyú játékok esetén számíthatunk. És, hogy mi is a különbség egy M, illetve egy MX videokártya között? Elsősorban az órajel, ebből eredően pedig maga a teljesítmény. Egészen konkrétan pedig az 1122 Mhz áll szemben az 1072 Mhz-el, ami ugyan első blikkre elenyészőnek tűnhet, azonban a gyakorlatban igenis sokat számít! Sebesség, erő, szavatosság, csak hogy három esszenciális tényezőt említsek, amik azonnal igazolják annak a néhány megaherces differenciának a létjogosultságát. Másodsorban pedig a fogyasztás, ami azt hiszem, nem igényel túlmagyarázást. Tehát kérem, száz szónak is egy a vége: az Nvidia GeForce 940MX-nél nem is tudnánk ideálisabb belépőt elképzelni a játékok dimenziójába, így egészen bátran izzasszuk csak meg egy COD, egy CS:GO, vagy akár egy GTAV-el!

 

Hangzás

Bár a Lenovo magasabb árfekvésű modelljeinél a JBL hangszórók megléte ugye többnyire adott, azonban az alacsonyabb kategóriáknál már aligha. Ezért persze egyrészt azért is volna kár reklamálnunk, mert a nívót és a prémiumot sajnos-nem sajnos kénytelenek vagyunk megfizetni, másrészt pedig mert a Dolby Audio-nak sincs szégyenkezni valója. Persze nem bír akkora teljesítménnyel, nem is feltétlenül kristálytiszta a prezentáció, ugyanakkor a multimédiás folyamatokhoz még így is éppen elegendő.

 

Bővithetőség

Természetesen a Lenovo Ideapad 520, a bővítéseket illetően is éppen olyan, amilyennek lennie illik. Van itt minden mi szem-szájnak ingere kérem, a dupla memóriafoglattól kezdve, egészen az ssd bővítőhelyig. Előbbi 32, míg utóbbi 512 GB-ig minden gond nélkül felhúzható. Persze kétségtelen, hogy erre nem is biztos, hogy kapásból szükségünk lesz majd, tekintve, hogy már az alapmodell is egy 128 GB-os SSD, illetve egy 8 GB-os RAM büszke tulajdonosa. Persze azért érdemes még az alábbi linken mazsolázgatni a különböző variánsok között, hiszen az Ideapad 520 számtalan egyéb variációban is elérhető, nagyobb ssd-vel vagy akár több memóriával is.

 

Rendszer

A Windows 10 természetesen ezúttal is gond nélkül állta a sarat, de ez már úgyis evidens. Kénytelen is, hiszen az idő előrehaladtával arányosan, a konfigurációk étvágya is egyre csak növekszik. Sajnos a gyártó jó szokásához hűen, e modellhez sem kedveskedett nekünk a driverekhez szükséges telepítőlemezzel, de hát így van ez. A Lenovo honlapján ugyanakkor minden szükséges elem térítésmentesen letölthető majd a rendszer felálltát követően.

 

Kinek ajánljuk?

Nos kérem, a Lenovo Ideapad 520-at nem feltétlenül tudnánk jó szívvel egy gamernek ajánlani, ám kétségkívül több van ebben a konfigurációban egy aknakeresőnél. Szóval talán valahol a kettő között illene keresnünk az igazságot, így a legkézenfekvőbb az volna, ha most az úgynevezett casual felhasználókhoz szólnánk, akik bár közel sem a hétköznapi értelemben vett gamer kategóriába sorolandók, azért a multimédiás felhasználáson túl, alkalmasint szívesen eltöltenének egy-egy órát valamelyik régebbi slágercím mellett.

 

 

Összefoglalás

A Lenovo műhely e középkategóriás darabja egyetlen leheletnyivel sem ígér többet annál, mint amennyit nyújtani képes, ám teszi mindezt annál stabilabban. Ahogyan az a teszteredmények esetén látható, az Ideapad 520 nem egy játékos darab, ám dacára ennek azért közel sem illendő lekicsnylő becsmérlésekbe bocsátkoznunk. Ennek oka elsősorban az , hogy nem is célja többnek lenni annál ami, továbbá bár kvalitásait tekintve valóban nem összemérhető egy játékos modellel, vétek lenne nem megpróbálnunk kisajtolni belőle mindazt amire képes. Bár az újgenerációs játékokba kétségkívül beletörne a bicskánk, a régebbi címekkel azért hellyel-közel elboldogulunk majd.

 

 

 

Egyedülállóan kedvezően csak a Radiumtól, most ajándék Zalman GAMER fejhallgatóval, valamint egy egész évre szóló pixelgaranciával!

 

Technikai adatok-Lenovo Ideapad 520 - 8GB RAM + Zalman GAMER fejhallgató és 1 éves pixelgarancia

Processzor Intel Core i5-7200U (2 mag, 3,1 Ghz, 3 Mb cache)
Kijelző 1920x1080, FullHD; 15'6"-PS? matt borítás
Memória 8 GB RAM DDR4, 2133Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD+128 GB SSD (A különböző háttértárral bíró variációk itt érhetők el!)
Grafikus kártya NVIDIA GeForce 940MX 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0/3.1 Type-C; Kártyaolvasó HDMI; D-SUB; Webkamera
Hangrendszer Dolby Audio
Ár MOST CSAK 215 990,00 Ft

Teszt eredmények

 
GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Medium 24 44 37

Fotógaléria