Technikai adatok-Lenovo Ideapad 520-15IKB

Processzor Intel Core i5-8250U (4 mag, 3,4Ghz)
Kijelző 1920x1080; Matt, 15,6" IPS
Memória 4 GB RAM DDR4, 2133Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD;
Grafikus kártya NVIDIA GeForce MX150 4 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11ac, Wifi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 2.0, 3.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; Billentyűzet háttérvilágítás, Webkamera
Hangrendszer HARMAN
Ár 199 990 Ft

A Lenovo újra és újra meggyőz bennünket arról, hogy bizony abszolút nem csak a gamer laptopjai miatt érdemes rá, hanem igenis a többségében a konkurencia által uralt, multimédiás mezőny elitjében is bőven ott a helye.

 

 

Megjelenés

A Lenovo kétszázezer forint körüli vételárra pozicionált notebookjait többségében mindig átjárja egyfajta sajátosság, egy amolyan védjegy, amiből azonnal világossá válik, hogy mely műhely szülöttje is az adott darab. Mindez egyébként a gamer-kategóriába eső Y520 és Y700 modellekre is nyilván igaz, de a jellegzetes formaterv a multimédiás darabok, így az Ideapad 320 és az 520 esetében is vitathatatlan. Jelen esetben ugye utóbbiról beszélhetünk, melynek formaterve pontosan annyiban tér csak el a kistestvérétől, amely már megindokolja a tüzetesebb bemutatást. A két modell közötti maroknyi különbség pedig elsősorban inkább a színhasználatban, illetve az itt-ott fellelhető kialakítást illető nüasznyi differenciában, mintsem feltétlenül a formatervben keresendő. Tehát míg a 320 inkább egy amolyan grafitosabb, vagy ugye modelltől függően kissé talán ezüstösbe is hajló színhasználattal dolgozott, addig a Lenovo Ideapad 520 egy kicsit mintha aranyozott borítással operálna. A fedlap nincs túldíszítve, szemlátomást csupán egy tükörhatású márkajelzés a laptop éke, nincs helye giccsnek. A fedlapot felhajtván pedig pontosan ugyanazon aranyra hajazó barnás-rezes színkombinációval találkozunk, amely egyébként a komplett géptesten dominál. A zsanérozás semmi extra, a klasszikus Lenovo sémát követi, a gép egyébként nem egy combos darab, se összméretre, sem pedig súlyra nem egy markáns darab. Mobilitása pedig természetesen kiváló. Érdekesség még, hogy a fedlap alatti alapegység jobb oldalára egy ujjlenyomat leolvasó is került, ami azért elég komoly feature, pláne egy ~kétszázezer forint körüli konfiguráció esetében.

 

Kijelző

Míg a kistestvérnek talán éppen a kijelző volt az egyetlen komoly gyengéje, addig az 520 esetén már a magasabb árkategóriához, bizony magasabb színvonal is dukál. A panel a maga 15,6-os méretezésével se nem kicsi, sem nem nagy, igazából a teljesen sztenderd méretezést követi. Amennyiben pedig azt hinnénk, hogy az 1920x1080-as felbontásnál már meg is áll a Lenovo Ideapad 520 vizuális szolgáltatása, akkor roppant módon nagyot tévedünk majd, ugyanis nem elég, hogy a kijelző ugye FullHD-t kapott, még teljes egészében matt borítású és IPS is. Mindez pedig nemhogy megnyerő, de párját ritkító is a saját kategóriáján belül, úgyhogy le a kalappal.

 

Portok és eszközök

Az a helyzet, hogy a Lenovo Ideapad 520 a csatlakozók tekinetében is a középkategóriás társakat kívánja megidézni, sőt nemcsak a bemeneteket, de a különböző eszközőket illetően sincs szégyenkezni valója. Van itt minden, mint a búcsúba, kérem szépen: USB 3.0 és 3.1 Type-C, kártyaolvasó és HDMI, LAN-csatlakozó és Bluetotth 4.0, Wifi 802.11 ac, háttérvilágítással dolgozó klaviatúra, illetve ugye a fentebb már méltatott fingerprint szkenner is. A HD webkameráról pedig már ugye nem is beszélve, bár persze kétségtelen, hogy ez már kvázi alapkívánalom a naprakész notebook-ok esetében.

 

Az Intel Core i5-8250U generálta teljesítmény

A teljesítményért ezúttal egy nyolcadik generációs i5-ös processzor, egészen konkrétan egynégy magos Intel Core i5-8250U a felelős, ami nyolc szálon és 3,4Ghz-es órajellel dolgozva alapozza meg a megfelelő izmot, az egyébként 32GB-ig bővíthető, 2133Mhz-es 4GB DDR4 RAM és az NVIDIA GeForce MX150 4 GB GDDR5 grafikuskártya fúziós erejének. A kifejezetten notebook-hoz és ultrabook-hoz készült processzor, az úgynevezett Kaby Lake Refresh generációján alapszik, maga a processzor megjelenése pedig tavaly augusztusra datálható; tehát egy valóban roppant módon friss megjelenésről van szó. Mindezen felül a processzor természetesen még a TURBO BOOST módot is megkapta, így folytatva az előd, az i5-7200U által megkezdett elit minőség prezentációját. A teljesítményt figyelembe véve pedig ugye a négy magos darabok, így az i5-8250U is, legalább 40%-al képes felülmúlni a két magos processzorokat, -mindezt pedig ugye jelentősen csekélyebb energia felhasználással. Kiváló kérem, kiváló!

 

 

 

Az NVIDIA GeForce MX150 4 GB-ról bővebben

A múlt nyáron debütáló Nvidia GeForce MX150 GDDR5, egy olyan kvázi belépő szintű videokártya, amely az úgynevezett GP108 chipen alapszik, és természetesen a laptopokhoz használatos Pascal alapú architektúrával került megtervezésre. Az MX150 4GB GDDR5 teljesítménye talán valahol a GeForce 940MX-felé konvergál, hiszen az MX150 4GB nagyjából ugyanazt a teljesítményt kínálja, illetve ugyanazon fogyasztói célközönséget hivatott kiszolgálni, mint a 940-es rokon. Persze míg ez ugye Pascal alapú, addig a házon belüli vetélytárs Maxwell alapú, azonban megannyi tekintetben hasonlatos képességekkel bírnak, amiben pedig nem, abban egyértelműen az MX150 jeleskedik. Ugyanis míg a 940MX még nem G-Sync kompatibilis, addig az MX150 már igen, továbbá a fogyasztást tekintve is kedvezőbb, hiszen ugyanolyan vagy esetenként jobb teljesítményre képes, átlagosan kisebb, lehetséges maximum fogyasztással. Játékra pedig alkalmas ugyan, de irreális elvárásaink semmi esetre se legyenek, mert sajnos csalódni fogunk majd. Amennyiben viszont kellő kompromisszummal viseltetünk, úgy az Nvidia GeForce MX150 egy tökéletes opció lehet majd számunkra.

Hangzás

Ugye a nívót, legfőképpen pedig a prémiumot kénytelenek vagyunk megfizetni, így a márka multimédiás laptopjainál nyilván hiába is keressük a játékos laptopok esetén már jól megszokott JBL hangszórókat. Ez persze nem is baj, ennek pontosan így is kell lennie, ráadásul azért a pénztárca barátabb kategóriához húzó usereknek sincs okuk panaszra. A Lenovo Idepad 520-ban dolgozó HARMAN hangszórók ugyanis kifogásolhatatlanok, mitöbb bőven elegendőek az alapvető multimédiás felhasználáshoz. A prezentáció bár persze nem biztos, hogy kristálytiszta, a basszus pedig nyilván nem vetekedhet egy mélyláda erősségével, de a HARMAN bizony közel sincs szégyenkezni valója a gyakorlatban.

 

 

 

Bővíthetőség

Bár nyilván nem nagy vétség, sajnos azonban a Lenovo Ideapad 520-nak, a bővítésekre vonatkozó opciók totális hiánya az egyetlen valódi achillese. Ennek okán csupán abból gazdálkodhatunk, ami gyárilag belekerült, ez pedig nem más, mint egy 1000GB-os HDD, ami persze kevésnek nem kevés, azért egy SSD kétségkívül még roppant módon jól állna a konfigurációnak. Pláne ugye a rendszertempót illetően, hiszen a HDD kora talán már leáldozóban van annyira, hogy egy SSD már lényegesen kényelmesebb megoldásnak tekinthető a mindennapokban.

 

Rendszer

Mi sem természetesebb annál, minthogy operációs rendszer gyanánt, a Windows 10 kerül elő egy Radium tesztben. Ahogyan az lenni szokott, a munka, illetve rendszerfolyamatok egésze kiválóan hozta a kötelezőt, habár tény és való, hogy a gyorsabb bootidő és az össztempó érdekében, egy SSD-vel azért célszerű meglepni magunkat. Sajnos a gyártó jó szokásához hűen, e modellhez sem kedveskedett nekünk a driverekhez szükséges telepítőlemezzel, de hát így van ez, a Lenovo honlapján szerencsére minden szükséges elem térítésmentesen letölthető.

 

Mennyire GAMER?

Azt kell mondjam, nem annyira, ugyanis a Lenovo Ideapad 520-nak nem is ez az elsődleges célja. Persze félreértés ne essék, nem totálisan inkopetens játékügyben ő sem, de a mivel a grafikus teljesítménye valahova a 940 köré datálható, így illúzióink azért ne legyenek. Közepes beállításokon például egészen jól viszi a GTAV-öt, annál kisebb étvágyú címeket pedig még jobban is. Elsősorban egyébként általános, otthoni és multimédiás felhasználásra ajánljuk.

 

Összegzés

Összességében tehát elmondható, hogy a Lenovo Ideapad 520 egy rendkívül jó ár/érték aránnyal operáló konfiguráció, amellyel nagyjából munkafolyamat gond nélkül abszolválható. Amennyiben pedig kellő kompromisszummal ülünk le elé, játszani is tudunk majd rajta. Egy biztos, a nyolcadik generációs arzenálja cserben hagyni biztosan nem fog majd bennünket.

 

 

 

Technikai adatok-Lenovo Ideapad 520-15IKB

Processzor Intel Core i5-8250U (4 mag, 3,4Ghz)
Kijelző 1920x1080; Matt, 15,6" IPS
Memória 4 GB RAM DDR4, 2133Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD;
Grafikus kártya NVIDIA GeForce MX150 4 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11ac, Wifi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 2.0, 3.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; Billentyűzet háttérvilágítás, Webkamera
Hangrendszer HARMAN
Ár 199 990 Ft

Teszt eredmények

 
GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Medium/High 38/22 53/48 46/37
 

Fotógaléria