Technikai adatok-LENOVO IDEAPAD Y520-15IKBM + Ajándék Lenovo Y Gaming Stereo Sound Headset

Processzor Intel Core i7-7700HQ (4 mag, 3,8Ghz, 6mb cache)
Kijelző 1920x1080; Matt, 15,6", IPS
Memória 8 GB RAM DDR4, 2133Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD; - Bővített variációk itt!
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1060 6 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 2.0/3.0; HDMI; HD Webkamera, Minidisplay port, Billentyűzet világítás
Hangrendszer Harman- Audio Dolby Premiummal
Ár 344 990Ft helyett 318 990Ft az akciós készlet erejéig!

Ezúttal a LENOVO IDEAPAD Y520-15IKBM-et vettük górcső alá, ami csakúgy mint a gyártó korábbi játékos darabjai, derekasan állta a sarat. Amennyiben egy valóban megbízható, terhelhető és hosszútávon is időtálló modellt keresünk, akkor az Y520-15IKBM a legideálisabb választás.

 

 

Megjelenés

A Lenovo Ideapad Legion Y520-15IKBM formaterve itt-ott az Y700-as modell sajátosságait idézi, ugyanakkor teszi mindezt egy sokkalta modernebb, ha úgy tetszik korszerűbb külcsínnel. A fedlap teljes egészében finoman barázdált, középen és két oldalt domború vonalvezetéssel, megtörve ezzel az egységességet, ám a szimmetriát mégis megtartva. A tető nincs túldíszítve, összességében letisztultságot sugall, a látképet csupán csak egy jobbra húzó, tapintható márkajelzés ékesíti. Az alapegység teljes egészében a fekete és a vörös harmóniáját prezentálja, itt sincsenek giccses túlgondolások, megoldások. A gép fara jellegzetes, hű az elődhöz, de a hűtőrácsok mégsem kaptak akkora jelentőséget, mint korábban. A vizuális látvány egy-az-egyben rendben van, mondjuk ugye a gyártó nem is szokott e tekintetben mellényúlni.

 

Kijelző

A Lenovo Ideapad Legion Y520-15IKBM bizony a kijelzőjének minőségét és milyenségét sem bízta a véletlenre. Az IPS paneleket megannyi esetben felmagasztaltuk már korábban is, tekintve, hogy a közel 178 fokos betekintési szögük gyakorlatilag minden elképzelhető irányból kifogástalan minőségű képet nyújt. A 15.6 colos FullHD/matt felületből javarészt mindent kisajtol a vizualitásért felelős, NVIDIA GeForce GTX 1060 6 GB-os modul, így a grafikus teljesítményt csak és kizárólag méltatni tudjuk. A prezentált végeredmény pedig egy tökéletesen kontrasztos és remek színmélységű tartalom, melynek köszönhetően a gyártó ismét közelebb hozta a szűkebb pénztárcájú gamerek számára, a felső kategóriás laptopoknál már jól ismert IPS technológiát, és az ezzel járó létező összes jóságot is.

 

 

Portok és eszközök

A Lenovo Ideapad Y520 jobb oldalára ezúttal egy HDMI, egy Minidisplay, egy többformátumú kártyaolvasó, valamint három darab USB 3.0-es csatlakozó került. Ezzel szemben a túloldalon az audio bemenetet, egy darab USB 2.0-át, valamint a LAN és a töltő-csatlakozót találunk majd. Az optikai meghajtó, -csakúgy mint mindig- sajnos ezúttal sem fért bele a repertoárba, de legalább a vörösen izzó klaviatúra nem maradt ki a szórásból. A Bluetooth 4.0, illetve a HD webkamera és a wifi a/c 802.11ac pedig már nem grátisz, hanem alapkívánalom.

 

Az Intel Core i7-7700HQ processzorról bővebben

Nincs mese kérem, a Legion embléma bizony mindig garanciát jelent, így ez a LENOVO IDEAPAD Y520-15IKBM esetén is már jó előre borítékolható. A teljesítményért ezúttal egy új generációs, négy maggal és 3,8Ghz-es Intel Core i7-7700HQ felel; mindehhez továbbá még az egyébként 32GB-ig bővíthető, 2133Mhz-es 8GB DDR4 RAM, illetve a komplett Microsoft® DirectX® 12 támogatással felvértezett NVIDIA GeForce GTX 1060 6 GB is bőségesen hozzáteszi a magáét. És hogy ez a kombó mit is jelent a gyakorlatban? Játékot vakulásig, kérem szépen. A korábbi processzorokhoz képest egyébként, az i7-7700HQ mintegy 12 százalékos álatalános teljesítőképesség-növekedést eredményez, míg eközben a webes teljesítmény, egy úgynevezett dedikált média motoron keresztüli, cirka 19 százalékos növekedést borítékol. Mindezek mellett az Y520 a gyártósoron olyan szempontok alapján lett kialakítva, hogy a belsőben dolgozó ventillátorok és szellőzők, tökéletesen ellenállnak a túlmelegedésnek. Az említett hűtőrendszer egyébként direkt módon a videokártyához és processzorhoz közel került elhelyezésre, így tartva folyamatos mozgásban a meleg levegőt egészen addig, míg a hátul elhelyezett szellőzők azt végül kiengedik. A hűtéshez tartozik még, hogy mindezen felül a Lenovo Nerve Sense Extreme Cooling parancsikon használatával, még egy extra hűtést is bekapcsolhatunk, amely kifejezetten a játék során felhalmozódott meleg levegő kompenzálása végett lehet szükségünk.

 

 

 

Az NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB adta grafikus teljesítmény

Gamer notihoz nyilván gamer VGA dukál, így az IDEAPAD Y520-15IKBM nem is adhatta volna alább egy NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB-nál! A fanfavorit 970-nél is erősebb 1060-nak nemcsak a teljesítménye, de a fogyasztása is az erényei között említendő, hiszen úgy tudunk több fps-t kisajtolni vele még a 970-nél is, hogy bizony fogyasztásban messze alulmúlja az elődőt; ez pedig egy videokártya esetén ugye óriási dolog. Mindezek mellett még azt is muszáj megemlíteni, hogy omlettet sem tudunk majd sütni a fedlapon, hiszen a 1060 nagyobb teljesítményt nemcsak kevesebb fogyasztással, de mindezt jóval kevesebb hőtermeléssel (és persze a mezőnyhöz viszonyított csendesebb hűtéssel) is éri el. Ennek okán pedig az kétségkívül helytálló, hogy a processzornál és a memóriánál, már csak a grafikuskártya tekinthető durvább fegyverténynek.

 

Hangzás

A géptest felső szekciójában végighúzódó, 2 db 2W-os Dolby Audio Premium technológiás HARMAN hangszórókat is csak és kizárólag dicsérni tudjuk. A kimondottan tiszta és telt hangzás, valamint a formatervnek köszönhető szabad hangáramlásnak köszönhetően, igen komoly kihívójává válik a konkurens gyártók Bang&Olufsen vagy Sonic Master megoldásainak.

 

 

 

Bővíthetőség

Természetesen a Lenovo Ideapad Legion Y520, a bővítéseket illetően is éppen olyan, amilyennek lennie illik. Van itt minden mi szem-szájnak ingere, a dupla memóriafoglattól kezdve, egészen az ssd bővítőhelyig. Előbbi 32, míg utóbbi 512 GB-ig minden gond nélkül felhúzható. Azt pedig ne felejtsük el, hogy az alábbi linken még bőven lehet szemezgetni a már előre felturbózott variációk között is, sőt ez abban az esetben mindenféleképpen indokolt, ha tudjuk magunkról, hogy később úgyis kinőnénk az alapmodell, így az 1TB-os merevlemez kvalitásait.

 

Rendszer

Ugyan előtelepített Windows 10-et ezúttal nem kaptunk, azért a karikagyűrű nyilván nem esett le az ujjunkról a felhúzást követően. A rendszer gyorsan reagált, magára a sebességre pedig még annak ellenére sem lehet panaszunk, hogy alapvetően csak egy 1TB-os merevlemez áll a rendelkezésünkre, -már amennyiben az alapmodell mellett tesszük le a voksunkat. Ez persze ne tartson vissza senki sem, hiszen az alábbi kismillió egyéb, már gyárilag eleve felbővített verzió közül is tudunk majd mazsolázgatni.

 

Kinek ajánljuk?

Azt hiszem vétek volna egy NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB grafikuskártyával operáló konfigurációt, nem a gamer-közösségnek ajánlani; úgyhogy itt ragadnám meg az alkalmat arra, hogy most hozzájuk szóljak! A LENOVO IDEAPAD Y520-15IKBM bizony több és jobb az Y700-asnál, pedig már azt is nagyon szerettük. Tesztalanyunk egészen rendkívüli teljesítményt prezentálva teszi világossá: most ő főnök, így mi magunk is fejet hajtunk.

 

Összefoglalás

Összességében tehát kijelenthetjük, hogy a Lenovo Ideapad Y520-15IKBM kétségkívül játékra termett, ha pedig már voltak tapasztalataink korábban a gyártó gamer kategóriájában, akkor tudjuk, hogy mellényúlni biztosan nem fogunk. Gondolok itt példának okáért ugye az elmúlt években már körbe magasztalt Y700-ra, ami nálunk is óriási népszerűségnek örvend még, mind a mai napig. Mindezt figyelembe véve pedig vitán felüli, hogy a Lenovo Y520-at is csak és kizárólag ajánlani tudjuk a gyártó visszatérő vásárlóinak, illetve az új belépőknek is egyaránt.

 


 

Az IDEAPAD Y520-15IKBM-et a legkedvezőbb feltételekkel a Radium.hu kínálatában találja meg, -akár Cofidis alapú áruhitelre is!

 

 

Technikai adatok-LENOVO IDEAPAD Y520-15IKBM + Ajándék Lenovo Y Gaming Stereo Sound Headset

Processzor Intel Core i7-7700HQ (4 mag, 3,8Ghz, 6mb cache)
Kijelző 1920x1080; Matt, 15,6", IPS
Memória 8 GB RAM DDR4, 2133Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD; - Bővített variációk itt!
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1060 6 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 2.0/3.0; HDMI; HD Webkamera, Minidisplay port, Billentyűzet világítás
Hangrendszer Harman- Audio Dolby Premiummal
Ár 344 990Ft helyett 318 990Ft az akciós készlet erejéig!

Teszt eredmények

 
GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 69 104 83
Witcher 3
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 24 53 42

 

 

Fotógaléria