Technikai adatok-LENOVO IDEAPAD Y700

Processzor Intel Core i7-6700HQ
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás; IPS; Matt;
Memória 8 GB RAM DDR4, 2133Mhz
Merevlemez 1 TB SATA HDD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 960M 4 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; USB 2.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer JBL Hangszóró+mélynyomó
Ár 299 990 Ft

A Lenovo abban az olykor kissé talán hálátlannak tűnő cipőbe kénytelen belegyömöszölni a lábát, mint példának okáért a HP. A magasan ívelt teljesítmény, a strababíróság és a megbízhatóságból eredő hosszútávú élettartam adott, ám valamiért mégsem örvend akkora népszerűségnek a játékos közönség ítélőbírósága előtt, mint mondjuk a konkurens ASUS műhely ROG szériája. Pedig kvalitásai módfelett indokolnák. Sőt.

 

Megjelenés

A régmúlt sportautóit idéző szögletes, ám mégis sportos dizájn, kifejezetten mutatós és szemrevaló küllemet kölcsönöz tesztalanyunknak. A lámpaoltást követő, pizsama-gémerkedés elősegítéshez, a vörössel kontúrozott billentyűkön felül egy kimondottan erősen izzó, vörös háttérvilágítás is a repertoár része. A Lenovo dizájnerei úgy döntöttek, hogy felhagynak azon megoldással, hogy a kijelző és az azt körülfogó keret egysége az alapegység kvázi folytatásának tűnjön, így egy légiesen könnyed metszéssel, a kijelzőt körülvevő keret alsó sarkait megcsonkították. Mindamellett, hogy roppant módon jól mutat, még némi haszna is van, hiszen ezáltal a JBL hangszórók által produkált hang, sokkalta szabadabban tud utat törni magának. Mindezek után a v-alakban szétnyúló, kissé formabontó hűtőbordázat már tényleg csak a legjava.

 

Kijelző

A Lenovo bizony e téren sem bízta a véletlenre. Az IPS kijelzőket korábban már megannyi tekintetben magasztaltuk, nem is véletlenül, hiszen igen szélesre eresztett, közel 178 fokos betekintési szögük, gyakorlatilag minden elképzelhető irányból tökéletes képet nyújt akár többedmagunknak is. A 15.6 colos FullHD/matt felületből javarészt mindent kisajtol a 4GB-os NVIDIA GeForce GTX 960M-ünk és az Intel HD Graphics 530-unk fúziós ereje, így a grafikus teljesítményt illetően (sincs) okunk a panaszra. Amennyiben pedig mondjuk nem lennénk maradéktalanul elégedettek az adott mérettel, úgy legnagyobb szerencsénkre ugyanezen konfiguráció, 17.3-as panellel is beszerezhető készletünkről. Ebből adódóan pedig a kifejezetten szép képi világ még szemrevalóbb látványban tud részesíteni bennünket. A végeredmény pedig tökéletesen kontrasztos és remek színmélységű, így az adott árkategóriában a gyártó ismét közelebb hozta az átlagosabb gamer felhasználó számára, a felső kategóriás laptopoknál már jól ismert IPS technológiát és az összes vele járó jóságot.

 

 

Portok és eszközök

Akkor vegyük is szépen sorra: Jobb kezünk felől találjuk az Rj45-ös portot, a HDMI bemenetet, valamint kettő darab 3.0-ás USB-csatlakozót. A Kensington zár is itt került elhelyezésre, hogy a túloldalon az audio-port, a 4-in-1 kártyaolvasónk, illetve még egy USB-port is helyet kaphasson. Igen, valami bizony lemaradt. Úgy van, az optikai meghajtót a gyártósoron ezúttal (is) kispórolták a repertoárból. Háttérvilágítással ellátott klaviatúra, bluetooth 4.0 és wifi a/c 802.11, tényleg csak a szokványos. Lenovo y700-asunk alapegysége kimondottan kényelmes és aránylag terebélyes is, így nagyobb kézzel sem bántja lelkünket a diszkomfort nyomasztó valója.

 

 

Teljesímény

Most, hogy magunk mögött hagytuk a küllemre és dizájnra, a portokra és egyéb eszközökre, valamint a kijelzőre vonatkozó tudnivalókat, elérkezett az ideje, hogy a lecsó sokak számára érdeminek titulált részébe csapjunk. Lenovo y700-unk a teljesítményt illetően bizony egy pillanatig sem szégyenlősködik, hiszen kategóriájában mindenféleképpen a combosabb darabok élbolyát hivatott erősíteni. No, de lássuk miből is élünk pontosan. Először is itt van a belsőben dobogó, négy magos IntelCore i7-es processzorszívünk, ami természetesen HQ. Ezzel dolgozva ugye tesztalanyunk már kellő felhajtóerővel bír ahhoz, hogy könnyedén kirázza kisujjából mindazt, amire rendeltetett. - melyet 3.5-ös órajele, továbbá 6 Mb-os gyorsítótára könnyedén meg is támogat. A processzoron felül itt még okvetlenül említést kell tennünk a belsőben megbújó memóriáról, a grafikus teljesítményről, illetve a rendelkezésünkre álló tárhelyről. Lenovo y700-unk egy DDR4-es, 2133Mhz-en dolgozó, nyolc gigabájtos RAM-mal került kialakításra, mely már önmagában is igencsak kielégítő az optimális sebességhez és teljesítményhez, ám figyelembe véve még az ezzel fuzionáló NVIDIA GeForce GTX 960M 4GB-t, továbbá az 5400-as fordulatszámon pörgő, 1000GB-os SATA merevlemezt, már tényleg minden kétségünk eloszlik azt illetően, hogy vajon a Lenovo y700-as képes e felnőni a konkurens ROG széria népszerű modelljeihez, a hasonszőrű kategóriában. Ám, hogy ezen állítás ne tűnjön abszolút súlytalannak, így az előzetes következtetéseinket, most a tesztfolyamatok során szerzett tapasztalatainkkal is alátámasztanánk. Első körben a már remekbe szabottan bejáratott GTAV-nek szavaztuk meg bizalmunkat. Játékunk FullHD-n, a konfigurációkat maximumra húzva, mindennemű kompromisszumtól mentesen is kiválóan futott. Pontosan úgy, ahogyan azt szerettük is volna. Az fps átlag alsó értéke harmincnyolc, míg felső tartománya negyvenhét volt. Az ultrán mért összesített eredmény pedig végül negyvenkettő lett. Ezúttal bizony a Witcher3 sem volt annyira zabolátlan, mint ahogy az általában lenni szokott, így a konfigurációkat tekintve sem kellett oly' körültekintően eljárnunk, mint az esetek javában. Persze az ultra felé konvergáló beállításokat most sincs túl sok értelme ráerőltetnünk tesztalanyunkra, ám a laptopok általánosan megszokott terhelhetőségétől, azért egy leheletnyivel növelhetünk a súlyon. A tesztfolyamat során, fullHD High-on harmincnégyes átlagot tudtunk produkálni, melynek alja huszonkilenc, teteje pedig negyvenkettő volt. És akkor mintegy levezetés gyanánt, a GRID2 és a Project CARS is előkerült a kalapból. Mindkét játék könnyű szerrel teljesítette az előzetesen elvártakat, akár a legmagasabb beállításokkal operálva is. Előbbi fullHD ultrán produkált játszi könnyedséggel közel hatvannégyes fps átlagot, a maga ötvenes alsó és nyolcvannyolcas felső értékeivel. Utóbbi pedig, szintén a lehető legmagasabb beállításokkal operálva hozott egy magabiztos, ötvenkilenc-nyolcvanhét közé belőtt hetvenkilences átlagot.

 

 

Hangzás

A fentebb már körberajongott panel alatt helyet kapó JBL hangszórókat is csak dicsérni tudjuk: kimondottan tiszta és telt hangzással, valamint a 3 wattos mélyekkel operálva válnak igen komoly kihívóivá a Bang&Olufsen-el vagy Sonic Master-el kísért daraboknak. Legyen szó egy kis nosztalgikus korzózással összefűzött mészárlásról a DOOM4 poklában, vagy akár egy pihentető fatality-ről a Mortal Kombat X arénájában, a hangzást egészen biztosan páratlannak fogjuk megítélni. Summa summárum, az bizony egészen bátran kijelenthető, hogy az adott árkategóriában, Lenovo y700-unknak nagyságrendekkel jobb a hangrendszere a konkurens laptopokéval szemben.

 

Bővithetőség

A bővítéssel kapcsolatos lehetőségeinket illetően sincs okunk a savanyú szájízre. Az egy terrás HDD-n felül, természetesen rendelkezésünkre áll különböző méretű SSD-vel is még masszívabb hátszelet biztosítanunk gépünknek, mely kvázi már rögvest borítékolja is a támadhatatlanul kiváló játékélményt. A Lenovo y700-as az 1TB-os merevlemez-háttértárral, és e mellé ugye az opcionálisan választott, akár 480GB-nyi M.2 SSD-vel és a 32GB-ig felhúzható RAM-mal megtámogatva, a roppant módon gyors sebességen felül, hatalmas tárhellyel is büszkélkedhet. Azt meg már ugye embere válogatja, hogy mindezt mennyire praktikusan kívánja megvalósítani, ám egy SSD merevlemez megléte manapság, már mindenféleképpen indokoltnak tekinthető.

 

Rendszer

Tesztfolyamataink javának megfelelően, ezúttal a Windows 8.1-nek szavaztunk bizalmat. A bootidő és a rendszer felállása, valamint az alvó és energiatakarékos módból való észhez térés is abszolúte optimálisnak bizonyult, kiszolgálva ezzel előzetes elvárásainkat. A feldriverezés, a tesztfolyamatok futtatása, illetve az alkalmazások és játékok telepítése és használata közben is minden úgy történt, ahogy éppen akartuk. Mint az általában lenni szokott, e gépnek (is) rengeteg variációja található a piacon, így természetesen lehetőségünk van egy SSD-vel történő bővítésre is, hiszen így még több kraftot tudunk kisajtolni a cuccból.

 

 

Kinek ajánljuk?

Egy leheletnyi pénztárcabarát(abb) ár, egy csipetnyi remekbe szabott gamer teljesítmény, és máris tálalva van az igencsak megbízható és terhelhető, kimondottan optimális és reális ár/érték mutatóval bíró, Lenovo Y700-asunk. Hogy kinek is ajánljuk? Bárkinek, hiszen úgyis mindenki imádni fogja.

 

 

Összefoglalás

A Lenovo műhelyében, egy kiváltképpen masszív grafikus teljesítménnyel operáló laptop került megtervezésre, mely grátiszként még olyan extra sebességgel is büszkélkedhet, amellyel játszi könnyedséggel játszhatjuk ki akár a legújabb címeket is, akár kimondottan magas konfigurációk mellett is. Mindez pedig még ugye az IPS panellel, valamint a mélynyomóval megtámogatott JBL hangszórókkal is kiegészül, csak hogy tényleg zavarba ejtsen bennünket a végeredmény.

 

 

Technikai adatok-LENOVO Y700

Processzor Intel Core i7-6700HQ
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás; IPS; Matt;
Memória 8 GB RAM DDR4, 2133Mhz
Merevlemez 1 TB SATA HDD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 960M 4 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; USB 2.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer JBL Hangszóró+mélynyomó
Ár 299 990 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Cinebench:

 

3D Mark:

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 38 47 42
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 29 42 34
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 59 87 79
GRID2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 50 88 64

 

Ide kattintva megnézhettek egy hasonló laptopunkról készült bemutatót is, melyet az Otherworld magazin készített.