Technikai adatok-Lenovo Legion Y530 + Ajándék Zalman HPS 300 GAMER fejhallgató + 1 éves pixelgarancia

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920x1080; Matt, IPS, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2666Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD - bővített variációk itt!
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Billentyűzet háttérvilágítás, Wifi 802.ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 3.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; HD Webkamera
Hangrendszer HARMAN DOLBY AUDIO
Ár 299 990 FT

A Lenovo játékos modelljei szinte kivétel nélkül mindig garanciát jelentenek, pláne ha a fedlapra még a Legion embléma is rákerül. Ez bizony az Y530 esetén sincs másként, melynél saját kategóriáján belül bizony rég láttunk figyelemre méltóbb példányt az utóbbi időben.

 

 

Megjelenés

A Lenovo Legion Y530 géptestének egésze matt fekete, csakúgy mint a nagyon finoman, leheletnyien barázdált fedlap, melynek bal oldalát egy elég nagyra eresztett betűmérettel nyomott LEGION embléma ékesíti. Érdekesség itt egyébként, hogy a felirat "O" betűjébe rejtett Y-szimbólum, (és csakis az) használat közben fehér fénnyel világít, egészen hangulatossá, nem utolsó sorban egyedivé téve ezzel a külcsínt. Említésre méltó még továbbá az is, hogy a hátsó hűtő bordázat egy cirka egy-másfél centivel hosszabb kivitelezést kapott, mint a zsanérozás, sőt mint maga a géptest, így egy egészen rendhagyó, már-már formabontó összkép állhat össze előttünk. A fedlapot felhajtván is legalább ennyire esztétikus és izléses összhatás tárul a szemünk elé, semmi giccs, semmi csicsa. A dizájn minimalista és letisztult, egyszerű, de nagyszerű. A klaviatúra fehér megvilágítással operál, nincs szivárvány vagy foszforeszkáló megoldás. Az összkép azt hiszem több, mint rendben van, sőt, személyes véleményem szerint rég láttam már ilyen hibátlan küllemű modellt, és nemcsak a Lenovo-tól, hanem egyáltalán bármelyik konkurens gyártótól is.

 

Kijelző

Az 1920x1080-as felbontással, valamint 15,6-os matt felülettel operáló paneleket egyszerűen nem tudjuk nem szeretni. Igaz ez minden, a számítástechnika bármely szegmensében dolgozó, egyéni kvalitásoktól független konfigurációrára, gamingen innen és túl. Amennyiben mindez pedig még egy szép adag IPS-el büszkélkedhet, minket már le is vettek a lábunkról. Ez a kombó ugyanis a világon minden egyes laptop kijelzőjének jól áll, úgyhogy természetesen ez a Lenovo Legion Y530 esetén sincs másként.

 

Portok és eszközök

Persze sem a portokról, sem pedig az eszközökről nem szabad megfeledkezni, így itt említeném meg, hogy az Y530 természetesen ezeket illetően sem szűkölködik, hiszen a repertoárban kvázi minden létező csatlakozó (USB 3.1 Type-A, USB 3.1 Type-C, Minidpslay, HDMI, RJ-45, kombó-jack, stb.), valamint minden létező egyéb eszköz (Bluetooth 4.1, wifi 802.11 AC, stb.) megtalálható, amire csak szükségünk lehet majd. Kissé talán rendhagyó, ugyanakkor piszok menő módon a csatlakozók ezúttal egyébként nemcsak a géptest két oldalán, hanem a faron elterülő, hosszított hűtőbordán is helyet kaptak. Sőt, tulajdonképpen majdnem minden érdemi bemetet itt kell majd keresnünk. Ám ha már rendhagyó és formabontó tervezet, akkor a HD kamerát is itt lenne érdemes megemlítenünk, ami szintén egészen egyedülálló módon, ezúttal nem a keret felső szekcióján, hanem a panel alatt kapott helyet.

 

Az Intel Core i7-8750H generálta teljesítmény

Az i7-8750H kétségkívül minden létező erényt magában hordoz, melyek okán az elődöknek korábban már megannyi esetben bizalmat szavaztunk. Sőt, a leköszönt elit kör jó tulajdonságai, a 8750H-ban bizony hatványozottan jelen vannak, szemtelenül felturbózva így az egyébként is szép emlékekkel búcsúztatott korábbi Intel darabok teljesítményét. Az új generációs, Doffee Lake architektúrára építő 8750H már több magot és szálat hozott magával, ennek okán pedig nyilván a gyakorlatban abszolvált teljesítménye is jócskán megnőtt. Ez egészen konkrétan egyébként plusz kettő processzormagot, illetve négy szálat jelent, ami már barátok között is hat mag és tizenkettő szál összesen. A processzor alap órajele egyébként alapvetően 2,2 Ghz-es, ám a Turbo Boost bedurrantása esetén ez nem kevesebb, mint 4,1 Ghz-re ugrik. Az L3 cache mérete egyébként 9 MB, a fogyasztása pedig ~ 45 watt. A számok ismeretében annyi már biztosan borítékolható, hogy a Core i7-8750H egészen látványos performansz növekedést ígér, ez egyszálas feladatoknál plusz húsz százalékos, míg a többszálasok esetén plusz ötven százalékos teljesítmény növekedést jelent majd a gyakorlatban. És bár maga az eredmény valóban figyelemreméltó, nem szabad elfelejteni, hogy mindez elsősorban a plusz magoknak, nem pedig a mikroarchitektúrában eszközölt látványos változtatásoknak köszönhető. Ennek ellenére azonban az Intel Core i7-8750H erényei elvitathatatlanok, generációjának pedig egyik, ha nem a legjobb processzorával van dolgunk. Amennyiben pedig úgy érezzük, hogy a Legion Y530 számunkra bőségesen elegendő lehet akár egy i5-8300H-val, akkor pedig erre tessék.

 

 

 

Az NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5-ról bővebben

A LEGION Y530 grafikus magját egy integrált Intel UHD Graphics 630 és egy dedikált Nvidia GeForce GTX 1050Ti párosa biztosítja, melyek közül előbbi, -persze mindennemű rosszindulat nélkül,- ugye a "van, de minek?" kategória, utóbbi ugyanakkor már vitán felül a gamer igények fanfavorit tudora. A GeForce 1050Ti nem elég, hogy már kapásból az innovatív Nvidia Game Ready technológiával került felvértezésre, bizony már bőven a csúcskategória hírnöke is. Tény ami tény, a 1050Ti mostanság már nemcsak slágertermék, hanem kétségkívül valahol létminimum is, így a gyakorlatban kvázi mindent magkapunk, amire nagy általánosságban majd szükségünk lehet. Mindezt pedig még egy teljes körű Microsoft DirectX 12 támogatással, valamint az úgynevezett Game-Changing Technologies név alatt futó, Nvidia Ansel és Nvidia GameWorks technológiával is megfejeli az Nvidia. Szóval azt hiszem csakúgy, mint a gyártó grafikus moduljai esetén általában, úgy a 1050Ti-t tekintve is bőven kitett magáért a cég.

 

Hangzás

A Lenovo Legion Y530 hangzására, csakúgy mint a gyártó további játékos konfigurációi, meg úgy egyáltalán az ebben a mezőnyben versenyzők esetén, ezúttal sem lehet egy rossz szavunk sem. A Dolby® Audio™-val dolgozó Harman® hangszórók ezúttal is teljesen patent módon prezentálják nekünk a prezentálni valót audio fronton, így még külső hangfal hiányában sem érezzük majd úgy, hogy a kijelzőn rohangáló és lövöldöző emberkék, egy hermetikusan lezárt dobozból kiabálnak artikulálatlanul. A Dolby® Audio Premium™ mint mindig, úgy ezúttal is teljesen rendben van.

 

 

 

Bővíthetőség

A Lenovo Legion Y530 alapverziója ugye egy 1TB-os, 5400-on forduló SATA HDD-vel, illetve 8GB-nyi 2666Mhz-es DDR4 RAM-mal dolgozik, azonban ha netalántán úgy éreznénk, hogy nekünk mindez nem biztos, hogy elég lesz, akkor sincs okunk megijedni. Tudnillik egyrészt az alábbi webshop linken bőséges kínálat tárul elénk a már eleve bővített variációkat illetően is, ám ha nem voltunk ennyire előrelátók, akkor egy kis hozzáértéssel utólag is könnyedén hozzá tudunk férni a belsőhöz, hogy igény esetén több memóriával, plusz SSD-vel, vagy nagyobb HDD-vel tuningoljuk fel a laptopot.

 

Rendszer

Mint azt már jól tudjuk: nincs Radium teszt Windows 10 nélkül. Ennek okán mi sem volt természetesebb, minthogy rögtön egy telepítéssel és driverezéssel indítottunk, hogy aztán zavartalanul vethessük bele magunkat a tesztfolyamat egészébe. És bizony így volt, minden pontosan úgy esett, ahogyan az a nagy könyvben írva vagyon. Dacára annak, hogy a tesztpadunkon lévő példány ssd-vel ezúttal nem, csupán hdd-vel büszkélkedhetett, semmilyen visszás tapasztalat nem ért bennünket a sebességet, meg úgy enbloc a rendszer tempót illetően. Amennyiben viszont az előre bővített variációk felé húzna a szívünk, úgy ezen a linken érdemes mazsolázgatnunk az SSD-vel vagy több memóriával már gyárilag felhúzott modellek között.

 

Mennyire GAMER?

A Lenovo Legion Y530 játékos kvalitásai, mind az Intel Core i5-8300H-val, mind pedig az Intel Core i7-8750H-val dolgozván elvitathatatlanok. Mindkét típus természetesen a fentebb már taglalt, NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5-tel operál, ennek okán pedig kétségtelen, hogy legyen szó bármelyik típusról is, fps-ben bizony nem szenvedünk majd hiányt. Summa-summarum a Lenovo Legion Y530 egy ízig-vérig gamer konfiguráció, ami hosszútávon is bőven megőrzi majd a szavatosságát.

 

Összegzés

Vitán felüli, hogy a Lenovo Y530-ban minden olyan erény megvan, amiért egy-egy konfigurációba mi halandó emberek bele tudunk szeretni. Elég csak ugye a fentebb már taglalt és többszörösen is körbedicsért küllemet, vagy a maximálisan gamernek definiálható, nyolcadik generációs belső erőt figyelembe vennünk. Mindehhez pedig az olyan apróságok is hozzáteszik a magukét, mint a HD webkamera, az IPS panel, vagy a patent HARMAN hangzás. Arról pedig nem is beszélve, hogy az alap konfiguráció nem lépi át a 300.000 forintos vételárat, így biztosan még kirabolva se fogjuk érezni magunkat, hanem elégedetten konstatáljuk majd magunkban, hogy ezt az összeget aligha tudtuk volna jobb helyre beforgatni.

 

Ajándék Zalman HPS 300 GAMER fejhallgató + 1 éves pixelgarancia!

Bár kizárt, hogy a legújabb Legiont ismervén és látván így érezzünk, de amennyiben mindez mégsem lenne elég nekünk, úgy a Legion Y530-hoz most egy Zalman HPS 300 GAMER fejhallgatót, valamint egy kerek egy esztendőre szóló, teljeskörű pixelgaranciát is ajándékba adunk mellé! Az exkluzív Radium pixelhiba garanciáról néhány szóban: 1 éves pixelhiba garancia szolgáltatásunk igénylése esetén, a vásárlást követő 1 évben vállaljuk a kijelzőcsere teljes költségét, amennyiben a hiba a készülék rendeltetésszerű használata mellett keletkezett!

 

A Lenovo LEGION Y530 i5-ös és i7-es proceszorral is több, mint meggyőző!

Természetesen nem mehetünk el amellett, hogy mint azt jelen tesztben mi magunk is többször hangsúlyoztuk, a Lenovo LEGION Y530 i5-ös és i7-es processzorral is elérhető, de ami talán még fontosabb, mind a két féle kiszerelésben borzasztóan meggyőzően teljesít! Mindezt pedig alant mellékeljük is, így mindenki kénye-kedve szerint döntheti majd el, hogy az i5-8300H vagy az i7-8750H mellett teszi majd le a voksát.

 

 

 

 

Technikai adatok-Lenovo Legion Y530 + Ajándék Zalman HPS 300 GAMER fejhallgató + 1 éves pixelgarancia

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920x1080; Matt, IPS, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2666Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD - bővített variációk itt!
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Billentyűzet háttérvilágítás, Wifi 802.ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 3.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; HD Webkamera
Hangrendszer HARMAN DOLBY AUDIO
Ár 299 990 FT

Teszt eredmények

 
FARCRY5 - i7-8750H I i5-8300H
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 36/29 53/45 44/38
 

Fotógaléria