Technikai adatok-Lenovo Ideapad Legion Y520 TOP SPEED + Lenovo GAMER hátizsák és GAMER egér

Processzor Intel Core i7-7700HQ; 4 mag, 3,8GHZ, 6MB cache
Kijelző 1920x1080 FullHD felbontás; Matt;
Memória 16 GB VENGEANCE RAM DDR4, 2666Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD+128GB PCI SSD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; HD Webkamera, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer JBL
Ár 369 990 Ft + 7800 ft felár (16gb vengeance ramnál)

Habár a Lenovo Y520-nak már korábban is szenteltünk egy komplett bemutató tesztet, - ahol a gyártó legfrissebb üdvöskéje bizony le is vett minket a lábunkról, - azonban mi mégsem értük be ennyivel! Ezúttal ugyanis bátorkodtunk összevetni a Lenovo Y520 alap modelljét, a Radium TOP SPEED változattal, még feljebb tornászva ezzel a lehetséges maximumot. És milyen jól tettük!

 

 

Megjelenés

A Lenovo Ideapad Legion Y520 TOP SPEED formaterve itt-ott az Y700-as modell sajátosságait idézi, mindezt azonban egy sokkalta modernebb, ha úgy tetszik korszerűbb külcsínnel teszi. A fedlap teljes egészében finoman barázdált, középen és két oldalt domború vonalvezetéssel, megtörve ezzel az egységességet, ám a szimmetriát mégis megtartva. A tető nincs túldíszítve, összességében letisztultságot sugall, csupán csak egy jobbra húzó, tapintható márkajelzés ékesíti. Az alapegység teljes egészében a fekete és a vörös harmóniáját prezentálja, itt sincsenek giccses túlgondolások, megoldások. A gép fara jellegzetes, hű az elődhöz, de a hűtőrácsok mégsem kaptak akkora jelentőséget, mint korábban. A vizuális látvány egy-az-egyben rendben van, mondjuk a gyártó nem is szokott e tekintetben mellényúlni.

 

Kijelző

A Lenovo Ideapad Legion Y520 TOP SPEED bizony a kijelzőjének minőségét és milyenségét sem bízta a véletlenre. Az IPS paneleket megannyi esetben felmagasztaltuk már korábban is, tekintve, hogy a közel 178 fokos betekintési szögük gyakorlatilag minden elképzelhető irányból kifogástalan minőségű képet nyújt. A 15.6 colos FullHD/matt felületből javarészt mindent kisajtol a vizualitásért felelős, NVIDIA GeForce GTX 1050Ti 4GB GDDR5, így a grafikus teljesítmény sem marad el a legnagyobbaktól. A prezentált végeredmény pedig egy tökéletesen kontrasztos és kiváló színmélységű tartalom, melynek köszönhetően a gyártó ismét közelebb hozta a szűkebb pénztárcájú gamerek számára, a felső kategóriás laptopoknál már jól ismert IPS technológiát, és az ezzel járó létező összes jóságot is.

 

Portok és eszközök

A portokat és eszközöket illetően mindig legalább annyira nehézkes a kreatív tálalás, mint ezek kreatív kialakítása. Ennek okán nem is próbálkoznék izzadságszagú körmondatok erőltetésével, hanem ezúttal inkább a tényszerű felsorolás mellett tenném le szerény voksomat. Jobb oldalra került a HDMI, a Minidisplay, a többformátumú kártyaolvasó, valamint kettő darab USB 3.0-ás csatlakozó is, míg a túloldalon az audio bemenetet, egy darab USB 2.0-át, szintén egy darab USB 3.1-et, valamint a LAN és a töltő-csatlakozót találunk majd. Az optikai meghajtó sajnos ezúttal sem fért bele a repertoárba, de legalább a vörösen izzó klaviatúra nem maradt ki a szórásból. A Bluetooth 4.0, illetve a HD webkamera és a wifi a/c 802.11ac/wifi 802. b/n/g pedig már nem grátisz, hanem alapkívánalom.

 

TOP SPEED TELJESÍTMÉNY

Az alapkonfigurációhoz tartozó 1TB-os merevlemezt, ezúttal egy 128GB-os PCI SSD-vel egészítettük ki, melynek jótékony hatása már mind a telepítésnél, mind pedig a bootidőnél is bőven érezhető volt. A már alaphangon is kifogástalan gyorsaságú Lenovo Ideapad Legion Y520 sebességre ennek okán még annyi panaszunk sem lehetett, mint korábban, továbbá a CPU terheltsége, ezáltal pedig a kasztni hőmérséklete is jócskán elhanyagolhatóbb volt, mint legutóbb. Jól tudtuk, hogy a korábban mért fps-számok, illetve egyéb teszteredmények tudnak akár még feljebb is menni, így a tapintható különbség tökéletesítéséhez, RAM-ügyileg is ráncfelvarrást eszközöltünk. Az alapmodellhez tartozó 2400Mhz-es DDR4 4GB-ot egy 2666Mhz-es 16GB VENGEANCE memória váltotta, amely bizony meg is hozta nekünk a kívánt eredményt! Ugye már a 3d Mark eredményein is jól látható, hogy dacára annak, hogy a két kulcsfontosságú komponensben (azaz a grafikus kártyában és a processzorban) nem történt változás, már csak ezek a nüansznyinak tűnő variálások is mekkora eredménnyel járhatnak. A játéktesztek során is legalább ilyen kaliberű sikereket volt szerencsénk elkönyvelni, hiszen egyrészt az adott játékok lényegesen flottobbul települtek, másrészt jócskán meg is rövidült a töltési idejük. Végül pedig még fele akkora teher sem hárult szegény hdd-re, így a Lenovo Ideapad Legion Y520 TOP SPEED lényegesen kevesebb izzadással tudta abszolválni mindazon teljesítményt, mint mondjuk korábban.

 

 

Hangzás

A fentebb már körberajongott panel alatt helyet kapó JBL hangszórókat is csak dicsérni tudjuk. A kimondottan tiszta és telt hangzás, a 3 wattos mélyek megléte, valamint a formatervnek köszönhető szabad hangáramlásnak köszönhetően, igen komoly kihívójává válik a konkurensek Bang&Olufsen vagy Sonic Master darabjainak.

 

Bővithetőség

Természetesen a Lenovo Ideapad Legion Y520 TOP SPEED, a bővítéseket illetően is éppen olyan, amilyennek lennie illik. Van itt minden mi szem-szájnak ingere, a dupla memóriafoglattól kezdve, egészen az ssd bővítőhelyig. Előbbi 32, míg utóbbi 512 GB-ig minden gond nélkül felhúzható. Az egy terrás merevlemezen felül, utóbbi manapság indokolt is, hiszen azért a hdd-k ideje már egy ideje leáldozóban van.

 

Rendszer

Természetesen csakúgy, mint legutóbb, meg szinte kivétel nélkül mindig, úgy ezúttal is a Windows 10-re esett a választásunk. Habár már legutóbb sem őszültünk bele a telepítési időbe, ezúttal nyilván még azt is megfeleztük. Sajnos a gyártó jó szokásához hűen, e modellhez sem kedveskedett nekünk a driverekhez szükséges telepítőlemezzel, de hát így van ez, a gyártó honlapján szerencsére minden szükséges elem térítésmentesen letölthető.

 

Kinek ajánljuk?

Egy Nvidia GeForce 1050Ti grafikuskártyát vétek volna nem gamereknek ajánlani, úgyhogy itt ragadnám meg az alkalmat arra, hogy hozzájuk szóljak! A Lenovo Ideapad Legion Y520 TOP SPEED több és jobb az Y700-asnál, pedig már azt is nagyon szerettük. Tesztalanyunk egészen rendkívüli teljesítményt prezentálva teszi világossá: a márka szerelmeseinek új főnöke van a városban.

 

 

Összefoglalás

Mindent összevetve roppant elégedettek vagyunk a Lenovo Ideapad Legion Y520 TOP SPEED által prezentáltakkal. Vételárára abszolút rászolgált, sőt, ennyi pénzért egy ilyen konfiguráció kimondottan jutányos. Amennyiben eltekintünk az optikai meghajtó, illetve a telepítőlemez hiányától, a végeredmény majdhogynem tökéletes.

 

 

 

Lenovo GAMER hátizsák és GAMER egér ajándékba!

Habár a Lenovo Ideapad Legion Y520 TOP SPEED már önmagában is kellőképpen meggyőző, azonban azzal csak méginkább gyarapszik az a bizonyos "szerelem-faktor", hogy minden kedves ügyfelünknek/vásárlónknak, akik a legújabb Legion mellett döntenek, most egy Lenovo GAMER hátizsákot, valamint egy GAMER egeret is ajándékba adunk!

 

Technikai adatok-Lenovo Ideapad Legion Y520 TOP SPEED + Lenovo GAMER hátizsák és GAMER egér

Processzor Intel Core i7-7700HQ; 4 mag, 3,8GHZ, 6MB cache
Kijelző 1920x1080 FullHD felbontás; Matt;
Memória 16 GB VENGEANCE RAM DDR4, 2666Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD+128GB PCI SSD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; HD Webkamera, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer JBL
Ár 369 990 Ft + 7800 ft felár (16gb vengeance ramnál)

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 59 123 82
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 32 61 49

Fotógaléria