A Lenovo játékos modelljei szinte kivétel nélkül mindig garanciát jelentenek, pláne ha a fedlapra még a Legion embléma is rákerül. Ez bizony az Y530 esetén sincs másként, melynél saját kategóriáján belül bizony rég láttunk figyelemre méltóbb példányt az utóbbi időben.

Küllem

Emlékszünk még az év eleji YOGA 520 bemutatónkra? Pontosabban nem is kizárólag magára a bemutatóra, hanem konkrétan a bemutatott darab küllemére? Akinek esetleg már nem egyértelmű az utalás, annak itt a nevezett modell bemutatója emlékeztetőül. A helyzet az kérem, hogy természetesen az Y530 csak módjával mutat fomabeli hasonlóságokat a YOGA 520-al, viszont hivatkozási alapnak mégis inkább azt, mintsem mondjuk egy Y520-at érdemes megneveznünk. Ugyanis míg az Y520 a formatervét tekintve inkább az Y700 sajátosságai felé konvergál, addig az Y530 első blikkre simán elmenne egy kimondottan letisztult és megkomolyodott YOGA-nak. Persze csak első blikkre, ugyanis jobban szemügyre véve kétségtelen, hogy az Y530 az égvilágon semmihez sem hasonlítható. A géptest egésze matt fekete, csakúgy mint a nagyon finoman, leheletnyien barázdált fedlap, melynek bal oldalát egy elég nagyra eresztett betűmérettel nyomott LEGION embléma ékesíti. Érdekesség itt egyébként, hogy a felirat "O" betűjébe rejtett márka szimbólum, (és csakis az) használat közben fehér fénnyel világít, egészen hangulatossá, nem utolsó sorban egyedivé téve ezzel a külcsínt. Említésre méltó még továbbá az is, hogy a hátsó hűtő bordázat mintegy egy-másfél centivel hosszabb kivitelezést kapott, mint a zsanérozás, sőt mint maga a géptest, így egy egészen rendhagyó, már-már formabontó összkép állhat össze előttünk. Ezt hivatott még tovább erősíteni bennünk az is, hogy csatlakozók ezúttal nemcsak a géptest két oldalán, hanem ezen a hosszított hűtőbordán is helyet kaptak. Sőt, tulajdonképpen majdnem minden érdemi bemetet itt kell majd keresnünk. A fedlapot felhajtván is legalább ennyire esztétikus és izléses összhatás tárul a szemünk elé, semmi giccs, semmi csicsa. A dizájn minimalista és letisztult, egyszerű, de nagyszerű. A klaviatúra fehér megvilágítással operál, nincs szivárvány vagy foszforeszkáló megoldás. A HD kamera pedig szintén egészen egyedülálló módon, ezúttal nem a keret felső szekcióján, hanem a 15,6-os, FHD és IPS panel alatt kapott helyet. Az összkép azt hiszem több, mint rendben van, sőt, személyes véleményem szerint rég láttam már ilyen hibátlan küllemű modellt, és nemcsak a Lenovo-tól, hanem egyáltalán bármelyik konkurens gyártótól is.

Belső

A Lenovo Legion Y530 első blikkre akár egy multimédiás konfignak is tűnhet, pontosabban inkább egyszerűségében olyannyira messze esik a hivalkodó gamer stílusjegyek legjavától, hogy ez akár még megtévesztő is lehet. Azonban nem hagyjuk, hogy a maga egyszerűségében nagyszerű formaterv tévútra vigyen minket, ugyanis az Y530 ha küllemét tekintve nem is biztos, komponenseit figyelembe véve már annál inkább játékra hivatott. Az Y530 grafikus magját egy integrált Intel UHD Graphics 630 és egy dedikált Nvidia GeForce GTX 1050Ti párosa biztosítja, melyek közül utóbbi ugye vitán felül a gamer igényeket hivatott kiszolgálni. A nyolcadik generációs Intel Core i7-8750H-t, a maga 6 magjával, 9mb cache-jével, illetve TURBO BOOST alatti 4,1Ghz-s sebességével, nyilván vétek volna kizárólag multimédiás feladatokra eltékozolni, továbbá a 2666Mhz-en dolgozó 16GB-os DDR4 RAM sem éppen casual használatra szolgál. A háttértárakat tekintve ezúttal nemcsak a 256GB-os SSD, hanem a nem kevesebb mint 2TB-os HDD is megérdemli a kitüntetett figyelmet, de érdemes még kitérni például az 52 wattos és a mintegy öt órás üzemidővel bíró aksira, a Dolby® Audio™-val dolgozó Harman® hangzásra, vagy az integrált mirofonnal operáló 720p-s HD webkamerára. Persze sem a portokról, sem pedig az eszközökről nem szabad megfeledkezni, így itt említeném meg, hogy az Y530 természetesen ezeket illetően sem szűkölködik, hiszen a repertoárban kvázi minden létező csatlakozó (USB 3.1 Type-A, USB 3.1 Type-C, Minidpslay, HDMI, RJ-45, kombó-jack, stb.), valamint minden létező egyéb eszköz (Bluetooth 4.1, wifi 802.11 AC, stb.) megtalálható, amire csak szükségünk lehet majd.

Konklúzió

Azt hiszem az kétségtelen, hogy a Lenovo Y530-ban minden olyan erény megvan, amiért egy-egy konfigurációba, mi halandó emberek bele tudunk szeretni. Elég csak ugye a fentebb már taglalt és többszörösen is körbedicsért küllemet, vagy a maximálisan gamernek definiálható, nyolcadik generációs belső erőt figyelembe vennünk. Van itt még továbbá FullHD panel, Dolby® Audio Premium™ hangrendszer, előtelepített Windows 10, kompakt méretezés és minőségi anyaghasználat is. A hazai árazása egyelőre még nem ismert, tesztpadunkon ugyanis egy promóciós darab járt, így a hivatalos megjelenés, ebből eredően pedig a webshopba történő beköltözése még egy leheletnyit várat magára. Annyi azonban bizonyos, hogy a gyártó hivatalos oldalán ~750 dollárba kerül, ami valószínűleg még a mindenféle egyéb teher mellett sem lesz több itthon 250-280 forintnál, -ez pedig egy ilyen minőségi és nívós darabnál már majdhogynem ajándék.

Technikai adatok - Lenovo Y530 Legion 15"

Processzor Intel Core i7-8750H (Turbo Boost - 4,1 GHz, 9 MB gyorsítótár, 6 mag)
Kijelző 15"; 1920 x 1080; IPS
Memória 16 GBDDR4 2666Mhz
Merevlemez 2TB HDD + 256GB PCIe SSD
Grafikus kártya NVIDIA® GeForce® GTX 1050 Ti 4 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Billentyűzet villágítás, Bluetooth 4.1, HDMI 2.0, USB 3.1 Type-A, USB 3.1 Type-C, HD webkamera, Wifi 802.11 ac, Kensington-zár, RJ-45
Hangrendszer Harman® Dolby® Audio™
Ár Besorolás alatt