Technikai adatok-LENOVO IDEAPAD Y700-15ISK

Processzor Intel Core i7-6700HQ; 4 mag, 3,5GHZ, 6MB cache
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás; IPS; Matt;
Memória alaphangon 4 GB RAM DDR4, 2133Mhz; tesztalanyunkban +4GB
Merevlemez 1 TB SATA HDD+128 GB PCI Expressz
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 960M 4 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; USB 2.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer JBL Hangszóró+mélynyomó
Ár 299 890 Ft+ ajándék Lenovo Gamer hátizsák és Zalman Gamer fejhallgató

A Lenovo Y700-as modelljei annak ellenére, hogy kivétel nélkül mindig rendkívül magas teljesítményt prezentálva emelkednek ki a középszerűség posványából, valamiért mégsem örvendenek akkora népszerűségnek mint mondjuk a konkurens ASUS műhely ROG darabjai. Pedig a játkos felhasználásra hivatott Lenovo széria kvalitásai módfelett nagyobb hírverést indokolnának. Sőt.

 

 

Megjelenés

A Lenovo y700 régmúlt sportautóit idéző sportosan szögletes formaterve bizony kimondottan jellegzetes és szemrevaló küllemmel ruházza fel aktuális darabunkat. A Lenovo dizájnerei úgy döntöttek, hogy szakítanak azon megoldással, hogy a kijelző, illetve az azt körülfogó panelkeret az alapegység kvázi folytatásának hasson, így egy laza metszéssel megcsonkították a kijelzőt körülvevő keret alsó sarkait, megtörve ezzel a folytonosságot. Mindamellett, hogy ez roppant módon jól mutat, még némi haszna is van, ugyanis ezáltal a JBL hangszórók által gerjesztett hang már sokkalta szabadabban, mindennemű tompítást megkerülve tud utat törni magának. Mindezek után a v-alakban szétnyúló, kissé formabontó hűtőbordázat, a hűvös, valóban minőségi alumíniumból összegyúrt fedlap, továbbá a kifejezetten kényelmes és lágy klaviatúra már tényleg csak a legjava.

 

Kijelző

A Lenovo bizony a kijelzőjének minőségét és milyenségét sem bízta a véletlenre. Az IPS paneleket megannyi esetben felmagasztaltuk már korábban is, tekintve, hogy a közel 178 fokos betekintési szögük gyakorlatilag minden elképzelhető irányból kifogástalan minőségű képet nyújt. A 15.6 colos FullHD/matt felületből javarészt mindent kisajtol a 4GB-os NVIDIA GeForce GTX 960M és az Intel HD Graphics 530 fúziós ereje, így a grafikus teljesítmény sem marad el a legnagyobbaktól. A prezentált végeredmény pedig egy tökéletesen kontrasztos és remek színmélységű tartalom, melynek köszönhetően a gyártó ismét közelebb hozta a szűkebb pénztárcájú gamerek számára, a felső kategóriás laptopoknál már jól ismert IPS technológiát, és az ezzel járó létező összes jóságot is.

 

Portok és eszközök

A portokat és eszközöket illetően mindig legalább annyira nehézkes a kreatív tálalás, mint ezek kreatív kialakítása. Ennek okán nem is próbálkoznék izzadságszagú körmondatok erőltetésével, hanem ezúttal inkább a tényszerű felsorolás mellett tenném le szerény voksomat. Jobb oldalra került a HDMI, a LAN és a Kensington zár, valamint kettő darab USB 3.0-ás csatlakozó is, míg a túloldalon az audio bemenetet, a 4-in-1 kártyaolvasót, illetve egy darab USB 2.0-át találunk majd. Az optikai meghajtó természetesen ezúttal sem fért bele a repertoárba, azonban a gyártó ezt orvosolván, egy külső meghajtóval igyekszik kedveskedni felhasználóinak. A vörös háttérvilágítással operáló klaviatúra, a bluetooth 4.0, illetve a HD webkamera és a wifi a/c 802.11ac pedig már nem grátisz, hanem alapkívánalom.

 

Teljesímény

Meggyőződésem, hogy egy hatodik generációs Intel Core i7-6700HQ processzor manapság már nem igényel mélyreható bemutatást, hiszen az elit körök modelljeinek legbejáratottabb darabjáról beszélünk. A négy magos, nyolc szálas processzor 6Mb-os cache-vel dolgozik, 3.5 Ghz-es alapfordulaton. Ugyan a felsoroltakon, továbbá az 2133Mhz-n dolgozó, alaphangon 4 (jelen esetben azonban 8) Gb-os DDR4 RAM-on felül, még egy integrált kártya is a repertoár része, ám egy Intel HD Grahipcs modul értelemszerűen senkit sem érdekel abban az esetben, ha a kasztni belsejében egy komplett Microsoft DirectX 12 támogatással megbolondított NVIDIA GeForce GTX 960M 4 GB dolgozik. Ez bizony tény. Az ugye magától értetődő, hogy figyelembe véve a belső combosságát, természetesen minden egyes játékból FullHD-n igyekeztük a lehető legtöbbet kisajtolni, így a GTAv, a Project Cars, valamint a Far Cry 4 ultrán, míg a Witcher 3 high-on került tesztelésre. Tapasztalataink előzetes elvárásainkat maximálisan kielégítették, minden éppen úgy szuperált, ahogyan azt előzetesen reméltük.

 

 

Hangzás

A fentebb már körberajongott panel alatt helyet kapó JBL hangszórókat is csak dicsérni tudjuk. A kimondottan tiszta és telt hangzás, a 3 wattos mélyek megléte, valamint a formatervnek köszönhető szabad hangáramlásnak köszönhetően, igen komoly kihívójává válik a konkurensek Bang&Olufsen vagy Sonic Master darabjainak. Legyen szó egy kis nosztalgikus korzózással összefűzött mészárlásról a DOOM poklában, egy megnyugtató KO-ról a Street Fighter V arénájában, vagy egy kis gengszterkedésről a Mafia III univerzumában, a hangzást egészen biztosan páratlannak fogjuk megítélni.

 

Bővithetőség

A Lenovo y700 bizony a bővítésre vonatkozó tulajdonságokat illetően sem marad el a versenytársaktól. Kis hozzáértéssel egészen könnyedén nyitható és szerelhető, így a legfontosabb bővíteni valók barkácsolására, kozmetikázására és variálásra bármikor van lehetőségünk. Persze a gyártó volt olyannyira gáláns, hogy az 1000GB-os SATA HDD mellé még egy 128GB-os PCI Expressz SSD-vel is kedveskedni kívánt fogyasztóinak. Bővíthető slotok listája: m.2 SATA bővítőhely SSD + HDD kombinációban, maximálisan 512GB SSD-vel 2db DDR4 memória-foglalat maximálisan 32GB memóriáig.

 

Rendszer

Az SSD-re felhúzott Windows 10 természetesen ezúttal is derekasan állta a sarat, így a létező összes rendszerfolyamat a lehető legoptimálisabb módon történt. A tempót és a folyamatosságot tekintve sem maradt savanyú a szánk, hiszen minden éppen úgy funkcionált, ahogyan az ildomos.

 

Kinek ajánljuk?

Elsőrangú elit teljesítmény, amely még pofátlanul túlárazva sincs. Hogy mindezt kinek is ajánljuk? Bárkinek, hiszen úgyis mindenki imádni fogja. Ezen állításra pedig maguk a mellékelt teszteredmények jelentenek garanciát, hiszen mint ahogyan az látható, minden éppen annyira volt kifogástalan, ahogyan lenniük kell.

 

 

Összefoglalás

A Lenovo műhelyében (ezúttal is) egy kiváltképpen combos grafikus teljesítménnyel operáló laptop került megtervezésre, amellyel játszi könnyedséggel merülhetünk el a legújabb címekben, akár kimondottan magasra húzott beállításokkal együtt is. Mindez pedig még ugye az IPS panellel, valamint a mélynyomóval megtámogatott JBL hangszórókkal is kiegészül, csakhogy a precíz és indokoltan szuperlatívuszokat érdemlő végeredmény, már tényleg zavarba ejtsen bennünket.

 


Ugyan a LENOVO IDEAPAD Y700-15ISK már önmagában véve is egy tagadhatatlan érv önmaga mellett, azonban most az alább mellékelt Zalman Gamer fejhallgatóval és a Lenovo Gamer hátizsákkal is kedveskedünk azon kedves vásárlóinknak, akik jelen cikkünk főszereplője mellett teszik le a voksukat.

 

Technikai adatok-LENOVO IDEAPAD Y700-15ISK

Processzor Intel Core i7-6700HQ; 4 mag, 3,5GHZ, 6MB cache
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás; IPS; Matt;
Memória alaphangon 4 GB RAM DDR4, 2133Mhz; tesztalanyunkban +4GB
Merevlemez 1 TB SATA HDD+128 GB PCI Expressz
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 960M 4 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; USB 2.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer JBL Hangszóró+mélynyomó
Ár 299 890 Ft+ ajándék Lenovo Gamer hátizsák és Zalman Gamer fejhallgató

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 29 57 48
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 26 42 31
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 49 77 61
Far Cry 4
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 29 51 38

 

Alább pedig egy hasonló modellről készült bemutatót szeretnénk kedves olvasóink figyelmébe ajánlani, mely az Otherworld Élménymagazin keze munkáját dicséri.