Elérkezettnek láttuk az időt ahhoz, hogy kicsit körbejárjuk, mi fán is terem a Linux, vagyis az úgynevezett EndlessOS operációs rendszer; számos vásárlónkban és ügyfelünkben, időről-időre fogalmazódnak meg kérdőjelek a mivoltát illetően. Jelen írás pedig elsődlegesen inkább csak amolyan segélet, mintsem mondjuk szentírás vagy szaklexikon, így mindezt szem előtt tartva törekszünk rá, hogy közérthetően fogalmazzunk.

Egy darabka történelem

Először is amit már rögtön az elején érdemes tisztázni, hogy legyen ez bármennyire is meglepő, elsősorban a fejlődő országok piacán érdemes keresni az Endless Mobile termékeinek fogyasztói bázisát, ugyanis a San Franciscó-i székhelyű cég, 2011-ben mintegy személyes missziójának érezte azt, hogy a világ olyan szegmenseiben is elérhetővé tegyék a számítástechnikához köthető egzisztenciális fejlődést, ahol erre egyébként nem lett volna lehetőség. Ennek okán pedig az EndlessOS-t nem kimondottan a Windows mintegy alternatívájaként vagy konkurenseként, sokkal inkább egyfajta segítő jobbként érdemes definiálni. Matt Dalio cégalapító nem titkolt víziója az volt, hogy a különböző televíziókhoz is tartozékként járó set-top-boxok hardveresen már kellő krafttal rendelkeznek ahhoz, hogy az átlag userek igényit képesek legyenek kiszolgálni, azonban mindez szoftveresen már nem volt elmondható. És bár csupán egy szoftver fejlesztésnyire voltak a céltól, a piac gyártóival mégsem tudtak megegyezni, így a nagy bumm végül elmaradt. Nem maradt más választásuk minthogy egy abszolút saját koncepcióval és végtermékkel rukkolnak elő, aminek előállításához és kivitelezéséhez nyilván a Kickstarter kampány lehetőségeit hívták segítségül, hogy aztán kisvártatva "Mini" néven sikeres rajtot vegyenek, kiváltképpen Dél-Amerikában.

Térjünk is a lényegre!

No kérem, a rövid történelmi gyorstalpalót és kitekintést követően, térjünk is rá az EndlessOS gyakorlati tudnivalóira, hiszen jelen írás célja mégis csak a felmerült technikai kérdések megválaszolása. Tehát az EndlessOS egyik, ha nem a legynagyobb előnye, hogy már meglévő Windows mellé is minden gond nélkül feltelepíthető, ráadásul mind az operációs rendszer letöltését, mind a partícionálást, mind pedig a feltelepítést elvégzi majd helyettünk, egy közvetlenül a művelet előtt, általunk elindított segédprogram. Mindezt követően kettő verzió közül is dönthetünk; az egyik az alapverzió, melynek telepítője mindössze két gigabyte-os, a komplett csomag pedig ennek mintegy a hétszerese. Mint ahogyan azt fentebb már említettük, az EndlessOS-t ugye pontosan olyan helyekre szánták, ahol az infrastruktúra-beli hiányosságok sajnos-nem sajnos erősen korlátozzák az internet hozzáférést vagy a kapcsolódás sebességét, így tulajdonképpen pontosan az ilyen esetekre tökéletes választás a komplett csomag kiválasztása, ugyanis az már kapásból a feltelepítést köveően is több száz programot tartalmaz, így utólag nekünk már alig kell majd bármit letöltenünk.

A rendszer működéséről bővebben

Maga az EndlessOS ránázásre egyébként jól áttekinthető, kezelése pedig egészen könnyedén elsajátítható. A felhasználói felület a Gnome 3 egyik változatát használja, amit talán a legkézenfekvőbb egy okostelefon alakalmazás választójához hasonlítanunk, annyi különnbséggel, hogy itt egy alsó panel is helyet kapott a repertoárban, hiszen mégis csak egy asztali operációs rendszerrel van dolgunk. A tüzetesebb vizsgálatot követően azonban a Gnome sajátosságai már elő-elő bújnak, így akinek korábban már dolga a rendszerrel, annak ismerős lesz a terep. Akinek pedig esetleg eddig még nem, ő lepődik majd meg a legjobban, hogy mennyire gyorsan elsajátítja majd az alapokat. Az alap böngésző is például a Chromium, de a közelmúltban már a Chrome is elérhetővé vált, így egyrészt ettől sem kell majd tartanunk, másrészt pedig ennek okán kvázi minden webes tartalmat kényelmesen le tudunk játszani a rendszeren. Mindez pedig rendkívül jól szemlélteti az EndlessOS-nek a valódi esszenciáját, történetesen, hogy maga az operációs rendszer elsősorban az abszolút kezdőknek, vagyis pontosan azon újdonsült felhasználóknak kínál potenciális és valóban működőképes alternatívát, akik ugye még teljesen kezdők a témában. És ezt hivatott erősíteni továbbá az a magától elinduló oktatóvideó, ha úgy tetszik tutorial is, ami a startot követően készíti fel újdonsült gazdáját a legalapvetőbb tudnivalókra. Őszintén reméljük, hogy ezen írással segítő jobbot tudtunk nyújtani azok számára, akik ezidáig nem tudták hová is tegyék az EndlessOS-t mint olyat, de nem tudták hol és kitől kérdezzenek. Természetesen amennyiben még további kérdések is felmerülnének, úgy azokat telefonos és chates ügyfélszolgálatunknak is bátran feltehetik, egészen biztosan készséggel állnak majd rendelekzésükre.