Technikai adatok

Processzor Intel Core i7 4710MQ
Kijelző 17,3" Full HD 1920x1080 pixel
Memória 16 GB DDR3
Merevlemez 1 TB HDD 7200 +256GB SSD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 970M 3GB
Optikai meghajtó DVD±RW Supermulti
Egyéb WiFi 802.11ac+BT, HDMI, VGA, 2xUSB 2.0, 3xUSB 3.0, RJ-45 (LAN)
Hangrendszer Dynaudio hangrendszer
Ár 439 990 Ft

Manapság rászoktunk a gamer témák teszteléséhez és ezt a sort most sem szakítjuk meg. Az msi GT70 Dominator egy izgalmas résztvevője ennek a társaságnak: külsőre robosztus és belsőre sem nevezhető törékenynek.

 

Megjelenés

Nos, le a kalappal az msi előtt. Sikerült végre felvenni az ASUS-al a versenyt, a "hogy rejtsük el a géphez tartozó driver lemezt" kategóriában. A több kis fiókkal bíró nagy fekete-vörös dobozból egy igazán robosztus szerkezetet sikerült előhalászni. A Dominator külseje igencsak megosztóra sikerült. Én sokkal inkább támogatom az elegánsabb formákat, sem mint a féltéglák bájával rendelkező erőgépeket, a laptopok tekintetében. A fekete, robosztus doboz fedelén a G-series logója világít az "msi" jel alól. A látványos törések miatt leginkább a Nolan-féle Batmobilt idézi, agresszív, rombosztus, igazi erőgép jellege van, amire közel 4 kilós súlya még jobban rátesz. Bár, az előbb említett járgányért sem voltam teljesen oda, így a GT70 sem lesz megjelenését tekintve a TOP10-es listámon. A borításon megjelenő műanyag és csiszolt fém textúrák váltakozása mellett a fémes csillogás is előjön a hangszóróknál, illetve a touchpadhoz tartozó gombok aljánál. Sok kis dologgal próbálták feldobni a robosztus jelleget, de inkább ártottak vele, mint használtak. Nem igazán tudtak dönteni egy fő téma mellett, ezért mindenből beletettek, ami eszükbe jutott: fémes csillogás, ezüstös hangszóró, matt és fényes fekete, vöröses csík, narancsos világítás. Van minden. A billentyűzetért a SteelSeries a felelős, de nem végeztek sokkal különlegesebb munkát, mint azt egy átlagosabb laptopnál használt megjelnéshez képest. Az alapegység felső része, ami valamivel dizájnosabbra sikerült, a fehéren és narancsosan is világító bekapcsoló gomb mellett elhelyezkedő ikonokkal, amik érintésre elindítják a hozzájuk tartozó alkalmazást a gépen (háttérvilágítás a billentyűzetnek, Media Player, stb.). A Batmobil jelleg a rettentően vastag alsó egységre is jellemző, hisznte felökleli az előtte ülőket. A nagy darab gépnek azért előnye is van, hiszen a nagyobb kezű felhasználók is kényelmesen használhatják majd a Dominatort.

 

Kijelző

A gamer PC-knek jó kijelző kell. Ez alap szabály, mert lehet nagyon jó videókártyád és brutális processzorod, ha nincs ami visszaadja az erejét. Ebben az esetben nincs semmi okunk panaszra, mert a GT70 Dominator gondolt a felhasználóira és egy FullHD kijelzővel áll elő. Az 1920x1080-as felbontásra képes, matt kijelző 17.3 colos méretével, tekintélyesen mutat a fekete káva ölelésében, aminek felső részére egy fémes sokszöget is ragasztottak, hogy körülvegyék a 720p-s, HD webkamerát.A géphez járó driverek között találunk egy System Control Managert is, amin belül öt féle képernyő beállítást találhatunk, köztük például az irodai, vagy a gamer.

 

Portok és eszközök

Ez az a pont, ahova mindig leírjuk: egy laptopnak manapság kötelező hozni az elvárásoknak megfelelő portokat, különben nagyot bukhat. A GT70 Dominator hozza is a kívántat, de egy kicsit csavar a dolgon.

A rendezői balon USB3.0-ások sorakoznak, valamint a kártyaolvasó, egy jack dugó-kvartettel, illetve a hűtő nyílásával szerepel.


A túloldalt két USB2.0-ás és a DVD±RW Supermulti található, ami elsőre úgy tűnik, mintha a hűtőrendszer egyik masszív darabja lenne. Aztán egyszercsak előbújik a bordázott rácsokból és várja, hogy előbányásszuk végre a doboz századik rekeszéből a driver lemezt.

 

Viszont, jön a kérdés: hol a többi? Nos, ez esetben a HDMI, VGA, a LAN és a Display Port is a gép hátsó részére kerültek. Ez a megoldás jóval kényelmesebbé teszi a gép használatát, abban az esetben például, ha nem érnénk be a 17.3 colos kijelző által nyújtott képmérettel. A láthatatlan portok közt Killer WLAN és Bluetooth 4.0 szerepel a gépházban. A hangszóróról is essen szó, hiszen a kialakítása, ha nem is olyan jól sikerült az ezüst színnel, maga az eszköz remekül működik. Audio Boosttal, 7.1-es rendszerre kompatibilis rendszerével a Dynaudio hangrendszere nem okoz egy percig sem csalódást, bőven túllépi a régi "laptop-zaj" minőséget.

 

Teljesímény

Elővéve az ASUS mottóját is, a hihetetlent nem kell sokáig keresnie az msi-nek sem. A Dominator egy merész és izmos konstrukcióval célozza meg gamer közönségét. A negyedik generációs i7-es Intel processzor, a 4710MQ 2.5 GHz-ről egészen 3.5-ig képes felpörögni, ha akcióról van szó, összesen pedig 32 GB memória kezelésére is képes, ami a hihetetlenül fejlődő játékipar miatt lassan már elvárt képesség lesz az elkövetkező években. Az Intel® Hyper-Threading Technology révén a multitasking sem idegen tőle, Beépített Intel® HD Graphics 4600 rendszere ugyan kevésbé hangsúlyos a pakkba tartozó NVIDIA GeForce GTX 970M-hez képest, de alapjáraton még így is erősebb, mint korábban bemutatott gépeink integrált kártyái. A lényeg persze a második néven, a GTX 970M, aki 924MHz-ről 933-ra gyorsít fel Turbo hatására és 3GB-s, GDDR5-ös rendszerével, DirectX 12.0 támogatásával felveszi a versenyt az asztali gépekben szereplő kártyák képességeivel is. Megjelenésekor (2014 október), 20%-ot vert ugyanabban a hónapban megjelenő AMD's Radeon R9 M290X-re is.

Az msi GT70 Dominatoegy 256 GB-s SSD tárhellyel bír, illetve a HDD kategóriában is nevez, egy terrányi tárhellyel. A klasszikus HDD-hez képest sokkal gyorsabb válaszidővel bíró 256 GB SSD azt produkálta, amit elvártunk tőle és mellé kapott 1 terrányi HDD tárhely is pont az, amire a korábban bemutatott ASUS N550JX esetében szükség lett volna. A lehetőséget, hogy "nyugodtan elférjünk a gépen". Akár gamer laptopról beszélünk, akár egy office gépről, mostanában egyre nagyobb szükség van a vaskos tárhelyekre és ebben az esetben meg is kaptuk ezt. Viszont, a sebesség és a mennyiség a gép árában is megjelenik, de az egyéb tartalmakkal (már, ha a brutális videókártya és a processzor egyéb kategóriának minősül) kiegészülve, megéri az árát. A 16 GB DDR3-as RAM további erősítés, az amúgy is combos konstrukciónak. Ezek után kijelenthető: a marcona külső egy jól pörgő "agyat" takar.

 

 

Rendszer

A teszt során Windows 8.1-es futott a gépen, ahogy azt megszokhattátok. Panaszra bár lehetett okom, de a GT70-es. a gamer PC-nek megfelelő módon, hajtott rendesen az esetek nagy részében. A bootidővel nem volt gond, sőt...két-három tüszentésnyi idő alatt máris a csempés menüben találjuk magunkat (a tüsszentős tesztmódszert szavadalmaztatja a Radium.hu szerkesztősége). Az üzemidő tekintetében is azt mondhatjuk, ez egy igazi G-series gép. Nem lesz gondunk vele, bár a játékosok nagy része állandó áramellátást biztosít gépének, az msi GT70-es akkor sem ijed meg, ha el kell távolodnia a biztonságot jelentő konnektortól. Indokolatlan túlmelegedést sem produkált a gép, a programok futtatása közben, ami a Cooler Boost 2-es rendszernek köszönhető, illetve a Thermal Monitoring Technologies rendszernek a processzorban ami redukálja a gép energiafelhasználását, amikor melegszik a helyzet. Ugyan nem egy ASUS-X751LX, de így sem zavarja meg a korábbi tesztünkben előjövő égető érzés a játékot.

 

Kinek ajánljuk?

Játékosok, elő a tárcával. Nyilváló, már a nevében is benne van, hogy kinek készült ez a típus és ennek mi sem tudunk ellentmondani. Ugyan a játékon kívüli tevékenységeknél okozott kisebb meglepetéseket a Dominator, a játékon belül visszaadta minden elvesztegetett pillanatunkat, bivaly erejével és remek képességeivel.

 

Összefoglalás

Aki hajlandó túlmenni azon, hogy nem a világ legszebb (bár ez relatív) gamer laptopját kapja meg, annak tökéletes választás lehet a GT70 Dominator, GeForce GTX 970M videókártyájával és i7 4710MQ processzrával. Megbízható, erős és masszív darab, amin bztos kevésbé látszik meg egy rage-quit általi padlóra esés, mint a korábban bemutatott office-gépeken.

Technikai adatok

Processzor Intel Core i7 4710MQ
Kijelző 17,3" Full HD 1920x1080 pixel
Memória 16 GB DDR3
Merevlemez 1 TB HDD 7200 +256GB SSD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 970M 3GB
Optikai meghajtó DVD±RW Supermulti
Egyéb WiFi 802.11ac+BT, HDMI, VGA, 2xUSB 2.0, 3xUSB 3.0, RJ-45 (LAN)
Hangrendszer Dynaudio hangrendszer
Ár 439 990 Ft

Teszt eredmények

 

3D Mark:

 

További információkért kattints ide!

3D Mark Vantage

 

További információkért kattints ide!

Játék Tesztek

Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 80 136 111
1280x768 Medium 79 134 111
1366x768 High 61 116 86
1920x1080 Ultra 45 85 62
GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 35 59 49
1280x768 Medium 61 64 62
1366x768 High 50 89 62
1920x1080 Ultra 51 68 60