Technikai adatok

Processzor AMD A10-5750M, 3.5 GHz
Kijelző 17,3" Full HD 1920x1080 pixel
Memória 8 GB DDR3
Merevlemez 1 TB HDD 7200 +256GB SSD
Grafikus kártya AMD Radeon R9 M290X, 2 GB
Optikai meghajtó DVD±RW Supermulti
Egyéb Wifi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, HDMI, VGA, 2xUSB 2.0, 3xUSB 3.0, RJ-45 (LAN), Kártyaolvasó,
Ár 243 990 Ft

Lassan másfél hónapja, hogy a GT50 Dominator megfordult a tesztközpontunkban. Egy igazi erőgép volt, aminek megkérték ugyan az árát, de cserébe kitűnő teljesítménnyel vizsgázott. Most, ugyanabban a köntösben egy megfizethetőbb, AMD-s testvérét próbáltuk ki!

 

Megjelenés

Az msi korábbi gépénél is adózhattak egy imával a csomagolás-fetisiszták és ma sem kell majd csalódniuk. A két réteg kartondobozból és protektorokból elővarázsolt szerkezet egy-az-egyben a Dominatort idézte. Ugyanaz a vastag, izmos külső és súly, ami a legdurvább „rage quit”-et (értsd, a játékos kiakad egy vereség után és a gépén vezeti le dühét) is megússza karcolásokkal. Ahogy a képekről is látható, a tuning-autókat idéző dizájn itt is jellemző. Széles kaszni, látványos dizájnelemek, amelyek közül egy részének fontos, vagy kevésbé fontos funkciója is van. A funkció-gombok a bekapcsoló gomb mellett gyorsítják a használatot és mellett dizájn-funkcióval is bírnak. A külsőt illetően nem változott igazán a véleményem. Kinek bejön ez a robusztus, sokszínű külső, kinek kevésbé. A G-series logó vadítóan mutat, de egy pár elem még mindig nem passzol össze, főleg a külső borítást illetően. Az ASUS GL552 esetében jól sikerült a stílusosságot és a gamer-jelleget ötvözni, ami nekem az MSI-ből egy kicsit hiányzik. Az alapegység továbbra is sokszínű, fémes, fekete, vagy épp világító elemekből áll össze (utóbbiak határozottan látványosra sikerültek), aminek egységét több napi használat után már egészen megszoktam. Ugyanis a laptop rendkívül kényelmes. Abból adódóan, hogy egy mekkora gépről van szó, a GX70-esen mindig kényelmesen elfértem (ellenben mellette nehéz elboldogulni, egy relatíve kis íróasztalon).

 

Kijelző

Erre viszont egy rossz szavam sem lehet. Az 1920x1080-as felbontásra képes matt kijelzőn szépen futott minden. Viszonylag széles betekintési szögével egész jól figyelhető az oldalvonalról is, ha valaki haszálja a gépet, erre pedig a LED-es világítás csak rásegít, hogy bármilyen fényhatás mellett jól látható legyen a képernyő. A 17'3 colos kijelző alapból nem kis darab, amire még rásegít a vaskos keret is, ami már kinézetében is masszív, az illesztéseket megvizsgálva pedig rájöhetünk, hogy gyakorlatban is az. A kijelző felette ismét helyett kapott a 30 fps rögzítésére képes 720p-s webkamera is, a múltkor „fémes kerettel”.

 

Portok és eszközök

Ahogy a GT50, úgy a GX70-es is megcsavarta a portokat illető szokásokat. Ahogy a másik kiadásnál láthattuk, úgy itt is belép a portoknak helyet adó oldalak közé a gép hátoldala is.

Persze, kezdjük szépen, sorban. A rendezői bal elég rendesen teli van, kezdve a méretes hűtőráccsal, amiből ördögi hangok tudnak kiszabadulni, ha rákapcsoljuk az extra teljesítményt a gépre. Egy sor USB mellett a kártyaolvasó és az audio ki- és bemenetek kaptak helyet.


A másik oldal egy csöppet szerényebbnek tűnhet a DVD SuperMultival és a két darab USB-t felsorakoztató arzenáljával.

 

A sor, mint írtam, a hátoldalon folytatódik, ahová került az akkumulátor töltőjének szánt kimenet, a LAN, a HDMI port, illetve egy VGA és egy mini-USB kimenet is. Ez az elosztás egy gamer-barátabb konstrukció, könnyítve a gép elhelyezését bármilyen körülmények közt. A további portok közt megemlíthetjük a szokásos 802.11 b/g/n szabványú WIFI vevőt, illetve a Bluetooth 4.0-ást is. Ebben a részben szokott szó esni a hangszórókról is, amikből jutott egy adag az alapegység felső és alsó részére is, biztosítva a lehető legjobb hangzást és basszust. A Sound Blaster Cinema programmal kiegészítve az AudioBoost hangszórók rettentő jó moziélményt tudnak produkálni, kis szobánkban. Az pedig, hogy a csatazajt brutálisan visszaadja, talán nem is nagy meglepetés.

 

Teljesímény

A cikket, a Tesztközpontban felvezető mondatot itt, a Teljesítmény blokkban tudjuk leginkább kivesézni. A GT70 Dominator egy Intel-GeForce kombinációval indult harcba, míg a Destroyer, ugyanabban a páncélban egy AMD blokkal támad. Az X550ZE esetében láthattuk, hogy ez a váltás nem feltétlen rossz döntés, hiszen teljesítmény terén nem brutális a változás, míg ár/érték arányban kifizetődőbb ez a „belső”. Első körben vesézzük ki az AMD A10-5750M processzorát, ami Bulldozer struktúrával érkezett a piacra, még 2013 első felében. Ez a két év ugyan okozott pár ráncot az akkoriban top-kategóriás CPU arcán, de a négy magos 2500-tól egészen 3500Mhz-ig boostolható proci ma is tökéletes alapot ad egy megfizethető gamer-laptopnak. A Destroyer pedig pont egy ilyen gép. A gép szívéhez jár egy intergált Radeon HD 8650G is, ami alapesetben 533 Mhz-s, míg nagyobb terhelésnél 720Mhz-s órajellel működik, az igazi grafikus teljesítményt a Radeon R9 M290X fogja az asztalra tenni, A 2014-ben még bőven high-end és napjainkban is a csúcskategória közelében járó grafikus kártyára az Enduro technológiának hála gyorsan átvált a rendszer, hiszen az igazi eredményeket vele érheti el a felhasználó. Ajánlott a netről frissíteni a drivert még az elején, hiszen az új driverrel és a Catalystban végzett beállítások után tudtuk igazán kisajtolni a gépből az erőt. Az M290X, GDDR5-ös memóriával, ami 4800 Mhz-s memória sebességgel bír, illetve a magból kisajtolható 850-900Mhz-val tud csatába indulni. Ez a duó tehát megfelelő lesz még jó darabíg a játékosok számára, akik egy kisebb áldozatot hozva (nem Ultra, hanem HIGH beállításon használva a játékokat...nem olyan nagy áldozat) még pár évig biztosan kihasználhatják a gépben rejlő erőt. Tárhely lesz hozzá az biztos, hiszen az egy terrás HDD merevlemez ad bőven helyet a pakolászásra. A játékot és a gépen való műveletek elvégzését összesen 8 gigányi DDR3-as, 1600Mhz-s RAM teszi teljesíthetővé. .

 

 

Rendszer

A teszt alatt (nem meglepetés senkinek), a Windows 8.1-ese futott a gépen, ami továbbra is korrekt bootidő után tárult a szemünk elé. A rendszer alapvetően gyors, de egy masszívabb multi-tasking (telepítés közbeni műveletek, szövegszerkesztéssel, nettel), már meg-megnehezítik az AMD A10-5750M és munkatársainak életét. Üzemidő tekintetében nem lehetett panasz a gépre, hiszen a tesztelendő játékok futtatása után nem sikoltozott töltőkábelért a Destroyer, sőt, kért még egy rázott Martinit, meg egy menet GTA-t is. A 9 cellás li-ion akku jó partner lesz mindenkinek, aki egyszerre játszana a szabadban és nem hagyná el a digitális étert egy percre sem. Használat közbeni túlmelegedésre felesleges számítanunk, nem csak az alapból jól teljesítő hűtő miatt, hanem a CoolerBoost opciónak hála, amivel az egyik érintő-paneles gomb (amelyik rettentően hasonlít egy, az autókban használt Turbo-hoz) lenyomásával csalható elő. Egyetlen negatívuma ennek az opciónak, hogy zajos, így egy film megnézése közben semmiképpen sem ajánljuk (nem is indokolt) ennek az opciónak a használatát.

 

Kinek ajánljuk?

Kedves gamerek! Amennyiben egy Dominatorra nem lenne elég a malacpersely tartalma, a nagyjából féláras Destroyer ideális választás lehet. Ugyan teljesítményében nem a legeslegmagasabb lécet ugorja át, mégis játszható, jó minőségben hozza a népszerűbb játékokat, az egyszerű MOBA-k jó részét (lásd League of Legends) pedig komolyabb vállrántás nélkül is elintézi.

 

Összefoglalás

A kistestvér jól vizsgázott. A Dominator AMD-s rokona a Destroyer némi finomhangolás után jó eredményeket ért el, csiszolva az ár/érték arányon egy korrekt és elérhető játékgépet hozva a piacra. A Radeon R9 290X kártya az AMD A10-5750M processzorral kiegészülve biztosítja a gép élettartamát a játékvilágban, a kialakításának köszönhetően pedig minden fizikai behatással megküzd majd a gép.

Technikai adatok

Processzor AMD A10-5750M, 3.5 GHz
Kijelző 17,3" Full HD 1920x1080 pixel
Memória 8 GB DDR3
Merevlemez 1 TB HDD 7200 +256GB SSD
Grafikus kártya AMD Radeon R9 M290X, 2 GB
Optikai meghajtó DVD±RW Supermulti
Egyéb Wifi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, HDMI, VGA, 2xUSB 2.0, 3xUSB 3.0, RJ-45 (LAN), Kártyaolvasó,
Ár 243 990 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

További információkért kattints ide!

3D Mark Vantage

 

További információkért kattints ide!

Játék Tesztek

Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1280x768 Medium 23 56 36
1366x768 High 18 38 28
1920x1080 Ultra 10 25 16
GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 High 19 43 26
1920x1080 Ultra 17 24 19