Technikai adatok-MSI GE73 8RF-008 Raider Gaming + MSI DS501 Gaming Headset

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1 Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920x1080; Matt, 17,3"
Memória 16 GB RAM DDR4, 2400Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD + 256GB SSD egyéb variációk pedig itt!
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1070 8 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb RGB világítás (billentyűzet + fedlap), Wifi 802.11 b/g/n, Wifi 802.ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 3.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; MiniDisplay, HD Webkamera
Hangrendszer Dynaudio
Ár 745 990 Ft

Azt hiszem nem lövök nagyon mellé azzal, ha már ennyire a teszt elején kijelentem, hogy GE73 8RF-008 Raider Gaming az, amire nem csak az MSI leghűségesebb fogyasztói, de talán az egész gaming közösség várt idén. Igen, az MSI legújabb konfigurációja pontosan ennyire jó.

 

 

Megjelenés

Bizony nem egyszer felhívtuk már a figyelmet arra mi magunk is, hogy a vörös-fekete dizájn mint olyan, kvázi már kéz-a-kézben jár a gamer külsőségek általános sajátosságaival. Hiszen ugye közel sem véletlenül operál ezzel a kombóval, az ACER-től az ASUS-ig mindegyik gyártó, ha játékos megoldásról van szó, ám kétségtelen, hogy a vörös és fekete kombináció inkább volt mindig is az MSI sajátja, mintsem bármi más a színskálán. Ahhoz ugye pedig elég csupán a gyártó emblémájára, vagy a komponenseik dobozolására gondolnunk, hogy minderről rögtön mi magunk is tanúbizonyságot szerezzünk. Mindezek okán pedig közel sem meglepő, hogy a GE73 8RF-008, és annak minden erre alkalmas felülete is pontosan ezzel a színhasználattal dolgozik. Ami azonban a külsőségekre vonatkozóan még ennél sokkalta izgalmasabb, az például maga a fedlap. Az ugyanis nem viccel, pontosabban második blikkre nem. Elsőre ugyanis még egy relatíve hagyományos, vagyis amolyan átlagos darabnak tűnik, ugyanakkor mindezt már az első bekapcsoláskor is gyorsan átértékeljük. Az persze nem újkeletű dolog, hogy a fedlap is kapjon egy LED-es logót, vagy mint mondjuk az MSI-k esetében, két világító dizájnt egymással szemben. Ugyanakkor az RGB világítással dolgozó, szvárvány színben foszforeszkáló LED-fényeket ritkán látni a fedlapon. Persze vitatkozhatunk az RGB renenszánszának létjogosultságáról, azt bizony mindannyiunknak be kell látni, hogy ez bizony szemtelenül menő. Ráadásul mindez a fedlapot felhajtván is csőstől jön az arcba, ugyanis a klaviatúra egésze ugyanezt a metódust követve foszforeszkál. És bizony nem csak fel-fel villan, egy-egy ki- vagy bekapcsolást követően, hanem használat közben szüntelenül. Persze amennyiben ez használat közben mondjuk bárkit is zavarna, ez semmiképpen se legyen visszatartó erő, ugyanis mindezek testre szabására nyilván saját kezűleg is lehetőségünk van. Egészen konkrétan amúgy nyolc-nyolc különböző RGB mód közül válogathatunk mind a fedlap, mind pedig a klaviatúra megvilágítását illetően, melyek különböző színek vagy színkombínációk, különböző intenzitású és stílusú játékát jelentik. (A fedlapot tekintve: Disco, Music, Game, Flux, Sabre Light, Mascaw, Flash, Rest. A billentyűzetet tekintve: Horizontal Wave, FPS, MMO, MOBA, Vertical Wave Up, Static Colorshift, Disco, Warp Drive.) Summa summárum kedves gamerek, a külcsín a GE73 8RF-008 bizony akkora tízpertíz, mint a ház.

 

Kijelző

Nem túl meglepő módon, az MSI GE73 8RF-008 Raider Gaming, az egyébként gyors válaszidejű és nyilván hibátlan kontrasztú kijelzőjének mind a méretezése, mind a minősége, mind pedig a milyensége is az elvártak szerint teljesít, sőt. Amennyiben a minél, sőt a lehetőség szerinti kijelző méretet preferáljuk, úgy a GE73 8RF-008-at pontosan nekünk találták ki. A 17.3"-mas panel mindezen igényünket tökéletesen kimaxolja ma dddjd, ami tekintélyes méretén felül, nem utolsó sorban természetesen 1920x1080-as FullHD, illetve IPS és matt borítású is.

 

Portok és eszközök

Azt hiszem az teljességgel magától értetődő, hogy az MSI GE73 8RF-008 Raider Gaming bizony minden, a maradéktalan használat érdekében nélkülözhetetlen bemeneti csatlakozót, illetve eszközt megkapott, amit illik. Azt talán mondanom sem kell, hogy az USB 3.1, illetve az USB 3.1 Type-C (gen1) ebben a kategóriában már alapkívánalom, ugyanúgy ahogyan a LAN, a HDMI, a többformátumú kártyaolvasó, a minidisplay, valamint az audio, a mikrofon, és természetesen az akksi töltőjének bemenete is magától értetődő. Mindezeken felül pedig a Bluetooth 4.0, a HD webkamera, a Wifi 802.11ac és a Wifi 802 11 b/g/n párosa is nyilvánvaló, továbbá itt érdemes még megemlíteni a nem csak hogy háttérvilágítással, hanem egészen konkrétan szivárvány színben foszforeszkáló billentyűzetet is.

 

Az Intel Core i7-8750H generálta teljesítmény

Mivel mással operálna az MSI vadonatúk konfigurációja, ha nem az új generációs processzorok egyik legcombosabb üdvöskéjével? Az i7-8750H bizony kétségkívül minden létező erényt magában hordoz, melyek okán az elődöknek korábban már megannyi esetben bizalmat szavaztunk. Sőt, a leköszönt elit kör jó tulajdonságai, a 8750H-ban bizony hatványozottan jelen vannak, szemtelenül felturbózva így az egyébként is szép emlékekkel búcsúztatott korábbi Intel darabok teljesítményét. A nextgen, Doffee Lake architektúrára építő 8750H már több magot és szálat hozott magával, ennek okán pedig nyilván a gyakorlatban abszolvált teljesítménye is jócskán megnőtt. Ez egészen konkrétan egyébként plusz kettő processzormagot, illetve négy szálat jelent, ami már barátok között is hat mag és tizenkettő szál összesen. A processzor alap órajele egyébként alapvetően 2,2 Ghz-es, ám a Turbo Boost bedurrantása esetén ez nem kevesebb, mint 4,1 Ghz-re ugrik. Az L3 cache mérete egyébként 9 MB, a fogyasztása pedig ~ 45 watt. A számok ismeretében annyi már biztosan borítékolható, hogy a Core i7-8750H egészen látványos performansz növekedést ígér, ez egyszálas feladatoknál plusz húsz százalékos, míg a többszálasok esetén plusz ötven százalékos teljesítmény növekedést jelent majd a gyakorlatban. És bár maga az eredmény valóban figyelemreméltó, nem szabad elfelejteni, hogy mindez elsősorban a plusz magoknak, nem pedig a mikroarchitektúrában eszközölt látványos változtatásoknak köszönhető. Ennek ellenére azonban az Intel Core i7-8750H erényei elvitathatatlanok, generációjának pedig egyik, ha nem a legjobb processzorával van dolgunk. Mindezen teljesítmény pedig hibátlanul támogatja meg a GE73 8RF-008 Raider Gaming valódi sava-borsát, ezzel egyidejűleg pedig a konfiguráció egészének esszenciáját adó GeForce GTX 1070-et. Ám erről bővebben majd a következő hasábban.

 

 

 

Az Nvidia Geforce GTX 1070 8 GB GDDR5-ról bővebben

Az MSI GE73 8RF-008 Raider Gaming kompromisszumoktól tökéletesen mentes grafikus teljesítménye, bizony minden költői túlzás nélkül is kiérdemelte a szuperlatívuszokat. Ügyeletes játékfelügyelőnk ezúttal egy Nvidia Geforce GTX 1070 8 GB GDDR5, ami korántsem egy belépő darab, sőt kvázi óriási fegyvertény. Az Nvidia műhelyében megfogant 1070-es GeForce, a gyakorlatban gyakorlatilag mindenre, vagyis a legtöbb dologra biztosan elegendő lesz majd, így az bizony vitán felüli, hogy teljesítménye elsősorban nem a casual gamerek személyes preferenciáinak, sokkal inkább a hardcore játékosokénak kedvez majd. A régebbi IP-k esetén a fluid, kimaxolt játékélmény teljesen természetes, ez ugye nem is nagy varázslat, azonban mindennemű kompromisszumtól függetlenül, a legújabb címeket is könnyedén megeszi majd reggelire. Úgy vélem bőségesen elegendő csak az alant mellékelt teszteredményeket szemügyre vennünk ahhoz, hogy az MSI GE73 8RF-008 maradéktalan kompetenciájáról tanubizonyságot nyerjünk. Összességében tehát egy 1070-es GeForce mindig óriási fegyvertény, amit vétek is volna eltékozolni holmi casual használatra, hiszen az Nvidia ezen megoldását pontosan azért szeretjük annyira, mert nem csak bírja, ha jól megizzasztjuk, hanem egyenesen ez a létezésének az alapköve.

 

Hangzás

Ebben az árkategóriában teljesen nyilvánvaló, hogy az MSI GE73 8RF-008 hangzásáért már nem holmi középkategóriás, hanem egy minden ízében prémium audio-rendszer hivatott felelni. Ennek okán ezúttal Dynaudio úgynevezett GIANT SPEAKER hangrendszere dolgozik a belsőben, amely a gyakorlatban mintegy ötször (!) erősebb és teltebb hangzást borítékol nekünk. Mindezt az úgynevezett ESS Sabre HiFi DAC, nagyfelbontású hangrendszere járatja csúcsra, amely nem véletlenül vívta ki a világ minden táján az olyan elismeréseket, amelyek prémium kvalitásait méltatták. A még szintén a hangrendszer egészét egységessé tévő Nahimic 3 virtuális kezelő panele tulajdonképpen manapság már elengedhetetlen a hangzás saját szájíz szerint történő testre szabásához, ami kismillió lehetőséget borítékol számunkra annak érdekében, hogy minden beállítás kvázi önmagunkat, legalábbis személyes preferenciáinkat tükrözze.

 

 

 

Bővíthetőség

Ahogyan az MSI modellek esetén javarészt az lenni szokott, úgy bizony a GE73 8RF-008 esetén (is) kimaradt szórásból a szerelő panel, mint olyan. Persze ez még közel sem katasztrófa, figyelembe véve, hogy a fenéklap még így is aránylag könnyedén leszerelhető, így egy kis hozzáértéssel egészen gyorsan hozzáférhetünk a belsőhöz. A GE73 8RF-008 Raider Gaming jelen tesztben szereplő verziójában ugye 16GB-nyi, 2400Mhz-es DDR4 memória, illetve egy 256GB SSD - 1TB 7200RPM-es HDD kombó dolgozik, amit ugye a fent említett módon akár mi magunk is megvariálhatunk, - persze szigorúan csak a garancia lejárta után. Ellenkező esetben ugye egy ilyen művelet garancia vesztéssel járhat, így célszerű vagy előre gondolkodnunk, és az alábbi webshop linken már egy előre feltuningolt darabot kinéznünk, vagy pedig megvárnunk a garanciánk természetes lejártát.

 

Rendszer

Az MSI GE73 8RF-008 Raider Gaming ezúttal bizony már előtelepített Windows 10-el került a tesztpadunkra, így kímélve meg minket a rendszer felállításával járó procedúrától. A win mint ahogyan az lenni szokott, ezúttal is kiválóan muzsikált, csupán egy-egy driverre kellett ráfrissítennünk ahhoz, hogy mindenből a legújabb legyen kéznél a munkafolyamat kezdeténél. A felállított rendszer a tesztek egésze alatt gördülékeny volt, így borítékolva számunkra egy abszolút tükörsima tesztfolyamatot.

 

Mennyire GAMER?

Bár a mellékelt teszteredmények, illetve az imént leírtak hűen tükrözik a GE73 8RF-008 játékos kvalitásait, azért természetesen most mindezt illik nyomatékosítanunk: Az MSI legújabb, 1070-es VGA-val operáló gamer konfigurációja bizony erősen feszegeti a határokat, és nem csak sallangmentes játékos, hanem egy egészen páratlan és előremutató felhasználói élményt is előrevetít. A belsőben dolgozó komponensek mindegyike játékra termett, ez igaz már csupán akkor is, amikor a recept összetevőit külön-külön megvizsgáljuk, akkor pedig, amikor mindez egy kasztniban egyesülve kerül prezentálásra, a végeredmény tényleg a tökéletes játékélmény reprezentációja.

 

Összegzés

Végezetül pedig álljon itt konklúzióként annak nyilvánvalósága, hogy az MSI GE73 8RF-008 minden ízében gamingre lett tervezve, egy olyan élmény és preformansz maximalizálása érdekében, amit többnyire csak asztali számítógépek képesek prezentálni. És bár az MSI legújabb szörnye, a maga több, mint hétszázezer forintjával valóban nem az a fajta pénztárcabarát darab, amit csak úgy bedobunk a kosarunkba egy hétköznap esti bevásárláskor, kétségtelen, hogy bizony minden forintjára rászolgált.

 

Most ajándék MSI DS501 Gaming fülessel, csak és kizárólag a Radiumtól!

Bármennyire is nagyszíbású és tulajdonképpen nélkülözhetetlen az MSI GE73 8RF-008 Raider Gaming annak, aki meg akarja tapasztalni a valódi gamer élményt, kétségtelen, hogy a konfiguráció a maga 745 990 forintjával bizony közel sem olcsó mulatság. Ugyanakkor mi még mindezen felül is igyekszünk megkönnyíteni, illetve lehetőségeinkhez mérten kedvezőbbé tenni ezen befektetést, ugyanis most egy nem kevesebb, mint egy 14 990 forint értékű MSI DS501 Gaming Headset-et is hozzácsapunk a csomaghoz!

 

 

 

Technikai adatok-MSI GE73 8RF-008 Raider Gaming + MSI DS501 Gaming Headset

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1 Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920x1080; Matt, 17,3"
Memória 16 GB RAM DDR4, 2400Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD + 256GB SSD egyéb variációk pedig itt!
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1070 8 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb RGB világítás (billentyűzet + fedlap), Wifi 802.11 b/g/n, Wifi 802.ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 3.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; MiniDisplay, HD Webkamera
Hangrendszer Dynaudio
Ár 745 990 Ft

Teszt eredmények

 
FAR CRY 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 65 112 81
AC: ORIGINS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 51 74 63
 

Fotógaléria