Technikai adatok-MSI GF63 8SC

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1 Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; matt, 15,6"
Memória 2666 MHz 8 GB DDR4 RAM
Merevlemez 1 TB SATA HDD, 5400RPM + 256 GB SSD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1650 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.11 ac, Wifi 802.11 b/g/n, Gigabit LAN;  USB 3.0, 3.1 Type-C (gen1); HDMI, HD Webkamera, Bluetooth 4.0
Hangrendszer Nahimic Audio
Ár 329 990 Ft
Az MSI GF63 8SC-t itt találja meg webshopunkban!

Az MSI kétségkívül mindig élen jár a gamingben, megjelenését és teljesítményét illetően. A GF63 8SC pedig mindezen kijelentésnek a tökéletes manifesztációja, ami árban, teljesítményben, és nem utolsó sorban, szavatosságban is elsőrangú.

 

Megjelenés

A vörös-fekete lassan már tényleg kéz-a-kézben jár a játékosvilág nagyágyúival, hiszen valamennyi gyártó ilyen színkombinációjú megjelenéssel tudatja a vásárlóival, hogy egy szigorúbb, erősebb konfigurációval van dolga. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a vörös és fekete efféle elegye inkább volt mindig is az MSI sajátja, hiszen a számítástechnika egyik legrégebbi úttörőjéről van szó. Úgy fektették le a gamer laptopok színmegjelenés alapjait, mint ahogyan az a bizonyos kóla gyártó, a Mikulás piros-fehér küllemét! A GF63 8SC fed lapja ezúttal azonban nem a megszokott műanyag, hanem szálcsiszolt alumínium, a közepén a szokásos piros sárkányos márkajelzéssel. A fedőlap önmagában tényleg egyszerűségében nagyszerű, mert a kevesebb ebben az esetben több. A kijelzőszegmens alatt azonban már szemünk elé tárulnak azon sajátosságok, amik a gyártó gaming konfigurációit már kvázi önmagukban is definiálják. Elsősorban megfigyelhető a masszív, vaskosabbra eresztett alapegység, ami a komplett gépnek nem csak karaktert, de súlyt is ad - persze nem kell megijedni, a géptest egésze még így sem lépi át a 2 kilogrammos lélektani határt - mindez ugyanakkor egy olyan fizikai egységben nyilvánul meg, ami már ránézésre sem tűnik bóvlinak. Maga a géptest javarészt műanyagból került kimarásra, az egész mégis sokkalta "combosabb" és strapabíróbb annál, mint amit a konkurens gyártók hasonló megoldásai esetén megszokhattunk.

 

Kijelző

Az MSI GF63 8RC kijelzőjét tekintve sem marad szégyenben, hiszen majdnem minden olyan erénnyel rendelkezik, ami manapság már szinte elengedhetetlen. A "majdnem" pedig jelen esetben természetesen közel sem véletlen, ugyanis míg az említett panel 1920x1080-as FullHD felbontással, 15,6"-os képátlóval, valamint matt borítással operál, addig sajnos a közel 180°-os betekintési szöggel bíró IPS, sajnos kimaradt a repertoárból, de felhasználását tekintve nélkülözhető, hiszen minden játékos a kijelzővel szemben helyezkedik el. Illetve itt meg kell említeni, hogy a vékony peremezéssel a fedlap 82%-át a kijelző teszi ki, ami növeli a játékosélményt.

 

Portok és eszközök

Az MSI GF63 8SC csatlakozóit tekintve is hozza a kötelezőt, hiszen minden olyan lényegi bemenettel és eszközzel rendelkezik, amik manapság már elengedhetetlenek. Ugye az USB 3.0 és USB 3.1 Type C (Gen1) párosa ma már nélkülözhetetlen, de van itt HDMI, LAN, Kensington-zár és audio bemenet(ek) is. Itt persze még közel sem ér véget, hiszen mindezeken felül természetesen HD webkamera, billentyűzet világítás, Bluetooth 4.0, illetve a Wifi 802.11 b/g/n - Wifi 802.11 ac párosa sem maradhatott ki a szórásból.

 

Az Intel Core i7-8750H generálta teljesítmény

Az MSI GF63 8SC nem mással, mint már általunk is megannyiszor felmagasztalt Intel i7-8750H-s megoldásával működik, melynek számtalan erényét, talán már nem is kell külön nyomatékostanunk, hiszen ezt már megannyi esetben megtettük korábban és számtalan teszt is szól mellette. Az i7-8750H bizony már minden olyan erénnyel felvértezésre került, amiért az elődjeiket annyira szerettük, sőt, a leköszönt elit kör jó tulajdonságai, a 8750H-ban bizony hatványozottan jelen vannak, szemtelenül felturbózva, így az egyébként is szép emlékekkel búcsúztatott korábbi Intel darabok teljesítményét megkapjuk ebben a processzorban. A  Coffee Lake architektúrára építő 8750H a szokásos 5 maggal operál.  A processzor alap órajele egyébként alapvetően 2,2 Ghz-es, ám a Turbo Boost bedurrantása esetén ez nem kevesebb, mint 4,1 Ghz-re ugrik. Az L3 cache mérete egyébként 9 MB, a fogyasztása pedig ~ 45 watt. Ugyebár a 9. generáció már szintén elérhető a gamerek örömére, de jelentős teljesítmény növekedést nem hozott magával. Benchmark teszteken jellemzően 6-9% a különbség a 8. és 9. generációs intel I7-esek között.  Mindezek pedig kvázi azonnal borítékolják számunkra, hogy egy már jól bevált, kipróbált processzor felépítést kapunk, kompromisszumok nélkül, olcsóbban.

 

 

 

Az NVIDIA GeForce GTX 1650 4 GB GDDR5-ról bővebben

Szó ami szó az Nvidia GeForce 1650-es  egy jelenentős változás a korábbi konfigurációkhoz képest. Az Nvidia ezen grafikus kártyája a GTX 1050 Ti széria utódjaként került a piacra. A fura elnevezés oka az Nvidia kínálatban keresendő. Tudniillik az RTX széria a 2060-assal kezdődően is a korábbi GTX 1070 utódjának tekinthető, így az alsó közép kategóriás gamer kártyák a GTX 16-os széria nevet kapták és ezek a GTX 1050 és 1060 utód modelljei lettek. Természetesen új architektúra társul az új név mellé, és persze az elődökhöz képest átlagosan 20% teljesítmény növekedés. Az MSI palettáján mindkét kártya helyett kapott, persze a GTX 1060-as utód modell az az a GTX 1660 Ti csak a GL63-as modellekben elérhető.

 

Hangzás

Az MSI GF63 8SC hangzását tekintve egészen innovatívnak definiálható, ugyanis saját, abszolút egyedinek tekinthető megoldásával prezentálja amit kell. Az úgynevezett Nahimic Audio szoftver tulajdonképpen a gyártó sajátja, amely a gyakorlatban nemcsak a hangzás, de mikrofon, illetve a hangfelismerő funkciók csúcsra járatásáért is felel. És bár persze egy laptop hangzását csak egészen kivételes esetekben illik felmagasztalni, -hiszen azért aligha vehetik fel a versenyt egy komoly gamer-audio setuppal,- az MSI ez ügyben ismét bizonyította a gamer igényekben szerzett rutinját és rátermettségét. Érdemes még említést tennünk az úgynevezett MSI Audio Boost-ról is, melynek köszönhetően cirka 30%-os hangminőség-emelkedés kisajtolására van lehetőségünk, mindez jóval kevesebb zajjal, és jócskán több tónussal járul hozzá a teltebb hangzáshoz.

 

 

 

Bővíthetőség

Egy MSI-t sosem a könnyed, felhasználóbarát bővítési lehetőségei miatt szeretünk elsősorban. No, persze a szerelő ablak hiánya még véletlenül sem főben járó bűn, hiszen szakértő kezek még ennek hiánya ellenére is egészen könnyedén hozzáférnek a belsőhöz. A fenéklap egyébként is aránylag könnyen leszedhető, ezt követően pedig a memória modulokhoz, valamint a merevlemez(ek)hez is könnyedén hozzáférünk. Az alapfelszereltséget egyébként egy 2666Mhz-es, 8GB DDR4 RAM és egy 5400Rpm-es 1TB-os SATA HDD párosa adja, ezt lehet még ilyen-olyan formában variálgatni, tuningolni. Már amennyiben azt az egyéni preferenciák megindokolják.

 

Rendszer

Az MSI GF63 8SC-hez ugyan előtelepített Windows 10 nem jár, azonban egy külön partíción a fluid működéshez elengedhetetlen driverek mindegyikét megtalálhatjuk. Egy Windows-t pedig manapság már nem nagy mutatvány sem beszerezni, sem pedig felhúzni önerőből, így egészen könnyedén felállíthatjuk az operációs rendszerünket magunktól is. A telepítést követően pedig minden végtelenül egyszerűvé válik majd csakúgy, mint maga a használat is, melynek időintervalluma alatt semmiféle probléma nem törte le a lelkesedésünket. Minden pontosan úgy történt, ahogyan azt egy megbízható konfigon futó Win-től mára elvárhatjuk.

 

Mennyire GAMER?

Kétségtelen, hogy mind a VGA-t, mind pedig a processzort tekintve lazán kijelenthetjük, hogy az MSI GF63 8SC játékos kvalitásai megkérdőjelezhetetlenek, ha úgy tetszik: kőbe vésettek. Előbbi esetén az Nvidia, GeForce GTX 1650 4 GB -os videókártyának és a jól bevált Intel 8. generációs processzornak köszönhetően. Természetesen itt kiemelném, hogy a lenyűgöző teljesítmény, nagy hővel jár, de ezt a problémát az MSI rendszerint gondosan orvosolja. Különböző testreszabhatósági lehetőségeket ad a Dragon center nevezetű utility szoftver amely a gyártó honlapjáról érhető el!

 

Összegzés

Legyen szó bármilyen MSI termékről, az kérem tény, hogy a gyártó termékeiről csak úgy süt a profizmus, és még a vak is látja, hogy ők aztán tudják mit csinálnak. Ez természetesen a GF63 8SC esetén is borítékolható, mi több kérem: kézzel is fogható üzletünkben (1034 Budapest, Bécsi út 165). Az MSI GF63 8SC egy hosszútávú befektetés, egy olyan stabil origo, ami még egészen hosszú ideig nem fog elévülni. Játékra való rátermettsége megkérdőjelzhetetlen, ilyen kedvező áron pedig talán kevesebb jobbat találhatnánk egy kis "casual" gamingre.

 

 

Technikai adatok-MSI GF63 8SC

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1 Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; matt, 15,6"
Memória 2666 MHz 8 GB DDR4 RAM
Merevlemez 1 TB SATA HDD, 5400RPM + 256 GB SSD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1650 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.11 ac, Wifi 802.11 b/g/n, Gigabit LAN; USB 3.0, 3.1 Type-C (gen1); HDMI, HD Webkamera, Bluetooth 4.0
Hangrendszer Nahimic Audio
Ár 329 900 Ft
Az MSI GL63 8SC-t itt találja meg webshopunkban!